Дебатът за климата: сблъсък с неочакван обрат и много сайдер

Дебатът за климата: сблъсък с неочакван обрат и много сайдер

© ГоричкаПлатформата Горичка проведе своя първи дебат, посветен на климатичните промени. И по тази важна и сериозна тема, Горичка успя да даде трибуна за конструктивен и интересен сблъсък на аргументи. С неочакван обрат, в който финалът реши публиката. "дневник" публикува репортаж от събитието от края на миналата седмица.


Първият дебат от поредицата, организирана от Горичка, вече е в историята. И тъй като вярваме, че пораждането на култура на дискутиране по важни проблеми би било стабилна крачка към решаването на някои от тях, се надяваме тази история да се пише и занапред.


Но да видим по същество каква я мислихме ние и каква стана тя на 8 октомври във Френския културен институт.
Главните действащи лица бяха модераторите Апостол Дянков и Маги Малеева и дебатиращите: Боян Рашев и Димитър Мирчев, които подкрепяха тезата на Горичка, че #щесесправим; както и Георг Тупарев и Никола Газдов, които бяха на позицията, че #нямадасесправим с уточнението, че засега поне не изглежда така. Имаше и още една много важна страна от дебата и това беше публиката с нейните сайдери (ще обясним след малко защо).


Вечерта откри Апостол с припомняне на абсолютния консенсус, който ни беше събрал, че изменението на климата се случва тук и сега и "катастрофата", която бихме искали да избегнем, е обвързана по-скоро със социално-икономическите аспекти на промените в човешките екосистеми.


След встъпителните слова дойде и моментът на първото гласуване, което се извърши посредством споменатите вече сайдери. Всеки от уважаемата публика трябваше да си отвори бутилката и да се зарадва на съдържанието й, като преди това гласува по съвест коя от двете тези подкрепя в самото начало на вечерта. Резултатът беше 51 капачки в купичката на отбора на Боян и Митко (отбор ЗА) срещу 41 за Георг и Ники (отбор ПРОТИВ), с което задачата на последните стана с една идея по-сложна, но пък май засили хъса и амбицията им.


Как прогресира ВЕИ


Началото на същинския дебат даде Димитър Мирчев, който в рамките на 7 минути ни разказа защо е убеден, че човечеството вече се справя с кашата, която така или иначе сами си забъркахме. "Единствената причина, поради която си мислим, че не можем да се оправим, е, защото не знаем, че всъщност това е абсолютно възможно." Така започна Митко и ние сме съвсем съгласни с него, че наистина не подозираме какви сили за противодействие всъщност имаме.


Дебатът за климата: сблъсък с неочакван обрат и много сайдер

© Горичка


Ето и няколко примера от неговото изложение: фотоволтаиците и батериите прогресират със същата скорост, с която и компютрите – броят им се удвоява през няколко години, а цената им пада с близо 20 %; и цената на вятърната енергия пада, а генераторите имат достъп до все по-хубав вятърен ресурс; продажбите на електромобили се удвояват и с това темпо през 2035 г. може съвсем спокойно да очакваме, че 90% от всички коли на пазара ще бъдат електрически; и може би най-важното, големият брой решения, които светът предлага, са в постоянна конкуренция и все някое от тях ще оцелее и ще ни свърши работа.


Как се сварява жабата


След Митко думата взе Геогр Тупарев от малко по-песимистично настроения отбор. Той, за щастие, не ни накара да се чувстваме в пълна безизходица, защото започна с това, че е оптимист, но не чак такъв. Затова може би реши да ни даде чудесния пример със сваряването на жабата: ако я оставим в тенджера с вода, която подгряваме постепенно, накрая ще я направим на супа, защото тя хич няма и да усети какво й се случва.


Дебатът за климата: сблъсък с неочакван обрат и много сайдер

© Горичка


Подобно на тази клета жаба и човечеството в момента вирее в една сгряваща се тенджера и засега няма възгледи някой да скочи и да изведе останалите извън завиращите й предели. Георг ни припомни, че ледниците се свиват, че океаните се окисляват, което пречи на преработката на СО2, и че при повишаване на температурата с още 2 градуса нивото на Световния океан ще се вдигне с 50 см, а това ще е фатално за 1,5 милиарда души. Ето тези миграционни процеси ще бъдат меко казано интересни... Готов ли е светът да се справи с тази бежанска вълна?


Регулации на глобално ниво


Георг смята, че затягането на коланите е задължително и дългосрочните проекти, свързани с регулации на глобално, а не на пазарно ниво, са това, което може би ще смекчи климатичните промени.


Дойде време и за първите коментари и въпроси от публиката, които, общо взето, обхванаха всички теми, засегнати от дебатиращите до този момент: от децентрализацията на пазарите, през държавните субсидии за ТЕЦ-овете, до това как може да се балансира една мрежа с много частни собственици.


Дебатът за климата: сблъсък с неочакван обрат и много сайдер

© Горичка


Позитивната статистика


Последваха нови 7 минути за всеки отбор. Този път започна Боян Рашев от #щесесправим, който най-чистосърдечно си призна, че ако този дебат се беше състоял преди 8 години, при всички положения щеше да бъде на срещуположната позиция.


Сега обаче е доста по-обнадежден за бъдещето ни, защото: 60% от всички нови централи през 2014-а са ВЕИ; за същата години вредните емисии на СО2 не се покачват; нещо по-учудващо като факт – Китай е намалил емисиите си с 2% спрямо тези през 2013-а; обезлесяването чувствително забавя темпове – през последните 10 години има 0,8 % намаляване на горите на световно ниво, а през предходните 10 тези проценти са 2,8%; и най-хубавото е, че вече има критична маса от хора, запознати с проблематиката, а фирмите без зелени политики няма как да привлекат качествен персонал.


Ако го нямаше онова "но"


Ники Газдов започна своите минути с признанието, че всичко, което казват колегите му от противниковия отбор, е абсолютно вярно. Ако го нямаше онова "но", дебатът би приключил.


Но ето защо Ники смята, че засега не се справяме: от началото на 80-те години до днес броят на застрахователните събития заради природни катаклизми се е увеличил трикратно, което ще рече, че природата ни е сърдита, а ние не правим кой знае какво, за да я омилостивим; и още, финансовият свят направи важно признание в лицето на гуверньора на Bank of England, че големият ни проблем всъщност са климатичните промени; държавите само подписват и предпописват споразумения, които не изпълняват; голяма част от индустрията все още не иска да плаща за нови технологии; а за повечето хора заплахата от трайни климатични изменения е прекалено абстрактна, затова не желаят да гласуват с портмонетата си това да не се случва, купувайки си продукти с по-малък въглероден отпечатък.


балоните като CO2

© Горичка

балоните като CO2


"За" свободната глобална икономика


След втората порция въпроси от публиката дебатът навлезе в своята заключителна фаза, където всеки отбор имаше право на 3 минути, за да обори тезата на противника и да излезе победител от цялата работа.


Започнаха Боян и Митко, които ни припомниха, че макар ние, хората, да сме нанесли най-големите поражения върху климата, все пак имаме възможността да предвидим катаклизмите и да се адаптираме. Според тях това би могло да стане, само ако глобалната икономика е свободна, а не ограничавана от допълнителни забрани и данъци. А пък и как така няма да се справим? Има ли някой в тази зала, който се смята за неспособен, глупав и без желание за успех, попита Боян. Е, какво да му отговорим...


Заплахата като твърде абстрактна


След заслужените аплодисменти последните три минути започнаха да текат и за отбора на Ники и Георг. Те са скептични относно възможността на масата хора да осъзнае заплахата, надвиснала над света в този момент.


Най-малкото, досега не сме виждали демонстрации против ТЕЦ-ове, но сме били свидетели на такива срещу ВЕИ-та, припомни Георг.


Ники опонира на Боян с тезата, че не може да се остави всичко само в ръцете на бизнеса или само в ръцете на държавите – няма универсална рецепта, но все пак са необходими поне някакви регулации, за да се свърши нещо смислено.


И накрая ни довери, че макар много да е искал да си купи електрически автомобил, средствата му стигнали за "един икономичен VW дизел" и с тази честност ни спечели и разсмя от сърце.


Дебатът за климата: сблъсък с неочакван обрат и много сайдер

© Горичка


Ще има ли сняг през 2030 г.


Маги сложи края на дебата с личен въпрос (хайде, този път ще й простим, че излиза извън регламента): "Имам дете, родено декември, и то знае, че когато завали сняг, ще дойде неговият рожден ден. През 2030 г. ще има ли сняг на рождения му ден?" Тук опонентите бяха доста единодушни в отговорите си, разбира се, в рамките на доброто чувство за хумор: с две думи, ако има покрай него прилични машини за изкуствен сняг, да, ще има.


Дебатът за климата: сблъсък с неочакван обрат и много сайдер

© Горичка


Драматичният обрат


Настъпи и дългоочакваният момент за излъчването на победителя. Този път всеки от публиката гласува с поставяне на празната си бутилка от сайдер на масата на отбора, който е успял да го убеди в тезата си.


И ето, че още в първото издание на Дебати Горичка имахме направо драматичен обрат: отборът ПРОТИВ – Георг Тупарев и Никола Газдов, успя да спечели 68 гласа, с което не само надградиха резултата си от началото на вечерта, ами направо си победиха.


И всичко това ни доказва още веднъж смисъла от организирането и провеждането на такива начинания (не че сме имали нужда от допълнително убеждаване, не). Макар да сме едни срещу други на сцената, когато дебатираме със солидни аргументи и смислени позиции, винаги се оказваме на една страна, особено по най-важните теми, каквато безспорно е промяната в климата.


Горичка все така остава убедена, че силата е в нас, защото няма кой друг да ни свърши работата. Така де, синът на Маги и още милиони деца като него празнуват рождени дни през декември и за 2030 г. ни е необходим сняг, много молим.


Ще се видим на следващия Дебат Горичка на 28 октомври.


Дебати Горичка са част от проекта "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт - София.
 www.ngogrants.bg

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Не съм против намаляването на СО2 в атмосферата, ама за затоплянето има цял комплекс от причини. Т.н. "природозащитници" се фокусират само върху човешката дейност, защото от там могат да "изкярят" нещо и за себе си и за спонсорите, ама като се има предвид, че температурите на Земята в близките 100 млн години са бели много по- високи от сега, изниква въпроса- ЗАЩО? И никой не хвърля и цент да открие причината! А това е доказано научно! Ресурсите ни се прахосват за налудничеви проекти, а не за адаптация на човечеството към неизбежното повишаване на температурите и това ще доведе до смъртта на милиарди жители и животни на планетата! Вразумете се бе хора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Каквото и да се говори всички сме единодушни, че човекът и неговите действия са решаващият фактор в случващото се. Човекът забрави, че трябва да се "грижи и да пази" поверената му райска градина и злоупотреби с властта си! От управител на градината се превърна в господар и то лош! Някой беше публикувал данни от изследване, че в последните 10 години са се случили толкова природни катаклизми, колкото в предходните, мисля, 1000 години. Ако не променим изцяло себе си и отношенията си с другите и природата като цяло ще берем големи ядове!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 436 Весело

  На пишман-еколозите рекетьори ще кажа:
  1. Научно доказано е, че на всеки 100 хил. години ледена епоха се падат около 10 хил. години топъл период. Преди настъпването на ледена епоха ВИНАГИ има рязко покачване на температурите.
  Сега сме в края на изключително дълъг топъл период в рамките на 12 до 14 хил. години, т.е. света е изправен пред настъпване на ледена епоха.
  2. скоро един се изтъпани, че до 20 години сладката вода щяла да свърши и че водата била ограничен ресурс. Явно Природата е решила да го опровергае този пишмах-еколог, като започна да изсипва незапомнени влаежи по света, включително и България, та даже има издавени.
  3. Климата не се състои само от компоненти намиращи се на Земята. Вече и пишман-еколозите признават за ОГРОМНОТО въздействие на слънчевата активност, която също има закономерна цикличност.
  Климата зависи и от положението на небесните тела, които оказват влияние на Земята, като Луната, Венера, Марс, дори Юпитер, предвид неговата огромна маса.
  Не случайно древните народи са правили синоптични прогнози по положението на небесните тела.
  4. Човек, колкото и голямо зло да е, е прашинка спрямо силата на Природата.
  Доказателството е Чернобил. Нови изследвания доказват, че в забранената 30 км. зона цъвти от живот. Т.е. дори да сме толкова малоумни да се затрием като вид, Животът ще оцелее.
  5. Нямам нищо против технологичния прогрес и развитие на науката, но те се превърнаха в плашило за изнудване на хората. Пример - скандалът с пилешкия грип. Оказа се, че фармацевтичните монополи, са заблудили умишлено ООН за наличие на пандемия, за да си продават ваксините.
  Същото сега е с въздуха, енергията и водата, само и само да им се вдига цената, за да има бизнес за едни за сметка на всички останали.
  6. Но има лъч надежда и тя е пак в технологиите. Толкова вече поевтинява производството на електроенергия от фотоволтаици, че вече големите енергийни точки (централи) собственост на енергийни монополи стават излишни.
  Технологиите вече позволяват да се построи напълно енергийно неутрална къща и то на цена с не повече от 40 % от стандартната.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Малеева нали е тенисистка? Може би подобни репортажи ще заострят вниманието ми, ако се изкажат специалисти със съответните статистики, да речем едно сравнение с 1970г. и сега. Щото аз пък чета друго.

 5. 5 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А по какво са специалисти, всички които дебатират? Много ми е интересно, защото всичко ми звучи, като една празна говорилня на лаици.

 6. 6 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#3:"ironhorse"]Сега сме в края на изключително дълъг топъл период в рамките на 12 до 14 хил. години, т.е. света е изправен пред настъпване на ледена епоха. [/quote]

  Забравяш малкия ледников период преди няколкостотин години.

  @)----,--'--
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#4] от "man_un": Чети бре човек! Маги Малеева е модератор. Освен това е добре повече свестни българи, като сестри Малееви да са ангажирани с опазването на природата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  [quote#7:"Gopeто"] Освен това е добре повече свестни българи, като сестри Малееви да са ангажирани с опазването на природата. [/quote]
  Това ме дразни най-много! Привличането на известни, НО КРАЙНО НЕКОМПЕТЕНТНИ хора, за каузите на екомошениците! Защо водещи фигури в тези кампании не са професори, доктори на науките, а хванати от пътя известни "тюфлеци"?! Защото учените ги е срам да заемат категорична позиция поради факта, че нещата не са доказани безспорно! Защото и те виждат използването на климата за трупане на огромни печалби за сметка на малодушния матрял, който накрая ще плати масрафа скъпо и прескъпо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]Защото учените ги е срам да заемат категорична позиция поради факта, че нещата не са доказани безспорно! Защото и те виждат използването на климата за трупане на огромни печалби[/quote]

  Както и използването на 2-3 „тюфлеци“ като оправдание за бездействие и игнориране на очевидните доказателства. Защото сегашното затопляне като темп и размер няма нищо общо с циклите от по хиляди, стотици хиляди и милиони години дължащи се на космически фактори.

  Всъщност огромно значение за умереността на климата имат океанските течения, които преразпределят топлината от слънчевото греене по различни части на планетата. Двигателят им са темперетурните разлики И РАЗЛИКИТЕ В СОЛЕНОСТТА. Затова има геоложки свидетелства как бързото изливане на голямо количество сладка вода в световния океан е довело до спиране на този обмен и климатичен апокалипсис.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK