Арктическите страни се събират в Норвегия, за да обсъждат топенето на ледовете

Арктическите страни се събират в Норвегия, за да обсъждат топенето на ледовете

© ReutersТопенето на ледовете – както на полюсите, така и във високите планини по света ще е фокусът на тазгодишната среща на външните министри на държавите от Арктическия съвет. Представителите на 8-те държави от съвета (САЩ, Русия, Канада, Швеция, Дания, Финландия, Исландия и Норвегия) ще се съберат следващата седмица в норвежкия град Трумсьо. На срещата ще присъства и нобеловият лауреат Ал Гор.


Сред темите на събитието ще са възможностите, които се отварят пред държавите с разтапянето на северните ледове. Преди повече от година Русия предяви претенции за територията под северния полюс, която е богата на руди. Миналата година САЩ пък се заеха да очертаят своя акватория около най-северния щат Аляска. Тогава стана ясно, че арктическият лед се е свил рекордно за последните 30 години, откакто НАСА прави сателитни наблюдения на региона.


Арктика е един от най-силно повлияните от климатичните промени райони - температурите тук се полярната област се повишават двойно по-бързо, отколкото на глобално ниво. Това от своя страна влияе на глобалния климат, защото ледовете отразяват слънчевата енергия. С топенето им, все по-голяма част от повърхността на океана поема тази енергияи се затопля.


Ситуацията в Арктика може да се счита предупреждение за останалата част от света. Учени прогнозират, че през следващите десетилетия 1,3 милиарда души ще бъдат изложени на риск от наводнения и загуба на питейна вода, тъй като водите на реките ще се покачат, след което пресъхнат. Много от големите реки са зависими от снеготопенето в планините през голяма част от годината. Учените смятат, че в резултат на затоплянето ледът и снегът в планините които осигуряват вода за тези реки ще се стопи. Песимистични са например прогнозите за реките в Алпите, Хималаите, Андите и Скалистите планини.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK