Екокоалицията: Нови сечи заради подмяна на лифт в ски зона Банско ще има в близките дни

Екокоалицията: Нови сечи заради подмяна на лифт в ски зона Банско ще има в близките дни

© Надежда Чипева, КапиталНови сечи в ски-зона Банско в нарушение на законите ще започнат в близките дни. За това предупреждават от платформата "Зелени закони" и коалицията "За да остане природа в България".


Става дума за подмяна на лифта "Шилигарника - Тодорка" в ски зона Банско с двойно по-голям.


"Фирма "Маренго трейдинг" ни уведоми, че има намерения да подмени лифта и тази подмяна предстои," потвърди и адвокатът на фирмата-концесионер на ски зона Банско Петър Петров пред "Дневник." Петров настоя да бъде цитиран и за това, че Тома Белев е обжалвал инвестиционното намерение за подмяна на лифта, но ВАС е прекратил делото с мотива, че Белев е "нелегитимен представител на Асоциацията на парковете в България". От 2003 г. Тома Белев е председател на тази асоциация и на последното общо събрание беше преизбран.
В отговор Тома Белев коментира, че Петър Петров като представител на концесионера "Юлен" признава публично, че фирмата-концесионер е уведомена, че друга фирма ("Маренго трейдинг" - бел. ред.) ще строи в територията на концесията им и няма нищо против това. Това на практика означава, че те нямат право да изискват държавно обезщетение.


"За да остане природа в България" счита, че чрез неправомерни продажби и допуснати строежи през годините служителите на Министерството на околната среда и водите, Дирекцията за национален строителен контрол и община Банско са позволили държавата да бъде ощетена, а концесионния договор да бъде многократно нарушен от концесионера "Юлен" АД.


"В момента чрез схема, за която държавата си затваря очите, офшорната фирма "Маренго трейдинг" ще изгради в Пирин нов лифт, без концесия, който на практика ще е нейна собственост завинаги," заявяват еколозите в съобщение до медиите.


Лифтът "Тодорка" е първият триседалков лифт в ски зона Банско, построен през 80-те години.


Те се позовават и на одита на Сметната палата през 2013 г., който установи, че в нарушение на концесионния договор за ски зона Банско с "Юлен" АД 1 лифт, 1 влек и 13 технически съоръжения се водят собственост на трети лица, вместо собственост на държавата. Нещо повече, от решението на кабинета Орешарски една година по-късно става ясно, че в края на 2014 г. собственост на трети лица са станали още два лифта и един влек.


През 2014 г. силна подкрепа за скритата приватизация на съоръженията в концесията от офшорката "Маренго Трейдинг" дава и министърът от ДПС Станислав Анастасов, който с писмо позволи на "Маренго Трейдинг" ЕООД да подмени триседалковия лифт "Шилигарника - Тодорка" с нов шестседалков лифт в нарушение на концесионния договор с "Юлен" АД, припомнят още еколозите.


Същото това намерение беше отказано на концесионера "Юлен" АД през 2011 г. от министър Нона Караджова, защото противоречи на плана за управление на Национален парк Пирин и на концесионния договор.


По думите им, с това решение Министърът от ДПС предоставя безсрочно право на строеж на офшорната фирма "Маренго Трейдинг" в рамките на концесията на "Юлен" АД и на територия изключителна държавна собственост. "Юлен" АД закупува триседалковия лифт "Шилигарника - Тодорка" през 2002 г. без конкурс от държавната фирма "Академика" към Министерството на образованието с цел изпълнение на концесионните задължения, но още същата година той е препродаден на "Маренго трейдинг".


Коалицията настоява Министерски съвет да обяви за нищожно разрешението на министър Анастасов, а прокуратурата да разследва действията му за безстопанственост.


Според еколозите, основната причина за незаконното развитие около ски съоръженията от концесията за ски зона Банско е фактът, че държавата все още не е издала нито един акт за държавна собственост на изградените сгради, съоръжения и закупена техника в ски зона Банско, която е дадена на концесия за 30 години.


От екокоалицията напомнят, че вече две години не се изпълнява разпореждането на Сметната палата за предприемане на действия за уреждане на държавната собственост върху съоръженията по концесията, поради което същите се водят в дълготрайните материални активи на фирмата "Юлен" АД, участват в нейния капитал, и като такива могат да участват в различни разпоредителни сделки.


Така основните съоръжения в ски зона Банско в Националния парк Пирин могат да останат завинаги собственост на частни фирми, вместо собственост на държавата, както повелява Законът за концесиите. По този начин е извършено скрито "източване" на "Юлен" АД и де факто незаконно разграбване на територии от Национален парк Пирин, заявяват природозащитниците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK