Когато икономиката расте, но не замърсява

Когато икономиката расте, но не замърсява

© ReutersПлатформата Горичка подготвя своя първи дебат, посветен на климатичните промени. Идеята им е по тази важна и сериозна тема да има конструктивен сблъсък на аргументи.


От едната страна в дискусията на 8 октомври  ще застане отбор, който защитава тезата на Горичка и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим навреме, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова комплексна задача.


"Дневник" публикува текст на Горичка, който разказва за един ключов момент в борбата с климатичните изменения от миналата година, който доказва, че можем да бъде и победителите в тази битка.
Не бихме искали да плашим никого, а само да съобщим, че до онези два градуса повишаване на световната температура, след които връщането към нормалното ще е много, много трудно, всъщност имаме... хм, един градус. Ако планетата се затопли с още малко за всички екосистеми ще започнат промени, които учените наричат "необратими".


Ние науката няма да я оспорваме, оставяме това на смелчаците, които са убедени, че утрешният ден им е гарантиран. Просто знаем, че сред основните причини за състоянието, до което сме докарали света, е постоянното ни желание за произвеждане на неща с цел икономически растеж, просперитет, достигане на нови финансови висоти и други подобни мероприятия, които не са особено смислени, особено когато се случват на гърба на Земята.


Оказва се обаче, че можело и да растем икономически, и да не режем клона, на който седим / живеем. Според последните данни на Международната енергийна агенция (IEA) сме постигнали непостижимото: през 2014-а година икономическият растеж е продължавал, докато нивата на вредните емисии са останали непроменени от предходната година. Такова нещо не се е случвало от 40 години. По тази причина светът смяташе, че не може да има растяща икономика без замърсяване и двете си вървяха дълги години ръка за ръка, като скачени съдове.


За достигането до този невероятно ключов момент в борбата с климатичните изменения голяма роля е изиграла промяната в енергийната консумация в Китай и в останалите индустриални държави. Благодарение на това онези 32,3 милиарда тона въглероден диоксид, намиращи се в атмосферата ни през 2013 г., не са качили нито килце.


Въпреки всичко, ще се съгласиш с нас, тези 32,3 милиарда тона CO2 все още представляват огромна заплаха за единствения дом, с който разполагаме, така че се надяваме скоро тенденциите за задържане на нивото им да се превърнат в такива, които бележат спад. Виждаме, че се прави необходимото в тази посока и очакваме резултати и от срещата на върха в Париж в края на годината, която трябва да даде нов тласък на опитите за намаляване на вредните емисии.


Ако искаш да научиш още за климатичните изменения и за това, което светът прави или съответно не прави по въпроса, заповядай на Дебати Горичка – Климат на 8 октомври.
 


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт - София.
 www.ngogrants.bg

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Това е най хубавото за една държава.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Не само за една държава, за целия свят!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  1)Климатични промени НЯМА
  2)дори да има, в България 80% от хората се затрудняват да си плащат сметките. Всяко повишение на температурите значи по-ниска сметка за отоплене за ВСЕКИ БЪЛГАРИН!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Сега остава да обяснят кое е нормалното температурно ниво и защо смятат така. Има достатъчно записи от средновековието, че в Англия е отглеждано грозде. Защо това да не е "нормалното"?

 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#4] от "Цецо":

  Нали ако в Европа стане по топло на екватора ще е още повече. А това ще повлияе и на морските течения и на живите организми.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  1) Климатични промени ИМА
  2) 90% от българите нямат потребителска култура и ползват такива количества ток, вода и парно, които биха шашнали всеки разумен човек (сравни данните със съседна Турция например, да не говорим за Франция или Германия), оттам и високите сметки
  3) Ако стане по-топло и намалеят сметките за отопление, ще се увеличат сметките за охлаждане, които съвсем не са малки, откакто българите разбраха що е то климатик. Така че, танто за кукуригу!
  4) Иди на този форум, да ти налеят малко знания в междуушието!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":

  Всъщност промените ще са около полюсите. Температурите на екватора се променят съвсем малко. Но не в това е въпросът. И тази статия започва с "нормално". Като за норма се взимат осреднени стойности за еди кои си години. Та как се разбра, че те са нормалните? През историята е имало и по-топли и по-студени времена. А живота се е чувствал по-добре през по-топлите. Само, че съвременната затоплистика съвсем умишлено игнорира всички научни данни, които не се вписват в нейната "нормална" картина. И СО2 не е някакъв смъртоносен продукт на военната промишленост, а основата на фотосинтезата. И ако премахнем страшните количества от него директно ще заминат растенията, а с тях и животните.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Весело

  До коментар [#6] от "Amot": Който си въобразява, че имало "климатични промени" да каже в КОЯ държава живее 4% от населениетои потребява 25 % от ресурсите НА ПЛАНЕТАТА!
  Когато стана на половина богат от средния американец, съм готов да взема "много на сериозно" твоите интелектуални полюции! До тогава-не!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  Учените казват,че парниковия ефект ще продължи още 1000 години,дори и ако от 2100 година ,замърсяването,което го поражда бъде сведено до нула.И най- силно ще бъдат засегнати зоните на юг от Екватора.

 10. 10 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":
  През историята е имало и периоди, когато температурата на атмосферата е била и над 100 градуса по Целзий. Да ти се ще да се върнеш в такъв? Не ми дреме какъв е бил състава на атмосферата през архайската ера и колко полезен е бил той за бактериите, които са живели тогава! Аз съм организъм, който е приспособен за съвременните условия на живот. Ако те се променят драстично, не само видът ми е обречен, но и моето оцеляване е под въпрос. Ти хубаво си бягал от часовете по биология, физика и география в средното школо, отживял си си, ама другите не сме и все още ни се живее.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#10] от "wiligri":

  Поне се заинтересовай какви са били промените през последните 2-3 млн. години (периода през който е възникнал човека като вид). Или поне за последните 50 хил. години. период през който съществува нашия вид. Пък после кажи коя и защо е "нормалната" температура. На мен пък температурите през последните 5 века (15-19 век) хич не ми харесват. А сегашните наближават тези от средновековния максимум. И хич нямам нищо против да се повишат с някой градус. И кое му е лошото ако се затопли с 2 градуса?

 12. 12 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":
  Това, че вярата ти в нещо е много силна, не е доказателство, че то не е заблуда. Що си мислиш, че само ти си много компетентен, а другите си нямат хал-хабер? Щото по образование и професия си еколог, биолог, химик... Въобще в реалния живот с каква наука се занимаваш? Поне виж какво пише в съседната статия и после пак обяснявай колко е гот затоплянето:
  http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/10/01/2619950_nad_10_mln_bedni_hora_gladuvat_prez_2015_g_zaradi/

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#12] от "wiligri":

  В реалния живот съм химик и точно с химия се занимавам.
  Та да си дойдем на думата. Как се разбра кои са "нормалните" температури.
  И да разширим малко. във всеки нормален учебник по статистика в самото начало дебело се подчертава, че статистически не може да се установи причинно-следствена връзка. Та как се установи, че сегашното затопляне не е причинено от естествени причини (както безкрайния брой предишни)?
  Понеже не разбрах на какви научни основи почива твоята вяра.

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#12] от "wiligri":

  Да допълня. Таз статия от научна гледна точка е булшит. Гладът е причинен на пълната изостаналост на тези райони. Ел ниньо и ла ниня (течения в тихия океан) са си напълно естествени явления и си съществуват отдавна.

 15. 15 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цецо":
  Ами като си химик, ади да ни обясниш, на нас, простите хорица, някои прости нещица:
  Има ли вредни емисии от човешката дейност или няма?
  Ако ги има, къде отиват и какво става с тях?
  Ако все пак не изчезват, то как натрупвайки се в атмосферата, не и влияят?
  Не се притеснявай да ни обясниш с научни термини, ще положим усилия да те разберем.

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#15] от "wiligri":

  А да не говорим за вредни емисии. Щото тях никой не ги оспорва. Ама едно от обясненията защо от 80-те се наблюдава затопляне, а през предишните десетилетия го няма (а затоплизма тръгва от 70-те, когато има няколко десетилетия плато, т.е. още в зародиша си тръгва от лъжа) е точно намаляването на вредните емисии (конкретно серен диоксид).
  Та да се върнем на СО2, който е в основата на живота (поне до концентрация няколко процента от която ни делят порядъци). Чиято концентрация, както и температурата са се променяли доста в периода който цитирах по-горе. Дали дейността на маймуните или пещерните хора е причината?
  А по въпроса можеш и да прочетеш идеите на откривателя на парниковия ефект (и на доста други неща). Сванте Арениус. Един от най-великите учени на всички времена между другото.

 17. 17 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "Цецо":
  Браво, браво! Лелееее, взе, че си доказа научно твърденията! Много ти благодарим! Изясни ни се какъв си химик и колко много ги разбираш работите. Ха, иди си почини, без туй няма смисъл от опити да се дискутира с грамофонна плоча.

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#17] от "wiligri":

  Приятна почивка и на теб неизвестно по какво специалисте. Апропо някакво твърдение с обосновка ще изкажеш ли?

 19. 19 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  До коментар [#4] от "Цецо":

  Бъдете поне коректни. Не може да докажете, че не са хората, т.е. да твърдите:

  "100% сигурно, че не са хората и/или промените са добри"

  е несериозно.

  Също така трябва да сте слепи и да не виждате, че Човечеството извършва тераформиране на планитарен мащаб от поне 3-4 000 години, като последните 250 са особено интензивни.

  И понеже не знаем дали сме ние или не и дали е хубаво или не, нека поне да го правим КОНТРОЛИРУЕМО, т.е. не да хвърлим заровете и каквото стане, а да го правим волево, обмислено и целенасочено.

  т.е. нека преминем на ВЕИи след 50-100 години, когато науката напредне, нека внуците си решат дали да тераформират или не.

  Със сигурност те ще са по-умни от нас. Нека не им завещаваме бунище.

 20. 20 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Това си е един напълно нормален природен процес, случващ се на земята през 10-12000 години,но сега учените го използват, за да ''цуцат'' пари уж за изучаването му и оттам за решаването му. Щменти капели, с две думи! Други са проблемите на хората-задълбочаващата се бедност и безхаберието на самозабравили се политици.Като се почне от Путин, Обама, Меркел..та до нашата Тиква Борисова и компания.

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK