Завръщането на щъркелите

Завръщането на щъркелите

© БДЗПС настъпването на пролетта пристигнаха първите бели щъркели в България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. В началото на март са наблюдавани щъркели в Южна България, а към днешна дата има данни и за пристигащи щъркели в Северна България, сочат данните на експертите.


Най-интензивният прелет на щъркелите предстои. Очаква се той да е точно от средата до края на месец март, когато природозащитниците очакват хиляди птици да преминат през нашата страна.


Всяка година над България прелитат над 250 хиляди щъркела, което е 75% от цялата европейска популация на вида, обяснява Свилен Чешмеджиев от БДЗП.
Белият щъркел е една от най-любимите и познати птици у нас. Хората свързват ежегодното им отлитане на юг с посещение на светите места. Тъй като навсякъде съществува вярването, че той прави гнездата си на свети места, хората гостоприемно го допускат до къщите си, като вярват, че така домът им ще бъде ощастливен.


И през 2015 г. продължава седмото международно преброяване на белия щъркел, у нас то се координира от БДЗП. Преброяването им е една от най-големите природозащитни кампании в света и включва хиляди доброволци и експерти. То се прави веднъж на всеки 10 години в над 40 страни в Европа и Африка, преброява се цялата световна популация на този емблематичен и обичан от хората вид птица. Щъркелът, който живее близо до хората, е индикатор за качеството на средата, която обитаваме и ние – чистота на водите и земеделските земи, наличие на стари дървета и др.


Завръщането на щъркелите

© БДЗП


През миналата година над 250 доброволци, граждани и служители на БДЗП са се включили в инициативата, като преброяват общо 1932 щъркелови гнезда от 45 общини в областите Русе, Велико Търново, Враца, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, София, Благоевград, Монтана и Кюстендил. Броят на успешно отгледаните малки беше 3923 през лятото на 2014 г.


"През 2015 г. се надяваме кампанията по преброяването да е още по-мащабна и да включи още повече граждани и доброволци," посочват организаторите от БДЗП. Преброяването на белия щъркел е отворено за широкото участие на всеки гражданин – от децата до най-възрастните. БДЗП ще използва модела "Наука за гражданите" или Citizens Science, при който обикновените хора се включват в големи научни проучвания и събират и споделят данни на терен. Следете предстоящите дейности на сайта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK