11 хиляди граждани от Велинград се обявиха срещу добива на волфрам в района

хотели във Велинград

© Надежда Чипева, Капитал

хотели във Велинград11 хиляди души от Велинград се включиха в подписка срещу добива на волфрам в района. Подписката е внесена в общинския съвет с настояване местната власт да спре отварянето на мината, съобщава БНР.


Инициатор на подписката е гражданско сдружение "За запазване на община Велинград като екологичен и чист регион, без рудодобив". Акцията им е подкрепена и от хотелиерите в курортния град.


Според местните добивът на волфрам "ще компрометира региона като СПА столица на Балканите". Местната власт е категорично против частен инвеститор да стартира добива на волфрам в района, въпреки че становището от екологичната оценка е, че рудната дейност няма да окаже негативно въздействие върху околната среда.
От туристическия бранш са категорични, че ако мината заработи, ще преминат към гражданско неподчинение с блокиране на пътища.


В същото време жителите на селата около Велинград искат мината да заработи. Безработицата в района е над 90%, а основният поминък е картофи. Само преди месец гражданско сдружение "Байкария" организира тридневна акция за изкупуване на картофите от село Кръстава, което е най-близо до мястото на бъдещия рудник. Почти 6 тона бяха изкупените тогава родопски картофи от около 500 души - предимно софиянци. От сдружение "Байкария" демонстрираха възможна алтернатива за прехрана на местните жители срещу добива на волфрам.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Че тя и сега е една СПА - столица....та знае ли се...мръсотия, прхоляк, цигания.

  АЗ
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Идеята за организирано изкупуване на картофи е отлична. Хем препитание за хората, хем хубави картофи за градския човек, хем прескачаме веригите и не купуваме продукция напр. от Полша.

  Как и къде може да се включа?

 3. 3 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Хмм... тази акция на сдружение "Байкария" е едно много добре дошло, прекрасно и мирно решение на сложен за района казус с липсата на доходи. Дано има още много подобни идеи и все с успешни реализации. Иначе като гледам само мината спасява тези хора, макар и предлагайки супер тежък и най-вероятно слабо платен труд. Но това е значително по-добре от нищо.

  Леко обезчовечен...
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "становището от екологичната оценка е..."

  Никой не вярва на държавните органи! Хората не вярват нито на "оценката", нито на контрола след началото на добива.

 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Волфрамът е изключително ценнен метал и търсенето на пазара е огромно. Всяка страна би се радвала да открие и разработи находище на територията си! Проблема у нас е, че по стар комунистически обичай "едни наши хора" ще си присвоят всички ползи, а за местните хора ще останат единствено негативни последствия от безотговорно експлоатиране на природата...
  В нормалните страни хората щяха да подкрепят добива и да усетят приходи в общината от данъци, да се радват на нови работни места и всички произтичащи от развитието на бизнес благини...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Разстроено

  Ето как добивът на волфрам е кмпрометирал туризма в Митерсил в Австрия: http://bit.ly/1LLCldC

  Това се случва с Национален парк след добив на волфрам: https://www.youtube.com/watch?v=MDdOPtbMHTE

  Убийци!

 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Идеята на Байкария много ми хареса. Ако бях разбрал по-рано щях и аз да се включа. От известно време полагам целенасочени усилия да избягвам веригите и да пазарувам директно от производители, като предпочитам по дребничките .

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абсолютно подкрепям акцията на движение "Байкария", в което аз самия се включих - много вкусни и сладки картофи, достъпни на крайния потребител без разни посредници, директно от производителите от село Кръстава!

 10. 10 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Евала на "Байкария"! Дано да има продължение.

 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rostislav Rusev":

  и аз искам картофи от наше село, но тази акция е далеч от решение, освен ако не се изразявате неправилно и не е една акция а устойìв бизнес

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Спа столицата??? Някой чувал ли е за тая спа столица? И защо в Спа столицата има 90% безработица? И как 500 човека които са си купили по 6 кила картофи, което не прави и 2000 лева ще изхранят тези хора в цялата област?
  Или за да звучим "еко-западняшки" без дори да разбираме за какво става въпрос , трябва да обречем цял район на глад?
  По света такива мини се дават на Канадски или Австралийски фирми. Те са специалисти. Рентата на мината е нищожна. Но се правят отчисления в специални фондове за рехабилитация на земята след приклчване на работата. Назначават се правителствени инзпектори които непрекъснато мерят чистотата на водата, въздуха и почвата и налагат страхоно глоби при всяко отклонение. Ползата не идва от рентата на мината а от това че хората в района работят и до известна степен от преработването на рудата. Ако мината не е отворена а е 100% подземна няма никакви проблеми. Така се прави по света. В България се забранява дори и проучването на тези неща защото ще засегнат нечии интереси. Не на хората! А ако се разреши да се експлоатира мината ще започне една такава корупционна схема че никой няма да спечели.

  California Über Alles
 13. 13 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нищо лошо да си купи човек ефтини картофи, но 90% безработица не се бори със садене на картофи.
  Все мрънкаме че искаме инвеститор, ама ако може само да дават пари срещу нищо или ако инвестират да е в нещо като био-картофи.

 14. 14 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  6 тона, да са ги изкупили по левче килото са 6000 лв. Доход на колко население за колко време? Да кажем на 60 души за една година, по 100 лв. годишно на калпак или по малко над 27 ст. на ден. Същевременно кило неочистен волфрам, подходящ за стоманопроизводство е 30-35 УСД, 6 тона волфрамов концентрат (най вероятно ще е дневният добив на рудника, малък, защото в България няма големи залежи, но нека да предположим, че е месечният добив, независещ от сезони и метеорология) или по около 180-210 000 УСД месечно. 1% от това да отива към местните 60 души, пак си е несравнимо по висок доход от този, изкарван чрез производство на картофи...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 15. 15 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За това ли Велинград е толкова разкопан- то имало мина!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 16. 16 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#11] от "rldkfl":

  При нормални условия, множество успешни акции от подобен вид често прерастват в бизнес интерес при последователен успех. Има ли търсене, ще се появи и предлагане. За това изразих и надеждата си за повече успешни такива.

  Иначе съм напълно съгласен, че единична акция не решева нищо. Също бих искал да споделя, че не съм против мината, но пък ако хората в района не я искат и се появи алтернатива за доходите на хората в района, защо всички да не са доволни?

  Леко обезчовечен...
 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  аха това е лошия волфрам.
  ако беше руски явно щеше
  да възвърне блясъка на Велинград.
  пълни глупости. явно местния дпс олигарх
  тип фидел беев иска да си гледа хотелите.
  няма проблем. но както няма проблем за хотелите,
  така и ако екооценката е ок няма проблем за волфрама.
  трябва да има повече разяснения при такива инициативи.
  така като се действа-конспиративно и хората
  започват да се съмняват, руши се доверието

 18. 18 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма мина която да не е навредила на месното население по един или друг начин.Не си ли пазим природата и да я запазим за идните поколения за какво да живеем тогава.Имаме една от най богатите територии на планетата и това е земята и ако правилно я обработваме и се грижим за нея то тя ще ни отвръща със същото.Нима забравихме какви поразии ни донесоха гигантските заводи където и сега земите са превърнати като пустини а където има мини района е като на Венера.какво искаме да превърнем всичко в пустош и да унищожим този райски къс или да го запазим за своите поколения.

 19. 19 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#5:"Торбалан"]Волфрамът е изключително ценнен метал и търсенето на пазара е огромно.[/quote]

  Ценен е, разбира се. Питай ФЕД как пожълтен волфрам минава за кюлче чисто злато на международните пазари
  Те за това германците сега пробиват и анализират златото, което им връщат американците. Гнусна мина най вероятно ще има, щото освен златото, ФЕД отдавна привършиха и с волфрама и сега се търси още.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Почти 6 тона бяха изкупените родопски картофи от около 500 души - предимно софиянци...
  -----------------
  Браво,слушат Бойко...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Не е сериозно един град да се прехранва от картофи.И как всички са специалисти в областта на минното дело,щом има екологична оценка.

 22. 22 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Разстроено

  До коментар [#18] от "ahorra":

  Не пропускай да обясниш това на тия балъци австрийците, които нахалост са съсипали националния си парк и туризма си с добив на волфрам: http://bit.ly/1BimSyv :/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK