Национален протест ще защитава "защитените територии" в България

архив

© Георги Кожухаров

архивНационален протест в защита на природата ще има в сряда вечер (18 март) в редица големите градове на страната.


След края на работния ден на протестни шествия ще излязат граждани в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Варна, съобщават организаторите от коалицията на действащите екологични организации у нас "За да остане природа в България". Шипка и Перник също участват. В столицата сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, с начален час – 18.30 ч., а крайната точка на шествието е Народното събрание.


Природозащитниците събират вече подкрепа и за национална петиция в защита на "защитените" територии – резервати, национални и природни паркове в България.
"Човечеството опазва най-забележителната природа и пейзаж чрез защитените територии. Те заемат 16% от площта на Европейския съюз и едва 5.5% от територията на България. Нашите защитени територии са източник на питейни води за половината от българското население и основно място за образование на открито и отдих", се казва в обръщението на природозащитниците към гражданите.


Те напомнят, че тази година (2015 г.) е ключова за бъдещето на защитените територии у нас, защото трябва да се приемат техните планове за управление. От коалицията предупреждават, че в Пирин и другите национални паркове се планира сеч, лов и строителство (с промените, заложени в проекта за план за управление на Национален парк Пирин, подготвян от фирма "Пролес инженеринг", които работят и по плана за управление на Природен парк Витоша - бел.ред.); вековните гори в природните паркове Странджа, Българка, Беласица, Сините камъни се изсичат безконтролно; резерватите са оставени без охрана, а дирекциите на парковете - без средства.


По думите на природозащитниците десетки предложения за нови защитени територии в Западен Балкан, Родопите, Черноморието застояват в Министерството на околната среда и водите, но без развитие.


Всичко това прави тези територии защитени само на хартия и унищожава потенциала им за устойчиво местно и регионално развитие.


От коалицията настояват за пет спешни стъпки до края на 2015 г.:
– да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от "Натура 2000" да става само след горска сертификация;
- да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори; да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия;
- да не се допуска лов в националните паркове и да се премахнат ловните огради в останалите защитени територии;
- да се увеличат ресурсите за опазване на природата, като се удвои бюджетът за защитени територии и се назначи охрана на всички резервати и паркове;
- да се запазят националните паркове свободни от авомобили и АТВ-та, моторни шейни, моторни летателни средства, освен при спасителни акции и охрана на парка.


Организация на протестите в социалните мрежи има за Варна,Враца, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK