Защо има нова Червена книга, или за връзката между Морския нарцис и дюните

Скрийншот на пясъчна лилия от сайта www.west-crete.com

© www.west-crete.com

Скрийншот на пясъчна лилия от сайта www.west-crete.comПясъчната лилия е известна още като Царицата на цветята или Морски нарцис. Това красиво цвете е защитен вид, който расте по дюните на южното ни Черноморие. Растението е и застрашен от изчезване растителен вид за България, именно защото естественият й хабитат се унищожава заради туризъм и застрояване.


Тя е сред описаните застрашени видове, записани в новото тритомно издание на Червената книга, представена официално в петък (17 юли) от авторския й колектив. За да я съхраним като вид се налага да опазим от унищожаване и естественото й местообитание – дюните по нашето Черноморие.


"Дюните по Черноморието ни са една болна тема, но от тяхното опазване зависият тясно много уникални и ценни видове като пясъчната лилия. Всеки опит за застрояването на дюни, води до унищожаването на видове като пясъчната лилия. Това е тъжен пример, че тенденциите не са добри," каза за "Дневник" доц. Анна Ганева – директор на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ – БАН) и автор в ново издание на Червена книга на сектор "Мъхове", описала е 760 вида (те са и индикатор за чистотата на въздуха), наполовина колкото са в цяла Европа – 1 500.
Доц. Ганева дава и друг идентичен пример с Калиакра – природен резерват с уникална природа и единственото място в България, където се срещат степни тревни съобщества, където строителството на голф игрищата в близост са оказали своето негативно влияние.


Колко са важни местообитанията


Авторите разработват за първи път отделна част (том 3) за природните местообитания, тъй като хабитатите имат основна роля и значение за ефективно опазване на биологичните видове – общо 166 природни местообитания в категории: морски – 11, крайбрежни – 8, вътрешни водоеми - 21, блата, мочурища и торфища – 6, тревни и мъхови съобщества – 32, храстови съобщества – 32, гори – 40 и вътрешноконтинентални скални местообитания – 16. Ефективната охрана на хабитатите осигурява и запазването на видовете и биоразнообразието в тях, подчертават авторите на Червената книга.


Трите тома на новото издание на Червената книга за България

© МОСВ

Трите тома на новото издание на Червената книга за България


В новото издание на Червената книга са представени защитените 808 вида – растения и гъби, 287 животни и 166 природни местообитания. Като цяло е увеличен броят на видовете, включени в него. Новост, която авторите определят като "значителна" е включването на нови значителни групи от биоразнообразието на страната като водорасли, мъхове и гъби.


"Тези обемисти три тома на Червената книга са нашата тежка отговорност към българската природа. Красотата, показана вътре в книгата, е много уязвима," заяви Ганева при представянето на научния труд и пожела следващото издание да е по-тънко, защото това ще означава че "сме се справили с опазването й".


Директорът на БАН, ръководителят на авторския колектив акад. Васил Големански и екоминистъра Ивелина Василева

© МОСВ

Директорът на БАН, ръководителят на авторския колектив акад. Васил Големански и екоминистъра Ивелина Василева


Защо сега


Причините за ново издание, което идва 30 години след първата Червена книга на България, са настъпилите промени, които се констатират още 2000 г.: интензивна урбанизация, транспорт, по-активен обществен живот. "Всичко това оказва в значителна степен влияние върху биоразнообразието," обясни ръководителят на авторския колектив акад. Васил Големански.


В новата Червена книга степента на застрашеност на видовете е определена съгласно международно приетите критерии на Международния съюз за защита на природата (IUCN), което позволява база са сравнения на видовете на световно ниво.


Видовете са разпределени в категории: изчезнали (extinct - EX), регионално изчезнали (regional extinct – RE), критично застрашени (critically endangered – CR), застрашени (endangered – EN) и уязвими (vulnerable –VU). Сред сведенията за видовете са посочени и негативните фактори върху популацията им в страната и което е особено важно – предприетите досега и необходимите мерки за тяхата защита и опазване у нас.
 


Червената книга е резултат на 13 годишен труд (от 2002 г. досега) от над 200 учени, специалисти и природозащитници от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, Националния природонаучен музей при БАН, Софийския, Пловдивския и Лесотехническия университет, редица неправителствени организации и дружества в страната. Червената книга е финансирна от екоминистерството и ПУДООС, издадена е на български и на английски език на трите тома на хартиен и на електронен носител ( последният е публикуван на сайта на МОСВ).


България е първата страна на Балканския полуостров и една от първите в Европа, в която се издава такъв научен труд през 1985 г. Страната ни е шестата държава в света, събрала в Червена книга застрашените от изчезване растения и животни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Цветето от снимката е много крациво! Дали заслужаваме природата, която имаме, след като не можем да я опазим вече 25 години?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Защо трябваше да минат 15 години,за да излиза новата Червена книга?

  Tony
 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Пясъчна лилия резервации не прави!

  8% ЗДРАВНИ ВНОСКИ ВЪРХУ ВСЕКИ ДОХОД,НА ВСИЧКИ !!!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Наистина е прекрасно това цвете.Но си мисля,че освен растенията и животните,скоро и хората ще станат застрашен вид в България.Но на кой ли му пука.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Уникално растение, жалко че в територията е пълно с безмозъчна паплач

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2329 Весело

  [quote#1:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]природата, която имаме[/quote]
  споко, цветето ще надживее туземнатата сган... снимката е от гръцки сайт

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  [quote#6:"extraCACA"]поко, цветето ще надживее туземнатата сган... снимката е от гръцки сайт [/quote]
  Да!
  За остров Крит.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Бетонджиите дали могат да я четат червената книга

 9. 9 Профил на naskgv
  naskgv
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Ако причината е туризма, да вземем да го забраним.
  Може би статията щеше да бъде по-убедителна, ако се беше намерила снимка на цветето от нашето Черноморско крайбрежие... Или може би няма.
  В против случай понамирсва на екорекет.

 10. 10 Профил на Lyubomir Lambov
  Lyubomir Lambov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Веднага някой да изкорени тези лилии и да сложи палми да не дразнят Ветко...

 11. 11 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#3] от "Майндърбайндър":

  Бетон vs. Палатка...
  Просто тези с палатките и камперите стават все повече,за жалост на шушумиги като Ветко "Палмата",Георги Гергов и сем.Баневи все екземпляри от "Червената Книга" на Капитализма

 12. 12 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#11] от "swinging_pigs":

  Коментарът ми за пясъчната лилия беше ироничен.Имам повече нощувки в палатка,отколкото в хотел.На море.Но пък имам снимки от т.н. сиви дюни на "Корал",върху които са наредени палатки,прекарани са кабели за ток и тръби за вода,а се пикае и ака неизвестно къде.Така че съм разколебан за ползите и вредите от бетона.

  8% ЗДРАВНИ ВНОСКИ ВЪРХУ ВСЕКИ ДОХОД,НА ВСИЧКИ !!!
 13. 13 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Фантасмагории . Пясъчни лилии по нашто море може да има друг път,сега обаче няма .

 14. 14 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Всеки опит за застрояването на дюни, води до унищожаването на видове като пясъчната лилия. "

  Нали я има в Червената книга- откъде тогава да се вземе снимка, за да видим каква красота сме загубили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK