Изоставените делфини по брега на България

архивна снимка на "Дневник"

© null

архивна снимка на "Дневник"В социалните мрежи миналата седмица се разпространи снимка на изхвърлено на брега на Черно море полу-разложено тяло на делфин. То лежи на плажната ивица на Кара дере, за него е подаден сигнал в началото на седмицата, а в сряда (17 юни) е направена проверка на място от комисия от експерти на РИОСВ-Бургас, ветеринар и полиция, за да прецени дали има нужда от аутопсия, която да покаже причините за смъртта. Официални резултатите от нея все още няма, а според неофициална информация на "Дневник", експертите не са установили следи от човешко въздействие.


Десетки случаи на умрели и изхвърлени от морето делфини има всяка година по българското Черноморие. За 2015 г. са регистрирани вече 16 случая по цялото Черноморие, от РИОСВ-Бургас (цитирани от БиТиВи) обясняват тенденцията с данни, че популацията на вида също е нараснала. 


И десетки хора периодично се възмущават, споделят стряскащите снимки и реагират с основание.  Обичайно отговорните за това институции не се наемат да преместят мъртвите животни от плажа, където те се разлагат с дни, седмици, месеци...а това със сигурност е заплаха за общественото здраве.
Делфинът, моят приятел


Говорим за едно от най-интелигентните животни, защитен вид, застрашен от изчезване, записан в Червената книга, чието умишлено убийство е престъпление по Наказателния кодекс. При много от тези случаи се оказва, че смъртта им не е свързана с човешка дейност, въпреки тлеещият "конфликт" с рибарите, в чиито мрежи делфините понякога се оплитат фатално. Причината обаче трябва да се установи с проверка или аутопсия, а преди това никой няма право по своя воля да мести или погребва тялото на умрелите животни от този защитен вид. Подаването на сигнал, проверката на място и изследването на причините за смъртта на делфините в Черно море е изключително важно и заради събирането на научни данни за популацията на трите вида делфин по нашите ширини.


Изоставените делфини по брега на България

© "Зелени Балкани"


Параграф 22


По закон съответната община е длъжна да извозва мъртвите животни в нейната територия, но когато става дума за защитени видове като делфините, отговорната институция за тях е регионалната екоинспекция. Последната от своя страна не е задължена да извозва трупове на животните.


Според Закона за биологичното разнообразие, при открит мъртъв екземпляр от защитен вид трябва да подадем сигнал към съответната екологична инспекция. След като полиция, ветеринар и експерт от РИОСВ направи оглед и вземе проби, за да установи има ли данни за закононарушение, екоинспекцията е тази, която  трябва да прецени дали трупът да бъде преместен и дали той е заплаха за човешкото здраве. Регионалните инспекции обичайно заявяват, че не са компетентни да преценят подобна заплаха, обяснява експертът Димитър Попов от "Зелени Балкани", който заедно с колегите си от години изследва делфините по българското Черноморие и работят за опазването им.


В тази законова безизходица в стил "Параграф 22" има и законова вратичка за решаване на проблема, но за нея се изисква и самоинициатива от страна на отговорните институции. В случая с мъртви делфини, общината трябва да поиска с писмено заявление от Министерството на околната среда и водите разрешение за извозване на мъртви делфини в нейната територия (по Наредба 8) като заявлението трябва да се подава в началото на годината.


Един от случаите на изхвърлен мъртъв делфин от вида морска свиня на брега край Равда тази година.

© "Зелени Балкани"

Един от случаите на изхвърлен мъртъв делфин от вида морска свиня на брега край Равда тази година.


По данни на "Зелени Балкани", цитирани от Попов, от общо 13 черноморски общини, с които те са работили и са информирали за необходимите заявления, едва четири имат подобни разрешения от МОСВ. Това са Аврен, Несебър, Поморие и Созопол. От тях пък най-активна и действително работеща в тези случаи е община Несебър, която се отчита в края на годината колко такива делфини са намерени и как е било процедирано, уточнява Попов.


Често институции и граждани се обръщат за помощ за изнасяне на тялото към неправителствената организация "Зелени Балкани". Те имат грижата за ранени животни (а не за събирането на мъртви екземпляри) и за набиране на данни за тях, изключително важни за опазване на делфините. Организацията им предоставя събраната информация в международна база данни MEDACES, която е регионална за Средиземно и Черно море. По този начин данните на национално ниво дават възможност за оценка на по-високо ниво на състоянието на популациите на тези защитени видове.


Граждани за делфините


От 2013 г. експертите Димитър Попов, Елена Тилова и колегите им от "Зелени Балкани" работят усилено за разрешаването на проблема с безпризорните мъртви делфини по бреговете всяко лято. С тази цел от организацията правят специализирани обучения за администрацията и еколозите на отговорните институции – всичките 13 морски общини и регионалните екоинспекции на Варна и Бургас. Раздават им и комплекти с уреди за проби на място.


"Важно е да се установи причината за тяхната смърт чрез аутопсия, а за това се налага трупът да бъде транспортиран," обяснява екологът Попов. В подобна ситуация гражданите трябва да сигнализират и на Регионалната екоинспекция, и в общината. Природозащитниците призовават хората да се обаждат и на зелените телефони на "Зелени Балкани".


Организацията поддържа доброволна система за събиране на данни за мъртви делфини по южното Черноморско крайбрежие на България, а ИРР-Варна събира информация за северното Черноморие. Проучването на изхвърлени на брега китоподобни е важен метод за оценка на състоянието на популациите на тези видове.


Изоставените делфини по брега на България

© "Зелени Балкани"


Извършването на аутопсия и установяването на конкретните причини за смъртта на откритите по брега мъртви делфини (част от темите на обучението) са от ключово значение за предприемане на мерки за намаляване на случаите на смърт, причинени от човешка дейност при китоподобните. А резултатите от аутопсията могат да се използват и за разграничаване на тези случаи от случаите, в които смъртта на делфините е в резултат на естествени причини – например различни вирусни, паразитни и други заболявания, обясняват еколозите.


Най-новият проект, който сега започват от Зелени Балкани  –"Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие", търси доброволци за наблюдения под различни форми: целевите групи, които плават регулярно в морето да си записват конкретните наблюдения, граждани с интерес към природата да провеждат наблюдения от сушата, да се докладват случаите на изхвърлени на брега делфини. Основните им целеви групи са яхт клубове, частни собственици на яхти, оператори на туристически лодки, студенти по природни науки.
 


В Черно море се срещат три вида китоподобни от подразред зъбати (Odontoceti). Представители на семейство Делфини (Delphinidae) са обикновения делфин (Delphinus delphis) и бутилконосия делфин, афала (Tursiops truncatus). Представител на семейство Морски свине (Phocoenidae) е морската свиня, муткур (Phocoena phocoena).


Към момента и трите представителя на китоподобните в Черно море са определени като отделни черноморски подвидове от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) и са включени в Червения списък на застрашените видове. Черноморския бутилконос делфин, афала (Tursiops truncatus ssp. ponticus) и черноморската морска свиня, муткур (Phocoena phocoena ssp. relicta) са в категория "застрашен"; черноморски обикновен делфин (Delphinus delphis ssp. ponticus) е в категория "уязвим".


В международен аспект делфините обитаващи Черно море са включени в редица природозащитни документи - Бернска конвенция, Бонска конвенция ACCOBAMS, CITES, Директива 92/43/ ЕС. След 01,01,2007 и приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз, ангажиментите на страната към прилагането на Директива 92/43/ и опазването на видовете и местообитанията включени в Директивата придобиват още по голяма значимост.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK