Брюксел е на път да преизпълни целта за по-малко вредни емисии до 2020 г.

Брюксел е на път да преизпълни целта за по-малко вредни емисии до 2020 г.

© ReutersЕвропейският съюз е на път да изпълни и дори да преизпълни своята цел за намаляване на парниковите емисии с 20% до 2020 г. Това сочат данните на нов доклад, публикуван в сряда от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).


Изследването "Тенденции и прогнози в Европа за 2015 г." показва, че емисиите на парникови газове в Европа са намалели с 23% между 1990 г. и 2014 г. и са достигнали най-ниските регистрирани нива.


Най-новите прогнози на държавите членки сочат, че ЕС върви към намаляването им с 24% до 2020 г., като се вземат предвид настоящите мерки по места, както и с 25% намаление – с вече планираните допълнителни мерки  в държавите членки. В съюза вече се работи за изпълнение на целта за 2030 г. – поне 40% намаляване на емисиите, какъвто е заявеният принос на ЕС в новото глобално споразумение за климата, до което се очаква да се стигне по време на срещата на върха в Париж през декември 2015 г.
"Тези резултати говорят сами за себе си, Европа успя да намали емисиите с 23% между 1990 г. и 2014 г., докато европейската икономика е нараснала с 46% спрямо същия период. Ние показахме последователно, че борбата с климатичните промени и икономическият растеж вървят ръка за ръка. Това е силен сигнал в навечерието на конференцията за климата в Париж, че Европа спазва ангажиментите си и че политиките ни за климата и енергетиката работят. Вече сме предприели и първите стъпки по прилагане на нашите ангажименти за срещата в Париж – с нови предложения, представени по-рано тази година", коментира данните Мигел Ариас Канете, еврокомисар по енергетиката и климата.


"Усилията на Европа за намаляване на емисиите парникови газове и за инвестиране в енергийна ефективност и енергия от възобновяеми източници доведоха до конкретни преимущества. Нашият доклад показва, че за постигане на нашите дългосрочни цели за 2030 г. и 2050 г. е необходима фундаментална промяна в начина, по който произвеждаме и използваме енергията в Европа", заяви изпълнителният директор на агенцията Ханс Брюнинкс.


Изследването показва още, че според приблизителните изчисления емисиите парникови газове през 2014 г.  са намалели с 4% в сравнение с 2013 г. Това се дължи отчасти на необичайно топлата година, което понижи търсенето на енергия и  означава, че вътрешните емисии на парникови газове в ЕС са 23% под нивата от 1990 през 2014 г.


Намаляването на емисиите парникови газове се очаква да продължи и след 2020 г., но с по-бавни темпове. Според прогнозите, представени от държавите членки, планираното намаляване на емисиите се очаква да е между 27% (с настоящите мерки) и 30% (с вече планирани от държавите членки допълнителни мерки) под нивата от 1990 г. до 2030 г. Трябва да бъдат въведени и нови политики, за да се постигне целта за намаляване на 40% до 2030 г.


Европейската комисия вече е предприела първата законодателна стъпка към изпълнение на целите на ЕС за 2030 г. с предложението си за преразглеждане на Системата за търговия с емисии (ETS).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK