Доклад: Близо 70% от морските местообитания в Европа са в "неблагоприятно състояние"

Доклад: Близо 70% от морските местообитания в Европа са в "неблагоприятно състояние"

© ReutersЧовешката дейност и промените в климата оказват все по-силно отрицателно влияние на европейските морета, а кумулативният ефект от това застрашава функционирането и устойчивостта на морските екосистеми.


Моретата в Европа все още са продуктивни, но не се оценяват като "здравословни и "чисти". Морските отпадъци, основно под формата на пластмаса, се натрупват и в тях. А 66% от морските им местообитания и 27% от морските им видове са в "неблагоприятно природозащитно състояние". Европейският съюз става все по-зависим от вноса на най-масово консумираните видове на континента: риба тон, треска и сьомга. Подводният шум нараства и е възможно да има по-силно влияния за морския живот.


Това са част от изводите на новия доклад, публикуван днес от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).
Изследването показва, че въпреки някои подобрения, начинът, по който използваме моретата, остава неустойчив и заплашва не само производителността им, но и човешкото благосъстояние.


Докладът "Състояние на Европейските морета" прави и оценка дали ЕС постига целите на политиката за качеството на морската околна среда. Т.нар Син растеж е дългосрочната стратегия на съюза, която подкрепя устойчив растеж на морската икономика и цели устойчивото използване на потенциала на европейските океани, морета и брегове. Рамковата директива за морска стратегия от 2008 г. ги съгласува всички тези политики като задава три цели за европейските морета: да са "продуктивни", "здравословни" и "чисти". Въз основа на предоставените от страните членки данни агенцията установява, че моретата в Европа може да се считат за продуктивни, но не и за "здравословни и "чисти".


Негативни влияния


В моретата има голямо разнообразие от морски живот, а екосистемите му са съществени за живота на нашата планета. Те са важен източник на храна, суровини, лекарства, енергетиката, и се ползват както глобални магистрали за търговия, напомнят значимостта им учените от агенцията.


Сред негативните влияния в моретата на Европа в момента са основно физическо увреждане на морското дъно – най-вече заради дънните мрежи и траленето, навлизането на чужди видове, хранителни вещества – главно от селскостопански торове, замърсяване с опасни вещества и отпадъци.


Много малко морски местообитания и видове са оценени с "благоприятен" природозащитен статус.


Промените на климата и последващите по-високи температури, очакваното повишение киселинността на океана вероятно допълнително ще отслабят екологична устойчивост на европейските морета, прогнозират от ЕАОС.


Причини


Голяма част от тези негативни влияния са причинени от дейности в морето като добив и производството на биологични ресурси (риба, миди и т.н.), транспорта и енергетиката, замърсяване, като например с отпадъци. Сухоземни дейности - като използването на селскостопански торове, промишлени химикали и отпадъчни води, влияят допълнително.


Човешките дейности достигат нива, които застрашават производителността и устойчивостта на нашите морета, както и самото човешко благосъстояние. Отслабването на "животоподдържащата функция" на океаните в действителност може да означава преминаване на "критична планетарна граница", пише още в доклада.


"Налага се да спазваме екологичните граници на европейските морета, ако искаме и занапред да използваме богатствата им. Това предполага съгласуване на политическите ни амбиции за икономически растеж с политика за здравословни, чисти и продуктивни морета. В краен случай всичко това ще доведе до фундаментална промяна в начина, по който отговаряме на потребностите си", коментира заключенията изпълнителният директор на агенцията Ханс Брюнинкс.


По думите му европейските морета са нашият европейски дял в природния капитал и тяхната защита и експлоатация изисква европейски подход. В много случаи това изисква и глобален подход. Брюнинкс обяснява, че докладът на ЕАОС дава база от знания, необходими за актуална дискусия на политиката, която в момента е в процес на обсъждане на европейско и световно ниво.


Още факти от доклада:


66% от морските местообитания и 27% от морските видове в европейските морета са оценени в "неблагоприятно природозащитно състояние", а едва 9% от местообитанията и 7% от видовете са били в "благоприятно природозащитно състояние" в периода 2007 - 2012 г. по Директивата за местообитанията на ЕС.


Над 650 вида морски риби, над 180 морски вида птици, пет вида морски костенурки и почти 40% от световните морски бозайници се откриват в европейските морета.


Около 320 нови чужди вида се наблюдават в моретата на Европа от 2000 г. насам.


Остават много ограничени данните за морското биоразнообразие, като агенцията призовава за по-голямо сътрудничество между страните от ЕС, както и с граничещите държави.


Промените в климата вече оказват влияние върху морските екосистеми в Европа.


Опасни вещества са широко разпространени в морската среда. Те могат да се натрупват в морската хранителна верига и създават рискове за здравето на хората.


Морските отпадъци, основно под формата на пластмаса, се натрупват и в европейските морета. По-голямата част от този боклук идва от наземните човешки дейности. Микропластмасата може да навлезе в хранителната верига, предупреждават от агенцията. Редица морски животни и птици ги поглъщат и това има фатален ефект за тях.


Подводният шум вследствие от човешки дейности като корабоплаване, възобновяеми енергийни източници (вятърните перки), добив на нефт и газ, нараства и е възможно да има по-широк спектър от негативни влияния за морския живот.


Над половината от комерсиалните рибни запаси се оценяват като "недобро природно състояние".


Общият улов във всички риболовни зони намалява през последните десет години. Европейският съюз става все по-зависим от вноса на най-масово консумираните видове - риба тон, треска и сьомга.


Морският сектор осигурява 6 млн. работни места и генерира икономическа стойност от приблизително 467 млрд. евро

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Допадна ми този материал,кратък,точен и ясен!

  Tony
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Капитализъм. Друго ли очаквахте?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Теллалов":

  Понеже друг тип строй няма да доведе до това, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK