Природозащитници: Втори кабинков лифт няма да реши проблемите на Банско

Природозащитници: Втори кабинков лифт няма да реши проблемите на Банско

© Цветелина НиколаеваМит е, че с построяването на втори кабинков лифт, Банско ще стане модерен курорт и проблемите му ще бъдат разрешени." Това заяви Кирил Калоянов, изпълнителен директор на Българската асоциация по алтернативен туризъм (БААТ) на пресконференция на няколко природозащитни организации от екоколаиция "За да остане природа в България" в петък – ден след като кметът на града Георги Икономов, заедно с група защитници на проект за изграждане на още една кабинка предприеха поредица от срещи на най-високо равнище - с държавния глава, премиера, председателя на парламента в рамките на един ден.


Непосредствено преди това, тази сряда министрите на спорта и на туризма Красен Кралев и Николина Ангелкова обявиха публично подкрепата си за новото съоръжение, а Кралев изрази увереност, че скоро кабинетът ще излезе с положително решение. Всичко това се случва малко преди обявената крайна дата – 15 февруари, в която междуведомствената работна група трябва да е излезе с предложение за решение по проблемите с концесията на ски зоната над Банско и нарушенията на концесионния договор на Юлен АД.


В отговор на лобирането от страна на община Банско и местните бизнесмени, от екокоалицията планират също да поискат разговор с премира Бойко Борисов.
"В Банско има сериозни проблеми, които не се изчерпват с опашките пред лифта и се трупат от години – има бизнес проблеми, неуредена инфраструктура на целия град, лоша канализация," посочи Калоянов като обясни, че познава добре ситуацията на местно ниво, тъй като БААТ са бизнес сдружение, свързано с туризма и повечето членове са именно от този регион.


Вера Стаевска от платформата Зелени Закони цитира данни от Стратегията за устойчиво развитие на община Банско, където основните критики на туристите са към нивото на обслужването, качество на услугите и високите цените, а не към лифта.


Според Калоянов, презасторяването на града е умишлена стратегия, която в момента се използва за натиск за втори лифт. Това обаче създаде свръхпредлагане, което повлия неблагоприятно на Банско като подби цените на къщите за гости на местните дребни предприемачи за сметка на новопостроени хотели на бизнесмени с чужди капитали и така унищожи дребния местен бизнес. Прилагат се и неетични практики спрямо клиентите промоции и това понижи качеството на услугите.


"Ние сме бизнес сдружение и не споделяме идеята, че опазването на природата води до спиране на развитието на един регион и оставяне на хората без работа, както в момента се опитват да изопачат тезата на еколозите. Двете неща спокойно могат да вървят заедно и да са от взаимна полза," посочват още от БААТ като призовават да се преосмисли идеята в Банско да се разчита единствено на ски туризма за развитие на региона.


Спазването на закона като отправна точка


"Проблемите на Банско са много и те трябва да бъдат решени в диалог между всички страни. В основата обаче трябва да остане спазването на закона." Така обобщи исканията на екологичните организации Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие".


От екокоалицията засега нямат намерение да излизат на протест. "Докато не бъдат изчерпани всички други средства на диалог, няма да излизаме на улицата. Нарушава се закона, но се надяваме компетентните органи да реагират и да спазят върховенството на закона," заяви Аврамов.


Затова проридозащитните организации за пореден път призовават правителството да разгледа сигналите за нарушенията в концесията на ски зона Банско, ако те бъдат доказани, да се прекрати, държавата да влезе във владение и да спре незаконното строителство там. При върховенство на закона да се реши вече как да се развива ски туризма в региона. Договорената площ на концесията беше сериозно надвишена от страна на Юлен и в последствие това беше констатирано при проверки на министерството на екологията по времето на Нона Караджова.


Природозащитници: Втори кабинков лифт няма да реши проблемите на Банско

© Юлия Лазарова

Законът за защитените територии – чл. 20 забранява строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове. Действащият план за управление на "Пирин" също изключва ново строителство. Така пък обясни Андрей Ралев от сдружение за дива природа защо искането за втори кабинков лифт е незаконно. Той напомни още, че в националните паркове е забранен и дърводобива с търговска цел, както и ловуването, а в момента проектоплана за управление на Пирин на фирма "Пролес Инжинеринг" залага и трите и така отново влиза в противовес със закона.  
Друго нарушение е, посочи още Ралев, че проектопланът няма екологична оценка, а  съгласно Законът за опазване на околната среда и Закона за биоразнообразието, ако се залага строителство, сеч и лов това задължително предполага да има екологична оценка долко това е законоосъобразно.


Алтернативите на втори кабинков лифт


Според природозащитните организации, има много неща, които могат да се направят, за да се решат проблемите в града без да се строи втора кабинка.


Андрей Ралев обясни, че долината на ски зона-Банско е тясна и нов лифт ще трябва да е успореден на сега-съществуващия, което няма да има търсения ефект и в същото време ще наложи изсичането на още вековни гори.


Касата при кабинковия лифт на Банско

© Юлия Лазарова

Касата при кабинковия лифт на Банско


Сред предложенията за подобряване на организацията на сегашния кабинков лифт и услугите в ски зоната, еколозите предлагат:


-да се подмени капацитета на сега съществуващата кабинка, вместо да се строи втора и да се секат хиляди дървета;
- касите за билетите да отварят по-рано, за да не се стига до струпване;
- да няма разделение на стълбите към лифта, както е в момента на две – за вип гости (от хотелите на кмета на Банско) и за обикновени туристи;
- лифтът да използва пълния си капацитет за извозване на туристи;
- да се направят намаления за ски картите през седмицата – от понеделник до четвъртък, за да не става струпване на хора през уикенда; да има и полудневни сутрешни карти;
- значително да се намали цената на полудневните карти);
- да се извозват част от скиорите до Железни мост или Бъндерица с електрически автобуси, за да се облекчи потока за лифта;
- да се осигурят безплатни паркинги.  


От екокоалицията предлагат да се изпробват тези подобрения на качеството на услугите на Банско и след тази оптимизация, да се види ефекта. Налага се и концесионера Юлен да разкрие статистика за броя на туристите и скиорите, за да може да се направи сравнение, колко души използват лифта. "Тези данни се крият от Юлен, защото на тази база те плащат концесията,"подчертават природозащитниците.От "За да остане природа в България" настояват:


– МОСВ като възложител да спре временно разработването на нов план за управление на Пирин докато не се задействат задължителните процедури по екологична оценка, както е по закон;


- да се изслуша публично с онлайн излъчване в Народното събрание комисията за проблемите около концесията на ски зона Банско, която има срок за работа 15 февруари 2015 г.


- да се проведе реален дебат за развитие на туризма в България и допълнителните форми, извън ски спорта, особено на фона на предстоящата работа по плановете за управление на Национален парк Рила и Природен парк Витоша заради обществения интерес


- да се накаже нарушителя на концесионния договор "Юлен" и да се прекрати концесията за ски зона Банско.


Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Проблемът ще се реши с едни пари по една природозащитна сметка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ей, глупави природозащитници - не виждат ли, че като се вдигне втори лифт, в Пирин ще почне да вали сняг от септември до юли, че даже и двойно повече!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  "...където основните критики на туристите са към нивото на обслужването, качество на услугите и високите цените..."
  Така е във всички български курорти.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  "Това обаче създаде свръхпредлагане, което повлия неблагоприятно на Банско като подби цените на къщите за гости на местните дребни предприемачи за сметка на новопостроени хотели на бизнесмени с чужди капитали и така унищожи дребния местен бизнес."

  Това местните банскалии си го знаят най-добре, ама не смеят да шукнат...

 5. 5 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За втори лифт, за развитие на туризъм!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  И пак казвам-Съберете се бе хора от всички"зелени"ако действително сте ангажирани с природата и изгответе един общ проект.Така един по един сте много съмнителни чии интереси защитавате.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#5] от "pp90":
  Хората отиват в Банско заради чистата природа, а не заради строителните ви напъни и замърсяването, което внасяте!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 581 Неутрално

  След като има първи лифт и писти, защо да няма втори лифт?
  Сега се чака с часове и това е едно от нещата, които отблъскват туристите.
  Аз лично не ходя там 50/50 заради чакането на лифта и заради отвратителното обслужване и храна.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 9. 9 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Скиор съм и не ми се мисли какво ще стане по пистите, ако построят и втората кабинка БЕЗ да се разшири зоната за каране поне с още 20-30 км нови писти.
  А евентуално тези нови писти не виждам как ще се прокарат без сеч и то на територията на националния парк. Така че може би най-доброто решение е да се премине към събаряне на 2/3 от хотелите.

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  най-накрая едно неизкривено от $$$ изказване!

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Ако не стане с още един, да построят още два. Един над друг.

 12. 12 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 412 Весело

  До коментар [#2] от "пламен":

  Абсолютно си прав!

  И не само това - изведнъж ще изникнат нови върхове над 3000м и средната височина ще се вдигне поне с 1000. Всичко северни склонове

 13. 13 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Втори кабинков лифт няма да реши проблемите на Банско"

  Ми ще трябва трети кабинков лифт да се прави , щом и с два няма да се решат проблемите!


  п.п. Другари "зелени" , а с незаконната сеч кво правим??? Нищо , щото не е на 50 км. от София и не може да се кара сноуборд?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 14. 14 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#8] от "kilgore":

  Защото с този капацитет на пистите спрямо легловата база, ако построят не още 1, а още 3 лифта горе ще настане касапница.

  Дребните неудобства ще са, че хората ще се настъпват и пистите ще се скапват за пускане и половина в студен мрачен ден.

  Големият проблем е че ще се изпопребият!

  Просто някой трябваше да мисли преди да презастрои долу и сега да мрънка.

 15. 15 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално


  Кажи ми кое НПО сте, кой ви финансира, за да ти кажа каква ще
  ви е позициата !

  /Стара мароканска поговорка/

 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#9] от "rattrack":

  Няма как да се разрушат хотелите. Ще останат на доизживяване. Старият кмет Краваров е*а майката на Банско, като раздаваше разрешения за строеж под път и над път. Абсолютен дегенерат, подкупен и нискочел, без да мисли за бъдещето на града и хората.
  Банско е едно кално и мръсно място и сегашния кмет също не си върши работата, а гледат да цапнат некоя пачка , та да си купи БМВ втора ръка.
  МД и тия екозащитници също не са цвете за мирисане.

 17. 17 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Е, то това е ясно.
  Все едно като се постриха по-широки пътища в софето и се реши проблема със задръстванията.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хайде, хайде, втори лифт нямало да подобри нещата. Съвсем за глупаци ни мислите нас, скиорите. Ами ако трябва и трети лифт и повече писти. В Алпите как може. Това, което разваля планината са къщите и колите, не лифтовете и скиорите. Нека моля ви се да бъдем зелени, но не зелени фундаменталисти.

 20. 20 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1040 Гневно

  [quote#9:"rattrack"]Така че може би най-доброто решение е да се премине към събаряне на 2/3 от хотелите[/quote]

  Ама и концлагера Белене трябва да се отвори наново , щото нали се сещш кой не уважава частната собственост - една от основите на демокрацията.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За тия "природозащитници" няма ли дървена мафия...Избирателите са си избрали правителство, което взема решения от тяхно име, а една шепа нахалници се опитва да рекетира.

 23. 23 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Напълно съм съгласен с преложенията.
  Иначе Банско ще се превърне в зимния Слънчев бряг.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 24 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Леле що трол налази тука, Цеко не беше ли тръгнал да фалира бе?!?

 25. 25 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Вера Стаевска от платформата Зелени Закони цитира данни от Стратегията за устойчиво развитие на община Банско, където основните критики на туристите са към нивото на обслужването, качество на услугите и високите цените, а не към лифта."

  А горното може да твърди само един човек, който явно служи на някакви скрити интереси. Над 10 пъти съм почиваб в Банско и напротив, доволен съм от всичко, с изключение на качването с лфт от града до Бъндеришка поляна. В Банско иначе другите услуги са на уникално за България ниво. Има за всеки вкус и всяка кесия.

 26. 26 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Значи изсичането на горите из цяла България от дървената мафия оставяща след себе си само пънове и разруха не е проблем, но просека за лифт е проблем. Е извинете този аршин знаете къде да си го заврете!

  Освен това лифта докарва инвестиции, печалба и реклама за България, а сечта за която говоря остава само прах.

 27. 27 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#26] от "patrokalche":

  И лифта качва повече хора в планината. Да й се любуват и да дишат различен от отровения въздух в долините - най-замърсения въздух в Европа.

 28. 28 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Удвояването на капацитета на лифта само ще доведе до нови строежи и след някоя година ще нужен трети лифт.
  Ако нещо ще разрешава даржавата то е повече лифтове в по малки населени места и това при големи рестрикции за ново строителство.
  В Северозападна България където в планините снегът се задържа до май, няма нито едно ски съоръжение...

 29. 29 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Както писаха някои по-горе, скизоната нито може да се разтегне настрани и нагоре, нито снегът да вали 6 месеца в годината.
  Банско има природни дадености за един хубав ски и летен курорт от регионално значение, като пистите могат да "понесат" не повече от 3-4 хиляди скиори.
  Само да ви светна легловата база в района вкл. и в апартхотелите е вече 50 хил!!! Капацитетът на кабинката е 2200-2300/час.
  Вие ми кажете още колко кабинки трябват.

 30. 30 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#28] от "Big_Villager":

  Няма как да има нови строежи. Ако не сте ходили скоро - положението е следното - на 2/3 от новопостроените сгради стоят надписи sale от години, абсолютно необитаеми са, а хотелите не могат да се изхранват, защото само в пиковите дни са почти пълни. През останалото време дремизгат наполовина празни.
  Няма кой да хвърля милиони и после да не може да си ги избие.

 31. 31 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  [quote#7:"Храбър"]заради строителните ви напъни и замърсяването, което внасяте![/quote]

  Аз като цяло ходя за да карам ски и да си почивам. Но ако трябва да седя 1 ч. на опашка за кабинката... голям кеф, а?

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 32. 32 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Ами нека построят втори лифт, какъв е проблема? В Пампорово и Боровец как строят лифтове и писти?
  Този лифт е единствено в ущърб на Пампорово и Боровец и на двете места е по хубаво от Банско (няма по 100 души опашки).

  В момента бракониерите секат в цяла България - знаете ли каква сеч е в Доспат, Велинград, Берковица, Тетевен и т.н...вие за един лифт на Банско....

 33. 33 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 656 Весело

  Целия цирк е да се "развържат" инвестициите в бетон.
  Ако има втори лифт поне част от замразените кинти ще се върнат, а дор може да се почнат нови строежи.
  Пречите на мечтите на българските строителни предприемачи да настроят апартхотели от Ком до Емине и от Миджур през Ком до Мусала.

 34. 34 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Да се преосмисли идеята в Банско да се разчита единствено на ски туризма за развитие на региона."

  Напълно подкрепям. Ски-сезонът на практика е три месеца. А в останалите девет какво?... Районът около Банско крие огромен туристически целогодишен потенциал, но заради нечие късогледство и алчност се слугува само на едно нещо, за сметка на всички останали.

 35. 35 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#30] от "SSS":

  С нов лифт ще се ловят нови балъци

 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Любопитно

  най-накрая адекватна позиция, Дневник, голям зор ли видяхте докато я омацате или ви иде отвътре... само и само да не кажем че Кралев лъга като дрът ром

  "Проблемът с изграждането на нов лифт в Банско, е че проектът нарушава международни разпоредби, заяви Александър Дунчев от природозащитната организация WWF. Той посочи, че Пирин е част от световното наследство на ЮНЕСКО, а от организацията всяка година се изнася доклад за състоянието на парка. По думите му няма друг случай, където да се допуска разширение на ски зона в национален парк.

  Ралчев подчерта, че от ЮНЕСКО са изключително притеснени от развитието на ски туризма в Банско, а ски зоната в курорта е изключена от обекта на световното наследство, защото е прекалено застроена. НП Пирин е обект към ЮНЕСКО заради пейзажите, ледниковите форми и наличието на голям брой ендемични и реликтни видове в планината.


  "Държавата непрекъснато подвежда ЮНЕСКО, те поставят условия, които България не изпълнява. Има много категорично условие да не се допуска ново застрояване в ски зоната и буферната зона, и да няма нови застроителни зони във високоалпийските зони на парка (над Добринище и над Разлог)", каза още Ралчев.

  Еколозите обявиха, че Асоциация на парковете в България вчера е внесла сигнал до Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите, в който се казва, че освен нарушенията на екологичното законодателство в новият план за НП Пирин, се предвижда и неправомерна държавна помощ за стопански обекти."

 37. 37 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#35] от "Big_Villager":
  Абе все по-малко са балъците Не е като преди 10 години....

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  [quote#27:"evkalipt"]И лифта качва повече хора в планината. Да й се любуват и да дишат различен от отровения въздух в долините [/quote]
  всичкото хубаво, ама с 18000 бройки накуп планинския въздух да не стане бетер оня в тролея

 39. 39 Профил на secubus
  secubus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На мен пък не ми хареса, че касиерките не могат да обслужват чужденците и се губи ужасно много време в опити да се обясняват и да се разберат. Да направят каси за българоговорящи или да сложат автомати за карти (както сложиха автомати и за билети в киното...само че никой не обича да инвестира), да се сложат метални ограждения, за да върви нормалко опашката, а не да се струпват хора и някой да бъде стъпкан като животно. Справка: Дисниленд. Не ми харесва, че не се следи за реда около касите и особено около опашката за лифта. Постоянно се предреждат хора и така става още по-бавно. Т.нар. охрана отказа да ми обясни кой отговаря за реда, той отговарял за касите и избяга да пуши по-далеч от мен. Обслужването е на много ниско ниво. И нещо ми подсказва, че и при поредния лифт то няма да се подобри.

 40. 40 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  [quote#25:"evkalipt"]човек, който явно служи на някакви скрити интереси[/quote]
  брей че загадъчно... сума ти дни ги разправяте тези скрити интереси, ма така и не казахте какви точно са... за сметка на това и кьоравите видяхме какви интереси гонят лобистите на Цеко

 41. 41 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#29] от "rattrack":

  "Само да ви светна легловата база в района вкл. и в апартхотелите е вече 50 хил!!! Капацитетът на кабинката е 2200-2300/час. "

  Най-точният анализ на проблема на Банско, който съм чел. Това означава, че, за да се изкачат всички желаещи за един час, при условие, че половината места са заети са необходими 12 лифта. Ако пък са пълни 80% са нужни 20 лифта. Е, целият Пирин да изсекат банскалии пак няма да им стигне. Отвориха устата за прекомерно голям залък и сега им приседна. Няма надежда обаче скоро да не ни занимават с втори, трети и т.н. лифтове, защото парите, взети на заем от пишман предприемачите трябва да се връщат, а пък пишман обслужващите от Банско, след като си продадоха нивите, няма сега къде да работят.

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Намерихте от кого да искате мнение. Тази асоциация по "алтернативен" туризъм пропагандира продукти, които завинаги ще си останат "алтернативни". Колкото пъти им дават думата, слушам все по-гениалните им идеи, как туристите трябва да идват у нас на селски туризъм из дълбоката провинция, където да се настаняват във ферми, децата им да яздят магаренце, родителите да пекат чушки на тенекия, а домакинът по цял ден да им меси питки и да им пее български народни песни.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 43. 43 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Това все едно да построя край Пазарджик черноморски курорт и да почна да хленча да разширявам Варненския залив докато стигне до мене.

 44. 44 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 434 Неутрално

  След втория лифт ще изникнат още 10 хотела, след което ще е "жизнено" необходим трети лифт и т.н. .....
  Накрая Цеко ще построи 5-звезден хотел на връх Вихрен и драмата ще приключи по естествен път поради изчерпване на физическата възможност....

 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  ... в които ние искаме да почиваме срещу жълти стотинки!

  Вземете си апартамент в Сейнт джордж палас в Банско. Платете колкото плащате за хотел в Гърция през лятото и току виж сте разбрали, че и в България има качествено обслужване.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  да не забравя, че трябвало и да им танцуват ръченици около масата, докато гостите кусат български гозби

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 47. 47 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  "Налага се и концесионера Юлен да разкрие статистика за броя на туристите и скиорите, за да може да се направи сравнение, колко души използват лифта. "Тези данни се крият от Юлен, защото на тази база те плащат концесията,"подчертават природозащитниците."

  да бе, ще я разкрие... и от какъв зор... нали оня ден приеха специална наредбичка за да финтират подобни претенции.
  декларирана 8% заетост на базата, тва е

 48. 48 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#25:"evkalipt"] служи на някакви скрити интереси.[/quote]
  Много ще да са скрити тези интереси... Виж, на кмета интересът му колко е явен - хотел = лифт, лифт = хотел. Затова се разбират с Тиквата, в една градина са никнали.

 49. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  [quote#45:"tribiri"]... в които ние искаме да почиваме срещу жълти стотинки! [/quote]

  като заприказвахме за жълти стотинки я кажи Цеко на каква база плаща и какво плаща... 8% от 18 000 по техни данни колко прави... а туристически данък по 0, м?

 50. 50 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#42:"cinik"]как туристите трябва да идват у нас на селски туризъм из дълбоката провинция, където да се настаняват във ферми, децата им да яздят магаренце, родителите да пекат чушки на тенекия, а домакинът по цял ден да им меси питки[/quote]

  То тва го има в цяла Европа и не е лоша идея , проблема е , че в България няма семейни ферми , а остатъци от ТКЗС-та и вместо пасторално е пост-апокалиптично.
  Но може и за такова да има туристи де , не се знае.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 51. 51 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 437 Весело

  Да, бе - я питайте армията, която чака с канче на чичо Цеко и пише против "Зелената мафия" неуморно ))))

 52. 52 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До Циника
  В България селски туризъм не може да има, защото унищожихме селото. Но пешеходен (който се прави без кабинки) може и трябва да се рекламира и се прави почти без инвестиции. Да не говорим, че е най-масовакта форма на туризъм след морските почивки.
  Само че тези с бетоновозите и брокерите на недвижимости нямат никакъв интерес от такъв туризъм.

 53. 53 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  много ме дразнят тези "природозащитници" защо не скачат срещу ромите и бракониерите. Банско се оказа най-големия им проблем понеже прибират добри парички от вдигането на тази врява

 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  До коментар [#42] от "cinik":

  хаха, сетих се оня "Fried old men from Bansko" в менюто

 55. 55 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 413 Неутрално

  От Еко организациите очаквах да кажат с какво и колко втори лифт ще навреди на природата. А те се загрижили за банскалии, за доброто обслужване на гостите, за канализацията на града, за цените на полудневните карти...
  А последното им предложение (от посочените) направо кърти - безплатни паркинги - на Шилигарника ли? Много Еко!
  Е вярно на едно място е посочено че щели да се изсекат хиляди вековни дървета. - е ако сте свикали пресконференция - то поне кажете колко хиляди и колко вековни? Иначе се упражнявате в приказки, които не са вашите...

 56. 56 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#19:"joro1959"] Алпите[/quote]

  Правиш ли разлика между Алпите и Пирин?

  Алпите се простира се от Австрия и Словения на изток през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако на запад. Дълга е 1200км. В Алпите се намират общо 82 върха с височина над 4000 m.

  Пирин е с размери 40 на 10 км и има два върха над 2900м.

  Там може работи, дето В ПИРИН НЕ МОЖЕ!

 57. 57 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 713 Неутрално

  И Доломитите са част от наследството на ЮНЕСКО пък имат 422 лифта и 1200км писти. така че е възможно ако се направи разумно

 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  [quote#50:"Karla Hanneman"]То тва го има в цяла Европа и не е лоша идея , проблема е , че в България няма семейни ферми [/quote]

  За 15 години пребиваване съм го пропуснал нещо..

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 59. 59 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  [quote#53:"s0f1a"]много ме дразнят тези "природозащитници" защо не скачат срещу ромите и бракониерите. [/quote]

  мен пък не ме дразнят гербавите дето сринаха къщите на циганите в "Боровата гора", а на Цеко в Национален парк „Пирин“ бият теманета

 60. 60 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Само един факт. За миналата година държавата е получила концесионно взнаграждение за ски зона Банско в размер на 250 000 лв. !!!! При капацитет на кабинковия лифт 2000 скиори на час и цена 50 лв на дневната карта Цеко Минев си е изкарал парите а държавната такса за има няма 3 часа. Честито на защитниците на проекта. Нека да има б фискални броячи и на лифта , да видим тогава.

 61. 61 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абе всичко е една ЗЕЛЕНА (и като цвят на финикийските знаци) МАФИЯ!!! Не мога да разбера как незаконната сеч не им е проблем, а развиването на туризма е?

  Скоро ходих на ски в Италия - там имаше 12 лифта от селото към пистите, а дължината на пистите е в пъти повече от Банско! Със сигурност броя на туристите не беше повече от колкото събира Банско. Само че хората там си гледат бизнеса и никой не протестира срещу лифтовете...

  Освен това не мога да разбера защо не дават да се развиват и другите около Банско - Добринище например от години чака разрешение да си модернизира лифта и да напрвят нови писти?

  А най добре е нашите "природозащитници"да вземата накрая да отидат да я видят тази планина и тогава да говорят.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 62. 62 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 413 Неутрално

  А защо си мислят че някой иска да сече дървета, да поставя стълбове и да строи нови две(три) станции и т.н., ако може просто да смени 6-местните кабинки с 20 местни и нещата да се оправят, без да трупа негативите на общественото мнение.

 63. 63 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 638 Весело

  Стига с т'ва Банско , ле!
  хаха
  Миналият месец като стана пожар в оня бая голям хотел,
  от него бяха евакуирани и не пострада никой
  от ВСИЧКИТЕ му 19 -хаха посетители.
  А хотела мяза да е с поне 80 стаи.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 64. 64 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално


  От неделя до сряда тази седмица на кабинковия лифт в Банско се чакаше 3:00-3:30 часа. Нещо недопустимо!
  Има туристи, има търсене, а няма предлагане! Нуждата от 2-ри кабинков лифт е спешна, разбира се постоянно трябва да се добавят и нови писти.

 65. 65 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  До коментар [#62] от "dan1":

  щото Георгиус иска разширяване на ски зоната, а не лифт... Кралев да си плюне в устата

 66. 66 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 437 Весело

  До коментар [#53] от "s0f1a":

  Чудесно е, че ги има природозащитниците, както и че дразнят такива, като теб

 67. 67 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#64:"maria_"]Нещо недопустимо!
  Има туристи, има търсене, а няма предлагане![/quote]
  Ам тъй-де, къде го дават така! Аз искам море на Вакарел, няма да пътувам 4-5 часа я до нашто, я до гръцко, вЕрвам търсене кат мойто има много, как може да няма предлагане?!
  Банско като ски курорт има дадености, с които концесионерът е бил наясно, когато е сключвал договора. От там нататък нещата са ясно - природен парк е, със съответните ограничения, съобразяваш се, това е правова държава. Другото е, че условията по договора трябва да подлежат на проверка, което очевидно не се прави.

 68. 68 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 244 Неутрално

  В България има 40 000 кв. км планини и 3 зимни курорта, един от които е Банско. Хора, които не карат ски и не ходят в Банско искат да решават съдбата му, защото го приемат като принципен и високо морален въпрос. Нов лифт трябва да има, повече писти също. Ако не искате да е на Цеко Минев, го дайте на друг концесионер, за да има мир. Да, Слънчев бряг е грозен, но за всеки влак си има пътници, има хора, които обожават Слънчев бряг и искат да пръскат парите си там. Ако искате, приемете Банско за планинския Слънчев бряг и не ходете там, но оставете хората да правят бизнес. Въпросите с изсичането на горите на точно това място е толкова изкривен, че чак ми се повръща. По тая логика спрете строежа на магистрали, защото се губи плодородна земя, от която могат да се изхранват толкова много села и да се отгледат тонове жито. А решенията, които предлагате са подигравка със скиорите - да се отваряли по-рано касите.

 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Между Швейцария и франция има 500 км свързани писти. Множество ски курорти са свързани чрез ски писти. Пистите не вредят на екологията, ако се правят на подходящи места, без да се изсичат горите.

 70. 70 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#68:"xax"]В България има 40 000 кв. км планини и 3 зимни курорта, един от които е Банско. [/quote]

  Ми чудесно! 95% от територията НЕ Е ЗАЩИТАНА, не е национален парк, резерват, местообитание и т.н. СТРОЕТЕ СИ ТАМ! Пирин е в останалите 5% ЗАЩИТЕНИ ОТ ЗАКОНИТЕ.

 71. 71 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#15] от "Евразиеца":
  Както личи от разсъждението ти, Евразия е съюз на заинтересуваните монополисти от поддържане на населението без перспектива и информация.

 72. 72 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#69:"maria_"]Пистите не вредят на екологията,[/quote]

  НАГЛОСТТА НЯМА ГРАНИЦИ!

 73. 73 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Еми,след втория... трети, четвърти...

 74. 74 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "xax":

  3 зимни курорта? СЕРИОЗНОООО? или ти си чувал за 3? или са ти казали да пишеш 3?

 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Природозащитниците да организират залесяване и почистване на планините, вместо да протестират срещу ски пистите !!

  Най-много писти има в Алпите. Прекрасни са и за спорт и като екология.

 76. 76 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе, тая опорна точка за "що не протестирате срещу незаконната сеч, оставете ни нас на мира да сечем" е нова, нали?

  @maria_ виж моля те колко високи са Алпите и на каква височина са пистите там, моля, мерси.

 77. 77 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#75] от "maria_":

  А банкерите с държавна помощ да върнат парите, вместо с тях да плащат на форумни викачи, които да клеймят "Зелената мафия"....

 78. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално


  За разлика от алпинистите, скиорите не замърсяват природата, тъй като не носят храна и багаж на пистите!

 79. 79 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#75:"maria_"]Най-много писти има в Алпите. Прекрасни са и за спорт и като екология. [/quote]

  Да, затуй във Франция има 1 ! останала мечка. Алпите са прочистени от животни във вековете, когато европейците са били маймуни като бантустанците от Банско днес. СЕГА, когато са върху на световната цивилизация, НАЙ-ГОЛЯМАТА ИМ МЕЧТА Е ДА НЕ СА ПРАВИЛИ ТОЗИ ГЕНОЦИД НАД ПРИРОДАТА СИ.

 80. 80 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Весело

  До коментар [#78] от "maria_":

  а тъй като не ядат, то и не с_ат... айде де, аз ли да ви подсказвам сега

 81. 81 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#77] от "polux":


  До коментар [#76] от "пламен":

  Проблемите с банкерите и незаконната сеч са нещо друго. Говорим за това дали в България трябва и може да се развива туризъм, без да се вреди на екологията.
  Аз мисля, че да

 82. 82 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  [quote#64:"maria_"]От неделя до сряда тази седмица на кабинковия лифт в Банско се чакаше 3:00-3:30 часа. Нещо недопустимо! [/quote]
  Мария, нали добре прочете предложенията - ако ски-касите отварят час и половина по-рано ще се намали чакането. Но явно целта е да се нагнети напрежение! Техническото надграждане на сегашния лифт за 4-ма в кабинка до модерен алпийски лифт с 12-16 човека в кабинка, каквоти са лифтовете в големите алпийски курорти, мигом решава проблема с чакането. Но за това Юлен трябва да се бръкне с 50 млнв лева, а той не иска и предлага БРАДВА за нескопосан нов лифт с малки кабинки, който до 1-2 години след строежа ще е вече абсолютно изчерпан. СЛЕДВА НОВ РЕКЕТ за нов евтин лифт с малки кабинки! Докога ще търпим тези нагли искания?

 83. 83 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#81] от "maria_":Мария,вие не искате туризъм като в Алпите - вие искате гнусно бетонно гето като Банско с вонящи от лайна на стотици хотели реки, защото не ви пука за пречиствателни станции - най-важното е нови и нови бетонни чудовища да се строят за да се перат пари и да се набутват нови балъци от цял свят в новото ски-Кремиковци! Сто лифта да изсечете, бетонът с нищо няма да спрете! Затова НО ПАСАРАН, бръква се Юлен с 50 млн за високопроизводителен лифт по старото трасе или НО ПАСАРАН! Да си сече горите в Гърция и Европа и да видим кой ще пусне тези тарикати, за които Пирин е само куп от пачки и нищо д9руго!

 84. 84 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#80] от "extraCACA":

  Питайте някой скиор дали има такова нещо. Не искам да ви обяснявам аз.
  Омръзна ми да ми слагате само минуси , ставам, приятна вечер.

 85. 85 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#83] от "Nikolai Tsekov":

  Само да Ви кажа, че аз съм просто турист и нищо не искам да бетонирам и т.н.

 86. 86 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#81] от "maria_":

  Аз пък мисля, че ако този туризъм се развива от банкери, които получават държавна помощ от по милиард и нещо, вече има нещо много, много гнило.

  А вие?

 87. 87 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#30] от "SSS":

  Има перачи много и все хитри.А с втора кабинка ще бъде повече от отвратително чакането по пистите и тяхното качество,както вече бе написано и по-горе.
  Банско ,хора от банско не разбрахте ли вече ,че нещата не са във Ваша полза?

 88. 88 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#82] от "Nikolai Tsekov":

  Абе така е, ама защо си мислиш че надграждането на този лифт ще струва 50 млн. а изграждането на нов ще е по-евтино?
  Модерните алпийски лифтове в модерните Алпи вървят успоредно със стари такива. - справка интернет
  А иначе е напълно в стила на Георгиус (както се изрази един по-горе) да е изкуствено създадено напрежение тези дни -справка 27 юни 2014

 89. 89 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#85] от "maria_":аз също карам ски и съзнателно вече не ходя на Банско точно заради това, че съм турист и виждам ужасните поражения на банското "мислене" за туризма. Ами идете до която е река в Банско и близост до него и просто помиришете! Тези кретени от стотиците нови хотели директно изхвърлят лайната си в реките! В Банко веме 15 години се строи пречиствателна станция но на никой там не му пука за това! Банско вече е тумор, това не е курорт, а ужасно гето на малоумни хотелиери, да които ден година прави и след тях и потоп! Банско за 15 години е нараснало 10 пъти като територия ! Това е раково образувание, нямащо нищо общо с екологичния, но и с какъвто и де е туризъм! Ако не ги спрем сега, отписваме Пирин завинаги!

 90. 90 Профил на holemden
  holemden
  Рейтинг: 237 Неутрално

  мед просто ми капе на сърцето как лаете, лифт ще има

 91. 91 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#88] от "dan1":ами защото имам вътрешна информация за обсъжданията, които са правили Юлен и кметовете! Подмяната на ски лифта струва 50 милиона, това е пълна реконструкция на вече съществуващо трасе- А строителството на малогабаритно съоръжение-патерица на сегашния лифт излизала 5 пъти по-евтино- И тези тарикати прадпочитат да раздават пачки на чиновниците, вместо да си платят цената на масрафа, искат да печелят още няколко години до дупка, а след това се изнасят до някоя нова продажна дестинация....

 92. 92 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":
  Хората отиват в Банско заради хотелите, условишта и ски-туризма, ако е само заради природата ще отидат на палатка в гората.

 93. 93 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 535 Весело

  А Цеко като фалира, колко по-спокойно ще стане

 94. 94 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бойко се изказа предпазливо, защото усеща заплахата за властта си, ако сбърка.

  Смислено предложение на БААТ – да бъде прието и да се прилага 7-10 години, за да се докаже, а след това да се гледа резултата. Това е вариант, който наистина може да върви заедно с други форми на туризъм. Но едно е стратегията за туризма, друго са кражбите – те са престъпления.

  А междувременно, Страсбург да заведе дело за държавна помощ в полза на Юлен и „неизвестен извършител” от данъчен рай за заграбените 60-те хектара. И междувременно, държавата реципрочно да съди Юлен.

  И междувременно, българските власти да съдят чиновниците за престъпления по служба (бездействие), че са допуснали да бъдат заграбени тези 60 хектара – и да ги осъдят, та да не бъдат съдени по-късно те самите, че са пропуснали да осъдят първите.

  Наивно, нали.

 95. 95 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Ако искате да знаете какво е отношението на хората, живеещи около Пирин, за националния парк вижте тук: http://prozrachniplanini.org/f/0/prezentaciq-sociologichesko-prouchvane-pu-pirin-20141128.pdf

  Много интересни резулатати:
  1. Не са готови да правят компромис с природата в името на икономическия растеж
  2. Имат доверие на учени и екологични организации, но не на власти, медии и най-вече - бизнес.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 96. 96 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#78] от "maria_":

  "За разлика от алпинистите, скиорите не замърсяват природата, тъй като не носят храна и багаж на пистите! "

  Мария (жалко за хубавото име), изказваш се неподготвена. Всичкия буклук туристите го свалят в раницата и го изхвърлят в кофите за буклук. Говоря за туристите, а не за "туристите".

 97. 97 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#57] от "Стан":

  "И Доломитите са част от наследството на ЮНЕСКО пък имат 422 лифта и 1200км писти. така че е възможно ако се направи разумно "

  Ключовата дума е "разумно". Откакто със снимки доказаха, че концесионерите на Банско ползват с 2/3 по-голяма площ от разрешената и нищо не последва не вярвам в разума на тази държава.

 98. 98 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#29] от "rattrack":

  +++++++++++++++
  Благодаря за информацията!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 99. 99 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#29] от "rattrack":
  "пистите могат да "понесат" не повече от 3-4 хиляди скиори. ...легловата база в района вкл. и в апартхотелите е вече 50 хил!!! "
  +++++ и от мен за аргументирания коментар.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 100. 100 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  [quote#94:"brassway"]Бойко се изказа предпазливо, защото усеща заплахата за властта си, ако сбърка.[/quote]
  Комарницки, 2012:
  https://www.facebook.com/zavitosha/photos/a.344878105535181.78102.344867618869563/872093192813667/?type=1

  "Сега", същата карикатура, 2014:
  http://www.segabg.com/article.php?id=632624

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK