Екокоалицията организира алтернативно обсъждане на плана за Пирин

Екокоалицията организира алтернативно обсъждане на плана за Пирин

© Цветелина Николаева, КапиталКоалицията "За да остане природа в България" организира допълнително обществено обсъждане на подготвяния нов план за управление на Национален парк Пирин днес (7 юли) следобед (от 16 до 20 ч.) в зала "Мати-Д" на НДК.


Планът за управление на Пирин определя какво може да се случва в защитената територия за срок от десет години. Ако отговаря на всички изисквания, той трябва да бъде одобрен от Министерския съвет.


Проектопланът е разработен от "Пролес инженеринг" ООД с обществена поръчка от 1.7 милиона лева. Фирмата планира да го представи на едно обществено обсъждане - в Банско на 24 юли 2015, петък, от 10 ч. в читалище "Никола Вапцаров".
От коалицията са се обърнали към "Пролес инженеринг" да представи изготвения документ на всички заинтересувани и в София, Пловдив и Благоевград, откъдето са по-голямата част от посетителите на националния парк. Фирмата е отказала, затова природозащитниците организират допълнително обсъждане в София, обясняват от екокоалицията в прессъобщение.


От коалицията припомнят, че на 24 юли изтича срокът, в който всеки гражданин може да подаде своето становище по проектоплана. Коалицията "За да остане природа в България" е поканила и дирекцията на Национален парк Пирин – възложител на разработката на плана с европейски средства, и Министерството на околната среда и водите, което отговаря за националните паркове. Поканени са още експерти от министерства и държавни агенции, представители на БАН и други научни институти и университети, местни власти, неправителствени и браншови организации и бизнеса.


Дискусията ще бъде предавана на живо в канала на инициативата "Прозрачни планини", където всеки може да даде и становище онлайн.


Заплахите за Пирин според еколозите


Според природозащитниците с подготвяния план ще се увеличат над 120 пъти териториите, в които може да се строи – от 219 хектара в момента те ще станат 26 558 хектара.


В проектоплана не са включени данни и изследвания, въз основа на които са формулирани оценки, цели на управление и режими, без обосновка, но с вредни ефекти, смятат експертите и дават няколко примера: липсата на актуални данни за климата, нужни при анализа на предвижданите планове за туризъм; данните за ерозия скриват проблемите при засегнатите писти; геодезическото заснемане на сградите и съоръженията е непълно - в него липсват пистите, сградите и съоръжения за ски; данните за наличие на амониева селитра по пистите са цитирани, но не са отразени за оценка на рисковете при ползването на изкуствен сняг за пистите и съответни мерки за защита.


Според екокоалицията проектопланът за управление се занимава преимуществено с развитието на ски туризма в национален парк. Пирин обаче е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО, който изисква ограничаване на ски туризма, напомнят еколозите и уточняват, че това ограничение е изрично посочено в заданието за разработване на плана за управление, но не е спазено от фирмата изпълнител.


Не са изпълнени и други изисквания на заданието за обществената поръчка за изработка на плана за управление, изтъкват от "За да остане природа в България" и дават за пример липсата на изисквания изготвен 3D модел на територията на националния парк.


Проектопланът формулира нуждата от разнообразяване на видовете и зони за туризъм, но предвижда туристически зони на места без пешеходни маршрути, с вече изготвени проекти за нови ски съоръжения. Това освен със собствените му оценки е в противоречие с изискванията на ЮНЕСКО, както и със Стратегията за устойчив туризъм, разработена през 2011 г., която новият план за управление трябва да приложи, изтъкват природозащитниците.


Проектопланът е недовършен, защото се позовава на последващи планове и програми, които все още не са разработени, за да бъде той прилаган. Тези планове и програми по задание трябва да са част от документа. Например:


- липсва изискваният план за строежи от ЮНЕСКО, включващ обзор и оценка на всички строежи, предвидени за следващите 10 години на територията на Национален парк Пирин;
- липсва паркоустройствен проект;
липсват подробно-устройствени планове за развитие на ски зоната.


Изпълнителят на проектоплана не е поел риска да го подложи на задължителната екологична оценка – най-вероятно защото тя не би могла да бъде положителна при изброените дефекти, изтъкват още природозащитниците в позицията си.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Бе и при вас много мърши бе.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Разумно е да се види и друга гледна точка.Пирин бе презастроен.

  Tony
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  120 -пъти увеличаване на концесионната зона? Това вярно ли е?Амониева селитра по пистите? Това вярно ли е?Без екологична оценка? Ако е вярно ,банскалии сами си режат клона.Наследниците им ще ги линчуват.След нас потоп!

 4. 4 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":

  а къде точно е презастроен? моля за сериозни аргументи

  горе има 5 лифта. друго няма

 5. 5 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 256 Неутрално

  За обсъждане на плана, но против сляпото доверие към природозащитниците, защото напоследък славата им не е на много загрижени за природата

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Гневно

  Фирмата е крайно време да се преименува на "Антилес", защото името и в момента заблуждава.
  Дирекцията на парка е дала задание, но те изпълняват заданието на Цеко и #Кой

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#5] от "marianapopska":
  Сляпо доверие разбира се е вредно. Но аз в никакъв случай не се доверявам на агент Камен.
  Природозащитниците доказаха много пъти, че са ангажирани в защитата на природата. Инак на снимката щеше да има само поляната с изкуствена трева и започнала ерозия. Което за съжалени все още е възможно да се случи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Интересно кога ще представят план за защита на западна Странджа, на източни Родопи или на Стара планина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Умните хора отдавна са разбрали , че връзката човек/ екосистема
  Е жизнено важна, и не си увреждат условията на живот.

 10. 10 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нека не се подвеждаме толкова лесно. Причината е ясна след като планът на Тома Белев не беше одобрен, идва ред и на план Б. Тоест опитва се да организира скандал и да блокира всеки друг план.

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До ком.4 - СТАН - Ако си направиш труда,ще видиш къде е презастроено,какво е изядено от Пирин.

  Tony
 12. 12 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#11] от "Free person":

  Очевидно не си стъпвал в Пирин. Щото аз доста често ходя и на ски и на планина. И твърдя че презастрояване няма. Има 5 лифта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK