Най-старите мечки от "Кормисош" заминават за Холандия

архивни снимки от вивариум "Кормисош"

© Дневник

архивни снимки от вивариум "Кормисош"Най-възрастните мечки от вивариум "Кормисош" ще отпътуват днес (24 юни) за Холандия.


След преместването им, вивариумът ще престане да функционира, с което България вече ще отговоря на европейските изисквания за отглеждане  на диви животни в условия, близки до естествената им среда, посочват от пресцентъра на екоминистерството.


Именно МОСВ отговаря за опазването на кафявите мечки в България, а решаването на проблема с "вивариума" зависи и от земеделското министерство, което е шапка на ловното стопанство. Според действащото законодателство в България и Европа, мястото "Кормисош" трябваше да е закрито, защото мечка може да се затвори само в парк, покриващ определени критерии за пространство, хигиена и др., или в спасителен център.
През 2013 г. там живеят общо 14 мечки с много ограничено жизнено пространство – повечето са били в бетонните клетки, а няколко са настанени в по-старите заграждения със затревени дворчета. Мечкарникът е бил построен в края на 60-те години от ловното стопанство със същото име, като идеята е била да развъжда и реаклиматизира вида, който тогава е бил почти изличен от района. Затова и го наричат "вивариум".


архивни снимки от вивариум "Кормисош"

© Дневник

архивни снимки от вивариум "Кормисош"


С днешна дата мечките Кети (родена през 1988 г.) и Минчо (през 1993 г.) ще отпътуват за парка за кафяви мечки "Беър форест". Причината за смяната на дома им са "намеренията на ведомството да търси възможности дивите животни, отглеждани  в неподходящи условия в България, да бъдат настанени в среда, която отговаря на потребностите им."


Преди отпътуването им до Холандия, животните ще бъдат упоени и транспортирани със специализирана кола. Разходите по преместването ще се поемат изцяло от холандските партньори, посочват от пресцентъра на ведомството.


Новият дом за двете мечки е намерен по инициатива на министерството на екологията и Държавното ловно стопанство "Кормисош" в град Лъки, със съдействието на фондация "Алертис", Холандия и Сдружението за дива природа "Балкани".

архивни снимки от вивариум "Кормисош"

© Дневник

архивни снимки от вивариум "Кормисош"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK