Как популярните видеоклипове на котки затоплят планетата

Център за бази данни в Хафнарфьордур, Исландия.

© Reuters

Център за бази данни в Хафнарфьордур, Исландия.Гледането на още един епизод на любимия сериал в YouTube, преглеждането на онлайн медиите или изтеглянето на поредното приложение не са очевидни начини за замърсяване на атмосферата. Но когато съберете на едно място нуждите на всеки един потребител на цифрови услуги, нещата стават много по-сериозни - огромните бази данни, които поддържат всички тези услуги в момента, са отговорни за около 2% от световните емисии на парникови газове, което е почти същото количество като на авиоиндустрията.


От малко стаи с по няколко сървъра до огромни "ферми" с площ от 150 хил. кв.м, подобни центрове са големи потребители на електроенергия. Освен нужните мощности за нормалната работа на оборудването сървърите генерират топлина и изискват огромни количества енергия, за да бъдат поддържани в оптимална работеща температура. Ето защо големите потребители на данни като Facebook, избират да разполагат подобни центрове в хладни климати като северната част на Швеция, пише вестник "Гардиън".


Индивидуално ежедневната ни употреба на интернет услуги няма голямо въздействие. В отговор на твърденията, че всяко търсене с търсачката на Google генерира толкова въглероден диоксид, колкото и при приготвянето на половин чаша чай (7 г), от компанията изчислиха, че реалната цифра е много по-малка - 0.2 г. Гледането на видео в YouTube е доста по-вредно - 1 г на всеки 10 минути, а ако използвате Gmail за година ще произведете еквивалента на на 1.2 кг въглероден диоксид.
От Facebook също публикуваха подобни данни - годишният въглероден отпечатък на един средностатистически потребител е 269 г, което е доста по-ниско от това на Google.


Но като съберете заедно милиардите потребители, тези цифри се увеличават доста бързо. Въглеродният отпечатък на Google е еквивалентът на 1 766 014 тона въглероден диоксид през 2013 г. и по-голямата част от тях са заради базите данни.


Както и с емисиите от въздушния транспорт, истинският проблем с тези центрове е скоростта, с която те се разрастват.


"Имаме експоненциален растеж при данните", казва София Флюкер, директор на Operational Intelligence, британска фирма, която консултира центровете с бази данни за тяхната консумация на енергия.


"Въпреки че има подобряване в това отношение в IT сектора и сега можем да направим повече с по-малко енергия, търсенето все още е там", казва тя. "Всяко повишаване на ефективността веднага бива "загубвано" заради повишаване в търсенето. Това е изключително възходяща траектория."


Индустрията твърди, че направените подобрения в областта на енергийната ефективност и технологиите означават, че тя може да прекъсне директната връзка между икономическия растеж и емисиите, така че да продължи да се разраства, като същевременно поддържа дела на сектора на глобалните емисии през 2030 г. на приблизително същите нива като днешните.


Но от "Грийнппийс", които през последните години следят екологичните показатели на центровете бази данни, казват, че подобренията в енергийната ефективност са ограничени и от ключово значение за изменението на климата са бъдещите източници на захранване. Apple Inc. вече обявиха, че бъдещите им центрове в Европа на стойност близо 1.5 млрд. евро ще се захранват само от възобновяеми ресурси.


"Енергийната ефективност е, разбира се, много важна", заяви Гари Кук, старши анализатор на IT сектора в "Грийнпийс". "Тя е от решаващо значение ... И е напълно недостатъчна сама по себе си. Ако се вгледате в ръста на потреблението на тези центрове, ще видите, че енергийната ефективност ще намали траекторията на вредните газове, но тази траектория все още продължава до Луната."


Според него центровете с бази данни могат да се превърнат в един вид "социални злодеи", като продължат да увеличават нивата на изхвърляне на вредни газове или започнат сериозна кампания за разпространението и употребата на чисти енергийни източници като вятърна и слънчева енергия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  близо 1.5 млрд. евро ще се захранват само от възобновяеми ресурси.
  -----------------------------
  Ха така.
  Основателят/Съиздателя да не рине с лопатата парите за заплати, трябва да се заслужат.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това е доказателство, че пазарът не е най-доброто и се нуждае от допълнителна регулация. Не е нужно да се съхраняват съобщения в маймунбука по-стари от 1 г. - те могат да се трият автоматично от системата и така съхраняваните данни ще намалеят в пъти.

 3. 3 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 448 Неутрално

  съвсем е ясно какво трябва да направите, за да спрете глобалнотъо затопляне. трябва да се гътнете, за предпочитане е в океана, за да ви хапнат, да няма разходи по погребение.

  предлагам всеки ляво-либерал да помисли над това. еко-движението е по - важно от всичко останало то е "над всичко".

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Може да е истина, може и да е изхвърляне на зелените. Преди време те писаха, че затоплянето било и от пръцкането на кравите.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  [quote#4:"man_un"]Преди време те писаха, че затоплянето било и от пръцкането на кравите. [/quote]

  И е напълно вярно.  До коментар [#2] от "Anonymous":

  Мхм.. как иначе... Анонимните искат регулации, господи, у нас всичко ни е сбъркано.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Глупости! От всяко нещо можеш да заключиш, че планетата се затопля! Например от секса. Или от пиенето. Но никой не споменава нищо за фундаменталните причини, като слънчевата активност, прецесията, преминаване на Слънчевата система периодично през космически облак от прах и излизането от него и ред други причини, а се хващат само в неща, от които могат да се спечелят пари! Също като нашите "екологични" рекетьори!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#3:"true_original"]предлагам всеки ляво-либерал да помисли[/quote]
  Десните либерали не замърсяват ли? Ако е така - да подеснее цял свят и тогава няма нужда да се хвърля в океана.
  А на когото му е все тая за екологията, или няма деца, или възнамерява да ги засели на Марс. Само да има предвид, че и Марс не е с неограничени ресурси.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#4] от "man_un":

  Метана отделян като страничен продукт от метаболизма на всички преживни животни е сериозен фактор за глобалното затопляне. И проблема не са самите крави а броят им. В момента на света има 1.9 милиадра крави. Което е поне 1 милион ПЪТИ повече отколкото биха били в дивата природа.

 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абе айде първо да спрете употребата на изкопаеми горива и чак тогава да стигнем до кравите и сървърите, а?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Вместо да гледате писани в тубата, вземете си маца у дома. По-топло, по-забавно и по-умилително е да си я гушкаш в ръце, отколкото само да я зяпаш на картинка. Ееъъъ, и по-ангажиращо и понамирисващо, ама любовта изисква жертви.

 12. 12 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 594 Весело

  Зелените да си изтриват бързо, бързо Фейсбук страниците.

 13. 13 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  В Исландия нали правят електричество от гейзерите. Да настаняват всички сървъри там..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 14. 14 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#12] от "zztop11":

  Въглеродният отпечатък от това е много нисък, предвид посещаемостта на страницата им

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 15. 15 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Анонимните за центризъм и баланс - какво необичайно виждаш в това?

  А маймунбукът сам по себе си е една регулация - проект, поддържан от ЦРУ, поддържан от държавните и наддържавните структури като ЕС, по-зле от това няма как да стане. Регулации винаги са необходими, зависи кой е регулиращият - фирмата, държавата, улицата под нечие лидерство, други активисти. В момента виждаме срастване на фирма с държава и наддържавни структури, на това също му казват мафия, с подкрепата на псевдопазар (регулирана от фирмата аудитория с правилата на фирмата). Искаш революция - имаш я. Искаш спиране на революция - спираш я.

 16. 16 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Затоплистите съвсем се побъркаха ... Може би от гледане на твърде много клипове с топящ се лед ...

 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Във Финландия със сървърна топлина отдавна си отопляват квартали и градове!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 18 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  269г на година на потребител само за фейсбук Според един от зелените сайтове 1 дърво усвоява 1.2 тона въглероден диоксит за 70г. Тоест ако се засажда по едно дърво на всеки 64 потребителя и тези дървета не се отстичат в следващите 70г може да се каже, че сме си платили удоволствието да споделяме статуси, снимки и прочие. Грубо казано българите трябва да засадим и опазим поне 100 000 дървета заради интернет. Може и да понамалим ползването му стига да сме реално загрижени за въглеродния ни отпечатък разбира се.

 19. 19 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 459 Весело

  Трябва да ги направят да подгряват топла вода за домовете

 20. 20 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#17] от "Geoimg*":

  Малко късно видях коментара. Но е похвално, че използват енергията.

 21. 21 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Ако пазарът беше най-доброто, нямаше да има забрани за продажба на наркотици и оръжие, нямаше да има и бариера за влизане в парламента.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Дуков":

  Е значи аз съм си избил цъкането в интернет - личната ми ливада се самозалесява с бързи темпове. Междо другото в последните десетилетия в България имаме сериозен ръст на залесяването, доколкото знам го бяха изкарали 5% на година. Веднъж заради сериозното разширяване на границите на паркове и защитени зони но и поради обезлюдяване на полупланиските и планинските села и запускане на земите им.

 23. 23 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#8:"m17"] В момента на света има 1.9 милиадра крави. Което е поне 1 милион ПЪТИ повече отколкото биха били в дивата природа. [/quote] Тоест в дивата природа би имало максимум 1900 крави на цялата планета.
  И към 50-60 коня, и 3 жирафа.
  И половин слон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK