Учени: Бързото топене на леда в Арктика е 70% заради човешка намеса

Близо 70% от  топенето на ледниците е причинено от климатичните промени, предизвикани от хората

© Reuters

Близо 70% от топенето на ледниците е причинено от климатичните промени, предизвикани от хоратаНай-много 30% от причините за радикалното топене на леда на Северния полюс през лятото се дължи на естествени природни влияния на Атлантическия океан. Над 70% от факторите за този тревожен процес се свързани с климатичните промени, следствие на човешката намеса.


Това сочи едно от последните проучвания на Британския национален център за атмосферни науки в Университета в Рединг, публикувано в "Environmental Research Letters". Прогнозите от доклада са, че този процент може да нарасне до 95%, което надвишава сериозно предишните научни прогнози.


Загубите на лед в Арктика вредят на дивата природа, но отварят и нови маршрути на север и като следствие възможности за добив на нефт и газ от морското дъно.
От 1990г. насам топенето става все по-интензивно. Учени дори смятат, че е възможно в края на 20-те години на този век Арктика да се превърне в място без ледове през лятото.


"Опитваме се да разберем колко от това (топенето на ледовете – бел.ред.) е естветвена промяна и тогава да заключим каква част се дължи на причинени от човека климатични промени", обяснява методологията на изследването ръководителят Джони Дей.


Дей прави компютърни симулации на това как ледът около Северния полюс би трябвало да се влияе без парниковите газове, причинени от човешка дейност. Той открива, че климатичната система, наречена Арктическа осцилация (AMO), е доминиращ източник на изменения в количеството ледове. АМО е цикъл на затопляне и охлаждане в Северния Атлантически океан, който се повтаря на всеки 65 до 80 години – той е в затопляща фаза от средата на 1970 г. насам. Джони Дей и екипът му успяват да свържат с АМО максимум 30% от ледниковите загуби. "Това означава, че останалата загуба на лед е причинена от нещо друго и най-вероятно ще се окаже, че това е човечеството".


Дей прави уточнението, че 30% е горната граница на въздействие на АМО. "Колкото ледът е по-малко, толкова повече свободна вода има, а океанът абсорбира повече радиация и ще продължава да се затопля", обяснява още Джони Дей.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK