Природозащитници внасят 7 стъпки и 8000 подписа за опазване на горите

Природозащитници внасят 7 стъпки и 8000 подписа за опазване на горите

© null8000 граждани са подкрепили подписка за опазването на българските гори. Този вторник (17 февруари 2015 г.) инициаторите от сдружение "Прозрачни планини" ще я връчат лично на заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов, съобщават природозащитниците.


Документът съдържа и седем стъпки, които гарантират опазване на горите от прекомерно изсичане на старите и вековни гори, както и устойчивото ползване на горските ресурси, смятат експерти и природозащитници.


От "Прозрачни планини" настояват за незабавно прилагане на мерките за усъвършенстване управлението и стопанисването на горите.
Седемте стъпки към опазването на горите у нас:


– Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да издаде заповед в срок от 6 месеца всяко горско или ловно стопанство да запази минимум 10% от горите си във фаза на старост без сечи, както и всички неизсечени към момента вековни гори. Това може да се случи, ако всички държавни гори бъдат екологично сертифицирани;


– да се забрани износът на необработена дървесина от държавните гори;


– във всички природни паркове да се забранят окончателните фази на възобновителните сечи (фазата, в която се изсичат последните стари дървета). В Природен парк "Рилски манастир" да се забрани стопанското ползване на гората, така както е в Национален парк "Рила", както и да се спрат "санитарните сечи", с които в момента се злоупотребява. Изключение да бъде направено само със съгласуваните от експертния съвет на Агенцията по горите с участие на представители на природозащитни неправителствени организации;


– Министерството на околната среда и водите да издаде заповед режимите за устойчиво управление на горите в НАТУРА 2000 да станат задължителни веднага за всички гори от мрежата;


– Агенцията по горите да стане независима структура от Министерството на земеделието и храните. Така контролът на сечите може да е независим от ползването;


– до 9 месеца да се изготвят всички областни планове за развитие на горските територии с активното участие на местните общности;


– да се възстановят всички горски контролни пунктове по пътищата и мобилните екипи за контрол на незаконни сечи. Глобите да се връщат в контролния орган.


Предложените мерки са изработени с експерти по горско стопанство и лесоустройство, а подробните мотиви за тези конкретни стъпки може да прочетете тук.


Подписката в защита на горите е подкрепена от коалиция "За да остане природа в България", Българската туристическа камара, проект "Зелени закони" и други.  


"Прозрачни планиниe инициатива на сдружение за дива природа БАЛКАНИ, сдружение "Байкария - Велинград" и рибарско сдружение "Балканка 2009". Целта ѝ е да насърчи гражданското участие при управлението на планинските ресурси. Екипът работи в областта на управлението на защитени територии, гори и водите в Югозападна България.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Прозрачни планини,това не бях го чувал,нещо приказно ще да е.

 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 414 Любопитно

  Абе какви гори сега??!?

  С Ангелкова е говорено за лифтове!!!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Седмата мярка е най-сигурна.Освен това ,който няма пари за глоба-принудителен труд.Контролните органи да са въоръжени и това да се разгласи.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 1023 Весело

  [quote#2:"polux"]С Ангелкова е говорено за лифтове!!! [/quote]
  Финикийски шепот

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  Който и да го е предложил,трябва много сериозно да се разгледа от министерстсвото.Както е тръгнало с безразборната сеч и безразборния износ,скоро в горите ще останат само храсти.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сега тази другарка Танева, ще въведе и антинаучния в ловното стопанствената наука групов лов на сърни. Свинете са избити, ловците не ходят на лов, малко приходи от смърт и сега трябва да се избият и сърните, после зайците, врабците, чучулигите и да станем пустиня без живот като Италия и Гърция. Да живеят кървавите бюджетни приходи. Ей такъвм закон се готви от драгите ни управляващи.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9900 Неутрално

  Преди дни гледах по ТВ-то Авганистан, от зелена гориста природа, след масова сеч останали камъни и пустиня. В това ще се превърнем и ние, ако не спрем износа на дървесина.

 9. 9 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Любопитно
 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Браво, най-сетне. Аз като ги чета предложенията, ми се струва че това е трябвало много отдавна да стане реалност. Какво чешат (с извинение) тия безчет чиновници в МЗХ, та това не е станало досега?? Да спасим горите в България от алчни хотелиери и бракониери-ловци!! Не на примера "Банско", който е лош пример за зимен туристически курорт!

  www.commcrime.blogspot.com
 11. 11 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Даже доста закъсняхме с каквито и да било мерки...

 12. 12 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И един друг проблем. Масово арендаторите тровят мишките със забранени препарати и оттам всички животни, които пасат трева или се хранят с мъртвите мишки. Няма заек, няма гарга... цели райони са опустошени, а контрола на министерството пожелателен. После ние ядем остатъците от отровите с хляба.

 13. 13 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Винаги глабите са за дървосекачите а печалбите за шефовете на дърводобивните филми, които нареждат на дървосекачите, предимно роми да унищожават гората.

 14. 14 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Ще споделя личен опит.Препоръчвам го на всички които мислят за горите.Родителите ми наследиха 20д/ра гора с дървета на по 60-70г.Няма опазване.Взех си необходимия брой пирони и тесла.Гората си е там и сега.Каня Ви на излет.Вие решете в коя гора.

 15. 15 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  не знам защо но тези природозащитници не ми вдъхват никакво доверие

  Приказка без край
 16. 16 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Тотални глупости. Да се приватизират всички гори ще има много по-добър ефект.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  А кой ще пази горите ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  В България се сече прекалено малко в сравнение с прираста, това не означава че горите се увеличават, а че дървесината просто се похабява. Необходими са мерки и организационни и финансови зяа увеличаване на капацитета за добив и ефективността..

  Няма проблем да забраним добива на дървесина, по същата логика по която няма проблем да забраним добива на инертни материали и производството на зърнени храни.
  Бива бива невежество, ама това вече е извън пътя.

 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  меракът за по-големи печалби? Няма гора - няма печалба.

 20. 20 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Внесени са законопроекти за спиране на сечта от две парламентарни групи, а тия един файтон измислени природозащитници пак искат да бъдат забелязани .

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Твърдо съм против безогледното сечене, но признавам си текста малко ме изненада. Сигурно е писан от някои други природозащитници, а не от тези двадесет и колко организации, дето се борят лично с Цеко Минев.
  Аз си мислех, че първа точка е да се изгони Цеко Минев и фирмите му от Банско и Витоша и не се пускат на по-малко от 10 км от коя да е планина, включително и някои баирчета, като тепетата на Пловдив например.

 22. 22 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 440 Весело

  [quote#21:"tsvetko_51"] а не от тези двадесет и колко организации, дето се борят лично с Цеко Минев. [/quote]
  Двадесет организации ,обаче общо с 20 члена

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  Трябва и ревизия на придобитите гори у нас защото доста кражби и фалшификации има!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Къде бяха тезе т.нар. природозащитници, когато в продължение на минимум 15 години всякакви типове изсякоха българските гори? Занимаваха се с лифтове на Банско ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK