Екокоалицията: Нови сечи заради подмяна на лифт в ски зона Банско ще има в близките дни

Екокоалицията: Нови сечи заради подмяна на лифт в ски зона Банско ще има в близките дни

© Надежда Чипева, КапиталНови сечи в ски-зона Банско в нарушение на законите ще започнат в близките дни. За това предупреждават от платформата "Зелени закони" и коалицията "За да остане природа в България".


Става дума за подмяна на лифта "Шилигарника - Тодорка" в ски зона Банско с двойно по-голям.


"Фирма "Маренго трейдинг" ни уведоми, че има намерения да подмени лифта и тази подмяна предстои," потвърди и адвокатът на фирмата-концесионер на ски зона Банско Петър Петров пред "Дневник." Петров настоя да бъде цитиран и за това, че Тома Белев е обжалвал инвестиционното намерение за подмяна на лифта, но ВАС е прекратил делото с мотива, че Белев е "нелегитимен представител на Асоциацията на парковете в България". От 2003 г. Тома Белев е председател на тази асоциация и на последното общо събрание беше преизбран.
В отговор Тома Белев коментира, че Петър Петров като представител на концесионера "Юлен" признава публично, че фирмата-концесионер е уведомена, че друга фирма ("Маренго трейдинг" - бел. ред.) ще строи в територията на концесията им и няма нищо против това. Това на практика означава, че те нямат право да изискват държавно обезщетение.


"За да остане природа в България" счита, че чрез неправомерни продажби и допуснати строежи през годините служителите на Министерството на околната среда и водите, Дирекцията за национален строителен контрол и община Банско са позволили държавата да бъде ощетена, а концесионния договор да бъде многократно нарушен от концесионера "Юлен" АД.


"В момента чрез схема, за която държавата си затваря очите, офшорната фирма "Маренго трейдинг" ще изгради в Пирин нов лифт, без концесия, който на практика ще е нейна собственост завинаги," заявяват еколозите в съобщение до медиите.


Лифтът "Тодорка" е първият триседалков лифт в ски зона Банско, построен през 80-те години.


Те се позовават и на одита на Сметната палата през 2013 г., който установи, че в нарушение на концесионния договор за ски зона Банско с "Юлен" АД 1 лифт, 1 влек и 13 технически съоръжения се водят собственост на трети лица, вместо собственост на държавата. Нещо повече, от решението на кабинета Орешарски една година по-късно става ясно, че в края на 2014 г. собственост на трети лица са станали още два лифта и един влек.


През 2014 г. силна подкрепа за скритата приватизация на съоръженията в концесията от офшорката "Маренго Трейдинг" дава и министърът от ДПС Станислав Анастасов, който с писмо позволи на "Маренго Трейдинг" ЕООД да подмени триседалковия лифт "Шилигарника - Тодорка" с нов шестседалков лифт в нарушение на концесионния договор с "Юлен" АД, припомнят още еколозите.


Същото това намерение беше отказано на концесионера "Юлен" АД през 2011 г. от министър Нона Караджова, защото противоречи на плана за управление на Национален парк Пирин и на концесионния договор.


По думите им, с това решение Министърът от ДПС предоставя безсрочно право на строеж на офшорната фирма "Маренго Трейдинг" в рамките на концесията на "Юлен" АД и на територия изключителна държавна собственост. "Юлен" АД закупува триседалковия лифт "Шилигарника - Тодорка" през 2002 г. без конкурс от държавната фирма "Академика" към Министерството на образованието с цел изпълнение на концесионните задължения, но още същата година той е препродаден на "Маренго трейдинг".


Коалицията настоява Министерски съвет да обяви за нищожно разрешението на министър Анастасов, а прокуратурата да разследва действията му за безстопанственост.


Според еколозите, основната причина за незаконното развитие около ски съоръженията от концесията за ски зона Банско е фактът, че държавата все още не е издала нито един акт за държавна собственост на изградените сгради, съоръжения и закупена техника в ски зона Банско, която е дадена на концесия за 30 години.


От екокоалицията напомнят, че вече две години не се изпълнява разпореждането на Сметната палата за предприемане на действия за уреждане на държавната собственост върху съоръженията по концесията, поради което същите се водят в дълготрайните материални активи на фирмата "Юлен" АД, участват в нейния капитал, и като такива могат да участват в различни разпоредителни сделки.


Така основните съоръжения в ски зона Банско в Националния парк Пирин могат да останат завинаги собственост на частни фирми, вместо собственост на държавата, както повелява Законът за концесиите. По този начин е извършено скрито "източване" на "Юлен" АД и де факто незаконно разграбване на територии от Национален парк Пирин, заявяват природозащитниците.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Весело

  Не се сърди, не се сърди, не се сърди човече! Защото е демокрациа! А демокрациата иска жертви! За баш-демократите! Който все искат, и искат, и искат! А ние все им даваме, и даваме, и даваме! И все не им стига! Защо ли?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 3 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  защо ли ми се струва,че някой се опитва да напомни за себе си. г-н Белев,забравихте ли,че крайно се изложихте пред обществото с рекетьорските ви скандали. и сега преди предстоящите избори искате да си изтупате реномето ли? стига вече с тези глупави лъжи.

 3. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  ВАС е прекратил делото с мотива, че Белев е "нелегитимен представител на Асоциацията на парковете в България". От 2003 г. Тома Белев е председател на АПБ и на последното общо събрание беше преизбран отново.
  -----------------------------------------------------------------------------
  Да се разбира - ВАС са мошеници, защото не признават легитимността на Тома Белев.
  Всъщност истината е ,че Тома Белев не може и носа да си избърше от името на АПБ, без да представи съответното решение на управителното тяло.
  Което не е направено ( защо -друга тема..... интересна и то... ) и ПОРАДИ което е обявен за нелигитимен представител- напълно в съгласие със закона.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 5 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не знам какво толково лошо има в това да се смени един стар лифт на над 35 год. с нов, при положение че за новия лифт има всички необходими документи и съдът не е приел жалбите на Белев?

 5. 6 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#5] от "s0f1a":

  Всяко нещо, в нарушение на закона и концесията е лошо, толкова е просто.

 6. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  не само Анастасов, всички участвали/ допуснали да се стигне до тази свинщина трябва да бъдат разследвани

 7. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  не стига че държавата е в положение на надупена лека жена, ами отгоре на всичко и сульо и пульо я оправят всекидневно за жълти стотинки.

 8. 9 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "Делян (delian) Делчев":

  кое точно е в нарушения на закона,че ми е любопитно?
  за подмяната на лифта,подчертавам подмяната, документацията е изрядна и няма нарушения. пък Тома Белев, ако иска пак да ходи да обжалва, то за пореден път от съда ще му отгвърлят искането.

 9. 10 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Докато шепа рекетьори ни занимават с лифтовете, дървената мафия изсече горите!

  ATX
 10. 11 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Това не са еколози, а всичколози, винаги налазват проекти и обжалват, протестират, всичко наред. Хора това е анти българско.

 11. 12 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Рекетьорите протестират, защото ще им се разпаднат схемите и швейцарските проекти.

 12. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Винаги ми изникава въпросът: Защо екоактивистите реват, когато стане въпрос за лифтове, а си мълчат за поголовната незаконна сеч на вековни гори от фирмите за дърводобив? При дърводобива има в пъти повече засеганти дървета и зулума е значително по-голям.

 13. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Цеко-миневците, не разбрахте ли, че природозащитниците не са полицаи? От незаконните сечи държавата трябва да ни спаси. Тя има правото, задължението и ресурсите да го направи. И трябва да прилага закона навсякъде от циганското гето до баровския квартал.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 15 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако има незаконни сечи, съм съгласна, ако държавата е разрешила и няма разрез със закона да си действат, подмяната на такива съоръжения е важна. Ама Тома Белев да не ми се прави много, че след като хиляди декара дървета на Витоша бяха изгубени за повече от десетилетие, сега се включва за лифта. А защо се показва само там, където има игри с големи бизнес босове? Защо не спасиха с екипа му дърветата от короядите, като имаха повече от 10г? За мен ситуацията е ясна, и не е зелена...

 15. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Кога в езика влезе мн.ч. на думата сеч?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 17 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#9] от "maginka":

  Нещо не ми се струва така. По това което чета подмяната и управлението ще го прави фирма, която няма право на концесията (дадена на друга фирма). Отделно подмяната не подменя със същият лифт, а с нов с разширение (а вероятно и удължение), което пък всъщност по закон си е нов лифт, а не подмяна. Това не ми изглежда особено законно

 17. 18 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#10] от "WC1":

  Викаш шепата "рекетьори" не се занимават с другата дървена мафия дето сече гората, с която по принцип трябва да се занимава държавата, а се занимават с тази (нашата?) дървена мафия, която иска да изсече гората? Понеже ми се струва, че ако има незаконна сеч или незаконно действие, без значение кой е против и кой е за нея, тя си остава незаконна

 18. 19 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#11] от "moti":

  И не даването на подкуп е антибългарско и противоречи на патриархалните ни традиции, какви са тия глупости закони!

 19. 20 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#12] от "vigour":

  Швейцарските проекти в швейцария ли?

 20. 21 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Бая тролове са се задействали тука
  Цекооо гориш!!!!

 21. 22 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 381 Гневно

  Бабината им търнкина. Тия нахалници отново се опитват да ни лъжат най-нагло и безочливо. Става въпрос за подмяна на стари съоръжения с нови. Нещо, което те самите искаха. Нали не даваха да имало втори лифт на Банксо, защото по план нямало предвидени опашки и за това нямало такава необходимост. Нали искаха и настояваха старият лифт да се разшири просто и така ще се реши проблемът. Ами ето, разширяват го. Сега пак са намерили за какво да са недоволни. Нямат угодия тия тъпанари. Взимат ни яко всички за мезе и се опитват на наш гръб и на гърба на природата да печелят.

 22. 23 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "maginka":

  За пръв път чувам, че мутрите си имали общество! Ха- ха комуноидите се разсмърдяха пак!

 23. 24 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  По важно е това, което Белев е казал-

  "В отговор Тома Белев коментира, че Петър Петров като представител на концесионера "Юлен" признава публично, че фирмата-концесионер е уведомена, че друга фирма ("Маренго трейдинг" - бел. ред.) ще строи в територията на концесията им и няма нищо против това."

  Юлен да си наемат по съобразителни и мълчаливи адвокати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK