Преговорите в Лима завършиха с глобално споразумение за климата

Преговорите в Лима завършиха с глобално споразумение за климата

© Enrique Castro-Mendivil, ReutersСлед тежки и удължени преговори в Лима 20-ата световна конференция за климата, организирана от ООН, успя да постигне най-важните си цели. Преговарящите се споразумяха по общ план за овладяване на глобалното затопляне и тази обща договорка за пръв път ангажира всички държави  –  в това число и развиващите се, да намалят въглеродните си емисии, отбелязва британският вестник Гардиън.


Първите коментари на експерти сочат, че договореният план – официално наречен "Призив за действия за климата от Лима" (Тhe Lima Call for Climate Action), е добра първа стъпка към важното глобално споразумение за климата в Париж през 2015 г., но и че редица сериозни решения са отложени във времето. В същото време първоначалната оценка на секретариата на ООН е, че общите ангажименти, поети от страните, са недостатъчни за ограничаване затоплянето до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.


Всички представителите от над 190 държави постигнаха в неделя (14 декември 2014 г.) съгласие за бъдещите си ангажименти по намаляване на емисиите на парникови газове. Това съобщи перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар Видал, цитиран от световните агенции.
След  две седмици на интензивни преговори участниците във форума приеха и проект на документ, който да послужи като основа за глобално споразумение за климата на срещата на върха в Париж в края на 2015 г., допълни перуанският министър, цитиран от Франс прес.


Срещата на върха за климата трябваше да приключи в петък, но беше удължена с над 30 часа заради различията между страните от Севера и Юга.


Часове по-рано друг проект на споразумение беше отхвърлен от развиващите се страни, които обвиниха развитите държави в опит да избегнат отговорността си и да не платят необходимото за борбата с глобалното затопляне, съобщава Асошиейтед прес.


Перуанският министър на околната среда представи четвърти проект за споразумение точно преди полунощ и даде на намаления брой от оставащи делегати един час да го прегледат. Вероятно притесненията на развиващите се страни за размиването на разликата между тях и развитите страни бяха успокоени от езика на проектоспоразумението, в което се подчертава, че държавите имат "общи, но разграничени отговорности" в борбата с глобалното затопляне. Освен това в проекта е възстановен текстът, засягащ малките островни държави, рискуващи да бъдат потопени от повишаването на морското равнище. Към тези държави се поема ангажимент за финансова помощ, която да компенсира техните загуби и поражения.


"Получихме това, което искахме", заяви индийският министър на околната среда, горите и промените в климата Пракаш Джавадекар, цитиран от Ройтерс и подчерта, че текстът запазва идеята, че богатите трябва да дадат пример в съкращаването на въглеродните емисии. Споразумението ясно казва и че развиващите се страни трябва да получат финансова помощ, подчерта той.


Постигането на споразумение за формата на националните ангажименти, които страните ще поемат за намаляване на емисиите си през 2015 г., беше една от целите на срещата в Лима. Те засягат периода, плана за действие, засегнатите сектори и прилаганата методология.


Поетите ангажименти трябва да доведат до глобално съкращаване на емисиите на парникови газове с между 40 и 70 на сто към 2050 г., необходимо за ограничаване на повишаването на температурата до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, припомня АФП.


В новото проектоспоразумение обаче не се предвижда твърдо обвързващи задължение за страните да предоставят подлежащи на количествена оценка данни, които показват как те ще изпълнят ангажиментите си. Китай и други големи развиващи се страни се противопоставиха на план за оценка на ангажиментите, който да ги сравни помежду им преди срещата в Париж, подчертава АП.


До 1 ноември 2015 г. Секретариатът на ООН по климатичните промени ще трябва да подготви анализ на общите поети ангажименти, който да констатира дали те ще успеят да постигнат предвидената цел. Ройтерс подчертава, че секретариатът вече е окачествил общите ангажименти, поети от страните, като недостатъчни за ограничаване на затоплянето до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.


"Това е добър документ, който да проправи пътя до Париж", подчерта обаче еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Все пак е нещо 2С, засега...

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Само едно нещо би помогнало по сериозно на планетата !

  Ограничаване на ...раждаемостта !!!

 3. 3 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  щом преговорите са успешни ура климат ще има, въпреки липсата на каквито и да било доказателства за връзка между мерките и климата де

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 4. 4 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  След като 50-те години на 20-ти век, се срина "балона" на храните, сега се срива "балона" на енергиите, започнаха усилено да надуват новия!

 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Разстроено

  "В новото проектоспоразумение обаче не се предвижда твърдо обвързващи задължение за страните да предоставят подлежащи на количествена оценка данни, които показват как те ще изпълнят ангажиментите си."
  ------------------------------------------
  Ей къде е заровено кучето.
  Има подписано споразумение, но без количествен котрол на изходните данни на ....подписалите го.
  Тъй че, събраха се, видяха се и си обещаха пак да се съберат и видят, за да се надлъгват кой кака да скрие замърсяващите си производства. А климата ли .... абе кой го е*е за климата

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ще трябва да се договорят някак и с вулканите, слънчевата активност и разни други неодушевени предмети.

  Пред боговете и фактите мълчат.
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Нещо каго Киото 1992, вного приказки, мизерен ефект...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#7] от "boby1945":
  [quote#7:"boby1945"]
  Нещо каго Киото 1992, вного приказки, мизерен ефект... [/quote]
  Ефектът НЕ Е мизерен. Защото най-мизерните хора в най-мизерната държава на иначе богатия ЕС, плащат изключително висока цена за предсрочните ни ангажименти за ВЕИ-та! А "енергийно бедни" у нас за по различни оценки между 65 и 85% от хората тук!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  [quote#7:"boby1945"]мизерен ефект... [/quote]
  У нас ефектът не е
  [quote#7:"boby1945"]мизерен [/quote] , а мизерия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS": Само едно нещо би помогнало по сериозно на планетата !
  Ограничаване на ...раждаемостта !!!

  -Контролирано и гарантирано.


 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Климата подписа ли споразумението.

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#5] от "нуцо":

  Всичкото е един голям бизнес. Едните печелят пари като уж се борят за климата, другите печелят пари като хич не им дреме за климата... Ха познай кой плаща накрая сметката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Предполагам сте на ясно, че не става дума за друго на тези преговори, а за най-тривиалното - пари. При това много.
  Съвсем логично средствата по определени фондове бяха орязани, както заради макроикономическият им ефект, така и заради променените нагласи в научната общност. Разума постепенно надделява, а недоволни винаги има:
  “We are disappointed,” said India’s Prakash Javadekar. “It is ridiculous. It is ridiculously low.” Javadekar said the pledges to the green climate fund amounted to backsliding. “We are upset that 2011, 2012, 2013 – three consecutive years – the developed world provided $10bn each year for climate action support to the developing world, but now they have reduced it. Now they are saying $10bn is for four years, so it is $2.5bn,” he said."

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#8:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]...най-мизерните хора в най-мизерната държава на иначе богатия ЕС, плащат изключително висока цена за предсрочните ни ангажименти за ВЕИ-та! [/quote]
  За сметка на това някои се хвалеха, че ще запалят факела на антишистовата революция и ще запалят с него световният антишистов пожар. Хлапетии, тези приказки за износа на революция съм ги чувал точно преди 50 години. Знам и как завършиха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#13:"dr.st.danev"]Предполагам сте на ясно, че не става дума за друго на тези преговори, а за най-тривиалното - пари. При това много.[/quote]
  Казано с по-прости думи развиващите се държави казаха: "Ако си мислите, че ще ни вкарате в капана да плащаме за съмнителни научни теории няма да стане. Като сте решили да крадете правете го от собственото си население, не от нас. А щом искате да участваме в театъра бъдете така добри да ни плащате за това".

  И сега битката е колко ще се плаща на статистите. Защото те все пак са необходими, без тях театъра почва да изглежда фалшив.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  Браво! Добра новина! :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на ekostroitel
  ekostroitel
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ако погледнете мащаба на ограбването на ресурси http://www.ejatlas.org/ ще добиете представа, че докато от политически решения се стигне до промяна на потребителските ни навици и трансформация на бизнеса, тези ресурси ще са вече изчерпани. Концентрирайте се върху усвояване на енергийната и ресурсна ефективност и независимост, защото докато богатите източват обществените фондове с митовете за глобално затопляне, промяната в климата може рязко да ни изненада към периодично очакваното последващо захлаждане и ще блеснат липсата ни на готовност и зависимостта ни за изхранване и отопление от големия корпоративен бизнес. Протестите вчера в Брюксел само потвърждават тенденцията на обедняване на населението дори и в Европа, идващия колапс на демокрацията и концентриране на капитал в заграбването на земя и ресурси в Африка и Латинска Америка. И докато корпорациите трупат мазнини, малкия човек останал извън тях по-добре да не трупа пари в банката, а да ги инвестира в малко земя и образование как да оцелее в бъдещето като се учи на традиционните български модели - да се прави от нищо нещо, което учените наричат ресурсна ефективност. Както и да усвояваме занаята на дребното еко-земеделие и строителство, за да сме готови от кризи от типа на 97-а и 85-а само че вече при изчерпани или частни ресурси и замърсена околна среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK