Зелената енергия е донесла рекордни приходи през 2008 г.

Зелената енергия е донесла рекордни приходи през 2008 г.

© ReutersСлънчевата и вятърната енергия, както и биотехнологиите, са донесли рекордни приходи миналата година и обещават отлични резултати и в бъдеще. Първо, обаче, компаниите трябва да преодолеят световната финансова криза. Това се посочва в доклада "Тенденции в чистата енергия 2009", изготвен от американски учени, цитиран от Ройтерс и БТА .


Докладът показва, че световните приходи от трите приоритетни чисти технологии са се увеличили до 115,9 млрд. долара през 2008 г. спрямо 75 млрд. долара за предходната година. Въпреки кризата авторите на доклада не очакват подобни силни резултати и тази година.


Броят на работните места в сферата на чистите технологии ще се увеличи до 2,6 милиона през 2018 г. спрямо 600 000, отчетени през 2008 година.
Засега от програмата на правителството на САЩ за стимулиране на американската икономика ще бъдат заделени над 70 млрд. долара под формата на директни инвестиции и данъчни кредити.


Миналата година капацитетът на вятърната енергия, която вече набра популярност в Германия и Дания, се е удвоил в Турция, а в Полша е нараснал със 71 процента. Вятърни турбини се разработват в Беларус, България, Испания, Полша, Румъния, Унгария и Естония. През 2008 г. Франция, която разчита основно на АЕЦ за посрещане на енергийните си нужди, е увеличила капацитета си от вятърна енергия с 950 мегавата, отбелязва Ройтерс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK