Паркът в Белица като нов дом за мечки от незаконните зоопаркове

Паркът в Белица като нов дом за мечки от незаконните зоопаркове

© фондация "Четири лапи"Мечките Бойка и Станди са най-нови обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица. Преди ден двете мечки се престрашиха да направят и своята първа разходка върху естествената трева в новия си дом. Първоначално двете животни са били изключително плахи, но накрая любопитството им е надделяло, разказват ветеринарите.


Миналата седмица те пристигат в стопанисвания от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо парк от Русенския зоопарк. Преместването им е било наложително, тъй като условията, при които са отглеждани там, не отговарят на законовите изисквания, обясняват от фондацията. Двете мечки ще бъдат върнати обратно едва след като Община Русе построи зоопарк, който да отговаря на българското и европейско законодателство.


От "Четири лапи" предупреждават, че остава висок броят на мечките, които живеят в нелицензирани зоопаркове у нас. Към днешна дата те са 27, отглеждани в 15 незаконни обекта в цялата страна. "Четири лапи" следят внимателно ситуацията и оказват помощ на зоопарковете, като целта е до 2017 г. в Европа да няма мечки, които се отглеждат в нарушение на законите.
Паркът в Белица като нов дом за мечки от незаконните зоопаркове

© фондация "Четири лапи"


"За съжаление има трайна тенденция за невъзможност зоопарковете да се модернизират, да отглеждат животните в добри местообитания и да изпълняват своето предназначение в обществото," обяснява Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки. По думите му, причините за това са много комплексни и добре познати – липса на цялостна концепция за развитие, на адекватно финансиране и на експерти с необходимите опит и познания.


Паркът в Белица като нов дом за мечки от незаконните зоопаркове

© фондация "Четири лапи"


От организацията предлагат помощ на зоологическите градини за преместване на мечки, тяхното временно настаняване в някой от петте паркове за мечки на "Четири лапи" в Европа или в зоопаркове, които предлагат по-добри условия, както и постоянно поемане на грижи за мечките от зоологически градини, чиито управи нямат нужните средства за изграждане на подходящо местообитание и обгрижване на животните.


Според ветеринарния лекар на Парка за танцуващи мечки д-р Никола Кирянски, общото здравословно състояние на русенските мечки е задоволително: "Мечките са изключително спокойни, с голям апетит." Заради постоянната липса на движение те са с наднормено тегло - Станди е около 350 кг., а Бойка – 140. Животните са със счупени кучешки зъби. Били са и силно опаразитени, затова са получили медикаменти против вътрешни и външни паразити. И при двамата се наблюдава стереотипно поведение, което се дължи на това, че досега са живяли на недостатъчно пространство. Взети са кръвни проби от двете животни, които ще дадат допълнителна информация за здравословното им състояние.


Паркът в Белица като нов дом за мечки от незаконните зоопаркове

© фондация "Четири лапи"


През изминалата година парка е приел и други мечки със сходна съдба. Като мечките Наско и Габриела от затворения за ремонт Пловдивски зоопарк, а тази пролет специалистите на "Четири лапи" осигуриха транспортирането на трите мечки от Плевенския зоопарк в Добрич докато клетката им бъде преустроена.


С новите обитатели броят на мечките, отглеждани край Белица, вече е 26. Паркът за танцуващи мечки се намира в полите на Рила, на около 180 км. от София. Общата му площ е 120 декара, разделена на 7 големи сектора, в които са настанени спасените от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо животни. Паркът разполага и с два информационни центъра, в които посетителите могат да научат повече за историята на танцуващите мечки у нас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK