Преброяването на делфините по българското Черноморие

Преброяването на делфините по българското Черноморие

© ДневникПриблизително 881 делфина са преброили експерти във водите на българската зона на Черно море по време на първия етап от преброяването и проучване на китоподобните видове у нас. Това стана ясно по време на представянето на началните резултати от проекта за извършване на теренни наблюдения на трите вида делфини, които обитават нашето море - афала, обикновен делфин и муткур.


През изминалия зимен сезон учените са успели да засекат 142 броя делфини от вида муткур (известен още като морска свиня), 37 броя – от вида афала и 702 броя – обикновен делфин. Теренните наблюдения са направени със съвременна техника от самолет и 4 кораби в първата мисия от 28 ноември до 16 декември 2014 г. Тъй като няма как да бъдат преброени с точност, учените използват статистическа методика за относителен брой.


Делфини през зимата
От екипа от проекта, който е и с международно участие на учени от Украйна и Израел (общо са 41 експерти), коментират, че са изненадани колко много делфини са успели да засекат именно през зимния сезон, когато се очаква бозайниците да се намират в други географски ширини. Това предполага, че по време на предстоящите други две мисии в различни сезони (през март и юли) делфините ще са вероятно още повече.


Експертите правят уговорката, че е твърде рано да се правят заключения и изводи на този етап за числеността и местообитанията на морските бозайници. Затова и анализ и обсъждане на конкретни мерки за опазването им ще има най-рано тази есен. Нужни са поне 2-3 години наблюдения, за да се оцени числеността им.


Проучването на делфините е задължение на България по съществуващата т.нар. научна резерва за изграждане на екологичната мрежа "Натура 2000" за Черноморски биогеографски регион. Според Европейските директиви за хабитатите и местообитанията, страната ни е длъжна да докладва за състоянието на видовете и техните хабитати на всеки 6 години, което да се базира на данни от мониторинг, какъвто досега липсва конкретно за делфина.


Последните задълбочени научни изследвания на делфините по нашето Черноморие са проведени в далечната 1962 г. и до момента са липсвали актуални данни за числеността и състоянието им в т.нар. българска изключителна икономическа зона (ИИЗ) в Черно море. По този повод и от Европейската комисия определят като


"крайно незадоволителни" данните ни


за морските бозайници и техните местообитания. През 2019 г. България трябва да предостави актуалните данни и оценки за делфините си.


Липсата на информация досега не позволяваше да се предприемат конкретни стъпки за ограничаване на заплахите за морските бозайници, които са защитен вид по цял свят (два от тях са определени като застрашени – обикновеният делфин и морската свиня, а алфата е уязвим). Новите данни доказват отново факта, че бозайниците са уязвими и изискват огромни усилия за тяхното защита, коментират експертите.


Една от целите на проекта е на база на оценката на морските бозайници да се прецени дали има морски зони, в които те се струпват, за да се предложат те за защитната мрежа Натура 2000. Предвидено е да се проучи на терен и доколко делфините се оплитат в рибарските мрежи и ощетяват местните рибари, а на базата на събраните данни ще се преценява и възможност за мерки за компенсиране на засегнатите рибари.


Теренните изследвания са направени в тежки полеви условия, но са успели да покрият територията за изследване на 100 % благодарение на доброто качество на техниката, която са избрали и закупили, обясни Аспарух Карастоянов, представляващ изпълнителите. Съвременната инфрачервената камера с 3-4 сензора и кръгла форма (Wescam MX10), успява да засече по-високата телесна температура на бързите и труднозабележими бозайници в морето и винаги да заснема хоризонтално.


Преброяването на делфините по българското Черноморие

© "Зелени Балкани"


Делфин без дом


Делфинът си няма дом, няма си специални места, където да се струпва или размножава. Затова и е изключително трудно при него да се говори за местообитание, обяснява биологът Венцислав Дърев, който участва в проучването. Това обяснява и значението на подбора на най-модерна техника, качеството и точността на видеозаписите, които се правят на терен.


Той напомня, че точно тези бозайници са много добър индикатор за състоянието на морето и степента на замърсяването му. И макар това да е най-умният вид след човека и да има специален център в мозъка за езика, делфинът до скоро е наричан от рибарите "вълкът на морето", защото за много от тях той е основният враг и конкурент при риболова. Преди няколко десетилетия е имало квота за убиване на делфин у нас, след което той е изчезнал за 30-на години в нашите води. Сега надеждата на учените е видът да се възстанови.


Първи изводи от преброяването


От преброяването до момента прави впечатление, че делфините плуват предимно далеч от близките крайбрежни води и са навътре в морето, където няма икономически интереси.Тепърва ще се установява дали по тези места има някакъв вид замърсяване на водите, петролни разливи, за да прецени нуждата от защитени зони.


Едно от изненадващите неблюдения е, че морската свиня се е адаптирала да живее през зимата навътре в морските води, иначе е крайбрежен вид. Възможна причина за тази промяна в поведението й е замърсяване, цъфтеж на водораслите или източник на храна по-навътре в морето. Алфалата също е крайбрежен вид, но тя не си е променила тактиката, обяснява доц. Дърев.


Институтът по океанология отчита през последните 2-3 години прочистване на морските води по българското Черноморие. Като причини Дърев посочва засилването на контрола, поставянето на модерни пречиствателни станции по Южното крайбрежие и затварянето на много индустрии.


Очаквайте по-късно в Дневник и видео запис на плаващи делфини от теренното проучване.
 


Изпълнител на проекта е консорциум "Черноморска изследователска програма НОЙ", който включва участието на Института по рибни ресурси във Варна, две неправителствени организации: сдружение "Черноморска изследователска програма" от България и "Маре Нострум" от Румъния, както и фирмите МакАлистър Елиът&Партнърс ООД от Великобритания и Енвеко АД от Гърция.


Ръководител на проекта е гл.ас. Михаил Константинов.


Стойността на конкретния проект е 1 954 000 лв. без ДДС.


Проучването е по проект "Теренни проучвания на разпространение на видовете и оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна - І фаза" и се финансира по Оперативна програма "Околна среда".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А дели орманите кога?

  Пред боговете и фактите мълчат.
 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Любопитно
 3. 3 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Голям човек е делифина.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  МНОГО ВАЖНА ЗАДАЧА. Много ще им е трудно на тези дето са се докопали до това финансиране, ще трябват специализирани яхти със специално оборудване, гоУем зор ще е, бая маймуни са се качили на този клон.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Ако питате рибарите са много !

  И ще ревнат за квота за улов , без да си дават сметка , че делфините са индикатор за здравето на морето !!!

 6. 6 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2101 Весело

  Това ми напомна на филма "Преброяване на дивите зайци"...

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Абе,хубаво ги броят,ама те да не са неподвижни......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Преди години продаваха делфиново филе, много вкусно беше. Дали беше внос или местно не знам, но беше 60-те. Оттогава не съм опитвал. Делфинът като продукт е обект на лов и същевременно пазен и обгрижван морски вид. Говоря за световния океан. У нас май се появи в последните години.

  До коментар [#6] от "BGman1":
  Напомня ти филма, защото само у нас броим така. А за такива филми да не говорим.

 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 921 Неутрално

  А бойните делфини (руски и американски) ще бъдат ли преброявани?

 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Дано никога не изчезнат и Черно море да не се превърне в блато..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Като рибар, мога да кажа, че за повечето некадърни колеги, липсата на улов е: заради делфините, кормораните, видрите, американските бази, ХАРП и т.н. Тъпотата и невежеството са толкова широко разпространени, че ми идва да емигрирам...

 12. 12 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  Ето хората искат да им се каже какви са щетите за да ги компенсират.Но т.к.става дума за български рибари има опасност да кажат,че делфините са изяли по един траулер на рибар примерно. Така или иначе е прекрасно,че се мисли за тези великолепни същества.

 13. 13 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#11:"ogidogi"] Тъпотата и невежеството са толкова широко разпространени, че ми идва да емигрирам...[/quote]


  Разбирам те. Много е тежко положението в източните покрайнини.

 14. 14 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Институтът по океанология отчита през последните 2-3 години прочистване на морските води по българското Черноморие.
  -------------
  За 2-3 години е невъзможно да се забележи разлика. Да ни кажат пък и от какво са се "прочистили". Щото емпиричните ми наблюдения са, че от човешко гуано не са се хич прочистили водите, даже обратното.

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Преброяването на делфините по българското Черноморие

  А кога ще е преброяването на идиотите в българското НС?

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Като дете видях делфини на Журналист. Прескачаха през вълните и бяха много готини.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 465 Неутрално

  а какъв е шансът да са броили едни и същи делфини щом изследванто не е със сателитна снимка, а е правено в рамките на седмици наред. Ще ви кажа...ОГРОООМЕН...
  Само да не се окажат 882 делфина, че не знам.
  Егати цирка...колко пари са си прибрали броячите? Тва не е държава
  Много ми е смешно как поръчка за милиони излиза с приблизителен резултат...

 18. 18 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да кажат колко пари е взел Тома Белев за това преброяване? Последния път към 3 млн. лв. безмалко да измъкне от държавата.

 19. 19 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Как преброиш приблизително 881 делфина?!?
  Да са приблизително 900 разбирам, ама тая цифра ми звучи измислена...те затова и от ЕК не вярват на предоставените данни

 20. 20 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "ogidogi"
  Надявам се не само да не емигрирате, ами да ставате все повече риболовци като вас!

 21. 21 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#18] от "s0f1a":

  Вероятно смяташ, че учените и природозащитниците трябва да живеят в мизерия! Или просто си една завистница!

 22. 22 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#19] от "aqua_blue":
  Много сте ми "готени" такива като вас дето четат отгоре- отгоре и после нали трябва да се изкажете"

  Тъй като няма как да бъдат преброени с точност, учените използват статистическа методика за относителен брой.


  Както ми подсказаха тук слага се по една ракетка на .....за на учения и той преследва делфините и ги брои!

 23. 23 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"matematika"]Вероятно смяташ, че учените и природозащитниците трябва да живеят в мизерия! И[/quote]
  Учените и истинските природозащитници -не,обаче измислените,като ваша милост най малкото ,което заслужават е мизерия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK