Изоставените делфини по брега на България

архивна снимка на "Дневник"

© null

архивна снимка на "Дневник"В социалните мрежи миналата седмица се разпространи снимка на изхвърлено на брега на Черно море полу-разложено тяло на делфин. То лежи на плажната ивица на Кара дере, за него е подаден сигнал в началото на седмицата, а в сряда (17 юни) е направена проверка на място от комисия от експерти на РИОСВ-Бургас, ветеринар и полиция, за да прецени дали има нужда от аутопсия, която да покаже причините за смъртта. Официални резултатите от нея все още няма, а според неофициална информация на "Дневник", експертите не са установили следи от човешко въздействие.


Десетки случаи на умрели и изхвърлени от морето делфини има всяка година по българското Черноморие. За 2015 г. са регистрирани вече 16 случая по цялото Черноморие, от РИОСВ-Бургас (цитирани от БиТиВи) обясняват тенденцията с данни, че популацията на вида също е нараснала. 


И десетки хора периодично се възмущават, споделят стряскащите снимки и реагират с основание.  Обичайно отговорните за това институции не се наемат да преместят мъртвите животни от плажа, където те се разлагат с дни, седмици, месеци...а това със сигурност е заплаха за общественото здраве.
Делфинът, моят приятел


Говорим за едно от най-интелигентните животни, защитен вид, застрашен от изчезване, записан в Червената книга, чието умишлено убийство е престъпление по Наказателния кодекс. При много от тези случаи се оказва, че смъртта им не е свързана с човешка дейност, въпреки тлеещият "конфликт" с рибарите, в чиито мрежи делфините понякога се оплитат фатално. Причината обаче трябва да се установи с проверка или аутопсия, а преди това никой няма право по своя воля да мести или погребва тялото на умрелите животни от този защитен вид. Подаването на сигнал, проверката на място и изследването на причините за смъртта на делфините в Черно море е изключително важно и заради събирането на научни данни за популацията на трите вида делфин по нашите ширини.


Изоставените делфини по брега на България

© "Зелени Балкани"


Параграф 22


По закон съответната община е длъжна да извозва мъртвите животни в нейната територия, но когато става дума за защитени видове като делфините, отговорната институция за тях е регионалната екоинспекция. Последната от своя страна не е задължена да извозва трупове на животните.


Според Закона за биологичното разнообразие, при открит мъртъв екземпляр от защитен вид трябва да подадем сигнал към съответната екологична инспекция. След като полиция, ветеринар и експерт от РИОСВ направи оглед и вземе проби, за да установи има ли данни за закононарушение, екоинспекцията е тази, която  трябва да прецени дали трупът да бъде преместен и дали той е заплаха за човешкото здраве. Регионалните инспекции обичайно заявяват, че не са компетентни да преценят подобна заплаха, обяснява експертът Димитър Попов от "Зелени Балкани", който заедно с колегите си от години изследва делфините по българското Черноморие и работят за опазването им.


В тази законова безизходица в стил "Параграф 22" има и законова вратичка за решаване на проблема, но за нея се изисква и самоинициатива от страна на отговорните институции. В случая с мъртви делфини, общината трябва да поиска с писмено заявление от Министерството на околната среда и водите разрешение за извозване на мъртви делфини в нейната територия (по Наредба 8) като заявлението трябва да се подава в началото на годината.


Един от случаите на изхвърлен мъртъв делфин от вида морска свиня на брега край Равда тази година.

© "Зелени Балкани"

Един от случаите на изхвърлен мъртъв делфин от вида морска свиня на брега край Равда тази година.


По данни на "Зелени Балкани", цитирани от Попов, от общо 13 черноморски общини, с които те са работили и са информирали за необходимите заявления, едва четири имат подобни разрешения от МОСВ. Това са Аврен, Несебър, Поморие и Созопол. От тях пък най-активна и действително работеща в тези случаи е община Несебър, която се отчита в края на годината колко такива делфини са намерени и как е било процедирано, уточнява Попов.


Често институции и граждани се обръщат за помощ за изнасяне на тялото към неправителствената организация "Зелени Балкани". Те имат грижата за ранени животни (а не за събирането на мъртви екземпляри) и за набиране на данни за тях, изключително важни за опазване на делфините. Организацията им предоставя събраната информация в международна база данни MEDACES, която е регионална за Средиземно и Черно море. По този начин данните на национално ниво дават възможност за оценка на по-високо ниво на състоянието на популациите на тези защитени видове.


Граждани за делфините


От 2013 г. експертите Димитър Попов, Елена Тилова и колегите им от "Зелени Балкани" работят усилено за разрешаването на проблема с безпризорните мъртви делфини по бреговете всяко лято. С тази цел от организацията правят специализирани обучения за администрацията и еколозите на отговорните институции – всичките 13 морски общини и регионалните екоинспекции на Варна и Бургас. Раздават им и комплекти с уреди за проби на място.


"Важно е да се установи причината за тяхната смърт чрез аутопсия, а за това се налага трупът да бъде транспортиран," обяснява екологът Попов. В подобна ситуация гражданите трябва да сигнализират и на Регионалната екоинспекция, и в общината. Природозащитниците призовават хората да се обаждат и на зелените телефони на "Зелени Балкани".


Организацията поддържа доброволна система за събиране на данни за мъртви делфини по южното Черноморско крайбрежие на България, а ИРР-Варна събира информация за северното Черноморие. Проучването на изхвърлени на брега китоподобни е важен метод за оценка на състоянието на популациите на тези видове.


Изоставените делфини по брега на България

© "Зелени Балкани"


Извършването на аутопсия и установяването на конкретните причини за смъртта на откритите по брега мъртви делфини (част от темите на обучението) са от ключово значение за предприемане на мерки за намаляване на случаите на смърт, причинени от човешка дейност при китоподобните. А резултатите от аутопсията могат да се използват и за разграничаване на тези случаи от случаите, в които смъртта на делфините е в резултат на естествени причини – например различни вирусни, паразитни и други заболявания, обясняват еколозите.


Най-новият проект, който сега започват от Зелени Балкани  –"Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие", търси доброволци за наблюдения под различни форми: целевите групи, които плават регулярно в морето да си записват конкретните наблюдения, граждани с интерес към природата да провеждат наблюдения от сушата, да се докладват случаите на изхвърлени на брега делфини. Основните им целеви групи са яхт клубове, частни собственици на яхти, оператори на туристически лодки, студенти по природни науки.
 


В Черно море се срещат три вида китоподобни от подразред зъбати (Odontoceti). Представители на семейство Делфини (Delphinidae) са обикновения делфин (Delphinus delphis) и бутилконосия делфин, афала (Tursiops truncatus). Представител на семейство Морски свине (Phocoenidae) е морската свиня, муткур (Phocoena phocoena).


Към момента и трите представителя на китоподобните в Черно море са определени като отделни черноморски подвидове от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) и са включени в Червения списък на застрашените видове. Черноморския бутилконос делфин, афала (Tursiops truncatus ssp. ponticus) и черноморската морска свиня, муткур (Phocoena phocoena ssp. relicta) са в категория "застрашен"; черноморски обикновен делфин (Delphinus delphis ssp. ponticus) е в категория "уязвим".


В международен аспект делфините обитаващи Черно море са включени в редица природозащитни документи - Бернска конвенция, Бонска конвенция ACCOBAMS, CITES, Директива 92/43/ ЕС. След 01,01,2007 и приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз, ангажиментите на страната към прилагането на Директива 92/43/ и опазването на видовете и местообитанията включени в Директивата придобиват още по голяма значимост.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Проблемът с труповете на животни не е само на общините край морето. По пътищата е пълно с трупове на животни в различни фази на разложение, които освен неестетична гледка са и сериозна заплаха за здравето.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Ами погребете ги, колко му е!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]... популацията на вида също е нараснала. [/quote]
  Единственото, която навява радостни нотки в статията. "Човеците" си го карат постарому.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В Солун, "мързеливите" гърци измиват контейнерите за боклук след изхвърлянето им, за да не миришат и да създават дискомфорт на гражданите. По плажовете в България гният и смърдят огромни животни с месеци, за "радост" на туристите!

 5. 5 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Боже, боже....
  Каква бюрокрация!!!
  Онези, от "Дискавъри", дето правят аутопсии на делфини и китове на брега, дали аджеба имат всичките тези разрешения от РИОС, общината, Еко нам-кво си....???
  Хора, осъзнайте се!...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Чиновниците в тази територия, наша родина, не се интересуват от хората, а ние искаме да се интересуват от умрелите делфини?! Дървено желязо!

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално
 8. 8 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ветиринарнителекари освен с кучета и котки с друго не се занимават. Липсват държавни ветеринарни структури, които да се грижат за здравето на дивите животни. Аутопсията е от изключително значение. Мъртвите учат живите. Много често чрез аутопсията се разкриват неподозирани (недиагностицирани) приживе истини за индивида.

 9. 9 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Core":
  Да ,да колкото повече разрешителни трябва да извадиш , толкоз повече празни глави, клечат на синекурни длъжности!
  Как да не те заболи сърцето от гледката на умрял делфин!

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Българите са говеда. Толкова си можем. Не е проблем на администрация, а на матриал.

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  екоинспекцията е тази, която трябва да прецени дали трупът да бъде преместен и дали той е заплаха за човешкото здраве.
  **************************

  Що за идиотщина е това? Тоест, ако преценят, че няма заплаха, трупът така ще си остане да гние на брега, така ли?
  Абе, кой ги създава тези закони и наредби?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да бе да":

  Че защо?
  Делфините да не би да са безсмъртни?
  Я не истерясвайте толкова с това умиране! Смъртта е неразделна част от живота, трябва да сте свикнали с това!
  И хората умират!

  Но този "административен ред" е пълна дивотия!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Врагове на нашите делфини са основно рибарите и е тъжно,и е нехуманно да убиваш естествения приятел на човека,излиза,че КИ на тези рибари е по-нисък от този на делфините.!

  Tony
 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Врагове на нашите делфини са основно рибарите и е тъжно,и е нехуманно да убиваш естествения приятел на човека,излиза,че КИ на тези рибари е по-нисък от този на делфините.!

  Tony
 15. 15 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Жалко за делфинчетата - сигурно някоя тъпа мутра се е напила и или е стреляла по делфинчето или го е прегазила с моторната си лодка - пък властите нека спят още, по три дни да правят огледи. В тази скапана държава човешкият живот не означава нищо, пък какво остава за животинките...еколози мили кога ще излезем и ще ги сгазим тези нещастни управляващи...

  www.commcrime.blogspot.com
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  През соца в морето нямаше делфини. Или поне рядко се срещаха, да не говорим за такива случаи, които не са от днес и вчера, а от десетки години. Имам претенции да познавам черноморието, верно ,от ония години, но съм се врял къде ли не, ходенето ми на море беше не да лежа на плажа, а търсехме с тайфата пусти плажове, пещери, скали и се гмуркахме за лов или да търсим разни старини. Така обиколих от Шабла до Ахтопол, по-надолу не даваха, и никога не съм виждал делфини. Така или иначе, тия животни трябва да се пазят и защитават.

 17. 17 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Цялата държава е Параграф 22.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 18. 18 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Българска бюрокрация в действие, едните можели, но нямали разрешение, на други било разрешено, но не били задължени. Всеки си измива ръцете, пък проблема да си се решава сам както може, важно е заплатата да върви в края на всеки месец. Така е за огромна част от нещата, не само за делфините.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 19. 19 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#16] от "man_un":

  В последно време обаче ги има доста и е много приятно да имаш удоволствието да ги видиш. Лодкари казват, че вече им се е случвал и делфински ескорт, виждал съм снимки от познати... Случва се морето да изхвърли мъртъв делфин, те наистина не са безсмъртни, и не трябва да се правят толкова големи драми. Очевидно е, че ги има, че се множат, а това означава, че има и добра среда за живот. Всичко това ме изпълва с оптимизъм!...

  Абе, бат Манчо, кат'си ходил много навремето, искам да те питам - а тюлени виждал ли си?

 20. 20 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Делфините са си хищници от всякъде.И като хищник и той поема загуби.А и естествената смъртност си казва думата.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 21. 21 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Толкова ли сме тъпи!Толкова ли е сложно да се даде един телефон,на който да се обади човек ако види мъртъв делфин и да дойде някой да го прибере и да го изследва колкото си иска.Какви природозащитници,какви зелени балкани.....бля бля бля!Май само за пари става дума!

 22. 22 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#19] от "Митев":

  Не съм виждал. За тюлени съм чел, по това време купувах морски алманах ФАР, там излязоха няколко статии за тюлена монах, който се среща из пещерите на нос Калиакра. Но се споменаваше, че популацията е малка.

 23. 23 Профил на illusion_bs
  illusion_bs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кога стана нормално журналисти да изразяват лично мнение по каквато и да е тема, а да не оставят това на преценката на читателя/зрителя? След прочитане на "с основание" и още няколко подобни вметки загубих интерес да дочета статията ви въпреки като цяло интересната тема.

 24. 24 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#22] от "man_un":

  И аз само съм чувал, че имало навремето към Калиакра и Тюленово

 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#24] от "Митев":

  В нета погледнах тук там, но информацията е, че в момента няма тюлени в нашето море. Дано все пак нещо е останало. Намерих един смешен клип как тюлен прави секс на пингвин, голям майтап.

 26. 26 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В момента морето е пълно с делфини .Приказките че рибата у нашто море изчезна заради голямата популация на делфини ,като че ли ще излезнат верни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK