За безразборното изсичане на горите

За безразборното изсичане на горите

© "София филм фест"Платформата "Горичка" подготвя своя първи дебат, посветен на климатичните промени. Идеята им е по тази важна и сериозна тема да има конструктивен сблъсък на аргументи.


От едната страна в дискусията на 8 октомври ще застане отбор, който защитава тезата на "Горичка" и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим навреме, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова комплексна задача.


"Дневник" публикува песимистичния текст на "Горичка", който разказва за проблема с безразборното изсичане на гори у нас и по света, както и за негативния ефект, който тепърва ще усещаме и със сигурност ще ни затрудни в борбата с климатичните промени.
Имаше едно много кратко филмче от поредицата Nature Is Speaking, в което вездесъщият Кевин Спейси дава гласи си на дъждовната гора, за да чуем какво има да ни каже. "Хората… Толкова са умни. Те могат да измислят неща, удивителни неща. Защо ще им е необходима някаква стара гора като мен, джунгли, дървета… Е, все пак те дишат въздух, а пък аз правя въздух. Замисляли ли са се за това? Хората… толкова са умни, ще го измислят някак. Хора, правещи въздух – ей това ще е забавно за гледане."


Дефорестация – ето това сме измислили засега. Знаем как да сечем дървета и да променяме предназначението на почвата под тях и тя става ранчо, път, билдинг, пасище или нива. И това вероятно не би било чак такъв проблем, ако можехме да го компенсираме. Въпросът е, че не можем.


Изсичаме световните гори много по-бързо, отколкото им помагаме да се възстановят с нови насаждения. Това води до разрушаване на хабитата на редица животински видове, а на места и на изчезването им; рефлектира и във вдигането на световната температура, защото дърветата, които могат да погълнат емисиите CO2, стават по-малко; влияе пряко на засушаването – там, където няма дървета, няма вода и няма живот.


Според WWF светът губи гората си със скорост 36 футболни игрища в минута. За последните 50 години 17% от горите в Амазония са изчезнали. Често се случва така, че уж непредизвикани пожари унищожават огромни площи горски масиви, които се превръщат в плантации (за какво ли не) в първия удобен момент. Плантации вече са и голяма част от дъждовните гори на Суматра, което е причина за високото ниво на въглеродни емисии в Индонезия. Сега държавата има нова политика и си е поставила за цел да намали емисиите CO2 с една трета в следващите 15 години, но защо трябваше да се стига дотук, би попитал някой.


Безразборното изсичане на гори е проблем и у нас и ефектът от него ще се усеща все повече. Наводненията и ерозията на почвата са само малка част от онова, което предстои, в случай че си затваряме очите за камионите с дървесина на места, където те не трябва да бъдат.


Дебати "Горичка" са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 и се осъществяват с подкрепата на Френския институт - София.
www.ngogrants.bg


Дебат "Климат" е този четвъртък, 8 октомври 2015 г. от 19.30 ч. до 20.30 ч.
във Френски институт - България на пл. "Петко Р. Славейков" 3. 


Местата са ограничени, може да закупите предварително билети (5 лв.) – от  вторник до четвъртък в: БИОМАГ на пл. Журналист и на ул. Кърниградска 13; в тенис клуб Малееви и в "Палачинки" на ул. Сан Стефано до изхода на подлеза от Орлов мост.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK