Еколози настояват за забрана на опасни пестициди в земеделието

Египетският лешояд – един защитен вид птица, пряко засегнат от употребата на вредни пестициди в земеделието

© Димитър Градинаров, БДЗП

Египетският лешояд – един защитен вид птица, пряко засегнат от употребата на вредни пестициди в земеделиетоРедица нарушения при използването на пестициди в земеделието, които са потенциална отрова за бозайници, птици и насекоми, са констатирали по време на проучвания миналата пролет експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в района на Природен парк "Русенски Лом".


С настъпването на тази пролет, природозащитниците предупреждават, че тези опасни практики вероятно са широко разпространени в цялата страна и трябва ад се предприемат мерки за тяхното преустановяване..


В тази връзка световната организация BirdLife International, част от която е БДЗП, призовава за въвеждане на нови законови и други мерки за използването на инсектициди и родентициди в селското стопанство.
Според експертите, необходимо е да се забрани използването на тези, които имат най-голям потенциал да причинят вреда на птиците и трябва да се търсят техни безопасни заместители.


Изхвърлени остатъци от пестициди по време на проверката на БДЗП

© Димитър Градинаров, БДЗП

Изхвърлени остатъци от пестициди по време на проверката на БДЗП


През последните десетилетия все повече се доказват фактите за токсичното пряко и индиректно въздействие на пестицидите, използвани в земеделието в Европа върху птиците. Особено чувствителни на натравяне с пестициди са хищните птици, поради тяхното най-високо положение в хранителната пирамида.


Става дума за изхвърлени в природата на опаковки и остатъци от отровни, третирани с пестициди семена (слънчоглед, царевица и др.). Имало е и множество случаи на отровени домашни животни – кози, овце, крави и дивеч с "червени" царевични семена, които предварително са били изхвърлени край горички и ниви.


Еколози настояват за забрана на опасни пестициди в земеделието

© Димитър Градинаров, БДЗП

Умишлено се тровят бездомни кучета, чакали, лисици и други дребни хищници, които пък са източник на вторично тровене за хищните птици, констатират още от екипа на LIFE+ проекта на БДЗП "Помощ за египетския лешояд"


Проверката е установила и редица незаконни бунища край нивите с изхвърлени огромни количества найлонови чували, торби, пликове, пластмасови бутилки, като голяма част със съдържание на остатъци от семена или активни вещества като пестициди и минерални торове, големи количества от които на едно място са намерени разпилени по земята.


Конкретната местност "Русенски Лом" се характеризира, от една страна, с интензивното използване на големи земеделски площи и от друга – с непосредствената близост на природния парк - много подходяща територия за редица видове със сравнително ниска численост – керкенез, обикновен мишелов, белоопашат мишелов, малък креслив орел, както и изчезнали видове като скален орел, ловен сокол, или изчезващи като египетски лешояд.


Изхвърлени остатъци от опасните пестициди по време на проверката на БДЗП

© Димитър Градинаров, БДЗП

Изхвърлени остатъци от опасните пестициди по време на проверката на БДЗП


БДЗП и Birdlife International призовават земеделските стопани да спазват законоустановените изисквания при използването на пестициди и минерални торове в селскостопанската си практика, да изхвърлят отпадъчни опаковки на токсични за околната среда вещества на регламентирани за целта места. Необходимо е и да се завиши вниманието на отговорните институции в България по отношение вида и начина на използване на пестициди в селското стопанство.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  еколози....

  колко перверзно звучи....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Когато са прави,прави са.

 3. 3 Профил на dgk
  dgk
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Тези пестициди и химикали след като са отровни за птиците и животните, със сигурност са опасни и за хората, така че да ги забраняват, а след това и да проверяват дали забраната се спазва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK