Дебатът на Горичка за климата: Ще избегнем ли катастрофата?

Дебатът на Горичка за климата: Ще избегнем ли катастрофата?

© Reuters2015 г. е ще бъде най-горещата година в историята, измествайки 2014 г. от първото място. Температурата на планетата вече е почти с градус над нормата отпреди началото на Индустриалната революция. Времето ни за реакция вече не тиктака в часовника, а в термометъра, защото според учените имаме право само на още един градус затопляне.


Преминем ли го, идните поколения ще станат свидетели на необратими процеси в една планета, намираща се на прага на тежко боледуване. Горичка вярва, че никой от нас не би искал да завещае на децата си свят, изгубил перфектния си баланс, и бъдеще, белязано от природните бедствия, превърнали се от аномалии в ежедневие.


Въпросът за трилиони долари и милиарди човешки животи е: Ще намерим ли сили да стабилизираме климата, заплашен от самите нас?
Тезата на Горичка е, че човечеството разполага с необходимите инструменти и воля за да предотврати климатичната катастрофа.


Стъпките в тази посока са много. Световното споразумение за ограничаване на вредните емисии, което се чака в края на годината, е само една от тях. Налице са и други: енергията от слънцето вече не е лукс и се инсталира по покривите на къщите; банките отказват да финансират въглищни централи; за пръв път в историята световни политически и религиозни лидери се обявяват срещу фосилните горива; електрически автобуси и коли за доставки се движат по улиците на София.


Всички сме съгласни, че човешката дейност, и най-вече емисиите CO2 и обезлесяването, предизвикват изменението в климата. Знаем и че до 2050 г. трябва да намалим значително и трайно тези вредни емисии, защото в противен случай ни чакат катастрофални последици.


По тази причина сме убедени, че дебат, вдъхновен от една толкова сериозна тема, може да бъде само полезен. Затова Горичка иска да предостави трибуна за конструктивен сблъсък на аргументи.


От една страна, имаме отбор, който защитава тезата на Горичка и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата, благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим на време, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова коплексна задача.


Сега е моментът да разберем имаме ли време и сили да се справим.


В Дебати Горичка ще сблъскваме мнения и ще търсим решения; ще спорим и ще се изслушваме; ще бъдем арбитри и участници.


Ето как:


Дебати Горичка имат състезателен характер и се провеждат между два отбора, разполагащи със специално зададени параметри на отговорите и времетраенето.


За разлика от повечето форуми тук публиката има главна роля, защото освен жури, което ще определи победителя, ще може да участва активно с въпроси и коментари.


Тя гласува за или против тезата на Горичка два пъти – преди и след дебата. Победителят става ясен след преброяване на мнозинството или на базата на това кой отбор е успял да промени мнението на повече хора от публиката за времето, в което трае дискусията.


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София. КОГА


Климат
Четвъртък, 8 октомври 2015 г.
от 19.30 ч. до 20.30 ч.
Вратите отварят в 19.00 ч.


Бежанци
Сряда, 28 октомври 2015 г.
от 19.30 ч. до 20.30 ч.
Вратите отварят в 19.00 ч.


КЪДЕ


Френски институт България
пл. Петко Р. Славейков 3
 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Е, освен да се събирате и да си чешете езиците , нещо конкретно можете ли да предложите , а смешковци ???
  Съмнявам се

 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Десните - неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, обективистите и монетаристите - използуват тази добра идея за трансфериране на парите на бедния Данъкоплатец под формата на субсидии за зелена енергия в джоба на Елита/Олигархията, притежаваща корпорациите, без данъчни увеличения за Елита / Олигархията.

  Изобщо, Елитът / Олигархията отново биват обезщетени с парите на Данъкоплатеца затова, че трансформират минералните си концерни в Зелени.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#2:"socialen"]Десните[/quote]

  а левите?

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  На нас ни върши работа повшаването на температурите с още 3-4 градуса годишно, сезонът ще стане осем месеца, всички по-южни курорти ще псувисат от жега, кораловите рифове ще цъфнат пред комплекса, докато другаде измрат.
  Колко туби с висококачествен алкохол да дарим, за да ни се доставят нужните температури?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  E, не е зле да се прегледаш на психиатър!

  Най-големите замърсявания са в командната икономика, а това са тоталитарните и авторитарните режими!
  Кои бяха те?

  Може би ще ти е по-добре в "glasove.bg" & "dnes.bg"

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  Айде пак глупости. Ако не са сълзливи статии за бягащите към Европа ядрени физици без паспорти от Сирия - Климатгейт. Не разбрахте ли, че тая лъжа вече не хваща? Досега трябваше ледниците и полярните шапки да са се стопили, а Ню Йорк да е под вода. Не стана. Не случайно преди няколко дни във Вашингтон на събитие по повод Климатгейт се бяха събрали всичко на всичко 200 човека, а организаторите чакаха 200 000. Трябва друга лъжа за цокане на пари да измислите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Колкото и месеца да ви стане сезона, с тая пълна некадърност туристи няма да видите. Хеле пък ти с твоите мурафети на барман от Балкантурист. Поне сменяй олиото на цацата по-често вместо да мрънкаш че държавата не подкрепя честните частници.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Всички сме съгласни, че човешката дейност, и най-вече емисиите CO2 и обезлесяването, предизвикват изменението в климата."

  Е не всички са съгласни с това твърдение.Дори има учени,които твърдят,че в момента има много по-малко СО2,отколкото преди хиляди години.Освен това се очаква след 20-30 години да настъпи нов мини ледников период,подобен на този през 17-и век.Глобалното затопляне се влияе от активността на слънцето,а не от човешката дейност.
  Ето една интересна статия:
  http://www.spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0/1054-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5.html

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  При третия мандат на тов. Обама, всичко ще бъде решено в полза на прогресивното ни човечество ...

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#1] от "pipon":

  Нали чрез този дебат се популяризира проблема и се привличат съмишленици? Ако всеки прави малко ще има ефект.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Това ще стане ,но по други причини.Следва нова ледникова епоха ,след това затопляне, но няма лошо да замърсяваме по-малко.

 12. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И един месец да стане сезона Слънчев бряг пак ще е в петте най-силни курорта в света!
  И десет мандата да се сменят Бойко и Костов страната, която управляват ще е най-бедната в света!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Любопитно

  До коментар [#12] от "др. Иванов":

  На какво си?

 14. 14 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  так держать, товарищ!

  типично по комунистически си мислиш, че когато всичко около теб гори в пламъци или потъне на дъното, всички туристи ще идват на Слънчев бряг и ти ще станеш милиардер от продажбата на Блек Рам уиски. като дори и то ще е фалшиво

  момче, дори и Слънчев бряг да е последното убежище след Ядрен апокалипсис, предпочитам да умра от раните си в Софийското поле, отколкото да потърся спасение при комунисти като теб на българското черноморие

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  "Всички сме съгласни, че човешката дейност, и най-вече емисиите CO2 и обезлесяването, предизвикват изменението в климата. Знаем и че до 2050 г. трябва да намалим значително и трайно тези вредни емисии, защото в противен случай ни чакат катастрофални последици."

  Магдалена Малеева беше добра тенесистка и хубава жена, ама явно започва без време да страда от деменция. Една лъжа (как "всички" са съгласни с Климатгейт) и хиляда пъти да я повторите няма да стане истина. А истината е, че освен крайните левичари абсолютно никой не вярва и дума от тия глупости.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  [quote#14:"полувишис"]момче, дори и Слънчев бряг да е последното убежище след Ядрен апокалипсис, предпочитам да умра от раните си в Софийското поле, отколкото да потърся спасение при комунисти като теб на българското черноморие [/quote]

  Хахахаха - това е добро! +1

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  До коментар [#12] от "др. Иванов":

  Виж сега - това че ти си обиколил пет курорта в живота си не ти дава право да правиш класации. По света има и други места освен Слънчев Ад, Златни пясъци, Дюни, Сочи и Кушадасъ.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Плаче ми се за всяко отсечено дърво, но Горичка не са сред организациите, които се интересуват от природата. Това е лява организация, говореща глупости и добре припечелваща от това, също както всяка друга червена, синя или пембяна организация в България!

 19. 19 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Когато всичко около мене гори в пламъци ще се кефя най-много ако съм в Германия.
  Това в кръга на шетага, ще се кефя навсякъде.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#5] от "lone_wolf":

  Видя ли, че съм прав като казвам, че десните - неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, монетаристите и обективистите - пак му намерихте цаката да минете метър на Гърба на Данъкоплатеца.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  Ами кажи ги?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "shilliew":

  Ловите искат Елитът / Олигархията да плаща по принципите на Пазарната Икономика трансформацията - модерен, прогресивен данък от над 70%.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  До коментар [#21] от "др. Иванов":

  Аз не съм бивш барман и доносник от Балкантурист, така че нямам претенции да съм измислил туризЪма и да правя световни класации от позицията на последна инстанция. Но мога да споделя личната си класация от местата, които съм посетил и там Слънчев удар е твърдо на последно място, като тия преди него само се увеличават с всяко ново място, което посетя в България и по света.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Любопитно

  [quote#22:"socialen"]модерен, прогресивен данък от над 70%[/quote]

  А ти какъв данък се виждаш да плащаш модерни и прогресивни левако? Зер то и пърденето под юргана е спомогнало за Глобалното затопляне - как я мислиш ти тая работа, а?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":

  Ти не си ходил в Сл. бряг, не си ходил и другаде. Аз местата по които см ходил мога да ги изброя веднага, барбар с хотелите. Ти си ходил като дете на Равда, а какво е в Сл. бряг си чел по вестниците.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Без ограничаване на човешката популация и без намаляване на скоростта, с която се изгарят въглеводородните горива (въглища, гориво за автомобили и др.) няма как да се намали емисията на СО2 в световен мащаб. Съгласието за тези мерки трудно се реализира.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  До коментар [#25] от "др. Иванов":

  Виж сега - колкото и глупости да напишеш във форума това няма да промени тежката действителност. А тя е че догодина хептен няма да има пияни руснаци, които да лъжете на дребно и да ги цакате в грамажа и съдържанието. И ако искате да изкарате барем по пет лева за цигари, ще трябва да предложите качествен продукт. Ама вие това не го можете, така че играта свърши. Горещо ти препоръчвам да не си плащаш лицензите за догодина, въпреки че то за бира-скара с пластмасови столове едва ли са много пари.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  [quote#26:"ck"]Без ограничаване на човешката популация[/quote]

  На всеки пишман малтусианец дето реди такива простотии предлагам да даде личен пример веднага. Да се гръмне. Така ще се ограничи популацията. Интересно защо ли обаче, обикновено даващите такива предложения изключват своята собствена популация от тази за ограничаване.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  дебатите за климата носят всички белези на модерното сектантство, затова упорито ги бойкотирам. казано политкоректно, ако си имам списък с каузи, влезли въобще някога в полезрението ми, този дебат е нейде близо до дъното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "Митев":
  [quote#18:"Митев"] но Горичка не са сред организациите, които се интересуват от природата. Това е лява организация, говореща глупости и добре припечелваща от това, също както всяка друга червена, синя или пембяна организация в България! [/quote]
  Където е Юлия Берберян или нейните пъномощници - мен ме няма. Горичка, тревичка....Там има нещо....
  Ззащото Юлия Берберян успя да закупи 21 или 24 дка от Погребите (което си е в пъпа на София), нещо което българските комунисти през време на своето еднопартийно управление (БЗНС не се брои за отделна от БКП партия) не си позволиха да направят!

  The best way out is always through Robert Frost
 31. 31 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#25] от "др. Иванов":

  Абе дрогарю!
  На 40 км съм от Сънито, но там не съм стъпвал от години, и ще отида, само ако са ме натикали в багажник на кола!
  Намерил си какво да ми хвалиш!

  Да разлая троловете!!
 32. 32 Профил на lolololololol
  lolololololol
  Рейтинг: 8 Весело

  "Всички сме съгласни, че човешката дейност, и най-вече емисиите CO2 и обезлесяването, предизвикват изменението в климата. "  Кои сте "всички"?

 33. 33 Профил на llq17382290
  llq17382290
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Препоръчвам ти балконинг - веднага ! Ще отървеш от мъките и себе си, и близките си !

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  До коментар [#29] от "abdelhaqq":

  Ама то "дебат" в смисъла на думата според тълковния речник няма. Прочети внимателно "заданието" на Горичка - ще спорят дали теслите с които млатят всички са достатъчно, или трябва и още. Това е все едно да наречеш "дебат" спор между инквизитори дали да изгорят на кладата еретика, или преди това да го разчленят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  ама дневник не мога да ги разбера. днес е климатът, вчера - и завчера, и преди - са либералните тези за бежанците, поучаването за "кое е антихристиянско или не", гей браковете...още малко ще ми кажат в коя синагога или черква да ходя, когато не са ме пратили в джамията, разбира се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Повишаването на температурите е факт.
  От там нататък почват спекулациите. Нивата на СО2 е най явната спекулация, защото високи нива е имало и много преди индустриалната революция. Това са периоди в които Сахара е била савана, а в Европа покрита с гори по простата причина, че за растенията е нужен СО2.
  Дали трябва да сме енергийно ефективни -да. Да пазим природата, разбира се. Да не използваме това което не можем да възстановим - ясно е. Да осигурим стабилна популация на световното население - днес е повече от очевидна необходимост.
  Само че да ползваме спекулативния страх, за да пробутваме всякакви недомислени начинания - не, благодаря!

 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  До коментар [#35] от "abdelhaqq":

  Мда - противно на етикетите с които се кичат, Дневник са си обикновена лява и прогресистка медия, която като всички такива прокарва левашката адженда - разбиване на семейството и морала на обществото, централизирана и силна държава имаща право да се меси безпределно в личния живот на хората, преразпределение на благата и т.н. Съответно непрекъснато облъчва читателите с "правилни" тези за бежанците, гейовете, климата, религията, образованието и т.н. Аз лично съм тук само заради форума - статиите са пълна боза, по-добре да четеш някой от вестниците на Пеевски. Те поне не си лепят етикети като "десни" или "консервативни". Толкова са "десни" в Дневник, че умряха от яд като Камерън уби от бой лейбъристите и пееха оди на радостта, че Меркел не може да състави правителство без социал-демократите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Гневно

  А дано температурите се покачат, че демоКРАДите са ме закрепостили към топлофикация, на която съм откачил радиаторите! Колкото по-високи пемператури-толкова по-ниски сметки!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  мисля обаче - преди да ни изтрият, разбира се, защото забелязвам, че "дневник" поне целенасочено трият критични спрямо съдържанието им коментари - просто "дневник" нямат капацитета да правят самите новини. и което е по-лошо, явно нямат и такъв да филтрират от цялото медийно съдържание. което води пък до прокарването на линията на мнозинството, въз основа на "определение чрез обратното на онова, на което редакционната политика декларира, че се дразни". сиреч - ако искаме да противопоставим нещо на безогледния националсоциализъм и русофилския расизъм на "атака", ще прокарваме съдържание в безкритична и безогледна защита на "бежанците", без значение произхода им. ако искаме да критикуваме русофилската проправославна простащина, ще обясяваме всички, несъгласни с прогей политиката ни за...русофили. ако искаме да критикуваме посредствеността на БПЦ, ще твърдим, че "имаме критерий за християнско, съответно за антихристиянско" (това пък откога е в компетенциите на една либерална медия?).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#39] от "abdelhaqq":

  Мдааа - много добре си ги описал. Поздрав.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#33] от "llq17382290":
  +++Това беше добро!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Най-важното,да се намали човешката популация.

 43. 43 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 524 Весело
 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#43] от "nix1130":

  звучи като някакво източноевропейско име - Йозеф Гóричка, например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Аз спрях да ползвам пластмасови торбички и да ям полуфабрикати на първо място, сетне ограничих ползването на автомобила си, такива работи

 46. 46 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  До коментар [#30] от "Realistka":

  Винаги съм се чудил дали са се кръстили "Горичка" в памет на дърветата, който изсякоха за да посторят тенис кортовете...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 47. 47 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За нарастването на температурите и съдържанието на CO2 в атмосферата има поне две причини. Едната е че излизаме от ледников период, а другата е човешката дейност.
  Само че даже и човешката дейност не влиза в мащабите на десет -петнайсет години, така че промяната в този срок да има значение.
  За хората наистина е по-хубаво да се стремят към по-чисти технологии, но и зелените ще намажат нещо...

  Между другото Горица е малко име - умалително Горичка.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 48. 48 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "Кирето":

  ++++++++++++++

  The best way out is always through Robert Frost
 49. 49 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "отпреди Индустриалната революция"

  Тоест вземат за референтни стойности периодът известен и като Малката Ледникова Епоха (15, 16, 17 и 18 век) .
  Защо ли не са взели за референтна стойност Средновековния Климатичен максимум когато средните температури са били по-високи от днес?
  А сетих се защо...!

 50. 50 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#42] от "rosiraycheva50._":

  Това е точно така! Броят на хората е най-важния параметър за подържане на баланс в природата.
  Но някак си по незнайна причини никой "еколог" не ходи да прави семинари в Кайро или Дака как трябва да ползват контрацептиви...

 51. 51 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Затоплизмът може да се окаже блъф

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 52. 52 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Затоплизмът може да се окаже блъф

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 53. 53 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#8] от "robocop1":

  Само дето активността на Слънцето си стои една и съща. Строго погледнато с времето Слънцето наистина започва да грее повече но трябват стотици милиони години за да се усети ефектът и два милиарда, за да се усили с 10 процента и да изпържи Земята

 54. 54 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Интересно каква е тази случайност, че увеличението на температурите съвпада с индустриализацията и върви в корелация с нея. Тоест повече индустриализация - по-стръмна крива на увеличение

 55. 55 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#26] от "ck":

  Любопитното е, че натискът за ниски цени води до натиск за икономични автомобили например, по-добри технологии в енергетиката, натиск за спестяване и всичко това има за резултат намаляване на емисиите от въглероден диоксид

 56. 56 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#36] от "Big_Villager":

  Когато Сахара е била Савана и Африка не е била там където е

 57. 57 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "robocop1":

  Списание 8. Наистина ли?

  Всъщност исторически слънчевата активност варира в много много тесни граници - под 0.5%, дори и по време на The Small Ice Age

  http://science.nasa.gov/media/medialibrary/2013/01/08/tsi_composite_strip.jpg

 58. 58 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "johnniewalker":

  Малката Ледена епоха е комбинация от фактори, но най-вече два-три големи вулкана.

  Тя започва преди Слънцето да си намали активността с около 0.7%.

 59. 59 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "lolololololol":

  Научната общност:

  List of Worldwide Scientific Organizations

  (Scientific Organizations That Hold the Position That Climate Change Has Been Caused by Human Action)


  http://opr.ca.gov/s_listoforganizations.php

 60. 60 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  климата го променя господ като използва ума на хората които продължават да произвеждат СО2 газ

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#58] от "Димитър Мирчев":

  По това време няма регистрирани масивни вулканични изригвания.Наистина вулканите оказват влияние върху климата,но трябва да са супервулкани като Тоба в Индонезия преди 75000 години ,или поне такива като Тамбора или Кракатау.Няма друга причина освен слънчевата активност за застудяването на климата.

 62. 62 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#56] от "agl52316780":

  7000 г преди хр. според теб там ли си е била Африка или не?

 63. 63 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 484 Разстроено
 64. 64 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#55] от "agl52316780":

  Да, така е, но няма да е достатъчно. Например към 1980 г. автомобилите с дизелови двигатели бяха около 40 - 50 кВ мощност. Сега не съм сигурен дали изобщо има толкова маломощни автомобили. А при ускоряване на автомобил с голяма мощност разходът на гориво и емисията на СО2 са много големи. Повишаването на икономичността на автомобилите има граница.

 65. 65 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#61] от "robocop1":

  Не е вярно. Точно тогава има и са документирани.

  http://www.livescience.com/18205-ice-age-volcanoes-sea-ice.html

  http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120130131509.htm

  Малката ледникова епоха започва някоко десетилетия преди Maunder Minimum, който пак да уточним - намалява слънчевата активност с нещо от сора на половин процент, което е крайно недосатъчно да повлияе така драстично върху Климатът на Земята.

  Не е Слънцето

 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#65] от "Димитър Мирчев":
  В този период няма регистрирани големи вулканични изригвания.Дори при избухването на Тамбора през 1815г климатът се охлажда максимум за 2-3 години.А Тамбора е най-силният вулкан за последните 20 хиляди години.А мини ледниковият период е продължил над 70 години.
  Точно заради слънчевите цикли се е получил мини ледниковият период.Те не са само 11 годишни и съм посочил статия,където пише през какви периоди преминават.

 67. 67 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "robocop1":

  Отидете на Укипедията и там има линкове към наблюденията. Защо така не искате да ползвате гугъл?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Ice_Age#Volcanic_activity

  A recent study found that an especially massive tropical volcanic eruption in 1258, possibly of Mount Rinjani, followed by three smaller eruptions in 1268, 1275, and 1284 that did not allow the climate to recover, may have caused the initial cooling, and that the 1452–53 eruption of Kuwae in Vanuatu triggered a second pulse of cooling.[6][14] The cold summers can be maintained by sea-ice/ocean feedbacks long after volcanic aerosols are removed.
  Other volcanoes that erupted during the era and may have contributed to the cooling include Billy Mitchell (ca. 1580), Huaynaputina (1600), Mount Parker (1641), Long Island (Papua New Guinea) (ca. 1660), and Laki (1783).[20]
  The 1815 eruption of Tambora in Indonesia blanketed the atmosphere with ash; the following year, 1816, came to be known as the Year Without a Summer, when frost and snow were reported in June and July in both New England and Northern Europe.

  http://news.agu.org/press-release/unusual-volcanic-episode-rapidly-triggered-little-ice-age-researchers-find/

 68. 68 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "robocop1":


  [quote#66:"robocop1"]Точно заради слънчевите цикли се е получил мини ледниковият период.[/quote]

  Не, не е Слънцето.

  Директните наблюдения и измервания на TSI, показват, че (особено последните 40-50 години) не е Слънцето.

  TSI намалява, температурите растат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK