Следващите две години може да са най-топлите в историята

Следващите две години може да са най-топлите в историята

© ReutersСледващите две години може да бъдат най-горещите в историята в световен мащаб, показва изследване на Метеорологичната служба на Великобритания.


Изследването предупреждава, че може да се очакват големи промени в климата, както и увеличаване на въздействието на парниковите газове върху естествените климатични процеси, предаде Би Би Си.


Допълнително въздействие върху нарастващата температура тази година ще има и заради очакваното особено силно явление "Ел Ниньо" в Тихия океан.
В същото време летните сезони в Европа може да са по-хладни за известен период, докато останалата част от света се затопля.


Учените потвърждават, че през 2015 г. средната температура на повърхността на Земята е била на или близо до рекордни нива (0.68C над средната за периода 1961 г. - 1990 г.).


"Знаем, че някои естествени процеси допринасят за глобалните температури през дадена година, но особено високите температури досега тази година показват трайното въздействие на парниковите газове, които са резултат на човешка дейност", заяви директорът на Метеорологичната служба Стивън Белчър.


"Освен ако няма голямо вулканично изригване, изглежда много вероятно, че в световен мащаб 2014 г., 2015 г. и 2016 г. ще бъдат сред най-топлите години, регистрирани някога. Това не е случайност. Свидетели сме на въздействието на енергията, която непрекъснато се акумулира в океаните и атмосферата на Земята заради парниковите газове", допълва Роуан Сътън от Метеорологичната служба.


Две тенденции, които влияят на климата, са в Тихия океан. Едната от тях е климатичното явление "Ел Ниньо", повтарящо се средно през около пет години, което предизвиква проливни дъждове там, където обикновено има суша, и суша там, където нормално има валежи.


Тази година се очаква "Ел Ниньо" да бъде особено силно, подобно на това през 1998 г. Възможно е да се увеличи рискът от засушаване в Южна Африка, Източна Азия и Филипините, както и да има наводнения в Южна Америка.


"Ел Ниньо" също може да донесе по-високи валежи, а понякога и наводнения в региона на Африканския рог и по-сухи условия в Южна Африка.


Най-силно проявилият се "Ел Ниньо" е регистриран през 1997-1998 година. Феноменът е надхвърлил значително нормите и през 1972-1973, както и десетилетие по-късно през 1982-1983 година.


Едно добро последствие може да е краят на 4-годишната суша в Калифорния.


Втората промяна ще е при десетгодишния температурен цикъл в Северния Тих океан. През последното десетилетие той е бил в хладна фаза и това забави повишаването на средната температура. Сега навлиза в топлата си фаза, което ще доведе до затопляне.


Тези две събития, които ще доведат до затопляне, ще бъдат частично компенсирани от температурния модел на Атлантическия океан, който навлиза в студена фаза. Това може да доведе и до възстановяването на ледовете в близките региони.


Това, което учените могат да кажат в момента, е, че промените в Атлантическия океан вероятно ще доведат до по-хладни и по-сухи лета в Европа за десетилетие, но те не са сигурни чие влияние ще надделее - на Тихия или на Атлантическия океан.


Метеорологичната служба е особено предпазлива в дългосрочните си прогнози, след като беше остро критикувана в миналото, когато се знаеше още по-малко за естествените процеси в океаните.


Според учените е нямало реално спиране на затоплянето на Земята през последните години, защото океаните продължават да се затоплят, а ледът продължава да се топи.


"Не можем да бъдем сигурни, че това е краят на забавянето (на покачването на глобалните температури - бел. ред.), но десетгодишните процеси на затопляне вероятно ще достигнат нивата от края на 20 век в рамките на две години", смята Адам Скайф от Метеорологичната служба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK