Меглена Кунева призова потребителите да участват в борбата с климатичните промени

 

© Reuters

 Начинът на производство и потребление е от ключово значение за успеха на борбата срещу климатичните промени сега и в бъдеще, както и за живота на идните поколения. Това заяви днес европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева на международната конференция за климатичните промени в Солун, предаде БТА. Срещата на европейски и гръцки официални лица, както и на представители на неправителствени организации е организирана от представителствата на Европейската комисия и Европейския парламент в Гърция.Комисар Кунева подчерта необходимостта да се насърчават потребителите да предприемат повече индивидуални действия. "Трябва да покажем, че устойчивият избор е също мъдър избор, който може да е полезен не само за планетата, а и за семейния бюджет," каза тя, като даде за пример използването на обществен транспорт и велосипеди вместо автомобили, енергоспестяващи електрически крушки и други действия.
Тя призна обаче, че е необходимо потребителят да бъде по-добре информиран, за да взема решения съобразени с околната среда. "Често пъти потребителите са объркани и не знаят откъде да започнат и трябва им дадем практическа насоченост," каза Кунева.


По мнението на еврокомисар Кунева енергетиката е главната област както за борбата срещу климатичните промени, така и за облекчаване на финансовото бреме върху доходите. Според цитирани от нея проучвания високите цени на енергията заедно с високите цени на храните будят най-голямо безпокойство у европейците. Едновременно с това енергийните пазари са далеч от предлагане на ценова прозрачност например, а това води до липса на устойчиво потребление, смята българският еврокомисар.


Тя изрази убеденост, че равнопоставените, активни, имащи права и уверени потребители могат да накарат енергийните пазари да работят по-добре.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK