До месец сечта в горите ще става само с електронни превозни билети

кръглата маса, организирани от МЗХ този вторник

© пресцентър МЗХ

кръглата маса, организирани от МЗХ този вторникОт следващия месец (април 2015 г.) сечта в горите ще се извършва само с електронни превозни билети на територията на всички Държавни горски предприятия. Цялостната електронна система от сечта до склада ще бъде напълно изградена в края на тази есен (октомври-ноември 2015 г.) За въвеждането й ще са необходими около 10 хил. лв. за всяко едно от 176-те държавни горски стопанства. 


Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов по време на кръгла маса, организирана от Министерството на земеделието и храните във вторник, на която ведомството представи идеите си за промени в Закона за горите и три наредби. Предстои първоначалните им намеренията за промени да бъдат обсъдени със заинтересованите страни и да минат през обществено обсъждане, а изготвеният на тази база проект за промени да се гласува в народното събрание и Министерския съвет. Публичният ангажимент е промените да са факт до три месеца.


Дотогава действа мораториум за износа на необработен дървен материал, който Народното събрание гласува миналата седмица. Забраната влезе в сила днес, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на събитието. По думите й проблемът с незаконните сечи е огромен.
Държавата да изкупува малки частни гори


Нова е идеята държавата да може да изкупува или стопанисва частни гори, които по думите на Костов са едни от най-сериозно засегнатите от незаконна сеч у нас. Според данни на министерството му,над 80% от констатираните незаконни практики са в недържавните гори и попадат предимно в частни малки парцели.


Става дума за стопани на малки парцели частни гори с площ под 2 хектара като целта е да бъдат уедрени държавните гори и така да се намали незаконната сеч в тях. Костов уточни, че изкупуването им ще става след изричното заявление на собствениците и ще се заплаща от Фонда за инвестиции в горите, в който са натрупани над 40 млн. лв.


В момента пазарните цени на горските имоти варират от 200 – 300 до няколко хиляди лева на декар в зависимост от състоянието, разположението и възрастта на гората.


"Малко парче гора трудно се стопанисва, имаме над 2 млн. такива парцела с над 1, 5 млн. собственици, а някои парцели са под декар. Собствениците, които желаят да ги продадат на пазарни цени, ще могат да кандидатстват пред държавните горски стопанства по места", обясни мярката Георги Костов. Предвиден е и друг вариант за тези собственици – да сключват договори с държавните или общинските горски стопанства за стопанисване на парцелите срещу рента.


Камиони с GPS


С електронната онлайн система на Изпълнителната агенция по горите отсечената дървесина ще може да се проследява от мястото на отсичане до склада, смятат експертите.


Обмисля се идеята всички камиони, превозващи дървесина,  да бъдат оборудвани с GPS от 2016 г. с цел по-добър контрол при транспортирането им. Макар идеята все още да се обмисля в работната група, според лесовъда Александър Дунчев от WWF тази мярка би решила "кардинално проблема със скритата в законните документи незаконна сеч." По думите му с електронните проследяващи билети не могат да засекат и проследят всички курсове на камионите преди крайният им курс до пропусквателния пункт.


За обектите, в които се преработва дървесина, се предвижда постоянно видеонаблюдение, а всеки гражданин, който се натъкне на съмнителен камион с дървесина и няма време да провери лично в електронния регистър, да може да се обади на спешния номер 112.


Ограничения за прекупвачите


Намеренията са да бъдат наложени ограничения за прекупвачите на дървесина, които нямат доказани мощности за преработка на суровината. Представителите на бизнеса се обявиха против тази мярка по време на кръглата маса, но Костов поясни, че целта й е да се ограничи възможността за спекулация с дървения материал.


"Често ново-регистрирани фирми участват в процедурите само за да обжалват и да пречат на нормалния бизнес. Промяната ще е благоприятна за бизнеса на светло. При закупуването на промишлени количества дървесина, приоритет ще имат фирмите с преработвателни мощности", уточни той.


Обществено полезен труд като наказание


Друго предложение залага обществено полезен труд да полагат системните нарушители, които секат в гората, но нямат средства да заплащат глобите за нарушението си.


Според Александър Дунчев от WWF обаче тази мярка удря по физическия изпълнител на поръчката, но не наказва реалния виновен – фирмите-поръчители, които е редно да носят отговорност за нарушението.


"Така на практика се засягат бедните хора, които до голяма степен са принудени от обстоятелствата да извършват подобна незаконна сеч, а фирмите-поръчители  остават безнаказани и продължават лошите си практики," посочи Дунчев и даде за пример наскоро осъдения физически изпълнител на сеч в Пирин заради просеката на лифта над Банско, където фирмата-концесионер Юлен остава ненаказан.


За по-добра квалификацията на лесовъдите, те ще бъдат задължени да минават курсове на всеки две години, а тези, които не ги издържат, няма да имат право да разрешават сечи.


По идея на Костов, 4% от държавните гори, или 103 000 дка, ще бъдат включени в категорията "защитни гори" ( различно от защитени гори). Те са разположени на силно наклонени терени, около водни течения, инфраструктурни съоръжения и населени места с важно значение за хората.


Няма да се допуска еднократно изсичане на повече от 30% от запаса на насаждението, според подготвени промени в Наредбата за сечите в горските територии.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  А... "Сънуват ли андроидите електрически овце?"

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И братята като немат биуети, ше си секат без биуети както до сега и кво?

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Досега ставаше без.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано остане гора до тогава. Че като гледам колко камиона с дърва пътуват за Румъния направо ми прилошава.

 5. 5 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  За секачите и шофьорите добре ще има наказание - обществено полезен труд, но за прекупвачите трябват солени глоби и забрана за търговска дейност.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#2:"poijn"]И братята като немат биуети, ше си секат без биуети както до сега и кво?[/quote]
  Ми нищо, защото братята винаги гласуват за две партии, редовни коалиционни партньори, които после им осигуряват възможност да секат каквото си искат, да режат релси, кабели, да крадат трансформатори, да не плащат ток и вода и т.н.
  Докато тези две партии не се изритат от властта, няма да спрат и безчинствата на братята.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  И ако не те хванат!

  Карти и билети за проверка моля! Ама аз съм до следващата спи..., пардон до следващото дърво.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#6] от "today":

  Ами сега не са във властта! Какви са тези разходи за електронни билети! Плюс това при предното управление на Герб сигурно само се е залесявало и изобщо не се е секло. Какса е тази паника!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  На кой свят живеят тия нещастници, дето ще спират незаконната сеч с идиотски бюрократични измишльотини. Бракониерите бият и трепят лесничеите, бюрократите ще се дзверят в електронни карти. Пуста дрянова тояга за лоените им задници...

 10. 10 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А къде са онези прекрасни момчета и момичета от всевъзможни Екоорганизиции дето киснат на Орлов Мост и не дават едно дърво да се отреже за писти на Банско?

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Ами сега не са във властта![/quote]
  Нали назначените от тях чиновници са си пак на същите позиции, нали по общинските служби пак са техни хора.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  от толкова секачи нямаше кои да се сети да изсече дьрветата около далекопроводите

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Да видим как ще се преборим с дървената мафия,доколкото все още има дървета в България.А и как ще се реши въпросът с частните горски?

  Tony
 14. 14 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1040 Весело

  Ха на бас, че няма да става само с електронни превозни билети.

 15. 15 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Весело

  Всеко дръво - с ДжиПеСе. Всеки пън -. с таблет. Погледнете в Гугъл Ърт склоновете на Родопите надолу от границата ни с Гърция - гола глина. И нас това ни чака. Няма сила, която да го спре. При бизнес за 500 млн годишно режат глави, събарят Боцета и РеПеУта...

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  ДиПиСя-та ше умрат прави. Хелекторатя им също.

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 409 Гневно

  Тъпото е, че всички мерки, които се взимат е уж, за да се предотврати изсичането на горите, но няма адекватни наказания. Това е проблемът. Дори и да сложим по един полица на всяко дърво пак няма да се реши проблемът. Едни и същи хора от ромски произход секат постоянно, защото като/ако ги хванат после пак ги пускат. Накрая какво се поличава. Онзи изсякъл и продал 1000 кубика, те го хванали да сече един кубик и го пускат. После се почва на ново. Ако имаше затвор и сериозни глоби, да видим дали щеше да има изсичане на горите от цигани.

 18. 18 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 581 Неутрално

  С какви "превозни електронни билети" ще бъдат спрени циганските банди в горите? Или само мъгла в запушеното пространство....Те осякоха градските градини, абдалите с електроника ще ги спират...

 19. 19 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#17] от "mammita": добре де, глобяваш рома с примерно 10 000 лева. незаконна сеч и очакваш този човек да ги плати ли?!Или пък го плашиш със затвор?! Той е outlaw, вникни в проблема.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Гневно

  Значи никакъв мораториум, само промяна в режима на сечта!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  по турско за отсичане на дърво са бесели!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До месец сечта в горите ще става само с електронни превозни билети

  Това ли сега ще е новата далавера? Прав е оня дето е казал, че държавата ежедневно и ежеминутно ражда корупция.

 23. 23 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#19:"pettkov"]глобяваш рома с примерно 10 000 лева. незаконна сеч и очакваш този човек да ги плати ли?!Или пък го плашиш със затвор?! Той е outlaw, вникни в проблема. [/quote]

  Затова, събирам лудите от всички психиатрични клиники в България, давам им по една картечница и ги пускам в горите на излет. Циганин ли..

 24. 24 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дневник, пак подвеждате читателите !
  Още в първите изречения го потвърждавате. Електронни билети-САМО за дървесина държавните гори ! А в общините си имат едни кръгли марки, които в комплект с кочан ! билети издадени от Дирекцията по горите, служат за узаконяване на масови сечи по реки и дерета и клоните задръстват реките.

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  Бла...бла...и ка си представят ромска каруца с електронен билет???

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Като видя фалирали фирмите на ДПС за сеч и износ на дървесина,тогава ще кажа,че нещо се е променило.

 27. 27 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 527 Любопитно

  За незаконните няма ли да се въведе древното наказание "тояги на голо" пропорционални на количеството дърва?

 28. 28 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Със или без билети, горите ще бъдат изсечени.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 29. 29 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  А от есента - с електронни секири.

  "Я з москалями не балакаю!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK