Климатологът Антоанета Йотова: Не трябва да свикваме с бедствията, а да променим подхода към тях

Климатологът Антоанета Йотова: Не трябва да свикваме с бедствията, а да променим подхода към тях

© Юлия ЛазароваПоловин България е засегната от пороите от последните дни, обстановката в девет области на страната остава критична и днес, а щетите от бедствените наводнения са големи. "Дневник" потърси мнението на експерта Антоанета Йотова. Тя е е изследовател в областта на политиките за реагиране на промени в климата, един от първите и най-активни членове на "Коалиция за климата" в България. В момента Антоанета Йотова е експерт в проекта за зелени политики, в който анализира доколко платформите на политическите партии и коалиции у нас засягат проблемите и политиките, свързани с промените в климата.


Преди последните тежки наводнения от тази седмица метеоролозите прогнозираха достатъчно рано обилните валежи, имаше предупреждения за опасностите от високи нива на реките, МОСВ активизира оперативен щаб. Защо въпреки това щетите от бедствията стават все по-сериозни, взимат и човешки жертви?


- Основните причини за все по-големите материални щети и повече човешки жертви при бедствени ситуации могат да се разделят на обективни и субективни.
Към първите се отнасят климатичните промени в много райони на света, включително и в нашия – Югоизточна Европа. През последните няколко десетилетия те са свързани с по-голяма честота и интензитет на екстремни прояви на времето: проливни валежи, бурни ветрове, резки смени в метеорологичната обстановка. Това увеличава рисковете и уязвимостта към ефекти от екстремни прояви на времето, които са неблагоприятни за хората и критичната инфраструктура (тази за енерго- и водоснабдяване, мобилни комуникации, пътища).


В същото време в България продължаваме да изоставаме с ненаучени "уроци" от предишни години. За пример ще дам тежките наводнения още през 2005 г. в Цар Калоян, после през 2012 г. се случи в село Бисер, а през юни миналата година – в град Варна и най-вече в Аспарухово, Добрич, Велико Търново. Последваха бедствените наводнения през юли в Мизия, после дойде ред на Бургас, Хасковско, Берковица... трудно е вече дори да се изброят!


И въпреки тези тежки природни бедствия и нанесените от тях щети, взетите жертви у нас продължават да се прилагат практики, които са несъвместими с променящите се условия – изсичане на гори, неправомерно застрояване на градски терени, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.


Държавата реагира постфактум, а институциите ни действат по създадени преди доста години предписания за това кой, кога, как информира, предупреждава за евакуация гражданите, инициира и координира провеждането на спасителни акции.


Как трябва да реагираме при бедствия, за да минимализираме щетите и пострадалите?


- Преди ден министърът на екологията Ивелина Василева заяви, че предвид климатичните промени ще трябва да свикваме с обилни валежи и наводнения, с други екстремни явления като горски пожари, засушаване и ураганни ветрове.


Не само че не трябва да свикваме с тези екстремни проявления на времето. Трябва възможно най-скоро да променим разбирането за подхода на реагиране към измененията в климата. Сега институциите тичат след събитията, в критична бедствена ситуация всеки чака някой отгоре да му нареди какво да прави, работи се на парче. Вместо реактивен (постфактум на събитията), необходим е проактивен подход, което включва и постоянство.


Трябва да се въведат регулярни действия, между кризисните ситуации да се провеждат обучения и подготовки, да се информират гражданите постоянно. Налага се да има постоянство, съгласуване и синергия на действията отгоре надолу – от национални и местни власти, и отдолу нагоре като отделни граждани, техни сдружения и общности също да могат да се включват.


Много е важно да използваме най-съвременни комуникационни технологии, да създадем организация за постоянно онлайн информиране и координация в работата на съответни държавни структури, а при преминаване на критични прагове за определени параметри да се активират средства за навременно и адекватно информиране, инструктиране за нужните действия и включване на гражданите.


Кои са най-спешните мерки, които държавата трябва да извърши, за да може това да се случи?


– Изключително важно и спешно е държавата да преосмисли и преформулира политиките и действията си във всички сфери, като постави като пръв приоритет живота и здравето на хората, а следващ – постоянна поддръжка на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на необходимата нова.


Подходящата рамка за бързо осъществяване на такова приоритизиране във всички секторни политики е национална стратегия за адаптиране към промени в климата, която да се изготви и приеме в най-кратки срокове, на базата на вече готовите анализи на риска и уязвимостта.


Паралелно с това държавата трябва да осигури осъществяването на международни и европейски споразумения в областта на климатичните промени. Важно е това да става навреме и съобразно динамиката на условията у нас. Например в спешен порядък трябва да се изготви междинен отчет за изпълнението на Националния план за действие по изменение на климата за периода 2013-2020 г., за да се актуализира според променените условия в страната и според новите моменти в европейските и международните политики за реагиране на промени в климата от 2012 г. досега.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Ама оная която изрече тая тъпотия-трябва ли още да е министър.

 2. 2 Профил на DeHu
  DeHu
  Рейтинг: 253 Разстроено

  Не знам дали политиците ни са по-пагубни или природните стихии за малката ни България ....

 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Тамън послушах съвета на министърката -свикнах и сега пак да си развалям рахатлъка?!

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До ком.1 - Чикаго - за пръв път не съм съгласна с Вас.Министърката каза ясно,че трябва да свикваме с климатичните промени,а не с бедствията!

  Tony
 5. 5 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Не само че не трябва да свикваме с тези екстремни проявления на времето. Трябва възможно най-скоро да променим разбирането за подхода на реагиране към измененията в климата. Сега институциите тичат след събитията, в критична бедствена ситуация всеки чака някой отгоре да му нареди какво да прави, работи се на парче. Вместо реактивен (постфактум на събитията), необходим е проактивен подход, което включва и постоянство."

  Това са думи на министър! Партията, която покани експерти и отговорни нормални българи като г-жа Йотова за министри ще управлява дълго и успешно.

  "Winter is Coming"
 6. 6 Профил на astonis
  astonis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "Free person":

  Климатичните промени са резултат от неразумната човешка дайност срещу природата, замърсяванията, неопазването на горите и т.н. - така типични за тези географски ширини...Така че кой е верния подход? Да свикваме или да се цивилизоваме малко повече?

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До ком.6 - астонис - съгласна съм с Вас.Природата ни подсказва да бъдем отговорни с всяко свое действие към нея!

  Tony
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До ком.6 - астонис - съгласна съм с Вас.Природата ни подсказва да бъдем отговорни с всяко свое действие към нея!

  Tony
 9. 9 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Цитат от интервюто: "...постоянна поддръжка на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на необходимата нова." В последните години непрекъснато говорим за това и въпреки всичко реагираме "постфактум". А това трябва да бъде един от приоритетите на държавата, очевидно е.
  Дано отговорните хора по етажите на властта прочетат това интервю.
  Бих казала, че трябва да свикнем, че природните бедствия ще ги има, но не за да се примирим, а напротив - да се работи усилено за превантивна защита на хората(от организацията на защита до подновяване на инфраструктурата и се стигне до опазването на околната среда )!

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9079 Неутрално

  Тия ме объркаха, добре е че за сега в северозапада сме на "завет", както то каза Емо Чолаков .

 11. 11 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Трябва да сме ужасно наивни, щом не осъзнаваме, че климатичните промени не зависят от навиците ни на живот...
  Историята доказва, че на Земята са се случвали климатични катаклизми, след които, тя е продължила да се върти, но с нови обитатели...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  До коментар [#5] от "Arya Stark":

  Не разбрах конкретно какво искаше да каже съименничката на др.Илиана Йотова,освен,че трябва да се направи поредната комисия и да се сътвори КОНЦЕПЦИЯ /все любими думи/.
  Трябва и да се направи АНАЛИЗ НА РИСКА , което може да се направи КЪДЕ????Ами вече си имаме и ЛАБОРАТОРИЯ и ЛАБОРАНТ,които постфактум отчитат рисковете!
  Та дамата,преди да създава комисии и концепции да организира провеждане на курс в Лабораторията с препитване от Лаборанта:КОЙ КАКВО Е НАУЧИЛ И КАК ЩЕ ДЕЙСТВУВА ПРИ ДОБРОВОЛНО-НАСИЛСТВЕНО изпускане на язовири,с определени политически цели!
  Така е по-евтино!За "спонтанни"протести пари вече няма !

 13. 13 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "doroteus":

  Когато не разбирам, аз питам. Вие обвинявате. Така правят добрите другари на цитираната от Вас
  [quote#12:"doroteus"]др.Илиана Йотова[/quote]
  Никога никой не е купил моя глас и моя протест, но са нужни много повече хора за да изискваме строги наказания за безотговорните и крадците, управление на знаещите и можещите, върховенство на закона!
  Писането с главни букви улеснява ли разбирането?

  "Winter is Coming"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Ама оная която изрече тая тъпотия-трябва ли още да е министър.[/quote]
  Смятам че е била права, а тази само подменя значението на нейните думи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK