Казусът за втори лифт на Банско се върна до спор за една "нещастна запетая"

Казусът за втори лифт на Банско се върна до спор за една "нещастна запетая"

© Цветелина НиколаеваДългогодишната сага за ски зона-Банско, която се завърна за пореден път на дневен ред с акцент дали е законно и дали се налага да се строи нов кабинков лифт, стигна тази седмица до стар спор за една запетая в Закона за защитените територии. И по-точно различното й тълкувание от различните страни.


В сряда концесионерът "Юлен" излезе със съобщение до медиите, в което твърди, че Законът за защитените територии "изрично допуска и разрешава" строителството на спортни съоръжения в националните и природни паркове, включително и в Национален парк "Пирин" и че обратното са "манипулативни твърдения". Различна е тезата на екологичните организации от коалиция "За да остане природа в България".  


Според чл. 21 от Закона за защитените територии изрично се забранява строителството в национални паркове, освен в случаите, когато става дума за "туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения."
Спор за запетая, който се повтаря


Според тълкуванието на концесионера, както и на кмета на Банско Георги Икономов това означава, че спортни съоръжения могат да се строят в национални паркове. "Законът изрично допуска и разрешава  в територията на националните паркове изграждането на спортни съоръжения и ски писти при спазване на останалите изисквания предвидени в екологичното законодателство," пишат в позицията си от "Юлен".


Законът допуска единствено ремонт на съществуващите вече спортни съоръжения, които са били изградени преди тези територии да бъдат обявени за национални паркове. Това припомнят в отговор Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и Александър Дунчев от WWF. Като доказателство те се позовават на досегашните практики и тълкувания на закона и цитират мотивите за отказ от страна на МОСВ в решенията за проектите "Супер Боровец" и "Супер Паничище" в национален парк Рила. Дунчев припомня и тълкуванията на съда по случаите Бъндерица и Платото от 2013 г., а Тома Белев цитира стенограма от заседание на парламента от 2000г., в която се дебатира именно прецизиране на въпросния член 21, с цел той да стане ясен и еднозначен (вижте промените в член 21 в карето).


"Tова не е интерпретация, така пише в закона," подчертават еколозите.


"Когато спорихме за първото застрояване на ски съоръжения в парка, тезата беше, че думата ремонт касае само съществуващите сгради и пътища, а за спорните й съоръжения важи думата строителство," припомни Белев идентичен спор от края на 1999 г. По тази причина тогава Евдокия Манева иска тълкувание на закона от парламента. Вместо тълкувание, НС гласува изменение в него с цел той да стане по-ясен. "От стенограмата е видно, че законодателят е разрешил само ремонта на съществуващи, но не и новото строителство на спортни съоръжения в националните паркове," посочва Белев.


Тома Белев, който е участвал в изготвянето на закона през 1998 г. припомни, че "нещастна запетайка" е била сложена вместо съюзът "и" с поправка, направена през януари 2000 г. по предложения на Евдокия Манева, именно за да не стават недоразумения в тълкуването. "Слава Богу, че парламентът има своята институционална памет и това може да се провери," завърши Белев.


В това отношение българския закон отговаря абсолютно на европейските закони, каза Дунчев и даде за пример швейцарските Алпи и техните национални паркове, където се забранява ново строителство на спортни съоръжения, а се допуска ремонт на старите. "Това лесно може да се провери дори и на сайтовете на чуждите национални паркове, но ние разполагаме и с писмени отговори от тях по този въпрос," каза лесовъдът от WWF.


Спортни или съоръжения за посетители


Именно за да заобиколят закона инвеститорът и концесионерът "Юлен" нееднократно са повтаряли през годините, дори и пред съда, че лифтoвете не са спортни съоръжения, а съоръжение за обслужване на посетителите, припомнят природозащитниците. "По тази анти-логика и МОЛ, и железница може да построим в националните паркове, защото тe също са в полза на посетителите," коментира Белев в "Дарик радио".


На свой ред кметът на Банско Георги Икономов заяви пред "Дарик", че по време на срещата си в парламента миналата седмица (бел.ред. - Икономов направи лобистка обиколка с три поредни визити в Министерски съвет, президенството и парламента, за да търси подкрепа за втори кабинков лифт) е заявил пред депутатите, че "трябва да се прецизира една запетайка, така че този член да бъде ясен." По думите му ще има промяна в закона на тази запетайка, която да позволи строителството на спортни съоръжения.


Запитан защо се налага това прецизиране на закона, ако законът позволява строителство на спортни съоръжения, както той твърди, Икономов каза: "Сега законът си е наред, но екологичните организации го тълкуват различно. Пречката се явява планът за управлението на националния парк".


Сегашният план за управление на Пирин стъпва на Закона като повтаря, че е забранено строителството на спортни съоръжения, напомни в отговор Белев.


В момента обаче се работи по нов план, който залага строителството на втори кабинков лифт и нови ски писти. Именно срещу това протестират природозащитните организации и настояват отговорните институции да спрат разработването му.
 


Обн. ДВ. бр.133 от 11 Ноември 1998г.
Чл. 21. В националните паркове се забраняват:
1.строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейнинужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлениетона парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради и пътища, спортни и други съоръжения;


изм. ДВ. бр.48 от 13 Юни 2000г.
Чл. 21. В националните паркове се забраняват:
1. (изм. -ДВ, бр. 48 от 2000 г.) строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения;

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Убеден съм , че съдът единствен имаше право да тълкува законите, не е ли така?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1135 Гневно

  Наглостта им е безгранична!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако жителите на Банко искат втори лифт, трябва и да получат втори лифт! Това е демокрацията. На пук на еколозите.

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Тия от "Юлен" няма ли да ги обявят за "мистър Икономика", по подобие на един друг?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 346 Гневно

  Закона е пределно ясен - не виждам как може да казваш на черното бяло.
  Притеснителното е когато министри и депутати тръгват пак да обещават на онез мафоитски марионетки, че за пореден път някакси ще го заобиколим тоз закон, а пък ако от Брюксел ни санкционират - ще го пльоснем пак на бюджета.

 6. 6 Профил на putinsanitar
  putinsanitar
  Рейтинг: Неутрално

  Не разбирам с какво им пречи един лифт. Редица от стълбове. Пътуващите с лифта дори не тъпчат тревата под него. Съвсем различно от един път. Май всичко е екоталибаните да си пазят хляба.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4994 Любопитно

  [quote#3:"npiatanasov"]Ако жителите на Банко искат втори лифт, трябва и да получат втори лифт! [/quote]

  Ако аз искам да не плащам данъци, трябва да не плащам. На пук на държавата!

  ???

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#3] от "npiatanasov":

  Това може да стане ако Банско е независимо княжество с територия- пирин планина. Докато това не стане, Банско може да си иска и луната. Пирин планина не е на село Банско, а е на държавата България.

 9. 9 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#3] от "npiatanasov":
  жителите на Банско от години са крепосни селяни на Юлен, кмета и Цеко Минев. ако в този град имаше конкуренция на равни начала хората нямаше да се жалват, че монополиста ги клати както си иска. дано доживеем да се опълчат срещу разсипията, тогава градът им може и да потръгне. втората кабинка няма да ги стопли - тя ще е само повод същия монополист да отвори уста и да каже "ами имаме вече модерен лифт, ама пистите са малко - да изсечем още няколко хектара вековни мури, да направим 100-200 км писти та да са доволни туристите".

 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  Г-н Икономов директно лобира и тропа по вратите с крак,защото ръцете са му заети с щедри дарове/обещания/,а чете закона като дявола Евангелието.Явно Ц.М. и Юлен и една банка искат да наложат на Банскалии от град с история,да стане псевдо панелка с молчета и механички.Не това търсят истинските туристи.
  А защо Витоша ски,които също са от "групировката" не вземе да възстанови лифта Княжево-Копитото,който си съществуваше и работеше.Да не би тези гнили ябълки да са и дървосекачи?

  Tony
 11. 11 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 431 Разстроено

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Да, и аз хич не мога да си обясня (освен с неадекватността на съдебната система, разбира се, оставям наглостта настрани) как може да има спор върху нещо, което и седемгодишно дете може правилно да прочете...

 12. 12 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 515 Весело

  На Цеко все нещо му пречи - я "запетайката" в закона, я разкритията на Бивол за източването на банката му през офшорките на Георгиус от Кипър, я морените на Витоша, я народа. Ненаситен?

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Цеко да цземе да построи един МОЛ над пистата и да се приключи. Явно Боце му е обещал нещо.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#6] от "putinsanitar":

  Въпроса не е в единия лифт, а в безмерната наглост на този, който иска да го строи. И незачитането на никакви закони и държава от негова страна. Толкова ли е трудно да се проумее?

 15. 15 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#3] от "npiatanasov":

  това е комунистическата интерпретация на демокрацията!

  демокрацията преди всичко е стриктно спазване на законите - ако нямаме това условие се разпада обществения договор и, съответно, демокрацията...

  ...няма по добър пример за това от преходът в България - резултатът е че никой гражданин на държавата не е доволен от прехода - нито бедните, нито богатите

 16. 16 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#4] от "today":

  Ако държавата си прибера помощта, банката им дали ще има ресурс за още един лифт?

  Коментара не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

 17. 17 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До кометная [#3] от "npiatanasov":
  Само че Пирин не е на Банско, а на всички нас.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 18. 18 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Приключваме с легендата „България – ски дестинация“

  http://glasove.com/komentari/47761-prikliuchvame-s-legendata-bylgariq--ski-destinaciq

 19. 19 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "grand funk railroad":

  Наглостта е на Цеко и компания, а тези, които блокират пътища - тъпотията им е в повече. Приятел ми разказа следната случка в Банско от миналата седмица : 8.40 сутринта, кабинката работи, касите - не. Касиерките се мотат, опашката дреме, а отгоре кръжи хеликоптер и я снима. Не може да си купиш карта от предния ден, защото не се знаело каксо ще е времето утре и дали съоръженията ще работят. Малоумна история...

 20. 20 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Втори лифт така или иначе ще има.
  Не било правилно спроред закона казват някакви оръфляци.Ще се сложи запетайката с промени в НС и готово.
  И ако не искат да минават покрай новата кабинка и писти,за да не повръщат от напрежение - да ме питат мен за обиколни маршрути на лични.

 21. 21 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Вместо да лежат през лятото и да вдигат гири през зимата Юлен и Банско можеха отдавна да надградят трасето на сегашния лифт с кабини за 12-16 човека вместо скапаните вече душ кабинки за 4-ма! Законът им го позволява, но цициите не искат да се бръкнат за 30 милиона лева. Къде по евтино им излиза сеч и бетон в гората за нов мизерен кабинков пак за 4-ма под душа. Ако допуснем това да стане, до 2-3 години започва нова акция за нова лифт патерица на разрастващото се бетонно гето Банско! Трябва да спрем тези нагли хорица!

 22. 22 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тома Белев от Асоциацията на парковете ли? Българският съд не отсъди ли, че той незаконно е бил председател на тази асоциация и няма право да я представлява?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на mladen_49
  mladen_49
  Рейтинг: 111 Гневно

  Въпрос към "Дневник": Кой ви плаща за да бъдете против развитието на Банско като ски курорт?

 24. 24 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Навремето в отделенията се учеше разликата между:
  Да се помилва, не да се обеси
  и
  Да се помилва не, да се обеси.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Защо в 2000 година министъра не разрешил и сложил подпис,преди да се изяснят нещата,а сега веднага обещаха на Юлен и кметовете на заинтересованите общини.Утре,като се окаже,че е нарушен закона ,защото Пирин е природен парк,кой ще плаща.Още не сме оправили заменките.

 26. 26 Профил на theh5n1
  theh5n1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "npiatanasov":

  Иска ти се, ама не е това. Демокрацията е спазване на законите.

 27. 27 Профил на theh5n1
  theh5n1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "ret":

  Така ли се слагат запетайките в НС - по поръчка? И ти си от тия, дето морето им е до колене, а?

 28. 28 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#6] от "putinsanitar":

  Ми много просто - дава се разрешение за строеж на лифт на площ примерно 100 (сто) декара и след една година виждаш как са застроени 1000 (хиляда) с любезното съдействие на всички държавни органи - строителни инспекции, хеи-та, данъчни и т.н.
  Отделно по пътя никнат кебапчийници и "платени" паркинги като гъби след дъжд. Познато ли ти е?

 29. 29 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#4] от "today":

  Защо, да теглиме ли парите вече?

 30. 30 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#28] от "herbaltea":

  Елементарно е там откъдето е минал булдозера има цивилизация там където не е има природа.Айде марш към Уганда да се любуваш на храсталаците.Пънкс нот дед докат не го фане скино.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 31. 31 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Че къде точно има казус тук? Правилата за пунктуация са едни и според тях е очевидно, че става дума за "ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". Едно е да се правиш на луд, съвсем друго - да се опитваш да изкараш всички нормални - луди. За мен това е просто поредното доказателство какви точно хора стоят зад натиска да се построи още един лифт (а после и още един, и още 200 хотела, а после и още 500 хотела в Добринище, последвани от нови лифтове и там, и т.н.)

 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2669 Весело

  Юлените освен в часовете по география, не са ходили и в часовете по български език....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Весело

  "Да се построи (,) не (,) да се забрани."

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 34. 34 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#3:"npiatanasov"]Ако жителите на Банко искат втори лифт, трябва и да получат втори лифт![/quote]
  А ако Цеко иска втори лифт, трябва ли да получи втори лифт?

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 35. 35 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Не виждам защо да не започнем направо спора за трети лифт.

 36. 36 Профил на krisdraganov
  krisdraganov
  Рейтинг: 233 Неутрално


  12 НЕВЕРНИ И 1 ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕ ЗА БАНСКО
  Първата откровена лъжа е, че Законът за защитените територии забранява строителството на спортни съоръжения в националните и природни паркове, включително и в Национален парк Пирин. Другата невярна теза е, че не може да се изграждат повече писти и лифтови съоръжения в Национален парк Пирин. Неточно е и твърдението, че концесионерът „Юлен“ е нарушил закона и си е присвоил територии от Национален парк Пирин, на които е изградил ски писти и лифтове. Измислица е също така, че съоръженията и ски пистите в Банско са незаконни. Те са изградени по предварително съгласувани планове от Министерството на околната среда и водите и при пълно спазване на действащите разпоредби. Лъжа е също така тезата, че съществуващата кабина може да се замени с нова с по-голям капацитет и по този начин да се избегнат опашките, както и че заради втората кабина ще се изсекат вековни гори. Друга голяма измислица е, че ако се допусне изграждането на втората кабина, цялата територия на парка ще се презастрои. Лъжливи са и твърденията, че планините в България нямат условия за развитие на ски туризма. Ски туризмът в страната е със 100-годишна история. Твърди се също така, че в новия план за управление на Пирин има предвидени 333 км писти и 113 км лифтове, което е съвсем невярно. Друга подвеждаща теза е, че ЮНЕСКО не позволява изграждането на втората кабина и допълнителни писти.
  Единствената вярна теза е, че е забранено строителството в Национален парк Пирин. В сега действащия план в Национален парк Пирин е записано, че „на цялата територия на Национален парк Пирин се въвеждат допълнителни забрани за строителството на нови и разширяването на съществуващите писти и съоръжения.

 37. 37 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#18] от "myspam":

  "Това явление автоматично обезсмисля уикенд карането на ски - от цял ден возене поне половината отива в чакане - с пълна екипировка, с тежките ски в ръка, без тоалетна в близост. Нищо чудно, че когато се качат догоре, хората са изпълнени с ярост и започват да карат като луди."

  ахахаха, ма и един клозет ли не му дават на клетия Цеко да напрай

 38. 38 Профил на bate_but...
  bate_but...
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Големи защитници на природата, голяма работа. А после че нямало поминък, че малките градове се обезлюдили, че "всичките селяни" се пренесли в София, че в България не можело да се прави бизнес.

  Истината е че винаги ще има недоволни. И работата на държавата е да защити интереса на мнозинството. В случая еколозите са едно много шумно, но изключително малко малцинство. Защото става дума за гора по-малка от тази която Симеон Сакскобурготски изсече в реституираните му имоти на Боровец.

 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Питам се, до кога законите ще се съобразяват с реалните нужди на господстваща група, или със обективност, която не можем да променим? Значи, докарали сме вредни емисии, шум, вибрации, или нещо друго над критичния минимум, събират се отговорните фактори и променят критериите! Хоп - ситуацията е в норма! Не е удобен на господстващото лоби един закон, един препинателен знак, променят го и хоп - всичко е наред! До кога?

  goblenka
 40. 40 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#38] от "bate_but...":

  то поминък ще е и да изсекат всичките вековни гори, защото тази дървесина е ценна, нищо, че след това пръстта ще се измие от дъждовете, след 5-600 години ще пораснат нови дървета, важното е да има поминък за 3-4.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 41. 41 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Трябва да се обявят за спортни съоръжения автобусите,с които спортистите отиват на стадиона.

  ГОСПОД НИ ПРАТИ ДЕФЕКТЕН ИНСТРУМЕНТ. ПРОИЗВЕЖДА АТЕИСТИ.
 42. 42 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  писна ми от безумни коментари,дъвчещи едно и също.на хората вече им стана ясно,че повечето са платени с цеб да плюят щом става въпрос за Банско.простоватички сме и това е.нищо няма да бъде незаконно,но те си пеят врели-некипели.

 43. 43 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#19] от "elysim":
  [quote#19:"elysim"]Малоумна история...[/quote]

  Напълно съм съгласен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 44. 44 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Казусът за втори лифт на Банско не е за една "нещастна запетайка", а за един генерален въпрос:
  Трябва ли да променим статута на националните ни паркове?
  Ако се разреши ново строителство, това вече няма как да е национален парк.
  В тази връзка прочетете нашите коментари под лъжите на ЮЛЕН АД:
  http://blog.prozrachniplanini.org/otgovor-yulen/

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 45. 45 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#36] от "krisdraganov":Ти си наистина символ на цялата лъжа, с която Банско залива България! Сега пишеш, че било лъжа възможността да се надгради трасето на сегашния лифт със съоръжения за многоместни кабини вместо сегашните душ-кабинки?! Само преди 5 дни във форума на Капитал самият ти писа, че това решение е напълно възможно, но на Юлен им било скъпо /писа че струвало 50 млн лв/и ако еколозите извадели пари да платят масрафа работата щяла да стане! Ало, гледай да не ти порасне носа колкото Байкушевата мура....

 46. 46 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За мен лично не е логично да чакам 1/2 ден, за да се пусна 2 пъти съответно да съм платила ххх лева за това удоволствие. Трябва си решение на казуса с опашките.

 47. 47 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#46] от "evolutionary":

  Има си решения ! Например, смяна лифта с по добър! По-бърз, с повече места. Има и друг вариант: Наистина нов лифт, но по строго определено трасе и нито сантиметър извън него! Нито едно ново легло, барака, лафка, капанче и т.н! Ще стане ли? Не? Практиката е като хлебарите: Дай брашно да подсушим, че много вода наляхме! после: Дай вода, че много брашно сложихме! Да обяснявам ли? Дай лифтове, че като си запълним базата, стават опашки! После, давай база, инфраструктура и места за забавления, щото, ползващите лифтове няма къде да спят и да се забавляват. Няма и къде да пазаруват, а трябва да им вземем парите...

  goblenka
 48. 48 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#44] от "Андрей Ралев":

  +++++ Да! Това е казусът! И? Трябва ли? И.... Имаме ли това право?

  goblenka
 49. 49 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#42] от "maginka":

  Разбира се, че няма да е незаконно! Ще си променят закона и ще си направят разширенията! Защото няма да е променен само закона за Банско! Та... В това, че се коментира и то не положително този подход не е малоумно и простовато!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK