Най-ценните гори в Пирин са заплашени от планираните ски писти, твърдят екоорганизации

Карта- проект за ски зона Пирин

© Wwf

Карта- проект за ски зона ПиринИнтерактивна карта с лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк "Пирин" публикува международната природозащитна организация WWF. Тя визуализира "мащабната заплаха за вековните гори в парка", залегнала в плановете на общините.


Картата e част от публичната ГИС платформа на WWF.  В момента се разработва и нов план за управление на парка от "Пролес Инженеринг", който ще позволи нови големи ски зони, втори кабинков лифт и по-масиран дърводобив, предупреждават още еколозите.


Графичните данни показват, че проекта за 300 км ски писти и лифтове под върховете на Пирин ще засегне
около 50 000 дка гори, или 13%


от площта на парка.


За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, коалицията "За да остане природа в България" (в която е и WWF) призовава държавата да спази препоръките на комитета на ЮНЕСКО и да не допуска разширение на ски зоните в Национален парк Пирин при изработването на новия план за управление на парка.


пистите над Банско

© "За да остане природа в Бъглария"

пистите над Банско


При увеличение на картата се вижда и какви точно вековни гори попадат в обхвата на планираните ски зони. Според еколозите най-вече в по-високите части на планината заплахата грози


най-ценните гори в парка


– тези от бяла и черна мура, като някои от тях надхвърлят 150-годишна възраст. Има и единични екземпляри, които достигат и до 600 - 1000 години.


Строителството предполага изсичането на вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек.


В тази връзка от WWF припомнят, че Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.


вековно дърво в Пирин

© "За да остане природа в Бъглария"

вековно дърво в Пирин


Еколозите припомнят, че при изграждането на ски зона Банско – в нарушение на концесията на "Юлен" АД, бяха отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка. Тези нарушения все още не са санкционирани от компетентните институции.


Според интерактивната карта и сегашните ски писти на Банско са просечени през гори от бяла мура, смърч и клек на 100 - 180 години, с което е нанесена невъзстановима вреда за биоразнообразието в района, посочват от WWF.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK