Депутатите приеха промени в Закона за горите на първо четене

Депутатите приеха промени в Закона за горите на първо четене

© Николай НиколовДепутатите приеха на първо четене промените в Закона за горите, внесени от Министерския съвет в сряда. С мнозинство от 112 гласа "за" от общо 134 гласували, 1 глас "против" и 21 "въздържали се" парламентът одобри проектът, внесен от Министерския съвет. Разглеждането на проекта беше планирано за миналия петък, но се отложи заради липса на кворум.


До окончателното приемане на поправките, ще действа наложената забрана за износ на дървесина от страната. Според уверенията на заместник-министъра на земеделието Георги Костов те ще бъдат приети на второ четене до края на другата седмица.


Днес Георги Костов увери депутатите в пленарната зала, че заложените промени ще регламентират и подобрят контрола в горите, който е и най-сериозният проблем. "С въвеждането на точни критерии в наредбата за сечите няма вече да има оголване на цели баири и в частни имоти, каквото виждаме регулярно в момента в общини като Антоново, Великотърновско и Ловешко", каза Костов.
Сред помените, на които Костов акцентира, е заложената възможност дървесината да се преработва в България, за да остане принадената стойност в страната. Той напомни, че гласуваните промените са само част от редица мерките, които министерството е предприело от началото на мандата си, и обеща, че до окончателното гласуване ще се съобрази и с други предложения за промени в Закона на други партии, както и на неправителствените организации като екокоалиция "За да остане природа в България".


Гласуваните промени целят да се справят с незаконната и нерегламентираната сеч в страната. Те залагат на мерки за подобряване контрола върху планирането и извършването на дейностите в горските територии, както и за защита от незаконните посегателства и с вменяване на по-големи отговорности със съответстващите им санкции, се посочва в мотивите на проекта на МС.


Той залага промени на нормите, уреждащи контрола върху добива и съответно движението на дървесина. Забранява се извършването на сеч през тъмната част на денонощието, за да се ограничат опциите за незаконни дейности.


Въвежда се изискване моторните превозни средства за превоз на  дървесина да бъдат снабдени с GPS устройства, но прилагането на това задължение се отлага с година и половина (за 2017 г.). Ще се разработва и електронна система за издаване на превозни билети онлайн. Срещу отлагането на "най-евтината" мярка се изказа Светла Бъчварова-Пиралкова от БСП. Според нея забавянето на мярката е тенденциозно. "Някой не иска да има контрол в следващата година и половина", коментира тя. Според нея целите на промените в закона са доста спорни и не са достатъчни да разрешат проблема с незаконните сечи.


Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видеонаблюдение, разширяват се правомощията на горските инспектори, въвеждат се изисквания за ценза на лесовъдите. С промените се въвежда отново възможността територии, които представляват гора и които са били гори до влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, но са възстановени като земеделски, да бъдат включени в горските територии.


Сред мерките на МЗХ са и 140 нови мобилните екипи в държавните предприятия, които ще могат да действат навсякъде. В сайта на ИАГ има публичен регистър с разрешителни за сечи. А гражданите ще могат да подават сигнали за нередности и нарушения в горите на спешен номер 112.


По време на дебата в пленарната зала депутати се изказаха и за тройно увеличаване заплатите на горските инспектори, които работят пряко на терен и са най-подвластни на корупция. Отново бе поставен и въпросът за отделяне на Изпълнителната агенция по горите от земеделското министерство, за да не е подчинена контролиращата институция на стопанина на горите.


По време на дебата Димитър Байрактаров от ПГ "Патриотичен фронт" заяви, че активисти от структурите на ДПС са свързани с незаконната сеч в страната. Заради репликата си "ДПС е изключително мафиотска организация" той получи и забележка от председателстващата заседанието Цецка Цачева, че "се обръща с оскърбителни думи към свои колеги". Според Байракторов има факти, че нарушителите в горите са от тази структура, а "загрижеността" на ДПС за горите била демонстрирана с провала на заседанието, на което трябваше да се гласуват промените в Закона за горите миналия петък.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK