Новият план за Пирин ще бъде атакуван в Европейския съд, прогнозират експерти

Днес се състоя алтернативна дискусия на проекта на "Пролес Инжинеринг", организирана в София от коалиция "За да остане природа в България.

© Дневник

Днес се състоя алтернативна дискусия на проекта на "Пролес Инжинеринг", организирана в София от коалиция "За да остане природа в България.Ако проектът за план за управление на национален парк Пирин бъде одобрен, той ще бъде атакуван в Европейския съд, а самият парк ще получи статут на "застрашен" обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Тези притеснения изразиха експерти, представители на неправителствения сектор и на ПП "Зелените" по време на алтернативна дискусия на проекта на "Пролес Инженеринг", организирана в София от коалиция "За да остане природа в България" във вторник.


Андрей Ралев от "Прозрачни планини" запозна участниците с проекта и изложи отново основните проблеми, които екокоалицията вижда в документа. Сред основните недостатъци са драстично разширяване на туристическата зона, включително и в резервати, залагането на възможности за сечи, иначе изрично забранени в национални паркове по закон, както и ново строителство, липса на взаимовръзка между аналитичната и експертна част на плана и постановените режими на управление. Според заданието за изготвяне на плана, има изрично задължение изпълнителят да се съобрази с указанията на ЮНЕСКО (една от тях е да не се строят нови ски писти), което Пролес не са спазили, не са предвидени и мерки за опазването на световното наследство в парка. В същото време в проектоплана е взето предвид предложение на сдружение "Природа за хората" на Филип Цанов, да се преразгледа защитеният статут на Националния парк като част от световното богатство на ЮНЕСКО, отбеляза Ралев.


Пирин със статут на застрашен обект
"Ако този проект бъде приет и ЮНЕСКО се запознае с него, Национален парк Пирин директно ще отиде в застрашените обекти на световното природно наследство." Това предупреди арх. Людмила Димитрова - един от експертите, участвал в изготвянето на предишния план за управление на националния парк.


"Практичната стойност на този проект за план е изключително ниска, направо нулева. А това е "законът на парка", който трябва да е ясен и да служи на тези, които ще го изпълняват - а именно служителите от дирекцията на парка. Нищо друго няма място в него," подчерта Димитрова.


Тя изрази и голяма изненада от отказа за участие в дебата от страна на изпълнителя. Димитрова разказа, че екипът им е правил широки обществени дискусии с всички заинтересовани страни в продължение на 2-3 дни само в столицата, но също и в други градове, провели са и специален журналистически тур в околността, за да обяснят режимите, които въвеждат.


Без представители на Пролес и МОСВ


На дискусията липсваха представители на екоминистерството като възложител на изготвянето на плана, а писменото обяснение на министъра е било, че МОСВ ще вземат предвид изразените позиции по време на срещата, но ще отидат само на официално обявеното обсъждане. От "Пролес Инженеринг" също са отказали участие. Вместо това те разпространиха свое становище, според което алтернативното обществено обсъждане е "опит за подмяна на официално обявеното в Банско на 24 юли и е неправомерно."


Пролес Инженеринг харчи пари на европейския и българския данъкоплатец и затова имаме право да го обсъждаме и да имаме становище по него, отговориха организаторите от екокоалицията по време на дискусията.


"Притеснен съм от това, че широката екологична общественост е притеснена от проектът за план и ще предам на колегите си вашите становища," заяви единственият представител на държавата Кирил Ташев от Изпълнителната агенция по горите. И според Ташев, общественото обсъждане не бива да се случва само в региона на парка, защото Пирин е от широк обществен интерес.


"Ако този план бъде приет, той ще стане обект на редица юридически процедури," предупреди и Петко Цветков от "Зелените", които предлагат като негова алтернатива удължаване действието на сега действащия план за управление.


Планът като "огромна черна дупка"


"Проелс Инженеринг подготвят с този план унищожаването на националния парк, в него се позволява на практика изсичане и застрояване," коментира Андрей Ковачев от "Прозрачни планини" и го сравни с "огромна черна дупка". Той изрази убеденост, че ако бъде одобрен, планът ще бъде атакуван в европейския съд в Люксембург, защото става дума за усвоени европейски пари и нарушаване на ясни европейски директиви _ като например това, че планът трябва задължително да мине през екологична екооценка, а това не е направено.


3 800 говеда срещу 140 000 туристи


Прочетох 500 страници икономически анализ, в който нямаше никакъв социално-икономически анализ, ако аз бях написал подобно нещо, щяха да ме уволнят, заяви журналистът и икономист Димитър Събев. По думите му според анализа на "Пролес Инжинеринг", единственият проблем на Пирин е ерозията на почвата заради пасящите говеда в парка. "Става дума за 3 800 говеда, които за Пролес са проблемът на националния парк, а в същото време само около Банско туристите са 140 000," коментира още Събев.


72% от местните не искат ново строителство


Населението на Банско, които основно подкрепят ново строителство, е едва 10,7% от засегнатото в региона население, отбеляза Вера Стаевска от "Зелени закони". Тя цитира и данни от социологическото проучване на Пролес Инжинеринг, според което 72% от местното население не иска да прави компромиси с опазването на околната среда и не подкрепя ново строителство в региона,

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Вярвам на Страсбург.
  Но не е добре,ако плащаме всички.
  Трябва персонална отговорност вече.

 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Понякога харесвам Зелените !!!

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Ами ще бъде.Нямат да оставят мутрите да застроят и Пирин.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Любопитно

  MOСВ защо не иска да дадр обяснения и се крият? Гузен негонен бяга?

 5. 5 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Тези селски тарикати от Банско и мераците им за бетон и простотии трябва да бъдат озаптени със запазването на Правилника за парк Пирин без една запетая или точка да изпаднат от него! Това е единственият държавен документ, който е в съзвучие с опазването на свещената планина на българския род! Пирин ида от първожреца на прабългарите Перун, който го пипне, да гори....


 6. 6 Профил на antipod
  antipod
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#5] от "Nikolai Tsekov": освен че Петрун е изменена славянска форма на Петър, да горят !

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nikolai Tsekov":

  Самите банскалии са против бетонирането.Искат да строят мутрите и перачите.

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Наистина Пирин е застрашен и е важно да се пресекат пътищата
  за корупция и алчни личности,като Юлен и ЦМ.
  Банскалии и те не гледат вече към природата,а самото Банско вече не е Банско!

  Tony
 9. 9 Профил на На Мойше брачет му
  На Мойше брачет му
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#7] от "hodounski":
  [quote#7:"hodounski"]Самите банскалии са против бетонирането.Искат да строят мутрите и перачите. [/quote]
  Аз не съм от Банско, но ако през 90-те бях станал мутра, сега щях да съм ЕДИНСТВЕНАТА мутра-екозащитник! /Ако бях оцелял, разбира се!/

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Любопитно

  До коментар [#9] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  За да станеш мутра не трябват акъл и умения .Само подчинение на по-силния.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на На Мойше брачет му
  На Мойше брачет му
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#10] от "hodounski":
  [quote#10:"hodounski"]За да станеш мутра не трябват акъл и умения .Само подчинение на по-силния. [/quote]
  Има един хубав стар филм с П.Нюман и Р.Ръдфорд - "Ужилването".
  Там един от двамата главни герои/мисля, персонажът на Нюман/ казва крилата фраза:

  "Гангстерите мислят, че са "царе на престъпния свят"!
  В същност ГОСПОДАРИТЕ сме ние - мошениците!"
  (цитирах по памет).

  Явно е бил прав човекът - като гледам какво стана!
  Най-смелите и яки момчета с "луди глави" ги изпозастреляха, а останаха разни "тарикати", агенти-доносници и прочее "буди".

 13. 13 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Не вярвам това да стигне да Европейския съд, просто поредния дим от Зелените. Пък и много ми е интересно защо Зелените не показват самия план и конкретните точки с промените? а само обясняват насам и натам че имало хиляди нередности..ами дайте да ги видим тогава, иначе какво излиза че такива няма и просто си говорят и правят протести?

 14. 14 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 355 Неутрално

  "Без представители на Пролес и МОСВ", нали имаше някаква друга среща с фирмата скоро- да отидам там всички представители на еко организациите у нас за едно смислено обсъждане, а не за подобни срещи без тежест и след това заплахи

 15. 15 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Аз пък не вярвах, че групата екорекетьори са толкова упорити животинки. Ако не им изнася, правят всичко възможно да спънат всякакво разитие на туризма.

 16. 16 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Yasur":

  Защо поне веднъж "зелените" не отидат там където има незаконно строителство от цигани и по поречията на красивите ни реки.Там е просто кочина,всички тези които са построили незаконните си колиби хвърлят отпадъците си в реките???
  Винаги или по морето или Банско,не виждате ли ,че държавата ни е на дъното и ни трябват инвеститори и туристи,хора които да дават пари с данъците си и туристите да оставят парите си в България.Какво печелим от циганите-по десет деца,които трябва ние да издържаме,а тези на които наводненията събориха незаконните къщи/голяма част от тях са и българи/ притендират за нови домове!!!Страна на абсурдите!!!Още веднъж питам тези "зелени"къде са за това беззаконие???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK