Бан Ки Мун: Екстремното време вече е нещо нормално

Бан Ки Мун изнася реч пред делегатите в Доха

© Reuters

Бан Ки Мун изнася реч пред делегатите в ДохаЕкстремното време вече е нещо нормално и представлява заплаха за човешката раса, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки Мун във вторник, опитвайки се да възроди спрели глобални разговори за климатичните промени, съобщи "Ройтерс".


Намесата на Бан идва във време, когато опитите за символично удължаване на Протоколите от Киото изглеждат провалени. Според тях 35 развити държави трябва да намалят парниковите си емисии до 2012 г. В реч пред почти 200 държави на срещата в катарската столица Доха за климатичните промени Бан предупреди, че тази година има рекордно размразяване на ледовете в арктическо море, а супербурите се увеличават.


"Ненормалното вече е новата нормалност", казва Бан Ки Мун пред делегатите. По думите му сигнали за промяна има навсякъде от "САЩ до Индия, от Украйна до Бразилия, сушата унищожава посевите".
"Никой не е имунизиран към климатичните промени – бедни или богати. Това е екзистенциално предизвикателство за цялата човешка раса – за начина ни на живот, за плановете за бъдеще", каза генералният секретар на ООН.


Провалът на разговорите за удължаване на Протоколите от Киото блокира усилията за създаване на нова глобална сделка за намаляване на вредните емисии, която трябва да започне да действа частично от 2015 г. и напълно от 2020 г.


От Киото се отказват Русия, Япония и Канада, които твърдят, че протоколите вече не съответстват на реалността, защото развиващи се държави като Китай и Индия нямат изискване за ограничаване на емисиите си от 2013 г. САЩ, които са най-големите производители на вредни емисии, така и не ратифицират договорката.


Бан също така заяви, че богатите държави трябва да помогнат на бедните да се справят с климатичните промени, след като през 2012 г. изтече срока на програмата на стойност 10 милиарда долара. Световните лидери, включително Барак Обама от САЩ, имат отделна договорка за събиране на 100 милиарда долара помощ след 2020 г., но за периода 2013-2019 г. няма съгласие.


"Науката ни казва, че сега затоплянето е по-бързо, отколкото очаквахме преди това, казва пред "Ройтерс" Ед Дейви, министър на енергетиката и околната среда на Великобритания. Действията ни като международна общност са по-бавни, отколкото се надявахме преди това."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK