Когато икономиката расте, но не замърсява

Когато икономиката расте, но не замърсява

© ReutersПлатформата Горичка подготвя своя първи дебат, посветен на климатичните промени. Идеята им е по тази важна и сериозна тема да има конструктивен сблъсък на аргументи.


От едната страна в дискусията на 8 октомври  ще застане отбор, който защитава тезата на Горичка и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим навреме, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова комплексна задача.


"Дневник" публикува текст на Горичка, който разказва за един ключов момент в борбата с климатичните изменения от миналата година, който доказва, че можем да бъде и победителите в тази битка.
Не бихме искали да плашим никого, а само да съобщим, че до онези два градуса повишаване на световната температура, след които връщането към нормалното ще е много, много трудно, всъщност имаме... хм, един градус. Ако планетата се затопли с още малко за всички екосистеми ще започнат промени, които учените наричат "необратими".


Ние науката няма да я оспорваме, оставяме това на смелчаците, които са убедени, че утрешният ден им е гарантиран. Просто знаем, че сред основните причини за състоянието, до което сме докарали света, е постоянното ни желание за произвеждане на неща с цел икономически растеж, просперитет, достигане на нови финансови висоти и други подобни мероприятия, които не са особено смислени, особено когато се случват на гърба на Земята.


Оказва се обаче, че можело и да растем икономически, и да не режем клона, на който седим / живеем. Според последните данни на Международната енергийна агенция (IEA) сме постигнали непостижимото: през 2014-а година икономическият растеж е продължавал, докато нивата на вредните емисии са останали непроменени от предходната година. Такова нещо не се е случвало от 40 години. По тази причина светът смяташе, че не може да има растяща икономика без замърсяване и двете си вървяха дълги години ръка за ръка, като скачени съдове.


За достигането до този невероятно ключов момент в борбата с климатичните изменения голяма роля е изиграла промяната в енергийната консумация в Китай и в останалите индустриални държави. Благодарение на това онези 32,3 милиарда тона въглероден диоксид, намиращи се в атмосферата ни през 2013 г., не са качили нито килце.


Въпреки всичко, ще се съгласиш с нас, тези 32,3 милиарда тона CO2 все още представляват огромна заплаха за единствения дом, с който разполагаме, така че се надяваме скоро тенденциите за задържане на нивото им да се превърнат в такива, които бележат спад. Виждаме, че се прави необходимото в тази посока и очакваме резултати и от срещата на върха в Париж в края на годината, която трябва да даде нов тласък на опитите за намаляване на вредните емисии.


Ако искаш да научиш още за климатичните изменения и за това, което светът прави или съответно не прави по въпроса, заповядай на Дебати Горичка – Климат на 8 октомври.
 


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт - София.
 www.ngogrants.bg

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Това е най хубавото за една държава.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Не само за една държава, за целия свят!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  1)Климатични промени НЯМА
  2)дори да има, в България 80% от хората се затрудняват да си плащат сметките. Всяко повишение на температурите значи по-ниска сметка за отоплене за ВСЕКИ БЪЛГАРИН!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Сега остава да обяснят кое е нормалното температурно ниво и защо смятат така. Има достатъчно записи от средновековието, че в Англия е отглеждано грозде. Защо това да не е "нормалното"?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "Цецо":

  Нали ако в Европа стане по топло на екватора ще е още повече. А това ще повлияе и на морските течения и на живите организми.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  1) Климатични промени ИМА
  2) 90% от българите нямат потребителска култура и ползват такива количества ток, вода и парно, които биха шашнали всеки разумен човек (сравни данните със съседна Турция например, да не говорим за Франция или Германия), оттам и високите сметки
  3) Ако стане по-топло и намалеят сметките за отопление, ще се увеличат сметките за охлаждане, които съвсем не са малки, откакто българите разбраха що е то климатик. Така че, танто за кукуригу!
  4) Иди на този форум, да ти налеят малко знания в междуушието!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":

  Всъщност промените ще са около полюсите. Температурите на екватора се променят съвсем малко. Но не в това е въпросът. И тази статия започва с "нормално". Като за норма се взимат осреднени стойности за еди кои си години. Та как се разбра, че те са нормалните? През историята е имало и по-топли и по-студени времена. А живота се е чувствал по-добре през по-топлите. Само, че съвременната затоплистика съвсем умишлено игнорира всички научни данни, които не се вписват в нейната "нормална" картина. И СО2 не е някакъв смъртоносен продукт на военната промишленост, а основата на фотосинтезата. И ако премахнем страшните количества от него директно ще заминат растенията, а с тях и животните.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#6] от "Amot": Който си въобразява, че имало "климатични промени" да каже в КОЯ държава живее 4% от населениетои потребява 25 % от ресурсите НА ПЛАНЕТАТА!
  Когато стана на половина богат от средния американец, съм готов да взема "много на сериозно" твоите интелектуални полюции! До тогава-не!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Учените казват,че парниковия ефект ще продължи още 1000 години,дори и ако от 2100 година ,замърсяването,което го поражда бъде сведено до нула.И най- силно ще бъдат засегнати зоните на юг от Екватора.

 10. 10 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":
  През историята е имало и периоди, когато температурата на атмосферата е била и над 100 градуса по Целзий. Да ти се ще да се върнеш в такъв? Не ми дреме какъв е бил състава на атмосферата през архайската ера и колко полезен е бил той за бактериите, които са живели тогава! Аз съм организъм, който е приспособен за съвременните условия на живот. Ако те се променят драстично, не само видът ми е обречен, но и моето оцеляване е под въпрос. Ти хубаво си бягал от часовете по биология, физика и география в средното школо, отживял си си, ама другите не сме и все още ни се живее.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#10] от "wiligri":

  Поне се заинтересовай какви са били промените през последните 2-3 млн. години (периода през който е възникнал човека като вид). Или поне за последните 50 хил. години. период през който съществува нашия вид. Пък после кажи коя и защо е "нормалната" температура. На мен пък температурите през последните 5 века (15-19 век) хич не ми харесват. А сегашните наближават тези от средновековния максимум. И хич нямам нищо против да се повишат с някой градус. И кое му е лошото ако се затопли с 2 градуса?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":
  Това, че вярата ти в нещо е много силна, не е доказателство, че то не е заблуда. Що си мислиш, че само ти си много компетентен, а другите си нямат хал-хабер? Щото по образование и професия си еколог, биолог, химик... Въобще в реалния живот с каква наука се занимаваш? Поне виж какво пише в съседната статия и после пак обяснявай колко е гот затоплянето:
  http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/10/01/2619950_nad_10_mln_bedni_hora_gladuvat_prez_2015_g_zaradi/

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Весело

  До коментар [#12] от "wiligri":

  В реалния живот съм химик и точно с химия се занимавам.
  Та да си дойдем на думата. Как се разбра кои са "нормалните" температури.
  И да разширим малко. във всеки нормален учебник по статистика в самото начало дебело се подчертава, че статистически не може да се установи причинно-следствена връзка. Та как се установи, че сегашното затопляне не е причинено от естествени причини (както безкрайния брой предишни)?
  Понеже не разбрах на какви научни основи почива твоята вяра.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#12] от "wiligri":

  Да допълня. Таз статия от научна гледна точка е булшит. Гладът е причинен на пълната изостаналост на тези райони. Ел ниньо и ла ниня (течения в тихия океан) са си напълно естествени явления и си съществуват отдавна.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цецо":
  Ами като си химик, ади да ни обясниш, на нас, простите хорица, някои прости нещица:
  Има ли вредни емисии от човешката дейност или няма?
  Ако ги има, къде отиват и какво става с тях?
  Ако все пак не изчезват, то как натрупвайки се в атмосферата, не и влияят?
  Не се притеснявай да ни обясниш с научни термини, ще положим усилия да те разберем.

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Весело

  До коментар [#15] от "wiligri":

  А да не говорим за вредни емисии. Щото тях никой не ги оспорва. Ама едно от обясненията защо от 80-те се наблюдава затопляне, а през предишните десетилетия го няма (а затоплизма тръгва от 70-те, когато има няколко десетилетия плато, т.е. още в зародиша си тръгва от лъжа) е точно намаляването на вредните емисии (конкретно серен диоксид).
  Та да се върнем на СО2, който е в основата на живота (поне до концентрация няколко процента от която ни делят порядъци). Чиято концентрация, както и температурата са се променяли доста в периода който цитирах по-горе. Дали дейността на маймуните или пещерните хора е причината?
  А по въпроса можеш и да прочетеш идеите на откривателя на парниковия ефект (и на доста други неща). Сванте Арениус. Един от най-великите учени на всички времена между другото.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#16] от "Цецо":
  Браво, браво! Лелееее, взе, че си доказа научно твърденията! Много ти благодарим! Изясни ни се какъв си химик и колко много ги разбираш работите. Ха, иди си почини, без туй няма смисъл от опити да се дискутира с грамофонна плоча.

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1504 Весело

  До коментар [#17] от "wiligri":

  Приятна почивка и на теб неизвестно по какво специалисте. Апропо някакво твърдение с обосновка ще изкажеш ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  До коментар [#4] от "Цецо":

  Бъдете поне коректни. Не може да докажете, че не са хората, т.е. да твърдите:

  "100% сигурно, че не са хората и/или промените са добри"

  е несериозно.

  Също така трябва да сте слепи и да не виждате, че Човечеството извършва тераформиране на планитарен мащаб от поне 3-4 000 години, като последните 250 са особено интензивни.

  И понеже не знаем дали сме ние или не и дали е хубаво или не, нека поне да го правим КОНТРОЛИРУЕМО, т.е. не да хвърлим заровете и каквото стане, а да го правим волево, обмислено и целенасочено.

  т.е. нека преминем на ВЕИи след 50-100 години, когато науката напредне, нека внуците си решат дали да тераформират или не.

  Със сигурност те ще са по-умни от нас. Нека не им завещаваме бунище.

 20. 20 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Това си е един напълно нормален природен процес, случващ се на земята през 10-12000 години,но сега учените го използват, за да ''цуцат'' пари уж за изучаването му и оттам за решаването му. Щменти капели, с две думи! Други са проблемите на хората-задълбочаващата се бедност и безхаберието на самозабравили се политици.Като се почне от Путин, Обама, Меркел..та до нашата Тиква Борисова и компания.

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK