За безразборното изсичане на горите

За безразборното изсичане на горите

© "София филм фест"Платформата "Горичка" подготвя своя първи дебат, посветен на климатичните промени. Идеята им е по тази важна и сериозна тема да има конструктивен сблъсък на аргументи.


От едната страна в дискусията на 8 октомври ще застане отбор, който защитава тезата на "Горичка" и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим навреме, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова комплексна задача.


"Дневник" публикува песимистичния текст на "Горичка", който разказва за проблема с безразборното изсичане на гори у нас и по света, както и за негативния ефект, който тепърва ще усещаме и със сигурност ще ни затрудни в борбата с климатичните промени.
Имаше едно много кратко филмче от поредицата Nature Is Speaking, в което вездесъщият Кевин Спейси дава гласи си на дъждовната гора, за да чуем какво има да ни каже. "Хората… Толкова са умни. Те могат да измислят неща, удивителни неща. Защо ще им е необходима някаква стара гора като мен, джунгли, дървета… Е, все пак те дишат въздух, а пък аз правя въздух. Замисляли ли са се за това? Хората… толкова са умни, ще го измислят някак. Хора, правещи въздух – ей това ще е забавно за гледане."


Дефорестация – ето това сме измислили засега. Знаем как да сечем дървета и да променяме предназначението на почвата под тях и тя става ранчо, път, билдинг, пасище или нива. И това вероятно не би било чак такъв проблем, ако можехме да го компенсираме. Въпросът е, че не можем.


Изсичаме световните гори много по-бързо, отколкото им помагаме да се възстановят с нови насаждения. Това води до разрушаване на хабитата на редица животински видове, а на места и на изчезването им; рефлектира и във вдигането на световната температура, защото дърветата, които могат да погълнат емисиите CO2, стават по-малко; влияе пряко на засушаването – там, където няма дървета, няма вода и няма живот.


Според WWF светът губи гората си със скорост 36 футболни игрища в минута. За последните 50 години 17% от горите в Амазония са изчезнали. Често се случва така, че уж непредизвикани пожари унищожават огромни площи горски масиви, които се превръщат в плантации (за какво ли не) в първия удобен момент. Плантации вече са и голяма част от дъждовните гори на Суматра, което е причина за високото ниво на въглеродни емисии в Индонезия. Сега държавата има нова политика и си е поставила за цел да намали емисиите CO2 с една трета в следващите 15 години, но защо трябваше да се стига дотук, би попитал някой.


Безразборното изсичане на гори е проблем и у нас и ефектът от него ще се усеща все повече. Наводненията и ерозията на почвата са само малка част от онова, което предстои, в случай че си затваряме очите за камионите с дървесина на места, където те не трябва да бъдат.


Дебати "Горичка" са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 и се осъществяват с подкрепата на Френския институт - София.
www.ngogrants.bg


Дебат "Климат" е този четвъртък, 8 октомври 2015 г. от 19.30 ч. до 20.30 ч.
във Френски институт - България на пл. "Петко Р. Славейков" 3. 


Местата са ограничени, може да закупите предварително билети (5 лв.) – от  вторник до четвъртък в: БИОМАГ на пл. Журналист и на ул. Кърниградска 13; в тенис клуб Малееви и в "Палачинки" на ул. Сан Стефано до изхода на подлеза от Орлов мост.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Светът ще загине от собствената си глупост.

 2. 2 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#0:"Статията"]Дефорестация, билдинг, хабитат, рефлектира [/quote]

  Не че нещо, но „обезлесяване, сграда, местообитание, отразява“ са напълно подходящи и в случая ползването на чуждица или измислянето на нова чуждица не носи никакъв допълнителен смисъл от наличната българска дума.

  @)----,--'--
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  За България специално , за да се спре обезлесяването е достатъчно да се погне дървената мафия свързана основно с ДПС !

  Може да се помисли и за поскъпване на дървата за огрев и въглищата през зимата - едно , че тогава не се диша от пушеци и сажди , второ въглените още на жар се изхвърлят в контейнерите за смет и се прибавят токсичните горящи пластмаси и прочие боклуци и трето на твърди горива се топлят основно в третия свят (не , че не сме ама нали се пишем развита нация) !!!

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Прекрасната инициатива на Горичка на Маги Малеева!
  А как да се преборим с дървената мафия - тя е силна и заможна,а ние сме като бели врани,взети на прицел за отстрелване,както казва един виден ловец-екс-президент.

  Tony
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Заглавието можеше да е така:
  За безразборното изсичане на горите, и.... за наводненията.

 6. 6 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#4:"Free person"]А как да се преборим с дървената мафия[/quote]
  Как да се преборим ли..Ами за мен е,не бих казал притеснително,но поне любопитно защо Румборак Белев не си е отворил дупката между четината,за да ни осветли по тоя въпрос.

 7. 7 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#4:"Free person"]А как да се преборим с дървената мафия - тя е силна и заможна,а ние сме като бели врани,взети на прицел за отстрелване,както казва един виден ловец-екс-президент. [/quote]
  Има много начини всъщност. Например като лично повече хора се включат в разяснителни кампании, залесяване, създаване на "горещ пункт", където да постъпват сигнали за нарушения и които да се свържат с полицията, за да може веднага да се реагира и т. н. С две думи, всеки от нас да поеме и личната си отговорност за този свят. Колко хора само мърморят и все очакват някой друг да реши тези проблеми. Вярно, много ни е слабичко гражданското общество все още, но го има и трябва да се засилва.

 8. 8 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#4:"Free person"]А как да се преборим с дървената мафия - тя е силна и заможна[/quote]

  Ами онзи ден гледам съседа стоварил дърва за зимата и му викам комшу догодина като поръчваш поръчай един кубик и за мене (колкото за кеф за камината) той ми вика, че минават едни цигани и продават евтино и мога да си взема. Е да де ама сигурно незаконни. Потвърждава. Ами не искам тогава!

  @)----,--'--
 9. 9 Профил на c_4
  c_4
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "MyTwoCents":


  [quote#2:"MyTwoCents"]измислянето на нова чуждица не носи никакъв допълнителен смисъл от наличната българска дума. [/quote]

  Друго си е да звучиш академично


 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Половината милионери в Б-я са от дърварската мафия. Другата половина - от енергийната.

 11. 11 Профил на c_4
  c_4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хелиана":

  [quote#7:"Хелиана"]създаване на "горещ пункт", където да постъпват сигнали за нарушения и които да се свържат с полицията, за да може веднага да се реагира и т. н[/quote]

  Мисля, че още от началото на лятото проработи тел. 112 за нарушения в горите. При подаване на сигнал се прави проверка от горските стражари по места.
  Колкото до борбата с дървената мафия, миналата седмица беше представена програма за издаване онлайн превозен билет.
  Тя е разработка на Горско предприятие Габрово.
  Няколко минути след издаването на билета, на сайта на предприятието може да бъде направена проверка за законността на превозваната дървесина по номер на превозен билет, номер на превозно средство и уникален номер на пластина, с която са маркирани трупите. Пластините ще започнат да се поставят от другия месец /мисля/.
  За сега с тази програма работят само част от горските стопанства в Северна България, но по думите на зам. министър Костов тя ще стане национална от началото на 2016 година.
  Това е линк към сайта.
  https://www.scdp.bg/elektronni-prevozni-bileti?isIag=&q=cc1235cc&type=vehicle

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Любопитно

  Снимката като сравнение с Африка?

 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#9:"c_4"]Друго си е да звучиш академично[/quote]

  Доста се зачудих дали вместо „нова чуждица“ да напиша неологизъм, но в контекста на написаното се въздържах...

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Стига са секли, защото и тези от снимката ще дойдат в Европа.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 15. 15 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А какво мисли Горичката относно факта, че основната маса фотосинтезиращи организми не са дървета?

 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Сечете орки, сечете! После да не ревете, като земята се свлече върху вас и водата ви залее незаконните свърталища. Помощ за вас никаква. За купуващите от тях дърва също.

  malart.blog.bg
 17. 17 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Къде ДПС, къде някой местен феодал, все хора от цвета на елита на страната.

 18. 18 Профил на woodsoul
  woodsoul
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "c_4":

  А мислите ли, че Костовите нововъведения ще сработят при положение, че в "новият" ЗГ и Наредба 8 за сечите в горите не ограничават сечта в същност при определени юридически тълкования. Проблемът на българската гора не са незаконните сечи, а тези със законен характер. Можем ли да сравним открадната каруца с дърва с цял тир "законна", като най-често най-мащабните злоупотреби са с държавни гори

 19. 19 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами при нас този проблем може да се изкорени като се забрани ДПС, която е дървената мафия на България. Бих подписал петиция за забрана на ДПС, която подкопава националните интереси и икономика на България в свой интерес. Искате положителна промяна? Започнете я, не чакайте ДПС сами да свалят секирите. Тези хора държат монопол не само в горския бизнес, имат и много мюфтииства със земи, цялата индустрия на Шумен, Разград и региона освен Киро гела е тяхна...Срещу такава паплач се действа на площада та после да ги е страх да идват в офиса "народните представители" За всяко отсечено дърво - 10 бона глоба и 10 нови дръвчета това трябва да е наказанието. При повторно нарушиние - затвор. Писна ми да дишам прахоляк и да гледам само как плачат баби по телевизора, че им отнесла реката къщата.

 20. 20 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Починът е чудесен, но бих предпочела да се говори съвсем определено кога, къде и как е изсечена и продължава да се изсича гора в България.

 21. 21 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#19] от "студенамусака":

  1. МВР, Горско и Община (поне служителят там, от когото пряко зависи) са вътре, а градът ни е изцяло български и от години герберски.
  2. Най-много се сече със законни разрешителни. Изнесени са в сайта на Агенцията по горите и всеки може да се убеди, че и в тежко засегнатите от наводнения райони сечта продължава с пълна пара.

 22. 22 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#7:"Хелиана"] С две думи, всеки от нас да поеме и личната си отговорност за този свят. Колко хора само мърморят и все очакват някой друг да реши тези проблеми. [/quote]

  Не очаквам друг да го реши. Заплашват ме. Отказват да спазват собствените си закони. Блъсвам се в стена.

 23. 23 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#11:"c_4"]
  Мисля, че още от началото на лятото проработи тел. 112 за нарушения в горите[/quote]

  Кварталният полицай ми обяснява, че ако се обадя на тел. 112 може да бъда глобена от няколкостотин до няколко хиляди за злоупотреба с телефона. Правят постановка с горските и излиза, че си ги викал напразно. Но че ще бъде лесно да прокарат такова обвинение в съда, но се стараят, и то много. Действа обезсърчаващо, като се сблъскаш пряко с това, докъде е прогнила системата.

 24. 24 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Те ако сериозно искаха да спрат сечта, щяха да спрат износа.
  Останалото е имитация.

 25. 25 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  В 23 да се чете "нЕ, че ще бъде лесно".

 26. 26 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#3:"SS"]
  Може да се помисли и за поскъпване на дървата за огрев [/quote]

  Може, ама за износа какво?

 27. 27 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#11:"c_4"]Тя е разработка на Горско предприятие Габрово. [/quote]

  Ха-ха-ха-ха, дръж ме да не падна!
  Габрово! Това ми беше достатъчно.
  Просто излизам от тази тема, с глупости няма да се занимавам.

 28. 28 Профил на nellygenova
  nellygenova
  Рейтинг: 409 Гневно

  Главната причина за климатичните промени е небивалото по-рано огромно по своите мащаби изсичане на горите в световен мащаб - Амазония, Индонезия са най-стряскащите примери.
  У нас - също. Водата ще става по-оскъдна, природните бедствия - все по-застрашителни.
  Нека "Горичка" и други екоорганизации най-сетне упражнят натиск върху управляващите за стартиране на повсеместни акции за залесяване, както беше преди: ученици, студенти, всички желаещи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK