Финансирането на АЕЦ "Белене" притесни "Атомстройекспорт"

Руската компания има готовност да започне строежа на централата

Финансирането на АЕЦ "Белене" притесни "Атомстройекспорт"

© Надежда ЧипеваИзпълнителят на строителството на АЕЦ "Белене" - руската компания "Атомстройекспорт", е готова да изгражда блоковете, но се притеснява от проблема с осигуряване на финансиране на проекта. Това обяви в петък вицепрезидентът на компанията Генадий Тепкян, който представи свършеното до този момент по подготовката за строежа на централата. Проблемът със средствата възникна, след като заради кризата БНП "Париба", която трябва да структурира финансово проекта, не може да привлече банки за целта. Германската RWE, която е стратегически инвеститор в него, няма да се включи със средства, докато не станат ясни банките участнички.


"Финансирането на проекта вече е ключов въпрос. Постоянно повтарям, че работим, готови сме и само чакаме решението за финансирането на проекта", заяви Тепкян. В момента работите по подготовката за строителството на струващия повече от 4 млрд. евро проект се финансират изцяло със средства от Националната електрическа компания (НEК). Производството на оборудването бе поръчано с отпуснатите през миналата година 300 млн. лв. от бюджета. Не е обсъждан обаче въпросът за увеличаване на държавните гаранции от 600 млн. евро по проекта, за което трябва да се промени законът за бюджета, коментира ръководителят на звеното за управление на проекта в Български енергиен холдинг (БЕХ) и член на съвета на директорите на НЕК Иван Атанасов пред "Дневник".


През май България поиска Русия да отпусне 3.8 млрд. евро експортен кредит, с които да бъде финансирана руската компания, а Москва вече откри процедура за него. Генадий Тепкян посочи, че "Атомстройекспорт" е получила указания от Кремъл и в най-близко време ще започнат преговори по заема. Българската страна очаква и писмо с условията по заема, заяви Атанасов.
На въпрос дали се притеснява, че новото правителство може да замрази проекта, Тепкян заяви: "Защо трябва да спре проектът? Обикновено, когато се взимат решение за изграждане на атомна централа, се подготвят много документи, сред които е технико-икономически анализ, който обосновава нуждата от нея. Доколкото ми е известно, той съществува и на базата му предишното правителство (на Симеон Сакскобургготски - бел. ред.) взе решение за изграждането на АЕЦ "Белене". За всички беше ясно, че атомна централа за четири години не се строи. Когато е взимано това решение, на всички е било ясно, че следващия кабинет трябва да продължи строителството. Ние не можем да кажем какво политическо решение ще вземе то", коментира той.


На площадката в Белене вече са изградени бетонови възли за двата блока. Изкопът за първия блок ще бъде готов през септември. Разработен е проект за възстановяване на строително-монтажната база и е започнало изграждане на пречиствателните съоръжения.


"Атомстройекспорт" вече има сключени договори за разработка на работна документация с проектанта "Атоменергопроект" и с френската компания "Арева" за документацията за системата за контрол и управление на системите за нормална експлоатация на реакторите, за безопасност. Очаква се одобрение от Агенцията за ядрено регулиране на техническия проект.


За да тества сигурността на централата, руската компания е възложила на немска фирма да провери издръжливостта на бъдещата централа срещу падането на търговски самолет. Тестовете са показали, че "Белене" ще може да издържи на удар с "Боинг 747".


Имало шанс за още компенсации за Козлодуй


България би могла да получи още минимум 300 млн. евро компенсации за спрените първи четири блока на АЕЦ "Козлодуй", съобщи премиерът Сергей Станишев по време на заседанието на Европейския съвет в края на миналата седмица, цитиран от правителствената пресдирекция. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е заявил пред Станишев, че българското искане за увеличаване на компенсациите е справедливо. Преди година по време на световния енергиен конгрес в Рим България за пръв път постави пред Брюксел въпроса за новите компенсации. Спирането на четирите 440-мегаватови реактори бе ангажимент на страната за членството й в ЕС. До края на тази година ЕК трябваше да отпусне 550 млн. евро.

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Некой
  *****
  Неутрално

  Нека да я построят и ако може да издържи удара на Бойнг по сметки ,да го проверят и в действителност и ако няма проблеми да си работи след това

 2. 2 Профил на има решение
  *****
  Неутрално

  въвежда се данък самооблагане на БГ-тата 20-30% и работата е готова. Още повече, както излиза от обществените проучвания, има голяма народна подкрепа на АЕЦ-а Белене. Значи ще се плаща с радост.

 3. 3 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Финансирането на проекта вече е ключов въпрос. Постоянно повтарям, че работим, готови сме и само чакаме решението за финансирането на проекта", заяви Тепкян...

  с какво рабоите? за какво сте готови? колко време ще чакате решението на проекта ви?
  кой ще плаща разходите ви по чакането?
  колко разходи можете да акумулирате, докато чакате решението за финансирането на проекта?

  изключително непрофесионално, подвеждащо и некадърно изказване!
  само заради това си изказване, тоя Тепкян трябва да го уволнят от Атомстройекспорт и да го пребият като куче, след което да го затрупат с 100-200 PMBOK и да го запалят.

  аман от сибирски некадърници и неграмотници!

  РЕФОРМИ !
 4. 4 Профил на А аз се притеснявам
  *****
  Неутрално

  да не започнат да я строят, че тамън ще я построят и ще трябва и нея да затваряме.

 5. 5 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  НЯМА АЛТЕРНАТИВА И Е КРАЙНО НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОСТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ. Има национално значение и трябва да се полагат грижи в национален мащаб. А ръшаните не искат да строят ако нямат имперско влияние у нас, сякаш с нещо ги ощетяваме и сме против тях, сякаш после няма да имат полза.
  Твърдението, че нямат пари е смешно, след като предлагат заеми на САЩ и купуват всичко наред.

 6. 6 Профил на Гец
  *****
  Неутрално

  Георги Аспарухов,ти си просто един недоебан скапаняк,който ще бъде доебан на гей-парада сред "100-200 PMBOK"!

 7. 7 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Атомразбойникстрой не само че няма пари да строи, никога не е имал, не е имал и намерение. Идеята беше ЕС да осигури парите чрез държавна гаранция 110% от продажните комуноиди, ама се прецака малко работата.

  Наглостта на разбойниците от Кремъл няма граници.

  Хубавото е, че тия всички десетки милиарди дето се спрягат никога няма да се похарчат за тоя безумен проект, щото Белене никога няма да се построи. Номера е да се пускат политически лафове, и да се откраднат няколкостотин милиона за 'предварителни проучвания' и 'консултантски' дейности.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 8. 8 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  В БГ най-голямия проект за поледните 20 години е Хотел.

 9. 9 Профил на dbozhinova
  dbozhinova
  Рейтинг: Неутрално

  Глупости, нямало алтернатива. АЕЦ Белене е един огромен проект, който ще се превърне в една огромна финансова дупка за България. А всъщност ако вместо да се чудим как да си осигурим нови източници на електроенергия (която междудругото имаме достатъчно) започнем ефективно спестяване на енергията, която използваме в момента - нещата ще са съвсем различни.

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Камене,
  милионите май вече станаха млрд. Без да има разрешение от агенцията по ядрено регулиране. Без РВЕ (като съсобственик и партньор) да е приключил проучванията си. Просто казано Белене в този си вид е един от най-големите грабежи в историята. Надявам се скоро да видим виновните правителства в пандиза.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Гейц,
  това като заплаха ли трябва да го приемам, или споделяш личен опит?

  мръсна милиционерска сбирщина гейтаци!

  РЕФОРМИ !
 12. 12 Профил на Орлин
  *****
  Любопитно

  Какви са тези нови енергоизточници? Някои специалисти казват, ел.енергията от ветрогенераторите е скъпа и за това се
  налагало цените да се повишават. Каква е алтернативата за България?

 13. 13 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Весело

  До Гец:

  И ние те обичаме, и ти желаем лека и доходна на смяната тая вечер!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 14. 14 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Това е най-безумният мегаломански проект в историята на България. Смърт на мафията БСП&ДПС!

 15. 15 Профил на kotev
  *****
  Неутрално

  какъв Атомстроиекспорт, какво Беляне, какви 5 лева. Ако твурдениата на Г Котев св окайат верни, а за това залагам 10/1, болхариа ще я изметът не само юуридически, но и физически от картата на Европа и света. Такава наглост да замемиш с гориво с непредсказуемо поведение световната практика не познава. eurochicago.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=3416

 16. 16 Профил на до СК
  *****
  Неутрално

  и седесарите няма да имат нищо против АЕЦ Белене ако след пуска тя се нарича АЕЦ..Иван Костов..

 17. 17 Профил на interesno
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е ако примерно Уестинг Хаус строеше АЕЦ Белене какво щяха да пишат номер 7,9,10,14,15...??????!!!!

 18. 18 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "и седесарите няма да имат нищо против АЕЦ Белене ако след пуска тя се нарича АЕЦ..Иван Костов.. "

  Ламби, досаден ставаш вече.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 19. 19 Профил на до №7
  *****
  Неутрално

  да руснаците са способни на това. Браво!

 20. 20 Профил на timod
  timod
  Рейтинг: Неутрално

  За какво ни са руските боклуци застаршаваши живота и саществуванието?! на Дунав -атом. Варна -газ и нефтопровод в Бургас -иди та дишай, плувай и живей-убийци!!

 21. 21 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Хайде да видиме след като Бойко
  и Костов спечелят изборите
  как ще спрат проекта Белене,
  обзалагам се че ще ги бият с камъни

 22. 22 Профил на един бъгрски атом
  *****
  Неутрално

  Цялото ченгесарско войнство в действие! Ако разбирахте от ядрена енергетика толкова, колкото от ку-------нската си професия, със сигурност нямаше да сте толкова наперени. Когато се говори за руски ядрени реактори от съветски тип, даже и ченгетата трябва да се напънат и да разберат за какво става дума. Само че те от напъване пак засраха форума.
  Не бива да се допуска да се увеличава държавната гаранция за нещо, което руснаците няма да построят. Не виждате ли , господа офицери, че за тях сме само една дойна крава, каквато винаги сме били?

 23. 23 Профил на Георги Аспарухов
  *****
  Неутрално

  Интересно,

  ти май си от казионната милиция, да?
  ще го повторя специалн за теб и за твоята смяна тази вечер.

  ние, привържениците на модерната демокрация и пазарна икономика боравим с цифри и факти.

  ако няма изгода/печалба от определен проект (според определени критерии, сценарии, КПИ, скорекард) този проект не се започва. или се прекратява след като първоначалния му анализ е показал, че няма да е печеливш.

  независимо дали се строи от португалци, атомстройкрадекс, уестингхаус, РВЕ и други.

  но понеже милицията и путинярщината винаги влизат в ролята на крадливите некадърници и педерюги, затова и моето отношение (в частност) е негативно към съответните милиции, путиняри, сергейовци и доганчета. както и обощението ми, че комунярите са долна крадлива и гнусна измамническа измет, която презира и тормози народа си, граби го, подтиска го и спира развитието му.
  факт!

 24. 24 Профил на до № 22
  *****
  Неутрално

  толкова сте изгладнели зомбитата че на 1 дума по 2 букви ядете

 25. 25 Профил на 17
  *****
  Неутрално

  То няма индустрия що ви е ток, с тези пари можете Волво ... да купите ама не ще строят АЕЦ ,защото Русия планира вместо Вас направо сме си 2 Беларус

 26. 26 Профил на Юрий
  *****
  Неутрално

  Удар с Боинг 747 може и да издържи, ама ако пуснем отгоре ИЛ 86 - няма да издържи..... ))

 27. 27 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Обвързването с Русия и руски "технологии" е равносилно на връщане в средновековието.
  Съд за българо-руската енергийна мафия, извършваща най-грандиозното заробване на държавата за десетилетия напред, за да си осигурят за себе си фантастични печалби.
  Съд за всички български политици на власт прокарващи безумния проект"Белене" в полза на Русия и в ущърб на българските интереси и похарчили вече стотици милиони държавни пари .
  НЕ на новата руска атомна централа!

 28. 28 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  всички седесари казват не на това не на онова а пък не предлагат нищо - какво трябва да се построи от кой как да се финансира

 29. 29 Профил на ало,24
  *****
  Неутрално

  В скоро време, както ни продавате с повод и без повод на руските мутри, не само букви ще ядем, но ще започнем да се самоизяждаме. А вие, ченгета гнусни, ще се кефите. Нали на това ви научи кгб. Гнусни червени подлоги!

 30. 30
  *****
  Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на весело
  *****
  Неутрално

  ами ако не ги лапнете варианта е да имате 121 депутата от СК в новия парламент - което е .....

 33. 33 Профил на Do Gogo (28)
  *****
  Неутрално

  Гого,
  ми няма нужда да се строи. България в момента има около 10000 МГВТ мощности, от които около 600 МГВТ не се използват (т.е. стоят в резерв и се поддържат в готовност при нужда) -- това е без да броим спрените 3-ти и 4-ти блокове на Козлодуй (ако и те се пуснат, ше имаме още по-голям резерв, въпросът е за какво ни е). Освен това енергийната ефективност на българската икономика е 8 пъти по-ниска от средноевропейската -- т.е. за едно евро БВП България изразходва 8 пъти повече енергия..т.е. има много да се работи по повишаване на енергийната ефективност, при което много от сегашните мощностти могат също да станат излишни.
  Ако някой каже -- ми ще изнасяме -- на кой? Ако си мислите, че останалите страни само чакат България да построи Белене, за да започнат да внасят ток.. Всички страни правят услия да построят мощностти на собствена територия, така че да не са зависими от внос в дългосрочен план. България няма договори за износ на енергия, които да поемат производството на Белене -- какво ще го правим тогава?

 34. 34 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  не говоря само за АЕЦ а за икономиката като цяло

 35. 35 Профил на Do Gogo
  *****
  Неутрално

  За кое "изцяло"? Говори конкретно, така "изцяло" всеки може..

 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Това ти е проблема гого. Ама не е работа на политиците да казват какво да се произвежда в една държава. А в малките държави мегаломанските проекти водят само до фалит на тези страни. А стига с най-голямото в ...

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  всеки може.... ама да пита иначе мегаломанските проекти наистина вредят на държавата

 38. 38 Профил на Do ГОГО
  *****
  Неутрално

  Има и една подробност в договора - тока ще се изкупува от НЕК за 20 годни напред ... на цени на които ще завидят и вятърните генератори, и тогава цената на тока в БГ ще стане най-високата в целия ЕС.

 39. 39 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  чакай - още няма договор

 40. 40 Профил на Emi
  *****
  Гневно

  Няма ли край този грабеж, този народ съвсем ли полудя? Тези нахалници трябва живи да се изгорят та да се запомни!

 41. 41 Профил на живее ми се
  *****
  Неутрално

  Като се построи АЕЦ и в Албания по модерна и по сигурна,модел 90 години какво ще правим ние с новия модел от 70 години-ще бъдем принудени да я затворим защото по високата продажна цена на тока ще я обрече на загуба а народа трябва да я изплати ,далаверата е да се замогнат ръководните шефове а народа кучета го яли.

 42. 42 Профил на емигрант
  *****
  Неутрално

  Тази централа ви е нужна колкото ви е нужен Доган
  Нито токът ви ще е по ефтин нито животът по добър
  И без двете злини България би била по добре

 43. 43 Профил на ники
  *****
  Неутрално

  Абсолютно същото като с магистралата,дано котка път да им мине.Там държавата плаща за трафика в бъдеще време,тук плащаме прескъпа енергия години напред,отделно преголемите комисиони,някои от които дори са прибрани вече.

 44. 44 Профил на Крадци и мошеници
  *****
  Неутрално

  Защо България трябва да взима заем от Русия, за да финансира руския строеж? Атомстрой да иска заем от Путин, както и РВЕ, както и французите.

 45. 45 Профил на GГотови били
  *****
  Неутрално

  Финансирането на проекта вече е ключов въпрос. Постоянно повтарям, че работим, готови сме и само чакаме решението за финансирането на проекта", заяви Тепкян.
  Готови сме да лапаме само чакаме де се появят будали да ни дават папото...

 46. 46 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  "В момента работите по подготовката за строителството на струващия повече от 4 млрд. евро проект се финансират изцяло със средства от Националната електрическа компания (НEК)."

  Казано по друг начин, тези хора УСВОЯВАТ все пак български пари.
  Откъде си ги набавят? Най-вероятно от непрекъснато увеличаващите се цени на тока.

 47. 47 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А на всичко отгоре плащаме и тока на циганите.

  В София - на циганите от Филиповци и Факултето;
  В Пловдив - на циганите от Столипиново;
  В Сливен - на 3/4 от местното население, което е от "ромски" произход и т.н. и т.н.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 48. 48 Профил на Вай
  *****
  Неутрално

  Всяка намеса или участие на руснаци в "проекти" зад граница задължително се свеждат до амбициите за политически диктат на Кремъл - самият Тепкян признава, че вече са получили "указания от Кремъл"! Естествено, новото българско правителство ще спре инвазията на руските апетити, но това задължително преминава през вота на 5-и юли, който е призван да изхвърли от управлението на страната досегашните верни помагачи на кремълските бандити - червените мекерета, докарали България, както след всяко свое управление до поредната икономическа катастрофа.

 49. 49 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 435 Гневно

  "Целият проект АЕЦ „Белене“ струва по предварителни разчети около 8 млрд. евро - толкова е бюджетът на централата, заяви вчера пред „Класа“ Богомил Манчев, изпълнителен директор на „Риск инженеринг“. Компанията е подизпълнител на руската „Атомстройекспорт“ в строителството на втората ни атомна.
  Такъв бюджет е бил заложен още през 2006 г., когато се е подписвало споразумението за строителство с руската страна, обясни Манчев. Досега се знаеше, че централата ще струва двойно по-малко - близо 4 млрд. евро, като в тази цена е включен не само монтажът на двата 1000 мвт реактора, но и изграждането на инфраструктурата около обекта."
  http://www.class.bg/news/Read/article/38559_%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D0%B5+8+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC++%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%95%D0%A6+%E2%80%9E%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%E2%80%9C

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 50. 50 Профил на onkolog
  *****
  Неутрално

  В резултат на чернобилската авария на "изклучително-сигурните-съветски-реактори" половината население на болхариа е болно от рак. Някои да няма член на семеиството си които да не е болен? Ако не, значи не е още диагностициран от "средновековната" болхарска медицина. Не случаино червеният министър (Менгеле2) заяви че пари за лекарства има само за жени в детеродна възраст. И вие продължавате да гласувате за потомците на убииците които през 86-а скриха за чернобилската катастрофа, но самите те си внасяха храна и вода от далечни земи! Същите искат да ви натресат сега още една атомна бомба от съветски тип. Хак да ви като нямата грам мозък в главите си.

 51. 51 Профил на Гаус
  *****
  Неутрално

  В момента цената на тока е около 3 евроцента. Очакваната цена на Белене е окло 4 /2006/ 4.5/2008/ г. При цена над 6 млрд цената става около 5.5-6 на кого ще продаме и то с печалба.

 52. 52 Профил на im
  *****
  Неутрално

  Как може да се допусне в Европа да се строи аец с реактори ВТОРО ПОКОЛЕНИЕ, когато в истинската Европа се монтират реактори ЧЕТВЪРТО ПОКОЛЕНИЕ. Това ако не е престъпление, здраве му кажи. Дано да гръмне и да ви затрие всичи, нещастници такива.

 53. 53 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  "Дано да гръмне и да ви затрие всичи, нещастници такива." - е браво бе, мерси за пожеланието. То ако гръмне няма да подбира отговорните другари, ами ще ни затрие всички. Ще стане като онзи лаф "Бог ще разпознае своите"...

 54. 54 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 497 Гневно

  Още по причините за притеснението на притеснените братушки четете в "Цената на енергийната „независимост”
  Анализ на атентатът срещу родната икономика" на http://probujdane.com/statii/oktopod.htm

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 55. 55 Профил на interesno
  *****
  Неутрално

  im ти си толкова неинформиран че незнам какво да кажа !!! Реактори ЧЕТВЪРТО ПОКОЛЕНИЕ няма има 3 -то във Финландия например и те са руски!!! Не ми се тарси из интернет какво казва заместник държавния секретар на САщ отговарящ за енергетиката нещо от рода "америка няма такъв модерен реактор за бързи електрони какъвто притежава Русия ......." и недейте сега да почнете да говорите за чернобил там става въпрос за човешка грешка не за проблем във технологията! Когато даваш мнение по темата трябва да си безпристрастен не да ми показваш колко голям русофоб си се ми е тая какъв си знам само ,че си невеж по тази тема.

 56. 56 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  ВЕИ , ВЕИ , ВЕИ !!! никава АЕЦ Беляне

 57. 57 Профил на elf
  *****
  Неутрално

  @52
  я кажи поне 1 централа с реактор от четвърто поколение?

 58. 58 Профил на elf
  *****
  Неутрално

  @55
  може ли да ни кажеш коя е тази централа с руски реактор 3 поколение?

 59. 59 Профил на kam 55-Petar
  *****
  Неутрално

  im ти си толкова неинформиран че незнам какво да кажа !!! Реактори ЧЕТВЪРТО ПОКОЛЕНИЕ няма има 3 -то във Финландия например и те са руски!!! Не ми се тарси из интернет какво казва заместник държавния секретар на САщ отговарящ за енергетиката нещо от рода "америка няма такъв модерен реактор за бързи електрони какъвто притежава Русия ....
  Най-модерните АЕЦ са(и най-скъпи-с макс защити+един куп екстри)в САЩ-затова и Китай държи да купи САЩ а не френска или руска технология-но САЩ-по полит причини не дават! А и самите САЩ не искат скъпите си АЕЦ а търсят алтернативи!-Много е скъпо и опасно съхраняването на отпадъците!!

 60. 60 Профил на kam 55-Petar
  *****
  Неутрално

  im ти си толкова неинформиран че незнам какво да кажа !!! Реактори ЧЕТВЪРТО ПОКОЛЕНИЕ няма има 3 -то във Финландия например и те са руски!!! Не ми се тарси из интернет какво казва заместник държавния секретар на САщ отговарящ за енергетиката нещо от рода "америка няма такъв модерен реактор за бързи електрони какъвто притежава Русия ....
  Най-модерните АЕЦ са(и най-скъпи-с макс защити+един куп екстри)в САЩ-затова и Китай държи да купи САЩ а не френска или руска технология-но САЩ-по полит причини не дават! А и самите САЩ не искат скъпите си АЕЦ а търсят алтернативи!-Много е скъпо и опасно съхраняването на отпадъците!!

 61. 61 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Що да не дават бе - Уестингхауз строят два в Китай. И според тях (и не само), третото поколение на Устингхауз АР1000 е най-доброто на пазара в момента. Ето ви линк:

  http://www.chinadaily.cn/bw/2009-03/02/content_7524228.htm

 62. 62 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Ясно е, че долните данни не влизат в картинката на русолюбието, според което Раша-мама е самая передовая в мире, ама фактите са такива, кво да правиш...

 63. 63 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ето ви линкче по въпроса за трето и четвърто поколение реактори. Трето поколение са заработили първо в Япония. Не в Русия. Освен това руските реактори не отговарят на европейския стандарт European Utility Requirements (EUR).

  http://www.world-nuclear.org/info/inf08.html

  А финландската АЕЦ 3-то поколение се строи от консорциум между Арева и Сименс, като използва френски реактор.

  http://www.power-technology.com/projects/Olkiluoto/

  От останалите 4 реактора работещи във Финландия само два са руски и те са строени през 70-те, тоест са второ поколение. Другите два са шведски:

  http://www.world-nuclear.org/info/inf76.html

 64. 64 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  vie mai nesto ne chatkate - problema si e izcjalo nash, che nie gledame na rusnazite kato na bratushki - TE OBACHE SI GLEDAT SAMO I IZCJALO SVOJA BIZNES INTERES - vsichko ostanalo e samo migi da te lagim i boshlaf rabota. Tragedijata na BSP-arite e, che oste ne sa go shvanali tova, nasta tragedija e, che oste gi dargim na vlast!!!

 65. 65 Профил на laik
  *****
  Разстроено


  Толкова много ядрени физици не съм срещал на едно место......И кой през кой по дървен......Защо умници такива си точите през устата оскъдното ви и без това сиво вещество вместо да разгледате картата на енергийните мощности изградени на Балканите и от чисто пазарен а не политикански подход не си направите простата аритметика кой и какво печели ,кой на кого какво и за колко продава......Аз лично до момента а и като историческа ретроспекция от Вашата мила Европа досега нищо читаво не съм видял.........Освен ,че нарисуваха милата ни Татковина като кенеф .....Но до ще време казваше баба...отново ще си мерим капите......този път обаче с цифри и с гордо вдигнати глави....

 66. 66 Профил на Либерал
  *****
  Неутрално

  Аз принципно съм "за" да имаме нов АЕЦ. Но един коментар про4етох, в който се казва, 4е за да го строим трябжа първо да имаме подписани договори за изнасяне на електроенергия. Всъщност това е въпроса. Ако имаме подписани договори не виждам смисъл да не бъде построена. Това би отворило много нови работни места за региона както и би потдържало ниски цени на електроенергията. НО... ако нямаме , а аз честно казано не знам да имаме сключени договори, то проекта трябва да се остави на стенд бай докато се намерят купувачи. Всички други причини като "ама била руска", "ама била скъпа", "щели сем да бъдем зависими от някой" не са важни, дори са смешни. Важното е да имаш договори за износ. Защото в България засега нямаме нужда от толкова много електричество. Е .. Освен ако не набъбнем на 20 милиона, което няма как да стане в момента..

 67. 67 Профил на гробокопач
  *****
  Неутрално

  Да изчакаме докато направят изкопа в Белене, за да заровим енергийната мафия в чернобилски съркофаг за вечни времена.

 68. 68 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално

  Руската държавна компания "Атомстройекспорт" получи официално одобрение за изграждането на първата АЕЦ в Турция

 69. 69 Профил на Харалампи
  *****
  Любопитно

  Сергей Шматко, който по това време беше шеф на "Атомстройекспорт" наложи руското влияние в Китай, Индия и България. Последваха Виетнам, Малайзия, ЮАР, Намибия, Алжир, Чили, Аржентина и Бразилия. Новата енергийна стратегия осигури безценно влияние на Русия в целия свят. Ролята на Шматко не остана скрита за западните експерти и му спечели прозвището "Архитекта" на новата енергийна политика. Бързите, ефективни и убийствени ходове му спечелиха още един прякор ­ "Острието на Кремъл". Профилът на Шматко зае трето място в анализите на Русия, веднага след тези на Путин и Медвадев. " "Под ръководството на Шматко "Атомстройекспорт" постигна значителни успехи в износа на ядрени технологии. Можем да кажем, че компанията се превърна в най-мощното средство за налагането на интересите на Кремъл", се казва в специален доклад на НАТО, посветен на новата руско политика. За по-опитните експерти, обаче е ясно, че Шматко възроди за отрицателно време старата съветска енергийна стратегия, като успешно я вкара в релсите на капитализма.

  Желязната дисциплина е ключовият елемент от развитието на компаниите в енергийния сектор. Ред, на който Шматко се е научил още в детските си години. Той е израстнал в руския окупационен корпус в Германия, където баща му е служил. В същата зона в редиците на специалните части по това време е бил и Владимир Путин.

 70. 70 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Ако:
  1. АЕЦ Беляне получи всички неоходими разрешиелни от българските и ЕВРОПЕЙСКИ институции за безопасност;
  2. Няма предварителен договор за изкупуване на електроенергията от бъдещата АЕЦ, а тя продава на пазарни цени при бъдещите европейски регулации на енергийния пазар;
  3. Няма държавни гаранции за заеми и други държавни помощи за АЕЦ Беляне,
  то аз не съм против да се строи АЕЦ Беляне

 71. 71 Профил на Харалампи
  *****
  Любопитно

  Това обаче е гениално премерен и планиран ход. През 2005 г. Владимир Путин го налага за шеф на "Атомстройекспорт". Нещата си идват на мястото и икономистът с пагони се превръща в Острието на Кремъл. Комбинацията от отлична подготовка по икономика, специализирани военни стратегии и безграничната лоялност към Владимир Путин дават зашеметяващи резултати. Шматко работи брилянтно с тоягата и моркова и за отрицателно време превръща залинялата руска атомна индустрия в мощно оръжие за налагането на интересите на Кремъл на всички континенти. Конкурентите са смачкани и изтикани от пазара. През 2008 г. веднага сле като стана премиер Владимир Путин обяви първия член на своя кабинет ­ Сергей Шматко. И този път роденият в Ставропол икономист не го разочарова. Той Организира "Газовия ОПЕК", както и стратегическите за Русия Северен и Южен поток. Не е чудно, че този човек запази ледено спокойствие на енергийния форум в София. Той знае отговорите на въпросите преди още да са зададени.

 72. 72 Профил на 100%
  *****
  Неутрално

  Без АЕЦ Белене сме загубени ! В никоя държава, която има атомни реактори не са водени военни действия. Французите не са по прости от нас - имат 57 действащи атомни реактора!!!!!

 73. 73 Профил на Глупчоооо
  *****
  Неутрално

  100% глупав аргумент, нали си имаме АЕЦ Козлодуй

 74. 74 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Харалампи, тия глупости от коя статия във в-к "Атака" ги пействаш сега?!?

 75. 75 Профил на сп
  *****
  Неутрално

  Френски експерт:
  Атомна енергетика – да, но с трето и четвърто поколение реактори
  16 Юни 2009

  Ключът към енергийната стратегия на Европа е ядрената енергия. Това смята Ерве Бернар, зам.-директор на Комисариата за атомна енергия на Франция (СЕА) на лекция в София в "Червената къща" късно в понеделник. Събитието бе организирано по повод на френската програма "Европа минава на зелено".

  Бернар вижда ядрената енергетика от трето и четвърто поколение като най-евтиният и най-екологично чист метод за производство на енергия. Той акцентира, че във Франция има изградени 168 пункта за складиране на ядрени отпадъци.

  Представителят на СЕА допълни, че освен ядреното производство трябва да се разработват и развиват алтернативни източници като слънчева, вятърна и водна енергетика, както и нашумялата в Бразилия биомаса.

  В коментар за АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене", Бернар каза, че СЕА не подкрепя експлоатацията на реактори от второ поколение, тъй като вече на дневен ред е замяната дори на тези от трето поколение.

 76. 76 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  токът и сега е най-скъп в българия, който си мисли нещо друго да вземе да чете повече.

 77. 77 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Намерих я, хахахаха. Писал я е 35-годишният психолог Иван Мастрагарков, зам.-главен редактор на "Политика". Няма нужда да говорим повече. Хараламбие - поне казвай какво цитираш бе.

  http://www.politika.bg/article?id=12623

 78. 78 Профил на im
  *****
  Неутрално

  Даже и да няма в момента изградена с реактори четвърто, макар че такива вече се проектират, реактори от трето поколение има, нали? Е, тогава ми кажете защо трябва да слагаме руските боклуци от второ поколение? И как ще се конкурираме на пазара с тези реактори? Нямам нищо против атомната енергетика, но не виждам защо трябва да купуваме остарели руски съоръжения, само от любов към" братушките". Поразровете се малко в интернет и ще видите докъде е стигнала Япония например в проектирането на реактор от четвърто поколение.

 79. 79 Профил на Харалампи
  *****
  Весело

  Алиен знам че ти признаваш статия само от Гласът на Америка

 80. 80 Профил на Руснак
  *****
  Неутрално

  Стройм в Словакия реактори трето поколение ама вие Българите искате по ефтино за това вашите са второ поколение

 81. 81 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Аз какво признавам е едно, а това че ти пействаш нечии чужди мъдри мисли като свои е съвсем друго.

 82. 82 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално
 83. 83 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  Харалампе, нещо за начина по който беше проведен т.н. търг от царо имаш ли да кажеш? Или по сметките? Или да речем за сроковете. Рашките строиха точно такъв реактор в Китай. Що не прочетеш колко е било забавянето и оскъпяването. Може да добавиш и за порочната наша практика такива договори винаги да са тайна. От нас дето ще плащаме. да не говорим за избора на място. За похарчения вече около 1 млрд. за проект без разрешителни и без становището на инвестиционния партньор - РВЕ с мижавите 49%.

  Абе що не ходиш в някой тинейджърски сайт да си говорите за мацки?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 84. 84 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Абе пичове, айде стига глупости. Тия имат точно пет реактора като "текущи проекти", от които два са тези в "Белене", а един е иранският. Ето ви връзка от ТЕХНИЯ сайт:

  http://www.atomstroyexport.ru/projects/current/

  Като "потенциални" са още два в Китай, които обаче са на ниво "меморандум".

 85. 85 Профил на Харалампи
  *****
  Любопитно

  Абе Турците да не са гламави или комунисти та са избрали Руснаците да им строят АЕЦ ? а не Американци или Французи?

 86. 87 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Не мога да ви разбера, защо пишете толкова глупости. Във Финландия имало руски реактор трето поколение (например) - няма, кандидатстваха на търга 2002, ама спечелиха французите. Те и в Китай кандидатстват навсякъде, ама спечелиха само два. Останалите са американски, френски и канадски. Да не говорим, че китайците и те си правят реактори вече. А за турската централа е смях - там единствено руснаците кандидатстваха, защото районът е земетръсен и проектът въобще не е сигурен, че ще се осъществи. Вече веднъж турците го отменяха. Ама вие си ги пишете де, една лъжа казана 100 пъти вярно може и да стане истина. В главата на Харалампи...

 87. 88 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Ами да бе Хараламбие - французите и американците не участваха в търга. Това и в твоя линк го пише. Защо ли? Казал съм ти.

 88. 89 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  "Агенцията за атомна енергия на Турция е съобщила за решението си на ръководството на Турската енергийна компания (ТЕК), която ще разгледа икономическата стойност на проекта, както и стойността на строителството и заплащането на работата на консорциума. Последната дума по въпроса за изграждането на АЕЦ ще има турското правителство." - това да ти говори нещо? Ами работата въобще не е сигурна. Просто като единствен кандидат руснаците започват преговори, пък ще видим.

 89. 90 Профил на Харалампи
  *****
  Весело

  Дал сам ти тоя път и линк бе бате Алиенчо недеи така каква лъжа кви 100 пъти

 90. 91 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално

  Французите и американците не участваха в търга.-- да така е просто се отказаха да участват защото знаят че руснаците ги бият и по цена и по качество просто нямаше смисъл

 91. 92 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Е да де - виж цитат от твоя линк в пост №89. Там какво пише? Че последната дума ще има турското правителство, а то още не я е казало. А пък вече веднъж отменя проекта преди години. Тоест? Въобще не се знае, дали ще го има този проект. Схващаш ли? Едва ли - важното е да дънят залповете на "Аврора" и да свири "Интернационалът". Ще пораснеш малко, ще ги научиш тия работи, ама наблягай на учението, не на писането по форуми.

 92. 93 Профил на Харалампи
  *****
  Весело

  Публикувано на 16 Май 2009 в 18:48 BG

  Русия ще построи 4 големи енергоблока за АЕЦ в Турция

  Русия ще построи четири големи енергоблока за АЕЦ в Турция, заяви руският премиер Владимир Путин след разговори в Сочи с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде ИТАР-ТАСС. От своя страна премиерът на Турция съобщи, че “в близките дни ще бъдат завършени всички процедури около търга, по който руската компания “Атомстройекспорт” ще участва в строителството на АЕЦ”.

 93. 94 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално

  Ама наш Алиен квото му се иска тва бращолеви

 94. 95 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  "да така е просто се отказаха да участват защото знаят че руснаците ги бият и по цена и по качество просто нямаше смисъл" -

  Защо тогава не ги бият във Финландия или в Китай? Там в момента реално строят всички други, но не и руснаците - те имат само меморандум. За след време. И нали за това тук Симеончо така направи търга, че да могат само руснаците да участват, понеже иначе нямаше как да спечелят.

 95. 96 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Чакай бе Хараламбие - Путин каза. И кво като каза? Да са "завършени" процедурите? Не са. Стига си ги плещи едно към гьотере. И най-вече нещо друго - аз не казвам, че няма в края на краищата да строят в Турция. Казвам, че там друг освен тях не иска да си слага главата в торбата, защото е земетръсна зона. На тях обаче не им дреме - каквото и да стане, на руснака му е все тая, важното е да е прибрал парите. Е едва ли на местните хора това им допада, ама нали е важното Путя да е велик...

 96. 97 Профил на Харалампи
  *****
  Весело

  А така попитаи чичо Мишо прегрупирайте се обсъдете го пак поискайте и подписа да видите натурално заверен до тогава отричаите като комунист на разпит

 97. 98 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  94 Ампе,
  Защо трябва всеки път да ти се обяснява по няколко пъти и до следващата новина пак всичко си забравил?
  Зимата беше една новина, че за 6 млрд долара Китай строят 2 реактора. Ние вече отидохме на 8млрд евро за 1, при започната площадка!
  нека някой с достъп до архива на Фокус му тресне новината в тиквата на това недоразумение.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 98. 99 Профил на До кьоравия
  *****
  Неутрално

  От своя страна премиерът на Турция съобщи, че “в близките дни ще бъдат завършени всички процедури около търга

 99. 100 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  "А така попитаи чичо Мишо прегрупирайте се обсъдете го" - а така Харалампи, като не ти минават номерата, започвай с маймунджулъците. То всеки път е едно и също. Вие пишете, че Русия строяла реактори по цялата планета, аз ви доказвам, че не е вярно, вие обаче си продължавате да си ги пердашите едно към гьотере все едно нищо. Ама както съм ви казал не веднъж, това не е шоуто на Слави, тук аудиторията е друга и тъпотиите ви не минават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK