Проектоплан за управление на Витоша ще бъде представен днес

Проектоплан за управление на Витоша ще бъде представен днес

© Георги КожухаровПроектът за нов план за управление на Природен парк "Витоша", който ще определи какви  дейности се допускат в планината, както и възможните режими за строителство там през следващите десет години (от 2015 до 2024 г. включително), ще бъде представен днес "пред широката общественост". Сегашният план за управление изтече в края на 2013 г.


За общественото представяне съобщават от фирмата "Пролес инженеринг" ООД, на която беше поверено изготвянето му. Същата фирма изработи и актуализирания план за управление на национален парк Пирин, който залага увеличение над 4 пъти на зоната за строителство на спортни и туристически съоръжения. Последното предизвика недоволство от страна на природозащитните организации в коалиция "За да остане природа в България", които призоваха правителството и екоминистерството да спрат работата по този план до изясняване на законността му.


Природен парк "Витоша" е защитен по Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Планът за управление регламентира какво е позволено в планината и къде точно, както и какво не може да се прави там. В сегашния план е забранено изграждането на нови ски съоръжения и е разрешено само подмяната на съществуващи. Собственикът на лифтовете - "Витоша ски", свързана и с концесионера на ски зона Банско "Юлен", направи опит да заобиколи забраната преди три години и това доведе до едни от най-масовите граждански протести и блокада на "Орлов мост".
В началото на миналата година дирекцията на парк "Витоша" към земеделското министерство обяви търг за изработването на плана, а стойността на поръчката беше близо 600 хил. лева (без ДДС). Предвидено е разработване на геобази данни и карти и развитие на географската информационна система на парка. Новият ще бъде в сила до 2024 г. включително.


Изработката му е част от проект "Дейности по устойчиво управление на Природен парк Витоша", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет чрез оперативна програма "Околна среда".  


"С актуализацията  ще се направи основен анализ на съществуващия план за управление и неговото изпълнение, установяване на обективно настъпили важни промени и проблеми и запълване на празноти от информация, необходима за съставянето на новия план," посочват от фирмата. По думите им новият актуализиран план ще се разработи от 45-членен екип от известни научни работници и висококвалифицирани експерти. "В процеса на работата от най-ранна фаза ще бъдат включени всички основни заинтересовани страни и административни структури, за да се осигури баланс между ползването на ресурсите на парка и опазването на биологичното разнообразие в него", заявяват още изпълнителите.


Целта им е да създадат нов план, който "да бъде разпознаван от всички заинтересовани страни като документ за партньорство и резултат от екипната работа на организации с различни интереси, но обединени от обща визия за развитие и постигане на ползи за местните общности и отговорност за съхраняване на уникалните качества на Витоша".


През този месец (март) те ще стартират неформални консултации със заинтересованите страни. На www.pu-vitosha.com ще бъде публикувана покана за набиране на мнения, като се предвиждат и персонални срещи за прецизиране на дадените предложения и препоръки. На 28 август 2015 г. ще бъде представен цялостният проект за план за управление на Витоша, като преди това ще бъдат проведени специализирани семинари за всички негови основни части.


Частите на плана за управление на ПП "Витоша" ще бъдат регулярно публикувани на страницата на проекта. Обществено обсъждане ще бъде  проведено на 30 септември 2015 г.. След отразяване на препоръките актуализираният план трябва да бъде внесен в министерството на екологията за разглеждане и приемане - първо от Висшия експертен екологичен съвет и след това от Министерския съвет.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Демек, почваме да наливаме бетона.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 997 Неутрално

  То корояда до 10 години ще види сметката на гората.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Проект за план на управление на Витоша ще бъде представен днес"

  Вярно е, че извън този форум ползвам български език около 4-5 минути месечно и по тази причина започнах да го забравям но не е ли правилно да се каже: Проект на план за...
  (Извинявам се ако греша, но така помагам и на самия себе си.)

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Значи още една година бездействие, после един ден обсъждане???, и после старт на бетона?

  Супер...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Нов план.Ама Витоша досега по някакъв план ли се управлявала който е остарял,че сега трябва нов.В България много малко неща се управляват с някакъв план освен източване на банки и кражби на европари и пари от митниците.Другото се управлява ден за ден.

 6. 6 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Стига с тоя бетон и подскачане предварително. Витоша е много важно да са използва целогодишно по един балансиран начин. Все пак 1,5 милиона живеят точно до нея. За зимата 100% има нужда да сме сменят всички съоръжения и изграждане на още 1 или 2, ако има смисъл разбира се, няма да наруши нищо на планината. Бетона се лее по разни хотели и къщи, и както се разрастват Драгалевци и Симеоново може изведнъж тия квартали да се окажат на някоя писта. Ако може и да не е Цеко тоя, който строи и държи Витоша, а някой читав ще е екстра.

 7. 7 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какъв бетон, какви 5 лева? Хайде моля зелените тролчета да спрат да внушават глупости на хората, защото заради тях и онзи талибан Тома Белев, на Витоша съоръженията не са подменяни от както са построени и вече са опасни. Обаче Томата не дава да се пипнат. Ще си прави музей на социалистическия труд. Също както не даде да се пипне корояда и унищожи сумати и декари гори по Витоша. Вие сега пишете за бетон, къде ще е този бетон? И вие не знаете, защото не са ви го спуснали още в опорните точки.

 8. 8 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "maginka":

  maginka, обичам те )) +++++++++++++++++++++++

 9. 9 Профил на Forester
  Forester
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Моля хората с бетон в главата да спрат да правораздават и да се научат да гледат малко по-далече от под носа си, и да не слушат само талибани, независимо с какви имена. В тази държава има и закони, и в крайна сметка те трябва да се изпълняват, независимо дали и на кой, колко това му харесва!

  Antony
 10. 10 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз съм много щастлива. От години го чакам този план. Витоша е уникално място и управлявано по разумен начин може да даде много на икономиката, на софиянци и на бъдещети поколения като цяло. Дано се реализира!

 11. 11 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това е страхотно ,дано бързо влезе в действие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK