Вятърният парк на Калиакра се оказал по-малко вреден от очакваното

Ветроенергийният парк на "Калиакра Уинд Пауър" е взел три птичи жертви за първата година от експлоатацията си. Това показват данните на мониторинг, поръчан от дружеството, на екипа, изготвил и оценката за въздействие на околната среда на парка. За сравнение прогнозата в доклада за ОВОС е 13-14 мъртви птици годишно. Прогнозата на Българското дружество за защита на птиците пък беше за 23-93 мъртви птици годишно. БДЗП е остро против този и много други проекти за ветрогенераторни паркове в района на Калиакра. Мониторингът е показал, че при есенната миграция през територията на вятърния парк са преминали 5030 птици. По данни на БДЗП от есента на 2004 г. обаче през този регион са минали над 30 хил. птици.


Данните бяха изнесени на конференция за вятърната енергия и опазването на природата, организирана от Асоциацията на производителите на екологична енергия и кмета на Каварна Цонко Цонев. На форума присъстваха и Андраш Деметер и Нели Попова от Комитета по околна среда към ЕК. Те бяха поканени по повод откритата от Брюксел наказателна процедура срещу България за недостатъчно опазване на зона Калиакра от екомрежата "Натура". Двамата експерти отказаха да съобщят как се развива процедурата и дали ще бъде удължена.


Фактът, че тази година няма много птичи жертви не означава, че няма да има следващите години. Това каза Добромир Добринов от "Зелени Балкани".


Ветроенергийният парк е 70% собственост на японската "Мицубиши Хеви индъстрис" и 30% на българската фирма "Инос 1". Скоро тук ще бъде открит още по-голям парк. През октомври ще бъде пуснат в експлоатация 156-мегаватовият парк на американската AES в каварненското село Българево, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха
  *****
  Неутрално

  Трябва да се гледа прагматично. Целта пред България е през 2020 г. 20% от произведената ел.енергия да е от ВЕИ.

  Според мен трябва да заложим на по-постоянни ВЕИ, каквито ми се струват вода и геотермална енергия т.к. те почти не спират, за разлика от вятърни и соларни паркове, които много зависят от климата.

  Та според мен трябва да се строят предимно ВЕЦ-ове и геотермални централи, както и разни други, които правят енергия от отпадни води и сметища. До соларната енергия, като поевтинеят панелите може да се монтират масово на публични сгради (учебни заведения, болници, съдилища, административни сгради и т.н.), но не за да ги изкупува НЕК, а за да си задоволят собствените потребности. По-нататък ще могат да се въведат задължения и към частния сектор нови жилищни постройки, хотели, молове и т.н. също да са със соларни панели, но това чак когато поевтинеят значително.

  До тогава предимно ВЕЦ и геотермална смятам, че е най-добре и най-постоянни постъпления на ток.

  Целта е първо да постигнем 20% по умен начин, после ще мислим на къде да продължим.

 2. 2 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  Преференциалните цени, особено от порядъка на 5-10 пъти над пазарните по никакъв начин не стимулира прогреса, развитието и подобряването на технологиите на ВЕИ. Напротив - задържа го... И способства за източването на стотици милиони лева годишно към мутри, мафиоти и дребни селски тарикати. Пак питам: Защо този парк край Каварна не е присъединен към Е.Он, както е по закон?

 3. 3 Профил на до Major Major
  *****
  Неутрално

  Само не разбрах според кой закон паркът край Калиакра трябва да се присъедини към Е.ОН. Да си чувал, че производител с над 10 мегавата инсталирана мощност се присъединява към преносната, а не към разпределителната мрежа?
  Що се отнася до цената, която не стимулирала прогреса - едно голямо ха-ха-ха; ако цената не е такава, няма да има частен инвеститор, който да тръгне да разработва такива проекти, и ще си останем с едни мръсни, мръсни, мръсни тецове на въглища.....

 4. 4 Профил на U.
  *****
  Неутрално

  Коалицията "За да остане природа в България" за ветропарковете:

  http://forthenature.org/attitudes/3/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK