До края на декември "Напоителни системи" ще се справят с "предаварийните" язовири

До края на декември "Напоителни системи" ще се справят с "предаварийните" язовири

© Юлия ЛазароваДо края на декември "Напоителни системи" ще трябва да се справят с язовирите, които са обявени в предаварийно състояние, за да се елиминира рискът от възникване на проблеми. Това съобщи във вторник министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във връзка с критичната ситуация в страната тази седмица пред агенция Фокус.


Единен национален орган, който да следи състоянието на язовирите и да координира действията за защита от наводнения, ще бъде създаден най-вероятно в началото на 2015 г., стана още ясно от изказването на Василева, която уточни, че до края на годината (до края на декември 2014 г.) работна група за превенция на риска от наводнения инициира законодателни промени за създаването му.


По думите на министъра, този орган ще бъде на високо национално ниво, затова ще е независим и няма да е под шапката на никое министерство.
Ивелина Василева каза още, че идеята е този орган да е Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор, защото е държавна. Тя ще може да упражнява контрол върху всички собственици и оператори – както общините като собственици на малките и микроязовирите, така и държавните предприятия, които контролират и оперират по-големите съоръжения, в това число ВиК дружества, "Напоителни системи", "Язовири и каскади".


Министърът припомни, че територията на страната има близо 2800 язовира и подчерта, че всички те трябва да бъдат контролирани. "Идеята е този контролен орган да бъде натоварен с ангажимента освен да упражнява контрол, да излиза с ясни указания и предписания, чието изпълнение да бъде проследявано и в случай, че не бъдат изпълнени тези предписания да бъдат налагани административни мерки на собствениците и операторите."


Според нея този единен национален орган ще гарантира във всеки един момент да е известно какво е състоянието, ако е необходимо да се предприемат мерки съгласно предписанията на контролния орган. Те ще бъдат извършвани от собствениците и операторите на съоръженията и ще са контролирани и санкционирани, ако не се вземат мерки.


Друга работна група – с представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на енергетиката и Министерството на вътрешните работи (МВР), както и експерти от "Напоителни системи" и от "Язовири и каскади", ще има ангажимент да излиза с експертни становища, с препоръки към областните комисии, които действат по места, с ясни указания как да се процедира за поддържането на проводимостта на речните руска и на хидротехническите съоръжения, каза още Василева.


"Промяната в климата е основната причина за наводненията"


"При възникването на сложна хидрометеорологична обстановка, каквато имаме в момента, всички органи са в режим на пълна мобилизация, поддържаме непрекъсната връзка с тях, с органите на местно ниво, с предоставянето на навременна информация за очакваните валежи, за състоянието на нивата в реките и водните басейни, за да могат да се вземат превантивни мерки и да се привеждат, ако е необходимо и действия по евакуиране на хората там, където има разливи," увери екоминистърът.


Василева заяви още, че основната причина за тези проливни дъждове и наводнения през последната година е промяната в климата и това е установено с анализите, които са направени от експертите, от учените от БАН, в документите, които са разработени, във връзка със стратегията за адаптиране към промените на климата.


"Действително големи по обем валежи паднаха на територията на страната през изминалата година, но тенденциите, които се отчитат във връзка с изменението на климата предполагат за в бъдеще все по-често да бъдем свидетели на екстремни явления – обилни интензивни валежи, съответно последвани от периоди на засушаване," каза министърът. Тя посочи още, че съгласно Стратегията за адаптиране с тези променени условия, произтичащи от промените в климата, предполага необходимост и за адаптиране на инфраструктурата.


Според Василева, държавните усилия трябва да бъдат насочени към подобряване и към прилагане на мерки на местно ниво, които да ограничават рисковете. Като недопускане на строителство в заливаемите ивици около речните корита, ограничаване на контролираната сеч в горите. Министърът припомни, че горите имат уникалното свойство да задържат обилното количество валежи и когато те липсват има рязко повишаване на водите в речните корита.


Обезщетения след наводненията ще има


Към настоящия момент основните щети са нанесени върху селскостопански площи на земеделски производители. Държавата в този случай гарантира обезщетяването на собствениците, чрез Министерството на земеделието и храните. Това ще бъде осигурено, увери Василева.


Министърът съобщи и за идея на МОСВ за създаване на катастрофичен пул, който ще даде възможност за възстановяване на щети в следствие на бедствия и наводнения.


Тя припомни още, че междуведомствената комисия по бедствия и аварии също осигурява финансиране за общините, които са пострадали. Фондът "Солидарност" към Европейската комисия (ЕК) е друг инструмент, който държавата ни може да ползва. Има вече разработен механизъм на национално ниво, кметовете и областните управители в областите и общините, където са нанесени щети имат информация за това по какъв начин могат да кандидатстват, за да може да се обобщи информацията и държавата да претендира пред ЕК за компенсации, на базата на документите, които ще бъдат представени.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До тогава половината страна ще е под вода.Ако искаш да не свършиш работа ,създай комисия.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Тази завалииката въобще не се чува какво говори. Ми той декември свърши бе булка, с какво ще се справите до тогава или това, че не сте споменали годината Ви оправдава ?!?! Щели да назначат чиновници да контролират !!! и като няма пари за оправяне на стени и диги какво ??? лесно се контролира, трудно се поправя.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Много съмнително "най високите води" освен , имаше и дъжд разбира се , съвпаднаха и с Никулден !

  Намирисва подозрително на изпускане на вода от "алчни" арендатори на язовири за по лесно залавяне на шараните !!!

 4. 4 Профил на ssk1
  ssk1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  нещата ще се променят чак тогава,когато някой ги накара да възстановяват!

 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#2:"442"]и като няма пари за оправяне на стени и диги [/quote]

  Оправянето на стени и диги на частни водни съоръжения би трябвало да е задължение на собствениците, а не на правителството. Ако нямат пари за поддръжка, да си продадат язовира.

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1190 Разстроено

  Да каже и тя нещо,мила душичка,колкото повече да ни раздразни.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#4] от "ssk1":

  Нещата ще се променят когато имаме нормална съд.система и някой го отнесе,ама яко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK