"Зелените" настояват за обществен дебат за концесията на ски зона Банско

"Зелените" настояват за обществен дебат за концесията на ски зона Банско

© Красимир ЮскеселиевПП "Зелените" настоя Министерски съвет да организира цялостен дебат за социалния, икономически и екологичен ефект от концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин". Като причина за своето искане, Зелените посочват емблематичния характер на концесията и изключителната държавна собственост на земите в нея.


В своя писмена позиция от този петък (16 януари 2015 г.), Зелените заявяват още, че ще съдействат за организирането на дебата като отстояват категорично спазването на закона.


Искането им идва след като на първото си заседание Министерски съвет отмени решение на кабинета "Орешарски", взето в последния работен ден преди оставката му неприсъствено, което позволява изменение на концесионния договор с Юлен за ски пистите над Банско. Спорното решение е залагало и промяна на правилата и границите на концесията, както и увеличаване на площта й, разписани са били и промени на концесионните такси. След отмяната му, премиерът Бойко Борисов възложи междуведомствена комисия да прави нова проверка на концесията и да излезе с препоръки в средата на февруари. В отговор природозащитните организации от коалиция "За да остане природа в България" призоваха за прозрачност при работата на тази комисия, както и за публичност на решението на кабинета "Орешарски".
"Зелените" заявяват намерения да се срещнат с партиите от управляващата коалиция. Първата си покана те отправят към Реформаторския блок с призив реформаторите да защитят позицията си от септември 2013, когато остро критикуваха нарушенията в Национален парк "Пирин" и призоваха за разтрогване на договора за концесия.


Според природозащитниците, дебатът трябва да бъде организиран професионално, с участието на специалисти, граждани и граждански организации. Трябва да включва преценка на климатичните промени и пазарните тенденции, както и характеристиките на ски зона Банско и реалните перспективи за развитие на туризъм на територията на парк Пирин – обект на световното природно наследство.


Процесът трябва да завърши с консенсусно решение за перспективите пред туризма на годишна база и в частност ски туризма в парк Пирин, което да залегне в основата на новия план за управление, смятат еколозите.


Същевременно те се обявяват против създаването на "тайни междуведомствени комисии" без представители на обществеността. "Настояваме да се гарантира откритост и участие на гражданите в процеса на обсъждане на нарушенията в ски зоната и последващите решения," посочват Зелените в своята позиция и в тази връзка призовават за своевременно публикуванe на правните анализи, доклади, проекторешения и протоколи от досегашните и последващите срещи и заседания на комисии и обществени обсъждания.


Според тях, вземането на тайни решения е сигурен начин за заобикаляне и злоупотреба с интересите на гражданите и обществото. "По такъв начин беше подписан договорът с Юлен АД за концесията в парк Пирин през 2001 г., с подобни похвати правителството "Орешарски" прие извън дневния си ред решение в полза на концесионера, като манипулира истината за незаконно застроените и безвъзмездно ползвани години наред територии," посочват природозащитниците.


След отмяната на това решение сегашното правителство трябва да избере между пътя на откритост, гарантиране на обществения интерес и спазване на закона и пътя на задкулисието в полза на олигархични интереси, пишат още Зелените.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Весело

  И как ще е дебатът ?

  Двете кресливи групички (зелените искащи вуци и мечки в гората и местните искащи развит туризъм) отново ще си мерят децибелите !!!

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тази сутрин адв. Марковски, може да е всякакъв, но в края на интервюто специално помоли да му дадат още няколко секунди, защото обещал на Мишо Константинов при всяка публична проява да не пропуска да каже, че е нужен мораториум върху изсичането на българските гори.
  А тези "Зелени" и толкова не правят - само чакат някъде да замирише на възможност за правене на пари от туризъм и се лепват като...на....

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Нещо такова. Или ако обобщим: "Зелени еко активисти: В България ски-туризъм просто не може да има". "Георги Стефанов – WWF. Според него основните причини са неспазването на законите и трайните климатични промени водещи до високи температури, липса на сняг и проблеми с питейната вода, породени от системите за технологичен сняг. Заключение според него: „Ски-туризъм просто не може да има”.
  Андрей Ковачев се изказа за възможните компромиси и даде пример от работата му по проект в западна Стара планина, където са коригирали границите на защитени зони заради инвестиционни проекти. Смята, че трябва да се развива социалният туризъм (да се стремим към по-ниски цени в туризма)"

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Зелените, просто се чудят как да се сложат на тигана. Очевидно ще следва вълна от анти-правителствени протести. Доста медии са започнали да бълват някакви подготвителни материали. Иска се дестабилизация на балканите и мисля, че всичко това не е случайно. Искрено се надявам по-между другото правителството да вземе най-правилното решение за Банско. Убеден съм, че точно това и ще се случи. Изобщо намесата на "Зелените" е безсмислена...

 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Като вземат и те своя дял ще се кротнат

 6. 6 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ако не бяха всички тези ангажирани хора от партията Зелените и побратимите им организации днес актуализациите в концесиите и новите проекти щяха да минават през министерството като отчети на КТБ през КПМГ.

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  Разбира се че всичко трябва да е прозрачно... да видим с какво ще отговорят Кралев и Пигпрес... да познавам ли?

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#4] от "vestonosec":

  най-правилното решение е това, което следва закона.

  ако правителството не спазва закона, откъде-накъде ние, хората, да го спазваме?

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Няма да узреят зелените...

 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Хайде да видим има ли промяна в политиката и ще се откажат ли най-накрая нашите управляващи от "тайните комисии" и тайните уговорки, или след изборите тези обещания вече не важат. Става въпрос за национален капитал, а не за тяхната или на инвеститорите бащиния и всеки български гражданин има право да знае какво се случва с него.
  Добре че са Зелените да настояват за прозрачност и отговорна политика, че иначе в тази страна едно дърво няма да остане.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Ako не бяха Зелените и протестите ,до сега Пирин и Витоша щяха да са обръснати до голо.Концесии трябва да се дават на честни хора спазващи ангажиментите ,а не на крадци.Всички в услуга на проклет да е Цеко?

 12. 12 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хелиана Je Suis Charlie":

  "...ще се откажат ли най-накрая нашите управляващи от "тайните комисии" и тайните уговорки..."

  Няма да се откажат!
  В презастроено Банско хотели и кръчми се продават от ПИБ на кило заради необслужвани кредити;
  Уикенд там, според министърката, струвал колкото седмица на Алпите;
  Пътищата към Банско са в отчайващо състояние.

  Но това не пречи офшорната банка на Цеко да натиска (явно зависимите от парите им) Борисов и Ко за сеч на Пирин и Витоша.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Точно на това ми мирише и на мен. Печалбата от дузината покосени дървета в ски-зоната ще е доста по-голяма на брой дънер, отколкото единия милион пъти по толкова, които ще се отсекат в други части на родината, за да заминат за отопление на хората от селото под гората или в камионите за Гърция и Турция.

  Затова зелените само там се навъртат, другите сечища не са им толкова присърце.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Нищо, кой каквото сее, това ще пожъне. Расте ново поколение, което ще ни (ги) изненада - особено със своята „зеленост“, която е пропита в целия им живот, а не е концентрирана в проекти, от които ще „изкара нещо“. Това го знам със сигурност.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#4] от "vestonosec":

  В случая точно намесата на зелените е уместна. Ако не бяха изразили позиция щеше да питаш защо мълчат, нали?
  А протести ще има - заради съдебната система, заради БНБ и КФН.

 16. 16 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 466 Неутрално
 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3005 Весело

  До коментар [#16] от "shmatko":

  Те са като дините, зелени отвън и червени отвътре, боклуци пар екселанс.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#8] от "хм":

  Напълно съм съгласен. Ама не мисля, че е заради "Зелените"...

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Ауу, добре че са "Зелените" спасители... Иначе не знам какво щяхме да правим... Нямаше да има кой да протестира за природните богатства на България, всичко щяха да опостят костюмираните политици... /Настроение: Иронично/

  - Сега сериозно. Съгласен съм за нещата от закона, ама това, че Зелените имат някаква заслуга - айде... Вярно е, че направиха няколко протеста (това никой не може да им го отрече и е хубаво) от както ги създадоха през 2008 година, или преди 6 години... Те големите грабежи започнаха много преди това... Какви пари се окраха в периода 1989-2008: къде бяха зелените ни братя... Ама какво да си говорим сега - тогава джойнта беше левче, пък сега...

 19. 19 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Зелените талибани сакат Бате им Цеко да шари и баш ги брига за Рила, Пирин, Лукойл, Мариците, пъстрия пор и земеродното рибарче...

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 20. 20 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Нещо лошо ли казват Зелените, че много хора така люто ги хокат в коментарите си? Аз мисля, че апелът им е смислен. Наистина има страховити прецеденти като Банско. Трябва да има обществено обсъждане и е хубаво да се напомня на управляващите, че не може да се вземат скрити решения. В случая вяжно е посланието и да, то идва от Зелените. Трябва ли веднага да се хващаме да търсим мотив да ги дисквалифицираме и да посочим, че не са достойни за такова изказване, вместо просто да разсъдим за това, което се случва с Пирин?

 21. 21 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "st_kilda":

  Къде бяха зелените, когато масово се строяха хотели и огромни жилищни кооперации, че сега, видиш ли, искат референдум за Банско? Малко късно са се сетили, но сега говорим, не за жилища, а за ски писти, които ще привлекат туристи, в така или иначе застроеното Банско. Нали трябва да се напълнят хотелите.

 22. 22 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре е да има дебат,как така световно неизвестна швейцарска фондация ще финансира наште псевдоеколози . И интересното е че се интересуват само от планините където може да се развива ски туризъм-Рила ,Пирин,Витоша и Родопи
  Къде спи ДАНС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK