Големите реки са на път да пресъхнат

Големите реки са на път да пресъхнат

© Associated PressНивата на някои от най-големите реки в света са намалели значително през последния половин век, алармират американски учени, според които намалелият поток на водите се дължи на климатичните промени и на все по-голямата консумация от страна на населението.


Едно от малкото места на планетата, където реките стават по-пълноводни е Арктика, но това на практика се дължи на засиленото топене на ледовете и снеговете в следствие от глобалното затопляне, предава Би Би Си.


От река Хуан-хъ в Китай, до Ганг в Индия и Колорадо в Западен САЩ – навсякъде по света се наблюдава спад капацитета на източниците на прясна вода. Според екипа учени, анализирал над 900 реки в периода 1954-2004 г., се наблюдава значително намаляване на водния обем, който се влива в световния океан.
Най-вреден фактор в това отношение се явява човешката дейност – строителство на язовири, отделяне на води за напояване и др. Освен това обаче съществено влияние оказва и затоплянето на климата, което води до по-малко дъждове и ускорено изпарение.


Дори в Индия и Китай, където реките Брамапутра и Яндзъ стават по-пълноводни, съществуват опасения, че това е за сметка на топящите се хималайски ледници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на не-важно
  *****
  Любопитно

  Е, добре, а къде отива тая вода? За нейния кръговрат се учи в 7 клас .. стига толкова пропаганда на тея климатични промени, добре че има кой да вярва!

 2. 2 Профил на его
  *****
  Весело

  Супер ще си направим пустиня

 3. 3 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Напротив!Язовирите спомагат за повече дъждове!Опасноста идва от глобалното затопляне и изсичането на горите!Толкова умни глави предупреждават за загиването на планетата ни!Въобще не ни е грижа!Алчноста ни заслепява!

 4. 4 Профил на его
  *****
  Неутрално

  Бтв. преди 20 000 години купона беше на антрактида, но никой не правеше проблем за това втре и вдругиден ще бъде в швеция и канада. Споко не сме тръгнали да мрем просто се променят нещата така е било така и ще бъде.

 5. 5 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  водата от реките отива в океана там се осолява и по трудно се изпарява в атмосферата и като направят неколко китаиски язовира и готово

 6. 6 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Гневно

  Его,сега можем да управляваме процесите!Това ме вбесява!

 7. 7 Профил на его до spoko
  *****
  Неутрално

  Батко нищо не можем да управляваме. Ние сме едни незначителни плужеци които си джткат по повърхността на планетата, избиват се един друг (за глупости най често) и се правят на велики.

 8. 8 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Ако може от ББС да ни светнат кои реки текат в Арктика. Да изследват и реките в Антарктика. Явно и там се е напълнило със специалисти по всичко.

 9. 9 Профил на димитър
  *****
  Неутрално

  абе малоумници, тая вода я пием бе, къде отивала...превръща се в енергия, използва се в заводите! стига с тоя кръговрат на водата! питейната вода не е безкрайна! ще се мре!

 10. 10 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ускореното изпарение означава повече валежи.

 11. 11 Профил на его
  *****
  Весело

  Еми така де ко се шашкате. Въпроса е след години да можем спокойно да произвеждаме 300 килограмови генно модифицирани домати в орбитални оранжерии. Ние сега едвам се изхранваме но иначе сме тръгнали планетата да спасяваме ... доста глупаво

 12. 12 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ами дай сега да не пием вода или да не се къпем....

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 13. 13 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 234 Весело

  Така, аз предлагам да спрем да пием вода и да спрем да се къпем, както каза Дон Кихот, а също така да затворим всички заводи, да се забрани производството на електроенергия и т.н. И ако още са останали хора на земята да се изселят на Марс за да може Земята да си е такава каквато е.

  Признавам че трябва да има някакъв контрол за опазване на околната среда, но понякога наистина се прекалява с тази тема.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на минаващ
  *****
  Весело

  Спасението е в залесяването, но ние сечем на поразия. Проблемът е страшно сериозен, не трябва лекомислено да се иронизира. Всеки земен жител трябва да бъде задължен да посади поне 10 дървета!

  Къде отива водата? - Там където е отишла тази на Марс!
  Ако не бяхме такива маймуняци и не се занимавахме с религии и хали-бали, науката щеше да бъде много по-развита и щяхме да можем да направим shield на Земята.

  Освен това, много сериозни физици мислят, че сказанията за Нибиру не трябва да се пренебрегват! Ние все още знаем твърде малко, както за Вселената, така и за Слънчевата система.

 15. 15 Профил на Nora
  *****
  Неутрално

  #14 Марс няма атмосфера, какво да задържи!?
  Виж за дърветата е вярно добре е да ги има, макар джунглите да произвеждат повече метан от навсякъде другаде - за малоумните които незнаят в дъждовните гори процесите на гние водят до метан!

 16. 16 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Минаващ, когато хората са били маймуняци и се занимавали с религии и хали-бали е имало вода колкото щеш. Ще ти кажа-хората са така устроени, че повече се респектират от Божието наказание и изпълняват наредбите Му, отколкото от предупрежденията на учените. Това е сложно за обяснение, но е факт. Арогантността, която е повсеместна по света по отношение на природата, /и не само/ е право пропорционална на ограмотяването на "маймуняците".

 17. 17 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на EcoIco
  *****
  Неутрално

  Човека не е задължителен компонент от екосистемата. И без него може. При резки климатични промени ще останат най-приспособимите организми. Видовото разнообразие ще се редуцира в пъти, но все пак живота на планетата ще продължи - в дълбините на океаните и в дълбоките пещери СЪС ИЛИ БЕЗ ХОРА.

 19. 19 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Абе тези хора, преди да оправят проблемите на света, защо не си оправят списването на собствения вестник! Прочетете статията наново и ще видите сума ти грешки, основно пунктуационни. Толкова ли нямат коректор в тази редакция! Или пък това да е писана "на коляно" гореща-гареща информация, та да трябва да се публикува час по-скоро?

 20. 20 Профил на Smetkadzhiya
  *****
  Неутрално

  До #15:
  Марс има атмосфера.
  Метанът далеч не е най-опасния парников газ.
  Ако извадиш от преработените вредни емисии в една екваториална гора излъчените от нея такива, ще получиш доста голямо положително число.
  Ако извадиш от преработените от вредни емисии от човека произведените от него такива, ще получиш доста по-голямо отрицателно число.
  Помисли си кой от двамата е по-полезен.

 21. 21 Профил на Минаващ
  *****
  Весело

  До 16
  Прав си, видяхме как са устроени хората ... в Хасково... По закона на Мърфи, ако му кажеш на един човек, че на небето има 100млрд. звезди, ще ти повярва. Ако му кажеш - тази пейка е прясно боядисана, няма да ти повярва.

 22. 22 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Пълни глупости! Метанът не е причина за затоплянето! Активирана е цялата Слънчева система, в пъти, казах ви да прочетете доклада на А. Дмитриев. Да не би метанът от Земята да е активирал Юпитер или Марс?

 23. 23 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  Ончо - стига бре ! Че ще се мре е ясно но незнаем кога и от какво! И не не сепай повече бе човек!

 24. 24 Профил на хх
  *****
  Весело

  18, "дълбоките пещери" са отдавна подготвени, но те са само за световния елит! Останалите, който оцелее.

 25. 25 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Цитат на #20:
  ....."Помисли си кой от двамата е по-полезен."

  Ами дай да залесим цяяяяялата планета за да стане джунгла а ние всички на Марс.

  Няма проблеми нека се залесява, да се ограничи изсичането на горите, опазването на чистотата на водите и въздуха и то не защото ще навредим на планетата а защото мръсните въздух и вода оказват директно директно влияние върху човека.

  И един въпрос - има ли някакво значение дали планетата е чиста или не, дали въобще ще я има или не, ако го няма човека и пак си помислете кой е по важен. Крайностите за глупави и вредни -и замърсяването и прекомерното обръщане на внимание на вманиачени еколози.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Реки са се появявали и са изчезвали. Също така морета и континенти са се появявали и са изчезвали. Цивилизации също са се появявали и са изчезвали. Какво толкова сте се разтревожили!

 27. 27 Профил на нн до 1
  *****
  Неутрално

  нивото на океаните се качва ... къде мислиш че отива водата?

 28. 28 Профил на SBK
  *****
  Неутрално

  Анонимен 10, ускореното изпарение води до намаляване на подпочвените води, засоляване на почвата и ерозия. Растителността умира, няма как влагата от дъждовете да се задържи. В България, например, не са важни толкова дъждовете, колкото снеговете.

 29. 29 Профил на инж.Бъчваров
  *****
  Любопитно

  Гледам и не вярвам на ушите си,слушам и не вярвам на очите си!Вие,Уважаеми,забравихте ли,че между Бога и Човека съществува мощен Посредник,наречен Природа,която се управлява чрез Алгоритмите и Технологиите на Еволюцията.Това се отнася поне за Нашата Вселена /Законите и/...Английският писател Толкин,в своята култова Сага "Властелинът на пръстена",показва много добре, как ще изглежда "Общественият Живот"на Земята след рязка / екстремална/промяна на параметрите на Живота /температура,въздух,вода,магнитно поле,радиация, атмосфера и др./:условно,разумните,живи организми ще обитават трите нива /измерения/?/ /,наречени от Писателят съответно "Долна Земя","Средна Земя и "Горна Земя"...И след като и Трите нива се развият до определена степен,между Тях ще започне жестока война за"елиминиране",ще остане само Този разумен вид,който е най-силен и приспособим.Това сме Го учили :"единство и борба на противоположностите!".... "Пръстенят"символизиря Познанието,т.е. Информационните тенологии.Интересен експеримент са правили през 80-те години на миналият век на Космическата станция,съвместно СССР и САЩ:Там се заселил и живял космонафт около 20 месеца.Наблюдавали Го с разнообразна медицинска и др. апаратури,като информацията изпращали в режин Реално време /он-лайн/на Земята.За чест на Бълария Там работеше успешно и Медицинският измервателен Комплекс "МултиЛаб",произведен в Наши институти,...,Това се случи преди "Варварите"да превземат Страната ни. И какво се установило,още след 6 месеца, с тялото и организмът Му започнали да се случват странни работи:Костите Му започнали бързо да се топят,каточе ли бил болен от Остеопороза.В Дебелото Му черво,някои видове микроорганизми масово започнали да измират,а пък други нетипични,"усетели нишата"масово започнали да се размножават.Наблюдавала се е и промяна и в параметрите на основните сетива /зрение,обоняние,слух,усещане,интуиция и др./,някои отслабнали,а други рязко се изострили /особенно интуицията!/.И най-интересното е,че Космонафтът се чуствал напълно здрав!Очевидно,в условията на безтегловност и космическа реалност Човекът започва да се превръша в Нещо друго,което може успешно да се приспособи в новите условия...Спомнете си и за Писателят Жул Верн и неговите алтернативни форми на живот:в,Ниво конструирано в центъра на Земята /"Пътешествие до центъра на Земята"/и като Човек-риба-Ихтияндър /"Човекът Амфибия"/..Имаме и Трета възможност:да се "превърнем"в "информационни масиви"и да заживеем в "Световното информационно село"...Така,че Еволюцията "няма да позволи" Разумният живот да спре да съществува..Ще се променя само формата и съдържанието на Конкурса "Мис свят",защото ще има "Манекенки"с най-различна форма и съдържание ......./с почит:инж.Бъчваров,гр.Казанлък/

 30. 30 Профил на oncho
  *****
  Неутрално

  Инж. Бъчваров - хайде да те изстреляме в космоса да видим ще се успееш ли да се приспособиш

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK