Над 50% от бездомните кучета във Видин вече са кастрирани

Над 50% от бездомните кучета във Видин вече са кастрирани

© Юлия ЛазароваОколо 300 бездомните животни ще бъдат кастрирани по време на триседмична кампания на фондация "Четири лапи" във Видин и околните села. Още от средата на март екипът им – двама ветеринарни лекари, двама хващачи на животни и един клиничен работник работят в местната общинска амбулатория, съобщават от организацията в четвъртък.


Това е втората поред тяхна кампания във Видин за последните 6 месеца. По време на двуседмичната си работа през ноември 2014 г. лекарите на организацията са кастрирали, ваксинирали и обезпаразитили 198 кучета и котки, заловени само в града.


До момента във Видин са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени общо 258 кучета, което е над 50% от общата популация за града, обяснява д-р Маргарита Чанкова, ръководител на на организацията за защита на животните.
По думите й, макар резултатите да са "изключително добри", интензивната кастрация трябва да продължи, тъй като има висок брой животни, мигриращи от съседните населени места. От организацията изразяват надежда, че община Видин ще започнат активна работа за ликвидиране източника на проблема – безконтролното развъждане и изоставяне на домашни кучета.


Спешната намеса на "Четири лапи" в различни райони на страната се е наложило след преброяване на бездомните животни в общината през октомври 2014 г., което показва, че има двойно увеличаване броя на скитащите кучета – от 296 до 495 за последните 5 години.


Причина за този ръст е липсата на контрол върху собствениците, които изоставят домашните си любимци, както и отсъствието на целенасочена дейност на общината за предотвратяване размножаването на животните, попаднали на улицата чрез маковата им кастрация, обясняват от Четири лапи.


"Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г., организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез кампании и проекти. Офисът й в България функционира от 2000 г. и е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в Белица и с проектите си за кастриране на бездомни животни.


"Четири лапи" е единствената организация за защита на животните в България, която разполага с регистрирана мобилна ветеринарна амбулатория, както и с екип за залавяне, лечение и кастрация на бездомни кучета и котки. От 2013 г. в София функционира регистрирана клиника за лечение на бездомни животни. Освен оказване на помощ за животни в беда, "Четири лапи" работи и за намаляване на броя на скитащите животни по хуманен и ефективен начин – чрез препоръчания от Световната здравна организация и заложен в Закона за защита на животните метод на на масова кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и връщане по места.


От 2008 г. съдейства активно на онези общини, в които местната власт има желание да реши въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но няма ресурс за това, като досега специалистите й са работили в над 30 общински и областни центрове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK