Богатите нации не поемат "справедливия" дял в борбата за климата, твърди доклад

При сегашните тенденции, температурите са на път път да се увеличат с 3 градуса по Целзий или повече над прединдустриалните нива до 2100 г.

© Denis Balibouse, Reuters

При сегашните тенденции, температурите са на път път да се увеличат с 3 градуса по Целзий или повече над прединдустриалните нива до 2100 г.САЩ и други богати държави правят по-малко от своя "справедлив дял" в борбата с изменението на климата в рамките на споразумение на ООН, докато Китай се представят по-добре. Това са част от основните изводи в доклад на 18 неправителствени организации, публикуван в понеделник, цитиран от "Ройтерс".


Като цяло обещанията на правителствата за ограничения върху емисиите на парникови газове не са достатъчни, за да се ограничи повишаването на температурите с до 2 градуса по Целзий (3.6 по Фаренхайт), на което се гледа като пределна точка, след която ще има неконтролируем ръст на горещи вълни, проливни дъждове и покачване на морското равнище, се констатира в проучването.


"Амбициите на всички големи развити страни са доста под справедливия им дял", пише в изследването на организациите, сред които са "Християнска помощ", Oxfam, Международната конфедерация на профсъюзите и WWF International.
В подготовка за срещата в Париж


Изследването съвпада с началото на разговорите между 19 и 23 октомври на почти 200 държави в Бон, Германия, което ще е заключителното заседание на ООН за подготовката на сделка за срещата на върха през декември в Париж, която трябва да ограничи изменението на климата след 2020 г.


Около 150 страни досега са подали националните си планове за борба с изменението на климата, които още формират основата на договора от Париж. Но за момента няма договорена система за сравнение на плановете и амбициите на всяка нация.


Какво могат да направят богатите страни


Докладът твърди, че богатите страни могат да си позволят да преминат от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници, като същевременно помагат на другите, и да имат по-голяма отговорност, защото те са се възползвали от горенето на въглища, нефт и природен газ от индустриалната революция насам.


По тези критерии Съединените щати и Европейският съюз са обещали около една пета от дела, който им се полага, а Япония - едва една десета.


Новите икономики отдават дължимото


Според доклада, плановете за нововъзникващите икономики "превишават или в общи линии съвпадат" с техния справедлив дял. Китай се справя даже по-добре, като се имат предвид емисиите от 1950 г. насам, а Бразилия поема около две трети от полагаемия й се дял.


"Богатите страни не носят двете най-важни неща на масата на преговорите - съкращения на емисиите и парите", казва Брандън Ву от ActionAid.


Таснийм Есоп от WWF International смята, че конференцията в Париж трябва да създаде "механизми, които да позволяват все по-силни действия чрез редовни научни и дялови проверки".


Пекин и Вашингтон, които са сред най-големите замърсители, казват, че техните планове са амбициозни. Китай планира да достигне своя връх на емисиите на парникови газове около 2030 г., докато САЩ имат за цел да намалят емисиите на парникови газове с 26-28% до 2025 г. спрямо нивата от 2005 г.


Ако се следват сегашните тенденции, температурите са на път да се увеличат с 3 градуса по Целзий (5.4 Фаренхайт), или повече над прединдустриалните нива, до 2100 г. – доста над договорения максимум от 2 градуса по Целзий.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK