Лято 2008 - Ледената шапка над Северния полюс върна част от площта си

Лято 2008 - Ледената шапка над Северния полюс върна част от площта си

© Associated PressЛедената шапка в Северния ледовит океан през тази година е била по-голяма, отколкото през 2007 г., но това все още не е повод за оптимизъм за бъдещето на световния климат, предупреди американския Национален информационен център по снежна и ледена покривка (NSIDC). По негови данни тя е заемала приблизително 4,5 млн. квадратни километра при най-ниската си точка на 12 септември.


За сравнение миналогодишният минимум в общата площ на ледовете е бил 4,1 млн. кв. километра.


През това лято ледената шапка е отбелязала втората си най-малка площ за последните 30 години, през които се извършват сателитни наблюдения за нейното състояние. Причината за подобрението спрямо предходната година се обяснява с феномена Ла Ниня, който е отговорен за застудяването на тихоокеанските води, забавяйки разтапянето на ледовете.
Смятам, че това лято бе много по-забележително, спрямо предходното, защото миналата година бяха налице перфектните условия за топенето на леда – безоблачно небе, високи температури и ветрове, избутващи ледовете на север, обяснява пред Би Би Си Уолт Майер от NSIDC.


Тази година тези условия отсъстваха и въпреки това сме на по-малко от 10 процента от рекорда. Така че е трудно тазгодишният резултата да се определи като възстановяване на ледената шапка – все още сме в низходяща тенденция, коментира още ученият. Според него, ако намаляването на количеството на ледовете продължи със същите темпове, то близко обозримото бъдеще Северният ледовит океан ще става изцяло открит за корабоплаване през летния сезон.


Въпреки наличието на индикации за по-студеното от обичайното лято, учените в началото на годината прогнозираха, че ледената шапка за "лято 2008" ще бъде рекордно малка, най-вече поради това, че в момента тя е много по-тънка, отколкото в миналото. Това е така, защото тя се е формирала за една единствена зима.


Пълният анализ за състоянието на северната ледена шапка ще бъде готов в края на месеца. А прогнозата на NSIDC е тя да се запази през зимата в много по-добро състояние от това през 2007 г.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bisserk
  bisserk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какъв е, аджеба, тоя феномен Ла Ниня?!

 2. 2 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на зелен талибан
  зелен талибан
  Рейтинг: Неутрално

  Пророкуванията на зелените за дъвката "глобално затопляне" са ужасяващи. Те обаче, винаги вметват на скоропоговорка едно "ако". АКО затоплянето продължи да се ускорява, ще станело едикво си. Не ако продължи, а ако продължи да се УСКОРЯВА.
  Ако температурата се покачи с Х градуса, но АКО това повишение е в рамките на един век, щяло било да стане пък потоп.
  В същия дух: АКО аз днес се спъна десет пъти и АКО два пъти ме блъсне кола, ще се окажа пациент на ортопедията. АКО се качвам всеки зимен уикенд на Мусала, ще ме хване виелица и ще се видя със св. Петър.

 4. 4 Профил на Хахо
  Хахо
  Рейтинг: Неутрално

  Глобалното затопляне, топенето на ледовете и потопа се отлагат за следващото хилядолетие
  Шарлатаните наречени 'учени' да си търсят нова работя.
  Писна ни от идиотските им теории и предсказания.
  Писна ни да ги хрантутим.

 5. 5 Профил на Ecolog
  Ecolog
  Рейтинг: Весело

  Пука ми!!!
  Аз вече си защитих дисертацията, голема работа, че нема глобално изменение на климата!

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5711 Неутрално

  Сега очаквам някой да ревне, че като се стопат ледовете в Северния ледовит океан, нивото на световния океан ще се покачи...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на do хахо
  do хахо
  Рейтинг: Неутрално

  Ако се водихме по твоята логика да не "хрантутиме" учените още да сме по пещерите. Слава богу, че възможностите ти се изчерпват до писане по форуми и коментари по кръчми.

 8. 8 Профил на Ecolog
  Ecolog
  Рейтинг: Неутрално

  Учените требе да се хранят, не е лошо и да се обличат, а понякога дори да им се купува по некой компютър, че да не изобретяват колелото и огъня на ново!

 9. 9 Профил на алкохолик
  алкохолик
  Рейтинг: Любопитно

  Че как пък през лятото е станала по-дебела шапката?

  И къде е оптимизмът в новината? Следва глобалното застудяване явно! Дайте пак да горим повече дърва да стоплим земята отвътре.

 10. 10 Профил на За №9
  За №9
  Рейтинг: Неутрално

  Приятелю, не знам дали четеш машинално и не мислиш или просто се правиш на експерт по всичкология, но в цялата статия се говори за минимума на северната ледена шапка, който обикновено се постига лятото. Т.е. минимума се е увеличил тази година! АЙДЕ ПРИЯТНО СРЪБВАНЕ И СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ПИШИ КАТО СИ ТРЕЗВЕН!

 11. 11 Профил на алкохолик
  алкохолик
  Рейтинг: Весело

  "Лято 2008 - Ледената шапка над Северния полюс върна част от площта си"

  Приятелю 10, как го разбираш това?

  Пък ако и питам сега как го мерят тоя лед - на килограм или на квадратен метър хептен ще се оцапа пейзажът.

  Изобщо май мирише на шашма тая работа с шапката: каскет ли е, фуражка ли е, иди та разбери!

 12. 12 Профил на До 11
  До 11
  Рейтинг: Неутрално

  Благодаря ти за бързата дуплика. Всичко ми се изясни!

 13. 13 Профил на Хахо
  Хахо
  Рейтинг: Неутрално

  Истинските учени трябва да се хранят, обаче шарлатаните трябва да се натирят където им е мястото.
  Не бързайте да се радвате сега ще кажат че щом "ледената шапка" се увеличава идва глобално застудяване и ще искат още пари да изследват 'глобалното застудяване', после ще стигнат до извода, че глобално застудяване няма а всъщност 'шапката' се свива и има 'глобално затопляне' и пак ще искат пари и после пак обратно глобално затопляне глобално застудяване докато на хората съвсем им писне и ги изритат тия шарлатани.

 14. 14 Профил на Zimata ot stud umirash/letoto se potish
  Zimata ot stud umirash/letoto se potish
  Рейтинг: Гневно

  Днес навън е как да кажа, неестествено студено. Се пак е Септември, в Неделя се върнах от къмпинг юг и си пътувах гол в колата. Нещо хич не ми е топло, да го е...

 15. 15 Профил на алкохолик
  алкохолик
  Рейтинг: Разстроено

  според мене шапката се е свила щото са я прали на 90° трябва се внимава с вълната не търпи жега никак и после центруфугата на половин оборот да не паднат копчетата аз каква ушанка имах лани мани мани

 16. 16 Профил на аяаа
  аяаа
  Рейтинг: Неутрално

  абе вие тука бъзик си спрятате, ама работата никак не е добре.
  и тази статия на х-американците е само мижи да те лажем, да поуспокоят малко некои притеснени.
  не може да се очаква природата само да се възстанови, след като НИЕ УМИШЛЕНО Я СЪСИПВАМЕ И РЕЖЕМ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ Й ЗА САМОРЕГЕНЕРАЦИЯ!

 17. 17 Профил на шапкар
  шапкар
  Рейтинг: Неутрално

  Имам един клиент с много голяма глава. Преди години тренирал водна топка. На тях екипите и номерата са им на шапката. Ама не можаха да му намерят такава шапка. И взел, че се обръснал, боядисал си главата и написал номера на нея.
  Сега аз кво да го прая, нямам такава голяма шапка. Проводих го до Катя от Ритон, тя му хариза един стар неин сутиен, та му направих две табитейки да не мръзне човека през глобалното застудяване.

 18. 18 Профил на алкохолик
  алкохолик
  Рейтинг: Весело

  предлагам да пуснем един бързовар в черното море да можем да ходим на златните и през януари на половин цена може и по едно кубче лед да пусне в океана да се изстудят наново шапките
  я някой да направи опит да пусне в пълна чаша вода лед ще прелее ли чашата или няма а физика от времето на архимед който не се е вълнувал от шапките по върховете на кълбетата

 19. 19 Профил на чочо
  чочо
  Рейтинг: Неутрално

  А,как така бе?Нали имаше глобално затопляне?Най-тъпата е недоказана теория за всички времена е тази за глобалното затопляне.Що за учени?Ами топенето на ледовете ще доведе до намаляване на концентарционната разлика в солеността на водата -движещата сила на топлинната помпа,наречена Гълфстрийм,и от това в северна Европа ще настъпи студ,а не затопляне.Същите суперучени не могат да обяснят защо от 10000 г. средната температура на земята е 15 градуса,както не могат да обяснят защо по време на средновековието има няколко века застудяване.Човешката дейност не е определяща за климата на земята!Тя само може да повлияе на започнали циклични процеси....

 20. 20 Профил на 2+2
  2+2
  Рейтинг: Неутрално

  налага се отново да цитираме народният поет:
  The ice age is coming, the sun's zooming in
  Meltdown expected, the wheat is growing thin
  Engines stop running, but I have no fear
  Cause London is drowning and I, live by the river...
  какво е искала да каже народният поет - предлагам да питат госпожата по литература - нема начин да не го изучават редом до други народни поети, та тя са е подготвила!

 21. 21 Профил на 2+2
  2+2
  Рейтинг: Неутрално

  ето напримерно какво мисли академик Панталей Зарев по въпроса за стиховете на народния поет, цитиране по-преди:
  "Some of the lines contradict themselves, like
  "The Ice Age is coming, the sun's zooming in.
  Meltdown expected; the wheat's growing thin.
  Engines stopped running . . ." Every time I hear that part, I think of someone walking down the street and hearing bits and pieces of other people's conversations about what's going on. Someone thinks the Ice Age is coming, another person says the sun's zooming in, and "meltdown expected, the wheat's growing thin, engines stopped running" sound like things heard on the news, like a weather forecast and two breaking news updates, maybe.

  As for the "but I have no fear, 'cause London is drowning and I, I live by the river" line that everyone's so confused by, I really don't see what's so confusing about it. Even though London's drowning, he has o fear because he lives by the river, so he most likely won't suffer as much because he will be one of the first to die when the river overflows."

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23 Профил на пингвина Лоло
  пингвина Лоло
  Рейтинг: Неутрално

  У.Холенд пише:"Когато луната завинаги угасне,а следобедното слънце ще свети едва едва с тъмно 4ервена светлина,когато вси4ки морета замръзнат,а полярните шапки стигнат до екватора...кодато отдавна опустелите гредове ще са се превърнали в прах и всякакъв живот на нашата планета ще бъде кам своя край,на малко петно лишеи, растящи на голите скали сред снеговете на Панама,ще стои и 4исти своите пипалца малко насекомо-пе4ална буболе4ка-последният остатък от живота на Земята".

 24. 24 Профил на за Чочо
  за Чочо
  Рейтинг: Неутрално

  Просто не мога да повярвам, как е възможна такава пещерна тъпота и бугарско дебелочерепие?! Ако си мислиш, че знаеш повече от разни научни институции, лаборатории и Нобелови лауреати, значи наистина си много тъп! Че има глобално затопляне, причинено от човешката дейност, вече не подлежи на съмнение, прието е като факт от водещите световни научни организации и политически кръгове! А твоите диворасли "разсъждения" можеш да развиваш в кварталната кръчма...

 25. 25 Профил на до 24
  до 24
  Рейтинг: Неутрално

  Простако!
  По начина ,по който се опитваш да опонираш,доказваш степента си оскотяване.
  Не би трявало изобщо да ти обръщам внимание,защото си много далеч от темата.Намери от някъде и прочети дискусията между Ал Гор и Вацлав Клаус.Ако не знаеш кои са -питай.
  Опонирай това,което съм казал,ако имаш малко мозък в главата си.Да не би да си македонско мекере?

 26. 26 Профил на капитан планета
  капитан планета
  Рейтинг: Неутрално

  За тези, които твърдят, че няма съгласие дали глобалното затопляне (промяната в климата е по-правилно) е причинено от човешка дейност: http://royalsociety.org/displaypagedoc.asp?id=20742

  Отделни учени и неразумни политици като дадения за пример Вацлав Клаус все още твърдят, че всичко е мираж, но им е все по-трудно да интерпретират фактите в защита на своята теза.

 27. 27 Профил на гудю
  гудю
  Рейтинг: Неутрално

  Няма нужда от никакви факти. Само един е предостатъчен. За 150 г(откакто мерят) Т се е повишила с ЕДИН градус, а в последните 40 с 0,5.
  Изследването на микроклимата около големите градове и промишлени зони(с голяма конц на СО2), не дават разлики в Т с незаселени райони. Демек дори за минималното затопляне, причина не е човекът.

 28. 28 Профил на баш майсторът
  баш майсторът
  Рейтинг: Неутрално

  Абе ще ви турим и аз на вас шапката

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK