Депутатите гласуват на първо четене поправки в Закона за горите

Депутатите гласуват на първо четене поправки в Закона за горите

© WWFДепутатите ще гласуват на първо четене промените в Закона за горите, внесени от Министерски съвет. Това е първа точка в дневния ред на парламента за петък.


Предлаганите поправки целят да се справят с един основен проблем в българските гори – незаконната и нерегламентирана сеч в страната. Те залагат на мерки за подобряване контрола върху планирането и извършването на дейностите в горските територии, както и за защита от незаконните посегателства и с вменяване на по-големи отговорности със съответстващите им санкции.


Ще бъде увеличен обхватът на регулация, свързани с изработването на планове и програми, включително изработването на областни планове за развитие на горските територии, се посочва в мотивите на проекта на МС.
Той залага промени и на нормите, уреждащи контрола върху добива и съответно движението на дървесина. Забранява се извършването на сеч през тъмната част на денонощието, за да се ограничат опциите за незаконни дейности. Въвежда се изискване моторните превозни средства за превоз на  дървесина да бъдат снабдени с GPS устройства. Успоредно с това ще се разработва  електронна система за издаване на превозни билети онлайн.


Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение, разширяват се правомощията на горските инспектори, въвеждат се изисквания за ценза на лесовъдите. С промените се въвежда отново възможността територии, които представляват гора и които са били гори до влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, но са възстановени като земеделски, да бъдат включени в горските територии.


При внасянето на поправките в НС, земеделският министър Десислава Танева заяви, цитирана от агенция Фокус, че предложените промени в закона за горите ще доведат до по-ефективен контрол и ефективното ограничаване на незаконните дейности в горите. При внасянето му в НС тя уточни, че след приемането им, ще има и промени и в подзаконовите нормативни актове, изменения в три наредби, приемане и на изцяло една нова наредба, така че "да имаме наистина съвременно и адаптирано законодателство към обществените нужди, и то ефективно да се прилага."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK