Белите мечки не могат да се адаптират към по-топлия климат в Арктика

Белите мечки не могат да се адаптират към по-топлия климат в Арктика

© Shawn Harper/, ReutersПолярните мечки не са в състояние да адаптират поведението си, за да се справят със загубата на храна, свързана с по-топлите лета в Арктика, предаде Би БиСи


До момента учените смятаха, че животните ще използват хибернация в моментите, когато са има липса на храна.


Новите изследвания показват, че полярните мечки гладуват през периоди на високи температури, когато храната е оскъдна.
Учените твърдят, че последиците за оцеляването на вида в един по-топъл свят са "мрачни".


През 2008 г. полярните мечки бяха посочени като застрашен вид в САЩ. Секретарят на вътрешните работи тогава отбеляза, че драстичният спад на морския лед е най-голямата заплаха, пред която са изправени мечките.


Полярните мечки оцеляват основно на диета от тюлени, които ловуват на морския лед - но увеличаващото се топене на ледовете през лятото намалява броя на дупките в леда, които мечките използват, за да си набавят храна.


След анализа на данните от живота на повече от двадесет мечки, изследователите са стигнали до заключението, че полярните мечки не могат да хибернират през летния сезон.


"Техният метаболизъм е като на бозайник, а не като на нормална мечка, която спи зимен сън", казва Джон Уйатмън,един от авторите на изследването.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK