Човечеството срещу себе си

Човечеството срещу себе си

© ГоричкаПлатформата Горичка подготвя своя първи дебат, посветен на климатичните промени. По тази важна и сериозна тема, Горичка иска да предостави трибуна за конструктивен сблъсък на аргументи.


От едната страна в дискусията им на 8 октомври  ще застане отбор, който защитава тезата на Горичка и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим навреме, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова комплексна задача.


"Дневник" публикува текст на Горичка с някои стъпки, които човечеството вече прави, за да предотврати катастрофата с климата.
Промяната в климата е факт и който го оспорва, явно е прекарал последните няколко години в пещера. Оттук насетне най-важният въпрос, който човечеството има да решава, е този за собственото му оцеляване. Знаем, че имаме силите да се справим, защото разполагаме с всичко необходимо за това: светли умове и смели визионери. Ето малка част от стъпките, които вече правим, за да предотвратим катастрофата:


Умните прозорци


Не се чистят сами, нека да го уточним в самото начало. Това, което правят, е да спестяват доста енергия, като контролират количеството топлина и светлина, преминаващи през тях. Всичко е благодарение на едни възприятни нанокристали, разработени в университета в Тексас от екипа на Дилиа Милирън. Само в Щатите енергията, която се губи заради не толкова умните прозорци, се равнява на близо 50 милиарда годишно. Умните обаче могат да се справят с тази загуба.


Слънчева енергия за всички


Само допреди няколко години соларните панели бяха лукс и за обикновения човек изглеждаха като някакви съоръжения от бъдещето. За по-малко от 10 години цената им е паднала с близо 70% и днес по целия свят домакинства инсталират панели по покривите на къщите или в дворовете си. Такива има дори и в Белия дом. Какво ни спестява това? В личен план – между 20% и 30% от месечната сметка за електричество; в глобален – една планета.
 


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт - София.
 www.ngogrants.bg

Няма пари за "мръсни индустрии"


Тенденцията започна преди около 5 години и на мнозина не им се вярваше, докато само преди няколко месеца Bank of America не обяви, че редуцира финансирането си за въгледобивната индустрия с идеята да го преустанови окончателно в близко бъдеще.


Най-големият пенсионен фонд на Норвегия, известен доскоро като "Нефтеният фонд", преустанови подобни инвестиции след правителствено решение.


"Деинвестиционното движение" тече с пълна сила в повече от 43 държави по света, сред които Италия, Холандия, Германия, Великобритания, където частни инвеститори и институции също ограничават инвестициите си във фосилни горива. Изглежда, финансовият сектор си е дал сметка, че мините вече не са толкова добра идея, особено когато трябва да се мисли за най-ценния ни капитaл – Земята.


Електрически колички


Само че не са от онези блъскащите се в лунапарковете, а напълно редовни и съвсем, съвсем истински автомобили, които се движат и по софийските улици. Преди година общината пусна първия електрически автобус. Сега една от големите таксиметрови компании пробва как ще се справи в градския трафик изцяло електрическа кола с 0% вредни емисии. Същата кампания в момента тече и в Ню Йорк и Лондон, а резултатите са повече от обнадеждаващи.


За да разбереш дали държавите, бизнесът и хората правият достатъчно по най-важния въпрос – този с климатичните промени, ела на 8 октомври на Дебати Горичка – Климат.


Човечеството срещу себе си

© Горичка


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт - София.
 www.ngogrants.bg


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Че вървим срещу себе си,вървим.Лошото е,че всички го знаем и продължаваме да вървим.Един ден ще ни блесни пред очите,ама няма да са житата.

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Ами така е,като човечеството не се учи от историята...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Весело

  Мда, усещам че зора е да ни набутат някакви стандарти, нещо като евро6, и да ни продават разни неща, които уж отговарят на тези стандарти! Разбирам ги германците, все пак един милион мигранти трябва да сглобяват нещо, дали соларни панели, дали електроавтомобили! А защо уважаемите еколози не ни предоставят снимки на производство на литиеви батерии и соларни панели, та да видим колко е екологично!

 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Не, че някой от "горичка" или посещаващите дискусията ще може да промени нещо, ама лаф да става

 5. 5 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 243 Любопитно

  Един ден други цивилизации ще установят, че на Земята е имало вода... Също като на Марс

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Запалих се по горичка много отдавна.Маги Малеева просто ме импулсира и нахъси.Така че с удоволствие ще участвам в Дебатите,дори имам какво да споделя.То всъщност цялото ми семейство от години е свързано с тази кауза.

  Tony
 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да имате предвид, че затоплянето (като част от промените в климата) не се дължи САМО на човешките дейности.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Раздадоха грантовете и започна голЕмото бля-бля
  Тук само се обсъжда , че Пешо е космонавт , само си чешем езиците и не можем да предложим абсолютно никакво решение на съществуващите проблеми Хайде сега отговорете ,каква конкретна полза ще има от тази среща за България , за климата , за света ...... а, - никаква ?
  Га си прост , обикновено е за цял живот , относно умните прозорци - Могат и се почистват сами

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Аз бих благодарен на зелените ако предлагат по-кратка, но конкретна информация. Примерно за амазонската джунгла. Все се приказва как се изсича, има ли данни обаче, че някой от другата страна залесява. Анимал планет все дават как анакондите ходят на лов за маймуни, значи нещата не са чак толкова зле. Тур Хаердал преплава океана на тръстикова лодка да докаже, че древните са ползвали тоя материал за плавателни съдове. Освен това той направи редица наблюдения за чистотата на морската вода, които не бяха много оптимистични, дори изнесе доклади по света на екотеми, вкл. и в БГ. От тогава минаха 50г.

 10. 10 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#4] от "blaf":

  Българска народна поговорка: ЗАлудо рабати, зАлудо не стой!
  (Ударенията са поставени според оригиналния старинен Изговор. За жалост, българското, българските старини не са на мода. И доброто от старо време си отива - заедно с българите...).

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 11. 11 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Добре е все нещо да се прави, може и да има полза. И никаква полза няма, ако не се прави нищо по въпроса. А мисленето и обсъжданията на проблемите могат да са начало на реални действия. Точно това е областта, коята е най-пренебрегвана.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Глобалното затопляне не се дължи на човешка дейност,а на слънчевите цикли.Дори някои учени смятат,че след 20 години предстои драстично охлаждане на климата.
  Естествено не съм противник на нововъведения като слънчевите панели или електрическите коли.Колите с ДВГ замърсяват околната среда особено дизеловите.

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не се притеснявайте, след ядрената война всичко ще си дойде на мястото.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  В близките 50 години не очаквам нещо фрапантно, както се очертава петролът и горива има достатъчно и не виждам защо трябва да си променям начина на живот

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 15. 15 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Промяната в климата е факт и който го оспорва, явно е прекарал последните няколко години в пещера. Оттук насетне най-важният въпрос, който човечеството има да решава, е този за собственото му оцеляване"
  Ето още няколко факта:
  1. Няма нито едно убедително доказателство за антропогенния фактор на промените в климата. Всички зелени бла-бла някак си пропускат този факт. Кравешките изпражнения генерират повече парникови газове от авомобилите. Вулканите разпръскват повече киселинни газове от промишлеността. Защо никой не призовава да изливаме бетон в кратерите на вулканите?
  2. 70% от преобразуването на СО2 в кислород на планетата се извършва от фитопланктона, едва 15% от екваториалните гори и 14% - от останалата растителност. Но призива да спасяваме дървета са най-гръмогласни и най-безсмислени. Да вземем дори само името на тази инициативна група... По скоро трябва да спрем да ловим риба, отколкото да садим дървета, но това няма как да стане докато не сложим контрол върху раждаемостта, защото само световния океан може да изхрани 20 мил души, число към което сме се запътили с уверени темпове. Защо в горичката не раздават презервативи, а дрънкат за електрически коли, нещо което е абсолютно безсмислено? Нито са с 0% емисии, нито са истински коли. Това също е факт. Дори в малка страна като БГ не можеш да стигнеш от София до Бурргаз с едно зареждане. Други тъпи идеи?
  3. На 1 градус от катастрофата, айде бе! По полека, дори неандерталците са се справили с ледникова епоха, а не са имали битова химия и централно отопление. Как ли е станало?
  Впрочем, предишните ледникови епохи убедително доказват, че човека няма нищо общо с този процес.

 16. 16 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ivailo Ivanov":
  Гледал съм графики от изчисления и измервания за последните 10-тина хиляди години. Промените не зависят от нас.
  Вече и ние влияем на климата, но малко.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 17. 17 Профил на ves_d
  ves_d
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много са се фиксирали върху това глобално затопляне, за което не е абсолютно сигурно, дали е причинено само от човешката дейност, но сякаш забравят свръхзамърсяването, свръхконсумацията и безотговорната експлоатация на ресурси, с които застрашаваме живота на планетата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK