Новият план за Пирин ще бъде атакуван в Европейския съд, прогнозират експерти

Днес се състоя алтернативна дискусия на проекта на "Пролес Инжинеринг", организирана в София от коалиция "За да остане природа в България.

© Дневник

Днес се състоя алтернативна дискусия на проекта на "Пролес Инжинеринг", организирана в София от коалиция "За да остане природа в България.Ако проектът за план за управление на национален парк Пирин бъде одобрен, той ще бъде атакуван в Европейския съд, а самият парк ще получи статут на "застрашен" обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Тези притеснения изразиха експерти, представители на неправителствения сектор и на ПП "Зелените" по време на алтернативна дискусия на проекта на "Пролес Инженеринг", организирана в София от коалиция "За да остане природа в България" във вторник.


Андрей Ралев от "Прозрачни планини" запозна участниците с проекта и изложи отново основните проблеми, които екокоалицията вижда в документа. Сред основните недостатъци са драстично разширяване на туристическата зона, включително и в резервати, залагането на възможности за сечи, иначе изрично забранени в национални паркове по закон, както и ново строителство, липса на взаимовръзка между аналитичната и експертна част на плана и постановените режими на управление. Според заданието за изготвяне на плана, има изрично задължение изпълнителят да се съобрази с указанията на ЮНЕСКО (една от тях е да не се строят нови ски писти), което Пролес не са спазили, не са предвидени и мерки за опазването на световното наследство в парка. В същото време в проектоплана е взето предвид предложение на сдружение "Природа за хората" на Филип Цанов, да се преразгледа защитеният статут на Националния парк като част от световното богатство на ЮНЕСКО, отбеляза Ралев.


Пирин със статут на застрашен обект
"Ако този проект бъде приет и ЮНЕСКО се запознае с него, Национален парк Пирин директно ще отиде в застрашените обекти на световното природно наследство." Това предупреди арх. Людмила Димитрова - един от експертите, участвал в изготвянето на предишния план за управление на националния парк.


"Практичната стойност на този проект за план е изключително ниска, направо нулева. А това е "законът на парка", който трябва да е ясен и да служи на тези, които ще го изпълняват - а именно служителите от дирекцията на парка. Нищо друго няма място в него," подчерта Димитрова.


Тя изрази и голяма изненада от отказа за участие в дебата от страна на изпълнителя. Димитрова разказа, че екипът им е правил широки обществени дискусии с всички заинтересовани страни в продължение на 2-3 дни само в столицата, но също и в други градове, провели са и специален журналистически тур в околността, за да обяснят режимите, които въвеждат.


Без представители на Пролес и МОСВ


На дискусията липсваха представители на екоминистерството като възложител на изготвянето на плана, а писменото обяснение на министъра е било, че МОСВ ще вземат предвид изразените позиции по време на срещата, но ще отидат само на официално обявеното обсъждане. От "Пролес Инженеринг" също са отказали участие. Вместо това те разпространиха свое становище, според което алтернативното обществено обсъждане е "опит за подмяна на официално обявеното в Банско на 24 юли и е неправомерно."


Пролес Инженеринг харчи пари на европейския и българския данъкоплатец и затова имаме право да го обсъждаме и да имаме становище по него, отговориха организаторите от екокоалицията по време на дискусията.


"Притеснен съм от това, че широката екологична общественост е притеснена от проектът за план и ще предам на колегите си вашите становища," заяви единственият представител на държавата Кирил Ташев от Изпълнителната агенция по горите. И според Ташев, общественото обсъждане не бива да се случва само в региона на парка, защото Пирин е от широк обществен интерес.


"Ако този план бъде приет, той ще стане обект на редица юридически процедури," предупреди и Петко Цветков от "Зелените", които предлагат като негова алтернатива удължаване действието на сега действащия план за управление.


Планът като "огромна черна дупка"


"Проелс Инженеринг подготвят с този план унищожаването на националния парк, в него се позволява на практика изсичане и застрояване," коментира Андрей Ковачев от "Прозрачни планини" и го сравни с "огромна черна дупка". Той изрази убеденост, че ако бъде одобрен, планът ще бъде атакуван в европейския съд в Люксембург, защото става дума за усвоени европейски пари и нарушаване на ясни европейски директиви _ като например това, че планът трябва задължително да мине през екологична екооценка, а това не е направено.


3 800 говеда срещу 140 000 туристи


Прочетох 500 страници икономически анализ, в който нямаше никакъв социално-икономически анализ, ако аз бях написал подобно нещо, щяха да ме уволнят, заяви журналистът и икономист Димитър Събев. По думите му според анализа на "Пролес Инжинеринг", единственият проблем на Пирин е ерозията на почвата заради пасящите говеда в парка. "Става дума за 3 800 говеда, които за Пролес са проблемът на националния парк, а в същото време само около Банско туристите са 140 000," коментира още Събев.


72% от местните не искат ново строителство


Населението на Банско, които основно подкрепят ново строителство, е едва 10,7% от засегнатото в региона население, отбеляза Вера Стаевска от "Зелени закони". Тя цитира и данни от социологическото проучване на Пролес Инжинеринг, според което 72% от местното население не иска да прави компромиси с опазването на околната среда и не подкрепя ново строителство в региона,

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK