Разговорите за климата в Женева започнаха с призив за единство

Паметникът на Махатма Ганди в парка до сградата на ООН в Женева.

© Denis Balibouse, Reuters

Паметникът на Махатма Ганди в парка до сградата на ООН в Женева.Да работят като "един отбор" и да пренебрегат историческите различия при договарянето на глобална сделка за намалване на въглеродните емисии. Този призив към делегатите от над 190 страни от цял свят отправи президентът на преговорите за климата на ООН Мануел Пулгар Видал, който е и министър на околната среда на Перу, цитиран от RTCC, при откриването на шестдневните разговори на високо равнище в Женева (от 8 до 13 февруари 2015 г.).


Амбицията на срещата е да разработи проектотекст на голямото климатично споразумение, което се очаква да подпишат през декември в Париж 195 държави.Междинните разговори под егидата на ООН целят да се постигне до края на годината най-всеобхватното досега споразумение за борба срещу климатичното затопляне. То трябва да продължи протокола от Киото за периода след 2020 г. и да ограничи повишаването на световната температура до +2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера.


"Всеки ден трябва да бъде успех, докато стигнем до крайъгълния камък, трябва да носим тази отговорност," каза Мануел Пулгар Видал. По думите му всички участници са част от един отбор. "Това не е състезание."
Кристиана Фигерес, ръководител на Секретариата по изменение на климата на ООН предупреди, цитирана от АФП, че ограничението ръста на световните температури над 2 градуса от прединдустриалните времена ще отнеме много по-дълго от очакваното време. По думите й, каквото и да бъде договорено в Париж, то няма да е достатъчно, за да се избегнат опасните нива на затопляне, освен ако не бъдат поети конкретни ангавименти от страна на държавит еи бизнеса.


Дискусиите започнаха с пленарна сесия, след което ще продължат под формата на работни заседания при закрити врата. Държавите имат по-малко от четири месеца преди договореното предложение да бъде изпратено до националните столици, както и десет месеца преди да бъде планирано за подпис в Париж.


Сегашният подготвителен текст съдържа 38 страници и включва около 2 000 реда с предложения за сделка, в това число данъци за въглеродни емисии, бюджети и цел за нулеви емисии. Идеите трябва да бъдат рационализирани в предстоящата седмица, обясни Дан Райфшнайдер, който председателства разговорите.


Учените предупреждават, че емисиите парникови газове трябва да бъде радикално овладяни, за да се избегнат най-лошите последици от промените в климата – като наводнения, суши и повишаване на нивата на морските води. Световната метеорологична организация потвърди, че 2014 г. е била най-топлата година, регистрирана досега на Земята.


Пулгар Видал признава, че последният кръг от преговори, които той води в Лима, Перу през декември миналата година остави много въпроси нерешени, разкривайки редица "политически трудности." Преди всичко става дума за това как тежестта по съкращаването на въглеродни емисии ще бъде споделена между развитите и развиващите се страни в рамките на ново споразумение, което  трябва да бъде "приложимо за всички".


Визирайки групата от държави от Г77 (най-голямата междудържавна организация на развиващите се страни) и Китай, говорителят на Южна Африка изтъкна, че всяко ново споразумение трябва да заложи на диференцираната отговорност, с която богатите и бедните страни се справят с изменението на климата.


Основните замърсители – Китай, Съединените щати и Европейския съюз, вече очертаха плановете си за ограничаване на емисиите. Фигерас изрази очаквания всички големи икономики ще представят национални планове за ограничаване на парниковите емисии от 1 октомври, за да има време за секретариата да ги разледа преди срещата в Париж.


Делегатите на Австралия пък наблегнаха на това, че парижкото споразумение ще трябва да отрази увеличението на вредните емисии извън развития свят, като визира група държави, включваща САЩ, Япония и Русия.


Разговорите днес са с  фокус върху това как сделката от 2015 г. ще гарантира всеобщо намаляване на емисиите, докато в понеделник акцент на разговорите ще се адаптацията, финансирането и компенсациите, загуби и щети от климатитните промени

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Разговор за това, как да оскубим мат'ряла, за нищо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Зелената игра носи милиарди !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  Тия градуси как точно ги изчислиха? Щото в прединдустриалната ера в Гренландия е имало земеделие, а в Северна Англия са отглеждали лозя.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Амбицията на срещата е да se разработи "

  Я да видиме сега кой чати на латиница, докато превежда статия на кирилица в редакцията

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Любопитно
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#2:"EREBUS"]Зелената игра носи милиарди ![/quote]
  След протокола от Киото финансовите анархисти взеха няколко трилиона от бедните под претекст за екологичана спешност !
  А пък САЩ и Канада следвани от Западна Европа продължават да дават високо замърсяване!
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB_%D0%BE%D1%82_%D0%9A%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%BE#mediaviewer/File:Carbon_Emission_by_Region.png

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Любопитно

  Кой според вас седи зад таз многомилиардна манипулация, която беше тотално опровергана от независими специалисти - климатолози; хидролози; химици; геолози и де щото има някой критично и трезвомислещ човек?

 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... хм, дъФка за наивници...и заиграФка с "еко"-то у думите. Интересно е що нЕма статиА за конференцията по сигурността в Мюнхен...http://www.dnes.bg/world/2015/02/08/nahluvaneto-na-sasht-v-irak-beshe-greshka.253861

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 9 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Нищоправци, на световна издръжка...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Всеки гледа как да яха бедния човечец.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Дрън дрън ярина

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Любопитно

  ислямът е проблема, не климата. В Мюнхен е срещата, не в Женева...

 13. 13 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Весело

  А дано се разберат нещо там, че да се стопли малко

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Дано световните лидери стигнат до споразумение по тази толкова важна тема!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#7] от "lustmord":

  Хахаха... какви глупости пишеш бе пич!? Кой независим "специалист" е опровергал фактите относно глобалното затопляне!? Как може да се опровергае един 100% факт!? А, имено, че има затопляне на климата... и това беше за пореден път ДОКАЗАНО от световната метерологична служба!? Хиляди учени също доказаха това. Само една малка групичка смешници и глупаци отричат фактите относно затоплянето на климата!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#3:"Тюфлекчия"]Тия градуси как точно ги изчислиха? Щото в прединдустриалната ера в Гренландия е имало земеделие, а в Северна Англия са отглеждали лозя. [/quote]

  Нещата са много прости, но преди това трябва да разбереш какво е прецесия и как движението на слънчевата система около центъра на Галактиката влияе на климата на земята!!!!

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Затоплянето на климата, доведе до изстиване на междудържавните отношения.

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":
  "пич" - стига си нагаждай фактите както ти е угодно. Опровергана беше връзка между въглеродните емисии и глобалното затопляне.
  Да затопляне има. Климата обаче е доволно сложна система за да можеш просто ей тъй да вземеш един фактор и да кажеш - ей това е причината и нищо друго.
  Дали можеш да проследиш веригата:
  Повишаване на температурите->повишаване на изпарението->по висока облачност->по-малко слънчеви лъчи достигащи повърхността на Замята->захлаждане.
  Или ако ти идва сложно и си просто фен на графиките на Ал Гор:
  Как става туй, че във времената на най-бурна индустриализация след ВСВ до 80те год на 20в глобалните температури даже леко намаляват.
  Може също и да коментираш кой е бил причината в 98% от 4.5милиардната история на Земята да не е имало ледени шапки и температурите да са били 6-8градуса над сегашните...

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Хм, интересно защо никой не споменава вулканите? Един вулкан в Исландия какво въглеродно замърсяване причинява на атмосферата?
  Тези наистина са ни взели за канарчета щом като са се вторачили само в човешката дейност без да отчитат естествените процеси.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  [quote#18:"lustmord"]"пич" - стига си нагаждай фактите както ти е угодно. Опровергана беше връзка между въглеродните емисии и глобалното затопляне.[/quote]

  Значи Лустморд, не знам какви глупости си чел, но връзката между глобалното затопляне и огромните количества СО2 (около 30 МИЛАРДА тона), които ние хората отделяме във въздуха НИКОГА НЕ е опровергавана. Надявам, че в училище си учил за парниковия ефект и затова, кой го предизвиква. Надявам се, че знаеш и че днес има НАЙ-голямата концентрация на CO2 във въздуха за последните 800 хиляди години. Няма никакво съмнение, че този огромен скок на СО2 във въздуха се дължи на човешката дейност и по точно изгарянето всяка година на милиарди тонове въглища, фосилни горива (нефт, природен газ) и дървета за огрев и готвене. Ако наистина се интересуваш от фактите, а не от някакви измишльотини на някакви псевдо учени разгледай и прочети тези материали:

  http://climate.nasa.gov/evidence/

  http://planetsave.com/2010/08/13/119-one-liners-to-respond-to-climate-science-myths/

  http://www.ipcc.ch/publications_and_data/publications_and_data_reports.shtml

  http://www.ipcc.ch/publications_and_data/publications_and_data_technical_papers.shtml

  http://planetsave.com/2010/08/18/humans-cause-global-warming-10-indicators/

  http://planetsave.com/2010/05/07/255-leading-scientists-11-nobel-laureates-write-letter-supporting-climate-scientists-climate-science/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  [quote#19:"pamela"]Хм, интересно защо никой не споменава вулканите? Един вулкан в Исландия какво въглеродно замърсяване причинява на атмосферата?
  Тези наистина са ни взели за канарчета щом като са се вторачили само в човешката дейност без да отчитат естествените процеси.[/quote]

  Ех, Памела да беше си направила труда да потърсиш информация за изследванията и анализите на емисиите изпускани от вулканите, ето чети:

  http://environment.about.com/od/greenhouseeffect/a/volcano-gas.htm

  http://www.skepticalscience.com/volcanoes-and-global-warming.htm

  http://www.newscientist.com/article/dn11638-climate-myths-human-co2-emissions-are-too-tiny-to-matter.html#.VNiBfuasUZw

  http://www.newscientist.com/data/images/ns/cms/dn11638/dn11638-4_738.jpg

  Накратко:

  "According to the U.S. Geological Survey (USGS), the world’s volcanoes, both on land and undersea, generate about 200 million tons of carbon dioxide (CO2) annually, while our automotive and industrial activities cause some 24 billion tons of CO2 emissions every year worldwide. Despite the arguments to the contrary, the facts speak for themselves: Greenhouse gas emissions from volcanoes comprise less than one percent of those generated by today’s human endeavors."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Кога най-после някой политик открито ще каже, че ако прирастът на човешката популация продължи по същия начин, скоро нищо няма да може да спаси планетата ни !

  Мълчът си понеже, ако се забави прирастът на населението, ще се отрази на икономическите показатели.

 23. 23 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#15:"Иво"] А, имено, че има затопляне на климата... [/quote]
  затопляне има , връзка с човешката дейност не

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#23] от "stg":

  Има и връзка с човешката дейност.... 30 МИЛИАРДА ТОНА СО2 за година, още не знам колко стотици милиона тона СH4 и разни други парникови газове. Или си мислиш, че всички тези газове, които се задържат в атмосферата и океаните не оказват влияние на околната среда и биосферата!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":
  Ивчо - като просто един средно статистически член на
  [quote#15:"Иво"]групичка смешници и глупаци отричат фактите относно затоплянето на климата! [/quote]
  съм чел само няколко съвсем въвеждащи книжки по обща метерология - 500-800 страници стигат само за да зачекнат колко са сложни атмосфените процеси и колко малко всъщност знаем за тях. За осналото използвам критическото си мислене.
  Постарал си се (мерси!) да ми напратиш линкове от организации чиято цел от самото създаване е било да бият камбаната за "страшните въглеродните емисии" - тяхната научна тежест е горе долу на ниво Първанов обосновава нуждата от АЕЦ Белене.
  Прави впечатление, как винаги бързат със заключенията и си пренагаждат фактите за да си подкрепят тезата (която явно осмисля съществуването им).
  Ако си толкоз начетен по въпроса дали ще можеш да ми отговориш на няколко въпроса:
  защо всички тези комисии се фокусират точно на въглеродния двуокис при положение, че други аерозоли, които дори не се следят от повечето станции имат на 5 порядъка по-изразен ефект?
  защо глобалното затопляне е много по-ясно изразено в южното полукълбо при положение, че огромната част от въглеводородите се изхвърлят в северното?
  защо при това глобално затопляне наблюдаваме много по-силно изразено повишаване на нощните температури?


 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  [quote#25:"lustmord"]Ако си толкоз начетен по въпроса дали ще можеш да ми отговориш на няколко въпроса:
  защо всички тези комисии се фокусират точно на въглеродния двуокис при положение, че други аерозоли, които дори не се следят от повечето станции имат на 5 порядъка по-изразен ефект? [/quote]

  Не съм специалист, но отдавна се интересувам от темата и съм чел доста. Освен това съм химик по образование и разбирам това онова. Относно първия ти въпрос. Различните парникови газове имат различна сила (по-точно потенциал) на действие в атмосферата. В този смисъл, метана и диазотния оксид са по-опасни парникови газове от CO2. Обаче, концентрацията на CO2 в атмосферата е стотици пъти по-голяма от CH4 и N2O. Затова се приема, че основния причинител на парниковия ефект и глобалното затопляне е CO2.

  Ето статия за да разбереш за този потенциал:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Global-warming_potential

  [quote#25:"lustmord"]защо глобалното затопляне е много по-ясно изразено в южното полукълбо при положение, че огромната част от въглеводородите се изхвърлят в северното? [/quote]

  Не съм чувал затова. Сигурно има някакво логично обяснение, ако това е вярно, но в момента нямам време да търся отговора на този въпрос. Може би има някаква връзка с това, че в Южното полукълбо има много повече водна повърхност (океани), сравнено със северното, където има повече суша.

  [quote#25:"lustmord"]защо при това глобално затопляне наблюдаваме много по-силно изразено повишаване на нощните температури? [/quote]

  Не знам, защо е така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#24:"Иво"] Или си мислиш[/quote]
  няма значение какво си мисля аз, съществено е каква точно връзка е доказана, а такава доказана няма и няма как да има

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#26:"Иво"]Затова се приема, че основния причинител на парниковия ефект и глобалното затопляне е CO2. [/quote]
  ето пример за това как било доказано, като се приеме нещо което може да е така, а може да не е така, вече лесно се строят въздушни кули, както беше изпробвано с озоновата дупка, за която се говори няколко години и после стана тема ТАБУ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#20:"Иво"]Няма никакво съмнение, че този огромен скок на СО2 във въздуха се дължи на човешката дейност и по точно изгарянето всяка година на милиарди тонове въглища, фосилни горива [/quote]
  аз помислих че се дължи на газовете отделяне от всички бозайници, крави хора и подобни, така че вероятно според затоплистчетата е време да забраним телешкото и говеждо месо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":
  Ами още повече - като човек занимаващ се с наука би следвало да правиш разлика между факти и това какво [quote#26:"Иво"]се приема[/quote]
  Нещото, което аз виждам по проблема е спор между специалисти ,които казват:
  "Системата е супер сложна има 100 параметъра които следим и още 5 пъти по толкоз за които подозираме, че могат да влияят. Всяко едно следствие можем да обясним по 20 начина и да направим 100 хипотези как ще се развива в бъдеще"
  и от другата страна всичките тези активисти (в огромната си част пълни лаици) подкрепени с милиарди долари за пропаганда, които час през час пробват да ни втълпят как:
  "всичко е пределно ясно - въглеродния двуокис е виновен и точка"
  Аз също се занимавам с природни науки и няма как да започна да вярвам на някого просто понеже крещи силно едно и също нещо до втръсване.
  За мене много по-сериозен планетарен проблем е обезлесяването и ерозията.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Весело

  До коментар [#27] от "stg":

  Ами, виж линковете, които посочих по-горе, прочети ги осмисли ги, анализирай ги.... и може би ще достигнеш до връзката и общото между затоплянето и човешката дейност.

  [quote#28:"stg"]ето пример за това как било доказано, като се приеме нещо което може да е така, а може да не е така, вече лесно се строят въздушни кули, както беше изпробвано с озоновата дупка, за която се говори няколко години и после стана тема ТАБУ[/quote]

  То е ТАКА! Всяка година хората изгарят милиарди тонове фосилни горива (както и дървен материал) в резултат на което се отделят огромни количества CO2 (според данните на учените 30 милиарда тона CO2). A, този газ е парников и това го знаят дори учениците в 5-6 клас.

  [quote#29:"stg"]аз помислих че се дължи на газовете отделяне от всички бозайници, крави хора и подобни, така че вероятно според затоплистчетата е време да забраним телешкото и говеждо месо[/quote]

  Ох, това извинявай е доста жалък опит за манипулация..... вярно е, че хората и животните отделят CO2, когато дишат, но това количество CO2 e хиляди пъти по-малко от изгарянето на фосилните горива и дървета..... при горенето просто се отделя много по-голямо количество газ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#30] от "lustmord":

  Зад тази "пропаганда" седят хиляди уважавани учени в различни области, които вече доста години се занимават с изследвания, анализи и експерименти свързани с глобалното затопляне.... разбираш ли го това!? И в голямата си част резултатите от тяхната работа и изводи сочат, че основния фактор е антропогенният.

  [quote#30:"lustmord"]За мене много по-сериозен планетарен проблем е обезлесяването и ерозията.[/quote]

  Това също разбира се е голям проблем. Има учени и много световни организации, които се занимават и с него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":
  аз пък щото съм чувал за хиляди други учени, които не споделят тези възгледи (или най-малкото не ги считат за доказани). Някой от тях дори водят дела срещу "затоплистки" медии и организации за включването имената им в списъци с подръжници на теорията без тяхно знание и съгласие.
  А за това кое нещо е факт и кое е просто теория с последователи мисля, че се разбрахме. -едно време много популярна е била също теорията , че Земята е плоска...
  По темата има прекалено много бели полета за да може категорично нещо да се заключи. Това, че много хора предпочитат да гледат на въпроса от един единствен ъгъл едва ли е в полза на разрешаването му.

 34. 34 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#31:"Иво"]о връзката и общото между затоплянето и човешката дейност. [/quote]
  всъщност отдавна не се говори за никакво затопляне а за климатични промени щото затоплянето изобщо не е сигурен факт

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#33] от "lustmord":

  Надявам се, че знаеш, че много повече са учените, които смятат, че основния фактор за затоплянето е антропогенния фактор, отколкото тези, които оспорват това. Но, не това е толкова важно... важното е, че те имат много сериозни научни аргументи в защита на своите заключения и изводи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#34] от "stg":

  Извинявай, но пак пишеш небивалици... има глобално затопляне, което не означава, че няма климатични промени. Двата процеса са свързани. А, че има глобално затопляне това е 100% сигурно. Това го казва самата световна метериологична служба, която отчита температурите по целия свят. Средните световни температури през изминалата година бяха НАЙ-ВИСОКИТЕ откакто хората водят статистика затова. Това са над 150 години до колкото си спомням...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":
  Една последна препоръка особено като за човек занимаващ се с наука:
  Недей да взимаш за чиста монета всичко, което някой то казва - винаги си имай едно наум как е стигнал до това, което твърди.

  Ето някой хора уличиха многоуважаваната НАСА в изкривяване на суровите температурни дани с "определени корекции" така, че да паснат на някак прекалено перфектната им тенденция за промените:
  https://stevengoddard.wordpress.com/2014/06/23/noaanasa-dramatically-altered-us-temperatures-after-the-year-2000/

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#37] от "lustmord":

  Човек трябва да си подбира източниците на информация по темата, има авторитетни и сериозни институти и организации, които се занимават с темата, като НООА и НАСА, техните данни показват, че има затопляне на климата. Тук става въпрос за световния климат, а не само за САЩ в статията, която ти показа става въпрос за САЩ и то само за една година.... 1934 г. Ето, обяснение на това:

  http://www.skepticalscience.com/1934-hottest-year-on-record.htm

  В интернет има какви ли не шмекери и измамници, които пишат какви ли не глупости и лъжи... и особено относно глобалното затопляне. Но, си мисля, че ние трябва да взимаме по предвид именно сериозните институции и агенции, които правят изследвания по темата. И сериозните медии, които показват тези данни пред обществото:

  http://www.nytimes.com/2010/01/22/science/earth/22warming.html?_r=0

  http://www.noaanews.noaa.gov/stories2010/20100728_stateoftheclimate.html

  http://na.unep.net/geas/getUNEPPageWithArticleIDScript.php?article_id=53

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK