Зависимостта от въглища струва на Китай $250 млрд. годишно

Основният източник на енергия на Китай - въглищата са толкова деструктивни, че нанесените екологични и социални щети от тяхното производство и потребление се равнява на над 160 млрд. паунда ($250 млрд.) годишно или 7% от БВП, твърди нов доклад цитиран от в."Гардиън". Автори на доклада са екоорганизации, сред които "Грийнпийс, WWF, Тhe Energy foundation, както и авторитетни китайски научни институти. Според тях китайското правителство подценява евентуалните вреди, които въглищата нанасят на околната среда и населението под формата на замърсяване на водата и въздуха, и хиляди жертви при аварии в минната индустрия годишно.

Китай е най-големият потребител и произоводител на въглища в света. Те имат 70% относителен дял в производството на енергия в страната като до голяма степен са основния двигател за годишни ръст на БВП на китайската икономика, но последните проучвания повдигат въпроса за цената на стихийния растеж. При изгарянето си въглищата отделят редица вредни вещества в атмосферата и водите - сяра и серен диоксид, които са главните причинители на респираторни заболявания, както и на СО2, който е съучастник в глобалното затопляне. Същевременно хиляди души загиват годишно при добива на въглища и при аварии в минната индустрия. Отпадъчните води замърсяват селкостопански площи, а минните изкопи увреждат пътища, жп линии и електрически далекопроводи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK