Русия, Канада, Япония и Нова Зеландия се отказват от Протокола от Киото

Абдула Хамад бин Атия е бил толкова изнервен, че е прочел заключителните договорки, без да взима предвид възраженията

© Ройтерс

Абдула Хамад бин Атия е бил толкова изнервен, че е прочел заключителните договорки, без да взима предвид възражениятаЧетири държави се отказаха да участват в продължаването на Протокола от Киото за намаляване на вредните парникови емисии, съобщиха световните агенции.


Преговорите, приключили късно тази нощ в катарската столица Доха, са били много напрегнати. Катарският дипломат Абдула бин Хамад Атия, който е ръководил климатичната конференция, се е изнервил до краен предел и е започнал да чете взетите решения, без да се съобразява с възраженията.


Първоначалното действие на Протокола от Киото приключва тази година. Според ангажимента на протокола, за да търгуват с квоти въглеродни емисии, държавите трябва да предприемат стъпки към допълнителното им ограничаване след 2013 г. На това са се съгласили само 27-те държави от ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Австралия, Украйна, Беларус и Казахстан. Те обаче са отговорни само за 15% от въглеродните емисии по света.


По време на международната среща в Доха тази седмица Русия, Канада, Япония и Нова Зеландия не са дали своето съгласие да участват във втория период на Протокола от Киото. Най-големите производители на вредни емисии – САЩ, Китай, Индия – пък никога не са подписвали договорките за съкращаване на вредните газове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK