Колко са важни дивите съседи в града

Семейство Фалко

© Елена Тилова, Зелени Балкани

Семейство ФалкоСемейство Фалко са щастлива млада двойка, която се нанесе и заживя тази година на 11 етаж в един панелен блок в Стара Загора.


Семейство Фалко са керкенези (Falco tinnunculus), едни от защитените грабливи птици, които обичат да живеят близо до нас хората, в централните части на големите градове, а множеството дребни гризачи като мишки и плъхове, с които се хранят, е едно от обясненията за този любопитен феномен.


Наред с керкенезите, високите етажи и подпокривните пространства на панелките приютяват и други ценни и интересни защитени видове. Като удивителните птици бързолети, които почти никога не спят и много рядко спират да летят. Единствената им "почивка" от полет е около три седмици, когато се размножават, снасят и гледат пилетата си и това често се случва отново в нашите блокове. Там има и колонии от редки видове прилепи.
Всички тези животни  са и изключително полезни санитари на града – заради огромните количества насекоми – в това число и комари, които поглъщат ежедневно (бързолетите и прилепите), както и плъхове и мишки (всички грабливи видове в града се хранят с тях). В други държави гражданите ги привличат със специални подпори и убежища по сградите, за да ги заселят близо до тях.


Пациент бързолет в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

© Зелени Балкани

Пациент бързолет в Спасителния център за диви животни в Стара Загора


"Градските" видове обичайно са загубили естествените си местообитания – като равнинните гори, които в наши дни почти са изчезнали и сега те са намерили убежище в градовете на хората.  Сега в един панелен блок е напълно възможно да съжителстват няколко сови, 30 двойки бързолета, двойка керкензи, колония от стотици ръждиви прилепи, казва експертът от "Зелени Балкани" Елена Тилова.


Жилищни проблеми


Тилова, заедно с колегите си, започва кампания за съхраняване и опазване на "дивите съседи" в градовете. Защото и те си имат сериозни "жилищни проблеми", както ги определя Тилова, и те стигат до там, че застрашават съществуването и популацията им.


Много хора не одобряват (меко казано) тези свои "съграждани", подават сигнали, предприемат умишлени действия, за да ги преместят или унищожат (запушват фугите и дупките между панелите например). Важно е да сме наясно, че тези видове са с висок консервационен статус, те са защитени видове, които сме длъжни да пазим.


Колко са важни дивите съседи в града

© Rollin Verlinde, Зелени Балкани


Мисия нов дом


Наскоро Елена Тилова и природозащитници от "Зелени Балкани" отиват да нагледат дали всичко е наред с младото семейство керкенези Фалко. "За съжаление, установихме, че гнезденето им се беше провалило. Бяха се настанили под един климатик, не беше подходящото мястото," обяснява тя.


Ако двойката разполагаше с гнездилка в близост, щяха да имат малки, убеден е експертът. Това обяснява част от  мисията им – да направят и поставят гнездилки за птици и къщички за прилепи на подходящите места в града. Тези нови домове ще компенсират унищожаването на убежищата им и запечатването на малките птици и "детски градини" от прилепчета, което напоследък се случва все по-често заради все по-масирано саниране на сградите.


Колко са важни дивите съседи в града

© Rollin Verlinde, Зелени Балкани


Саниране с грижа за съседа


"Стимулираното от държавата саниране е добра инициатива, води до енергийна ефективност и спестяване на финансови средства за хората, ние го подкрепяме напълно, но е важно и да спасим ценните и защитени видове, които живеят с нас. Има и как да се случи това," казва Елена Тилова.


При работата по санирането има начини животните и техните малки да бъдат спасени - и от работниците, и от хората, които живеят в кооперациите. "Добре е да се оставят дупки по фугите, за да имат шанс животните да излизат и влизат, а ако работниците намерят бебета или колонии от прилепи, трябва да се обърнат за съдействие към Спасителния център за диви животни, който ще приюти и спаси "бедстващите животни".


Пилотен проект в Стара Загора


Сега организацията стартира с пилотен проект в кампания за набиране на средства в социалната платформа за добри каузи Ятото (тук са и работещи организации като фондация "Четири лапи"). Само с регистрация и гласуване за каузата, всеки може да помогнете за събирането на първоначалните средства за поставяне на домове за бързолети и прилепи по панелните блокове. Те ще са полезни, но ще имат и демонстрационна цел. От организацията ще разпространят в социалните мрежи схеми как се правят и къде е добре да се слагат, за да може всеки сам да направи и монтира. Работата по разясняване на проблема и разрешаването му обаче е в ръцете на институциите и това предстои.


Средиземноморски прилеп

© Зелени Балкани

Средиземноморски прилеп


"Зелени Балкани" ще започнат с акция в Стара Загора, но  ще продължат и в други градове на страната. Тук Елена Тилова разказва как именно в Стара Загора установили, че живеят редица редки видове, като булдоговия прилеп, за който се знае изключително малко, и първата размножителна колония на "средиземноморско прилепче" "Смятахме, че няма такава в България, а тя била в града. Трябва да ги ценим и пазим".


В националната програма за саниране липсват мерки за съхраняването на тези защитени видове и за компенсиране на щетите причинени от изолацията, обяснява Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани". Затова и експертите смятат да се срещат с отговорните институции за промяна в програмата, уреждаща конкретно запазването популациите на безценните диви съседи на градските хора.


Природозащитниците ще използват опита на други държави, минали през подобни програми. Те дават за пример Словакия, където след като държавата поощрила санирането, регистирали драстичен спад в популацията на бързолетите и ръждивите вечерници (с 40 %).


Задължение на служителите на Министерството на околната среда и водите е да се грижи за превенцията на защитените видове, напомня Клисурова. Според нея, важно е да има масивна информационна кампания в цялата страна, която да разяснява защо е важно да ги пазим и в градовете. "Това не е по силите на една неправителствена организация, ще направим каквото можем, но се надяваме и държавата да изпълни задълженията си," казва още тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Весело

  Чудесни съседи, унищожават мишки, комари, мухи и други гадове...

 2. 2 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 810 Гневно

  Тази статия трябва да отиде на водещо място във "Дневник" и да стои там докато "влезе" в главите на всички ни и специално на администрациите ни.
  Хоуг!

  Поздрави
 3. 3 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#1] от "Коки":
  Явно общината разчита на бързолетите да унищожават комарите, защото не си прави труда да пръска против тях.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Весело

  Бързолетите са много симпатични веселяци .Привечер са просто неудържими.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  всички видове, които унищожават насекоми и плъхове, са мои много добри приятели

 6. 6 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Специалистите от Стара Загора са много почтени и отговорни хора. През годините имах възможност да занеса в Центъра два пострадали мишелова и с удоволствие разбрах, че са възстановени и летят в региона.

  CONTADOR GRATUITO!
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Човек,който се грижи за животните,обича и хората!

  Tony
 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 2018 Весело

  В нашия квартал имаме ветрушки, мисля червени, доколкото мога да ги видя.
  Имаме си едно семейство сови, чието любимо занимание е да прелетят на бръснещ полет над главата на някой окъснял минувач. Друго семейство кукумявки катавечер си спретват чудесен семеен скандал.
  Между блоковете щъкат таралежи, по по-големите поляни има яребици и зайци, чийто спорт е да си играят с разхожданите кучета на "ти не можеш да ме хванеш!"
  През пролетта в двора на местното училище бяха забелязани ушати сови, навремето лично спасявах кукумявка -джудже.
  Изобщо - имаме си.
  Да са ни живи и здрави и да успяват да се спасят от изродите дето ги стрелят отвреме на време.
  След последните опити за членовредистелство от страна на по-яките природолюбители и тия случаи намаляха

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 9 Профил на ladinn
  ladinn
  Рейтинг: 415 Весело

  До коментар [#1] от "Коки":

  Като си помисля, няма и да вдигат среднощни чалга купони, нито да паркират върху тротоара, или да си складират непотребните вещи на стълбището. Предпочитам такива съседи пред много двукраки.

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Тия сладури са наши малки братя. От дядо знам, че птици живеят там, където има хора. Около нас има голямо разнообразие, защото наблизо е парк. Но сякаш изчезнаха прилепите, отдавна вечер не съм виждал летящо мишле.

 11. 11 Профил на tilia_tomentosa
  tilia_tomentosa
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#9] от "ladinn":

  Абе и бързолетите доста шум вдигат, ама поне не е по нощите и не е чалга.

 12. 12 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В блока срещу нас има 20тина керкенеза. Отскоро имат и малки, и е пълна лудница.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 13. 13 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#12] от "Long One":

  В мазетата на вашия квартал явно бъка от плъхове и мишки. Много са ми противни , съжалявам за феновете на гризачи но силно да на грабливите птици...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 14. 14 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И не си изхвърлят фасовете и всичката останала смет от прозлрците и балконите!
  До коментар [#9] от "ladinn":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK